Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Ο Κωστίκας γιατρός...
Σε ένα χωριό, υπήρχε ένας γιατρός για τις ανάγκες των κατοίκων. Χρειάστηκε να λείψει για ένα χρονικό διάστημα και δεν ήξερε ποιον να αφήσει για αντικαταστάτη.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ένας gay μπαίνει σε ένα μπαρ και βλέπει ένα γορίλα να κάθεται σε μια γωνιά..

Γιάννης Σηφάκης : Δεν γίνεται ανάπτυξη στην Αλμωπία με facebook, φωτο και συνεχή ψέματα


Γιάννης Σηφάκης:  Ανάπτυξη στην Πέλλα και στην Αλμωπία δεν γίνεται με facebook , φωτο, συνεχή ψέματα και fake news
Δεν καλύπτεται η ανικανότητα εκτέλεσης από τον Δήμο Αλμωπίας των 6 εγκεκριμένων (πριν ένα χρόνο) αθλητικών έργων με facebook και  φωτογραφίες που προσπαθούν να καπηλευτούν το έργο άλλων.
Η μελέτη του χλοοτάπητα του γηπέδου του Αλμωπού έχει ήδη από μήνες συζητηθεί με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη με τον Υπουργό Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και έχει υποβληθεί ( με παρότρυνση του βουλευτή και με δικές του ενέργειες) πριν ένα μήνα.
Η Διοίκηση του Αλμωπού και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μπορούν να επιβεβαιώσουν όλη την διαδικασία. Η υποβολή από τον Δήμο ήταν μια επιβεβλημένη τυπική διαδικασία.
Πριν ενάμισυ χρόνο σε επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού στην Πέλλα ( με πρωτοβουλία του Γιάννη Σηφάκη) εγκρίθηκε η κατασκευή 6 αθλητικών έργων – παρεμβάσεων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις στον Δήμο Αλμωπίας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί και υπάρχουν τα κονδύλια πάνω από ένα χρόνο κανένα έργο δεν ξεκίνησε να κατασκευάζεται ακόμη. Την ίδια ώρα όλοι οι άλλοι Δήμοι που χρηματοδοτήθηκαν μετά από τον Δήμο Αλμωπίας ( Σκύδρα, Έδεσσα) τέλειωσαν την κατασκευή των έργων και επαναχρηματοδοτήθηκαν.
Ο βουλευτής έχει συζητήσει εδώ και μισό χρόνο την υποβολή της μελέτης για τον χλοοτάπητα του γηπέδου με την διοίκηση του Αλμωπού και εξασφάλισε πρότυπη μελέτη για να υποβληθεί το έργο ενημερώνοντας τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι το έργο πρέπει να υποβληθεί από τον Δήμο.
Η μελέτη έχει υποβληθεί πριν ένα μήνα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ήδη έχει υποστηριχθεί από τον βουλευτή.
Η συνέχιση στημένων επικοινωνιακών φιεστών θιασωτών της επικοινωνίας , με δουλειά άλλων, μόνο χλευασμό μπορεί να προκαλέσει. 
Να γιατί η Αλμωπία έμεινε πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι που 16 χρόνια τώρα την έχουν στο περιθώριο ( όπως και όλη την Πέλλα) να προσπαθούν να φανούν με ξένα κόλυβα μήπως κάποιος ξεχάσει. 
Η λογική τους: facebook και φωτο, φωτο φωτο  ίσως κάτι μείνει… 
Οι μικροπολιτικαντισμοί που φωτογραφίζουν το παρελθόν της κρίσης δεν μπορούν πλέον να πείσουν ούτε τους εμπνευστές τους. 
Χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο, στόχοι, ιεραρχήσεις, συστηματική και επίμονη δουλειά, αποτελεσματικότητα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.
Η Αλμωπία θα αναπτυχθεί ξεπερνώντας όλες τις παλιές περπατησιές.

