Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση μεταγραφής του ΑΣ Πρόμαχοι


Από το Δ.Σ. του ΑΣ Πρόμαχοι ανακοινώνεται η επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με τον Dushku Gazmor.
Ο Gazmor αγωνίζεται στην θέση του σέντερ φορ και αποκτήθηκε από τον Αλμωπό Αριδαίας.


Σοκ στην Ελληνική Ροκ. "Απολύθηκε" ο Τζίμης Πανούσης


Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο καθώς σήμερα έχασε την μάχη ο Τζίμης Πανούσης.

Ο 64χρονος γνωστός τραγουδοποιός και ηθοποιός υπέστη νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου καρδιακό επεισόδιο και λίγη ώρα μετά μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εγιναν προσπάθειες ανάνηψης του, αλλά δεν ανταποκρινόταν. Και λίγη ώρα μετά έχασε την μάχη...

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο μουσικός είχε υποστεί ανακοπή ενώ βρισκόταν στη σκηνή και είχε απομακρυνθεί από εκεί με ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος για λίγες μέρες.

Ο Τζίμης Πανούσης είχε έναν γιο και μία κόρη.





Η Προμαχιώτισσα ιστορικός-αρχαιολόγος που διαφωτίζει τους ξένους, αποκαθιστώντας ιστορικές αλήθειες


Η Προμαχιώτισσα Άννα Γεωργίου, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και της Λειψίας  στη Γερμανία, εκφράζει στο παρακάτω άρθρο της, τις εμπειρίες της και την αγωνία της για την ανυπαρξία ενημέρωσης των ξένων, εκ μέρους του Ελληνικού κράτους, σε θέματα εθνικά και ιστορικά.
Η απογοήτευσή  της δε έφτασε στο ζενίθ, όταν κατα τη διάρκεια επαφών της με πολλούς ξένους, διαπίστωσε, ότι δεν νοούσαν (οι ξένοι) να είναι κάποιος Μακεδόνας και Έλληνας. "Όταν λές είμαι Μακεδόνας, τότε είσαι από τα Σκόπια" της απαντούσαν.
'Ετσι η δραστήρια Ελληνίδα φοιτήτρια, στα πλαίσια μιας ξενάγησης ετοίμασε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση με πλήθος ιστορικών στοιχείων και αποδείξεων, και επί δυο ώρες "βομβάρδισε" το κοινό της, που ήταν αποκλειστικά αλλοδαποί, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια και διαλύοντας την αχλή από την ημιμάθεια του μυαλού τους.
Μάλιστα η Άννα, τους μίλησε και για το ιστορικό χωριό των Προμάχων, παρουσιάζοντας ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας, ενώ υπάρχουν σχέδια για διοργάνωση πολυήμερης εκδρομής και φιλοξενίας των ξένων στα πατρώα εδάφη μας, για μια πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση-απόδειξη των λεγομένων της. 
Ανιδιοτελής, Ελληνίδα, Μακεδονίτισσα, πράττει το χρέος της, δίνοντας αγώνα, διαφωτίζοντας και αποδεικνύοντας τα αυτονόητα, κάτι που η πολιτεία έχει "ξεχάσει", επιτρέποντας σε άλλους να φουντώνουν την προπαγάνδα τους και να διαμορφώνουν συνειδήσεις και στάτους κβο.



*********************
"Λειψία 25/6/2015
Βιώνοντας για δεύτερη φορά, στα πλαίσια των προπτυχιακών μου σπουδών, την εμπειρία του να ζεις στο εξωτερικό, ήρθα σε επαφή με ανθρώπους και των πέντε ηπείρων. Τεράστια ευκαιρία, πέραν κάθε προσδοκίας. Η ζυγαριά όλων αυτών των στιγμών, κλίνει αναμφίβολα προς τη μεριά των θετικών. Φτάνει  όμως μόνο ένα αρνητικό για να ισοζυγίσει τα πράγματα.
  Ούσα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία, συμμετείχα, μεταξύ άλλων και στο μάθημα "Μέγας Αλέξανδρος" όπου μετά από επαναλαμβανόμενο διαχωρισμό σε << Έλληνες και Μακεδόνες>>, προέβηκα σε παρατήρηση.
Δυο χρόνια αργότερα, βρίσκομαι και πάλι στην ίδια χώρα, ωστόσο σε διαφορετική πόλη (Λειψία) και με άλλη ιδιότητα.  Εδώ λοιπόν, αυτή μου η απόφαση λειτούργησε λυτρωτικά, αποκαλύπτοντας μου πράγματι μια Ουτοπία. Και η ουτοπία αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποκάλυψη ενός νέου κόσμου γεμάτου νέες δυνατότητες και κατευθύνσεις στο σχεδιασμό μουσείων και εκθέσεων. Όσο για τους υπεύθυνούς μου, τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν μεταξύ μας  δεν αποτυπώνονται δυστυχώς γραπτώς.
   Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που στην καθημερινή μου ζωή, έξω από τους τοίχους του γραφείου, αμφισβητήθηκε η καταγωγή μου. Έχοντας ως άξονα την υπομονή, ήρθε η στιγμή να αδράξω  την κατάλληλη ευκαιρία για μια ουσιώδη αναφορά στο όλο ζήτημα. Στα πλαίσια, λοιπόν, μιας ξενάγησης αποκλειστικά σε Γερμανούς, οι οποίοι δεν νοούνταν να κατανοήσουν ότι είμαι Ελληνίδα από την Μακεδονία, (χωρίς να φταίνε ),έφτασα να διηγούμαι την Ιστορία του χωριού μου. Συνοπτικά αναφέρω πως τους εξήγησα ότι η  ιστοριογραφία δεν είναι ένας κλειστός κόσμος, που διαμορφώνεται με άξονα την εσωτερική του δυναμική. Βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με όσα συμβαίνουν, ακόμα κι αν αφορά την αρχαιότητα ή τους προϊστορικούς πολιτισμούς. Και ο τόπος από όπου προέρχομαι  είδε πολέμους, βίωσε εκβιασμούς και προσπάθειες  εξανδραποδισμού, αναγκαστικές μετοικεσίες,  αλλά παρέμεινε ενωμένος. Προσπαθούμε όλοι μαζί να κρατήσουμε ακέραια την ταυτότητά μας με ποικίλους τρόπους και δραστηριότητες λαογραφικού χαρακτήρα, χωρίς εντάσεις, με άξονα την αποφυγή συγκρούσεων.
Μέσα σε όλα αυτά, πομπός  των πληροφοριών και του τεράστιου ιστορικού πλούτου που χρησιμοποίησα για την περάτωση της ΄"διήγησης" , αποτέλεσε ο ρεπόρτερ του χωριού και διαχειριστής της εφημερίδας "Προμαχιώτικα Νέα" κ. Σαλαμάνης Δημήτριος, ο οποίος φυσικά αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Με τιμή και αστείρευτη λατρεία για το χωριό μου

