Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσκληση-Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης ΣεπτεμβρίουΑκολουθεί το Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Οι εκδηλώσεις, σε συνδιοργάνωση της Π.Ε. Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας και των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή  16 Σεπτεμβρίου 2018, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συμπληρωματικές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και σύνδεσης με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Παρακαλούμε να παραστείτε με το προσωπικό των υπηρεσιών σας ή τα μέλη σας στις εκδηλώσεις που αναφέρονται σ’ αυτό. 

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Πέλλας, δημόσιες υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ. πραγματοποίηση ομιλιών και άλλων εκδηλώσεων μνήμης με μέριμνα των οικείων φορέων.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα 7:30 μμ, στην Πλατεία Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Σμύρνης (Α΄ Συνοικισμός Έδεσσας), 15η Μικρασιατική Βραδιά. «Η διάσωση των προσφύγων από τη Σμύρνη» (Asa Jennings, George Horton), «Σμύρνη, η αγαπημένη κοσμοπολίτισσα», θεατρική παράσταση σε συνεργασία με το «Εδεσσαϊκό Θέατρο».

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα 10.00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση ομιλίας για το ιστορικό της ημέρας από την Δρ. Ιωάννα Διαμαντή, Πρόεδρο Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα». Οι εκπρόσωποι των Προσφυγικών και άλλων Συλλόγων παρακαλούνται να προσέλθουν έγκαιρα στην εκκλησία με τα λάβαρά τους.

Ώρα 10.45 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Κατάθεση στεφανιών από τους κκ.:
1.      Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2.      Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
3.      Δήμαρχος Έδεσσας
4.      Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας
5.      Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
6.      Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας
7.      Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
8.      Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έδεσσας
9.      Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
10.  Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
11.   Εκπρόσωπος Προσφυγικών Συλλόγων Π.Ε. Πέλλας
12.  Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης, Αλμωπίας Π.Ε. Πέλλας
13.  Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
14.  Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας
15.  Εθνική Αντίσταση Ν. Πέλλας (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ)
16.  Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων
17.  Αρχηγός Συστήματος Προσκόπων Έδεσσας 
18.  Ένωση Παλαιών Προσκόπων
19.  Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων

Σιγή ενός λεπτού & Εθνικός ύμνος 
Ώρα 12:00 μ.μ., στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου Έδεσσας. Ομιλίες:
«Η προσφυγική μνήμη σε πρώτο πρόσωπο», Θεοδόσιος Κυριακίδης, Διδάκτωρ Νεώτερης Ιστορίας και «Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τη σύγχρονη έρευνα», Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός

Τελετάρχες ορίζονται οι κκ. Βασίλειος Αδραμιτιανός και Αναστασία Μπιρόζη, ενώ συντονιστής των εκδηλώσεων ο κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, στελέχη της Π.Ε. Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
  Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου

Μήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάςΜήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε σύντομη δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά εύχεται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους σπουδαστές και σε όλους τους δασκάλους και καθηγητές καλή σχολική χρονιά με υγεία, προκοπή και επίτευξη στόχων. Παράλληλα, η κα. Αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είναι καθ’ όλα έτοιμη για το έργο της μεταφοράς μαθητών και τη νέα χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Ακολουθεί η δήλωση της κας Αθανασιάδου – Αηδονά:

«Ο Σεπτέμβριος, ως μήνας επανεκκίνησης ταυτίζεται και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να ξεκινούν με όνειρα και προσδοκίες τις υποχρεώσεις τους. Είναι σημαντικό, το σχολείο και οι δραστηριότητες που εντάσσονται στα προγράμματα σπουδών, να προσφέρουν στα νέα παιδιά την ευκαιρία να διευρύνουν τον ορίζοντα των γνώσεων τους, να αναδείξουν το ταλέντο και την κλίση τους και να διδαχθούν αξίες όπως ο σεβασμός, ο υγιής ανταγωνισμός και η συνεργασία. Εμείς ως Π.Ε. Πέλλας, βρισκόμαστε στη διάθεση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας για συνδιοργάνωση δράσεων με τη συμμετοχή και αλληλεπίδραση των παιδιών. Άλλωστε, στο κομμάτι της μεταφοράς μαθητών θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι, και η ασφαλής μετάβαση των παιδιών στα σχολεία τους θα ξεκινήσει κανονικά, καθώς, οι υπηρεσίες μας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπου χρειάστηκε σε συνεργασία και με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πέλλας για να κυλήσει απρόσκοπτα το έργο που έχουμε επωμιστεί, με την υλοποίηση του οποίου τοποθετούμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για μόρφωση των παιδιών μας, που είναι το ζητούμενο για όλους μας. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στους μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και, ιδιαίτερα, στους γονείς καλή δύναμη με υγεία και να επιτύχουν τους στόχους τους».

ΑΣ Πρόμαχοι - Άρης Λιπαρού 4 - 0 για το κύπελλο της ΕΠΣ Πέλλας


Στην πρεμιέρα για τον θεσμό του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας, ο ΑΣ Πρόμαχοι επιβλήθηκε στο γήπεδό του επί του Άρη Λιπαρού με σκορ 4 – 0.
Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης
Η διαφορά δυναμικότητας των δυο αντιπάλων ήταν εμφανής, με τους γηπεδούχους να ελέγχουν το παιχνίδι σε όλη σχεδόν τη διάρκειά του, ενώ οι φιλοξενούμενοι από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να επιτύχουν κάποιο τέρμα αν ήταν αποτελεσματικότεροι στην τελική προσπάθεια.
Το 1-0 σημείωσε ο Τσιμτσιρίδης με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 19’.
Στο 31’ ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματά του με υπέροχο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.
Το 3-0 πέτυχε ο Μίτσκας στο 45’ με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή του Άρη.
Το τελικό 4-0 σημείωσε ο Κοτζαμανώλης με κοντινό πλασέ, ύστερα από οργανωμένη ομαδική επίθεση των γηπεδούχων.

Από τον ΑΣ Πρόμαχοι διακρίθηκαν οι Τσιμτσιρίδης, Άτζος, Μίτσκας, Κοτζαμανώλης και Κώνστας.
Από τον Άρη Λιπαρού ξεχώρισαν οι Μαγγανάρης, Πασχώνης, Βαρδαρέντζης και Μηνάς.
Η διαιτησία του κυρίου Μπουρλούτσκι (Μιχαηλίδης- Παρούτογλου) ήταν άριστη χωρίς προβλήματα.

ΑΣ Πρόμαχοι: Μπελητάσιος, Ν. Νάνος(Καραμήτσος), Μούγιος, Σατζάκης, Σαμσούρης(Προίκος), Άτζος, Τσιμτσιρίδης, Μεσκίνης, Μίτσκας, Κοτζαμανώλης(Καλογιάννης), Κώνστας. Προπονητής: Δεμίρης.

Άρης Λιπαρού: Γιάπας, Τσελεγγίδης, Μουρατίδης, Μαγγανάρης, Μάνδάλης, Μηνάς, Πασχώνης, Βυζάνι(Ασαρβέλης), Βαρδαρέντζης, Φουντόγλου, Διαμαντόπουλος. Προπονητής: Σύρμαλης.  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...