Ενστάσεις τηλεπισκόπησης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών του Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας ‘’ Η Ενωση’’


Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών του Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας ‘’ Η Ενωση’’ ενημερώνει  τους παραγωγους  ότι η περίοδος υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Βασικής Ενίσχυσης (BPS) και της Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές Επωφελείς για το Κλίμα και το Περιβάλλον (Πρασίνισμα) είναι από 08/01/2018 έως 31/01/2018.
 Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ένστασης  στα γραφεία του ΚΕΑ στο 1ο χλμ Αριδαίας – Τσακώνων και στο γραφείο στο κέντρο της Αριδαίας επί της οδού Αθανασίου Διάκου και Πολυτεχνείου γωνία(έναντι καταστήματος Vodafone)

Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος "Οι Πρόμαχοι": Δεν έχουν βρεθεί οι κάτοχοι τυχερών λαχνών


Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος "Οι Πρόμαχοι"

Δεν έχουν βρεθεί οι κάτοχοι των παρακάτω τυχερών αριθμών:


1) Ο αριθμός 1689 που κερδίζει μετρήσεις τοπογραφικών από το τεχνικό γραφείο Παλίκογλου Κώστας.

2) Ο αριθμός 1688 που κερδίζει ένα κινητό τηλέφωνο προσφορά του Μ.Χ.Σ. Οι Πρόμαχοι.

Όποιος έχει τα παραπάνω αποκόμματα από τους τυχερούς αριθμούς, ας επικοινωνήσει με τον κ. Τσαμπούρη Γιώργο (Αντιπρόεδρο) στο τηλέφωνο 6976986994 ώστε να τα παραλάβει η να του σταλούν ταχυδρομικά. Τα υπόλοιπα δώρα βρεθήκαν και δόθηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς.

Μπέρτολτ Μπρεχτ "Κατά του φόβου". Μια ιστορία για την εξουσία και τον φόβο των ανθρώπων


ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΣΤΟΧΑΖΟΤΑΝΕ, μίλαγε κατά της Εξουσίας σε μια αίθουσα μπροστά σε πολλούς, πρόσεξε πως οι άνθρωποι έκαναν προς τα πίσω και έφευγαν. Έριξε μια ματιά τριγύρω και είδε πίσω του να στέκεται η Εξουσία.
 - «ΤΙ ΕΛΕΓΕΣ;» τον ρώτησε η Εξουσία.
 - «ΜΙΛΑΓΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ», απάντησε ο κύριος Κόινερ. ΟΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ ΕΙΧΕ ΦΥΓΕΙ ΠΙΑ, τον ρώτησαν οι μαθητές του γι' αυτή του την επίκυψη.
 Ο κύριος Κόινερ απάντησε: «Δεν έχω μέση για τσάκισμα. Ίσα ίσα εγώ πρέπει να ζήσω πιο πολύ από την Εξουσία».

 ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ ΔΙΗΓΗΘΗΚΕ την παρακάτω ιστορία: 
Στην κατοικία του κυρίου Έγκε, που είχε μάθει να λέει όχι, ήρθε μια μέρα τον καιρό της Εκτροπής ένας πράκτορας, κραδαίνοντας ένα επίσημο χαρτί, το οποίο είχε εκδοθεί εν ονόματι αυτών που διαφέντευαν την πόλη, και εκεί έγραφε ότι του ανήκει κάθε κατοικία στην οποία πατάει το πόδι του· έτσι ακριβώς θα έπρεπε να του ανήκει και κάθε τι που θα ζητούσε να φάει· έτσι ακριβώς θα έπρεπε να τον υπηρετεί και κάθε άντρας που θα έβλεπε.
 Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΘΙΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, ζήτησε να φάει, πλύθηκε, έγειρε να πλαγιάσει, και με το κεφάλι γυρισμένο στον τοίχο ρώτησε πριν αποκοιμηθεί:«Θα με υπηρετήσεις;»
 Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΓΚΕ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ, έδιωξε τις μύγες, φύλαξε τον ύπνο του, και όπως εκείνη την ημέρα, τον υπάκουε επτά ολόκληρα χρόνια. Ό,τι κι αν έκανε όμως γι' αυτόν, από ένα πράγμα να κάνει φυλαγόταν: από το να πει μια λέξη.
 Σαν πέρασαν τα επτά χρόνια και ο πράκτορας είχε χοντρύνει από το πολύ φαΐ, τον ύπνο και τις διαταγές, πέθανε ο πράκτορας. Τότε ο κύριος Έγκε τον τύλιξε στην πολυκαιρισμένη κουβέρτα, τον έσυρε και τον έβγαλε από το σπίτι, έπλυνε το στρώμα, ασβέστωσε τους τοίχους, πήρε μια ανάσα και απάντησε: «Όχι».