Γεωργίου Άννα"





***************
Το ιστορικό...
Σάββατο 9:25π.μ.

Ρακη καλημερα!!!Συγγνωμη αν παιρνω χρονο απο την δουλεια σου η οτιδηποτε,μπορεις να μ απαντησεις οποτε θελεις.Σ στελνω γιατι την ερχομενη Πεμπτη ειμαι υπευθυνη ενος προτζεκτ οπου θα γινει μια ξεναγηση στο Μουσειο που εργαζομαι σε Ελληνες της Λειψιας,οι οποιοι ομως δεν μιλανε και δν καταλαβαινουν Ελληνικα.Οταν λοιπον ηρθα σε επαφη με την υπευθυνη του αντιστοιχου site και της εξηγησα,εκτος των αλλων,την καταγωγη μου,με λυπη ελαβα την απορια για το πως γινεται να ειμαι απο την Μακεδονια και να ειμαι ελληνιδα.Θα τους εξηγησω,λοιπον την Πεμπτη και καποια πραγματα για το χωριο.Υπαρχει περιπτωση να εχεις φωτογραφικο υλικο που να απεικονιζει μερη του χωριο κλπ?Αν δν εχεις χρονο και ορεξη να συνεργαστουμε,αληθεια δν ειναι θεμα.Καλο Σαββατοκυριακο στο πανεμορφο χωριο μας.
Καλημέρα, καταλαβαίνω την άγνοιά τους, αφού το κράτος μας είναι ανύπαρκτο σε τέτοια θέματα διαφωτισμού των ξένων. Φυσικά και θα συνεργαστούμε και θα σου στείλω ό,τι έχω για να γίνει μια αξιοπρεπής παρουσίαση. Απλά θέλω να μου δώσεις λίγο χρόνο, γιατί σήμερα Σάββατο έχω να κατεβω Αριδαία για προμήθειες. Μόλις επιστρέψω θα στρωθώ, και θα σου στείλω πολλά λινκ με το θέμα. Ελπίζω να κάνεις μια "δυνατή" παρουσίαση και φυσικά να την δημοσιεύσω κι εγώ, σχολιάζοντας με τον δικό μου τρόπο την όλη ιστορία..Εν κατακλείδι πες στην "αμόρφωτη" προισταμένη σου..."στο χωριό μας που βρίσκεται στην Μακεδονία, υπάρχουν ερείπια στο βουνό από το παλιό χωριό, το οποίο όλοι αποκαλούσαν Ελληνικό χωριό" και μόνο αυτό είναι αρκετό. Τα λέμε σε λίγη ώρα.

σ ευχαριστω τοοσο πολυ Ρακη.Δεν εχεις ιδεα το πως κρατησα την ψυχραιμια μ και της εξηγησα,οπως και σε πολλους αλλους ακομη και στην συγκατοικο μ που ειναι απο Ταιβαν,η οποια ακομη επιμενει να αποκαλει εναν φοιτητη εδω απο τα Σκοπια "Μακεδονα" ενω της εχω εξηγησει ποσες φορες τα παντα.Φυσικα και οποτε θελεις στειλε μου το οτιδηποτε για αποριες κλπ γτ στο ζητησα πολυ γενικα,οποτε σιγουρα θα θελεις και διευκρινισεις.Θα ειμαστε σε επαφη.Καλη συνεχεια

α εχεις τετοιο υλικο??αυτο ειναι πραγματικα περαν των προσδοκιων μου.θα τα τσεκαρω ολα τωρα,αλλα δν ηξερα οτι εχεις τοσο καλο υλικο

ΟΚ , μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφαλι οταν ακουω τετοια περι σκοπιανων "Μακεδόνων".....ηδη ξεκινησα να ψαχνω υλικο...

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...