 Μέτρα κατά της Εξουσίας, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που περιλαμβάνεται στις Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ, εκδόσεις Πατάκη. O Μπέρτολτ Μπρεχτ (10 Φεβρουαρίου 1898-14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε ως Eugen Berthold Friedrich Brecht. Θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» (Episches Theater) στη Γερμανία. Κάποια από τα έργα του είναι η Όπερα της Πεντάρας, Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία και Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν.

Η ελευθερία έκφρασης απαιτεί «εγωισμό».


Η ελευθερία έκφρασης απαιτεί «εγωισμό».
Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (www.xidaras.gr)  
Είναι σημαντικό όταν επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας να μπορούμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας με θάρρος και χωρίς να φοβόμαστε, αλλά ταυτοχρόνως να σεβόμαστε τους συνομιλητές μας και τις γνώμες τους…
Ελευθερία έκφρασης και ελευθέρια βούλησης σημαίνει ότι διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν, είσαι δυναμικός σαν χαρακτήρας, σέβεσαι τον εαυτό σου και έχεις αξιοπρέπεια.  Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν ανοιχτά αυτό που νιώθουν, που δυσκολεύονται να πουν τη δική τους γνώμη γιατί φοβούνται ότι η άποψή τους θα είναι λανθασμένη. Έτσι δεν παίρνουν το ρίσκο και το θάρρος να διεκδικήσουν τα πιστεύω τους, παρά μένουν κρυμμένοι, σιωπηλοί, παθητικοί αποδέκτες των ερεθισμάτων της ζωής. Άβουλα, αποδέχονται τις απόψεις και τα θέλω των άλλων χωρίς να τους ταιριάζουν  πραγματικά! Λένε παντού «Ναι» και ας ξέρουν μέσα τους πως έπρεπε να πουν «Όχι» επειδή έχουν διαφορετική οπτική.
Γιατί το κάνουν άραγε αυτό…;
Για να μην μπουν στη διαδικασία να συγκρουστούν με τους άλλους. Ζητούν την αποδοχή από τους άλλους και προκειμένου να την κερδίσουν προτιμούν να είναι απλοί παρατηρητές, δεν αντιδρούν ακόμα και αν δεχτούν άσχημα λόγια ακόμα και αν θιχτεί η υπόληψή τους. Παραγκωνίζουν τις απόψεις τους και υποτάσσουν τον εαυτό τους στις πεποιθήσεις των άλλων. Έτσι όμως πετυχαίνουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά: τελικά αντί να γίνονται αποδεχτοί, απορρίπτονται!
Υιοθετώντας λοιπόν μία τακτική ‘’του να μην έχουμε ελευθερία έκφρασης’’, δίνουμε την αίσθηση στον εαυτό μας ότι δεν αξίζουμε, ότι είμαστε αδύναμοι, ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε τα ηνία της ζωής. Εν ολίγοις νιώθουμε ανημπόρια…! Αυτή η αντίληψη μεταφέρεται σε όλες τις σχέσεις που συνάπτουμε π.χ. στις οικογενειακές, στις προσωπικές, στις φιλικές, στις επαγγελματικές. Καταντάμε να πιεζόμαστε, να αγχωνόμαστε τόσο που στο τέλος «πνιγόμαστε», «βουλιάζουμε» στα αρνητικά μας συναισθήματα.
Πώς θα επιλυθεί αυτή η στάση…;
Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και λίγο τον εαυτό μας, αν ξεκινήσουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα χωρίς να μας ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι για τα θέλω μας και τα πιστεύω μας. Δεν το εννοώ εγωιστικά … Εγωιστικό θα ήταν αν προσπαθούσαμε κατ’ επανάληψη και καταπιεστικά να επιβάλλουμε στον άλλον τις πεποιθήσεις μας, να τον προσβάλουμε και να του ασκούμε λεκτική βία … Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην προσποιούμαστε, να είμαστε ο εαυτός μας και να μην φοβόμαστε την απόρριψη. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα αν δε θέλουμε… Σεβόμαστε τους άλλους αλλά έχουμε την απαίτηση να μας σέβονται και αυτοί.
Δεν χρειάζεται να αρέσουμε σε όλους!

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...