Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 21/2018) που εκδόθηκε την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 και εξακολουθεί να ισχύει, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018:
Πιθανόν κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες η Χαλκιδική, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο και πρόσκαιρα το απόγευμα η Ανατολική Στερεά.

2. Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018:  
Κατά διαστήματα μέχρι αργά το απόγευμα η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και οι Σποράδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανόν και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και κυρίως η Στερεά και η Πελοπόννησος.

3. Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 και την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018:
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανόν τα ηπειρωτικά και κυρίως η Μακεδονία, η Δυτική και Κεντρική Στερεά και η Πελοπόννησος.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:  
ΓΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ- ΒΡΟΧΕΣ
·         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Σύσκεψη του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας



Σύσκεψη του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για τον καλύτερο συντονισμό διαχείρισης κρίσεων
Μετά από τις δραματικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, με εντολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επιμέρους ζητήματα, τα οποία χρειάζεται να διευθετηθούν κατάλληλα στην περίπτωση έκτακτων αναγκών όπως εκκένωση περιοχών, προσωρινή καταφυγή πληγέντων, διαχείριση τραυματιών και ανθρωπίνων απωλειών, ενημέρωση πληθυσμού και μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης καταγράφηκαν οι απόψεις των συμμετεχόντων, έχοντας ως κοινή συνισταμένη ότι ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε ο εμπλουτισμός των υφιστάμενων σχεδίων διαχείρισης κρίσεων με επιπλέον στοιχεία για την ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία των φορέων.

Σε δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά αναφέρει: «Μας ενδιαφέρει οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Σε μεγάλο βαθμό, η επιτυχής διαχείριση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαρτάται και από τη συνεργασία και κατάλληλη ανταπόκριση των ίδιων των πολιτών. Μαζί με τους τοπικούς φορείς, με τους οποίους υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεννόηση οι πολίτες χρειάζεται να συμμετέχουν στις δράσεις πρόληψης, καθώς, το μεγαλύτερο «όπλο» μας είναι η γνώση και η έγκαιρη προετοιμασία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πέλλας Γιώργος Ανδρεάδης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αλμωπίας Στέφανος Αβραμίκας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Έδεσσας Τάσος Δίου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας Ζώης Γιώτης, ο Διοικητής Τροχαίας Έδεσσας Δημήτριος Γεωργίτσης και ο Αν. Διοικητής Κωνσταντίνος Τσαβδαρίσης, η Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ελένη Καραντώνη, ο Αν. Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Αθανάσιος Σταυρίδης και στελέχη της υπηρεσίας, ο κ. Αθανάσιος Λιάμπας από τον Δήμο Σκύδρας, ο κ. Λευτέρης Αβραμίδης από τον Δήμο Πέλλας, η κα. Βαρουτσίδου Μαρία από τη Διεύθυνση Δασών, οι κ.κ. Ντινόπουλος Σωτήρης και Χασιλίδης Παύλος από το Δασαρχείο Έδεσσας και ο κ. Δελής Αθανάσιος. από το Δασαρχείο Αριδαίας.

Έγκριση δημοπράτησης δύο αναπτυξιακών έργων για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με συνολικό προϋπολογισμό 2.300.000,00 €



Έργα ύψους 2.300.000,00 € για την Π.Ε. Πέλλας εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Κ.Μ.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά εισηγήθηκε την έγκριση δημοπράτησης δύο (2) αναπτυξιακών έργων για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με συνολικό προϋπολογισμό 2.300.000,00 €.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας (ποταμός Εδεσσαίος)» με συνολικό προϋπολογισμό 2.100.000,00 € ενώ, τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε – ομόφωνα - και το έργο «Αντιστήριξη πρανούς Ε.Ο. 2 στη θέση Ψηλή Βρύση» συνολικού προϋπολογισμού 200.000,00 €.

Σχετικά με το πρώτο έργο η προτεινόμενη προς υλοποίηση μελέτη αφορά την αποκατάσταση/αντικατάσταση των έργων  της υφιστάμενης  επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου.  Το συνoλικό μήκος παρέμβασης είναι 838m, από την γέφυρα στην προέκταση της οδού  Δημ. Πετρίτση και μέχρι το πέρας του ποταμού στην περιοχή Καταρρακτών.   Παρατηρήθηκαν φαινόμενα διάβρωσης τόσο στον πυθμένα όσο και στα πρανή με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθιζήσεις των παράπλευρων οδών και πλημμύρες στις ιδιοκτησίες παράλληλα με τον ποταμό. Κρίνεται αναγκαία η ανακατασκευή της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης για την προστασία του ιστού της πόλης της Έδεσσας τόσο από φαινόμενα διάβρωσης/καθιζήσεων όσο και από φαινόμενα πλημμυρών  υπογείων αλλά και των παράπλευρων περιοχών καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν σημειακές κατολισθήσεις λόγω των καθιζήσεων και απομείωση στο ελάχιστο της υδραυλικής διατομής. 

Με την υλοποίηση του 2ου έργου (τοιχείο αντιστήριξης και συνοδά έργα αποχέτευσης ομβρίων και αποκατάστασης οδοστρώματος) θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε  από την κατάρρευση τμήματος του βόρειου ερείσματος και τις ρηγματώσεις – καθιζήσεις του ασφαλτικού οδοστρώματος σε θέση 440,00 m από την έξοδο της πόλης της Έδεσσας προς Φλώρινα μέχρι τις προσβάσεις του περιφερειακού κόμβου, που βρίσκεται στην περιοχή ‘Ψηλή Βρύση’ του Δήμου Έδεσσας.

Η κα. Αηδονά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προώθηση των θεμάτων της Π.Ε. Πέλλας καθώς οι διαδικασίες είναι πολλές και χρονοβόρες. Δρομολογούνται κι άλλες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Π.Ε. Πέλλας το επόμενο διάστημα που απώτερο στόχο έχουν την βελτίωση της καθημερινότητας και την περαιτέρω ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.

Ξεκίνησε η προετοιμασία του Αλμωπού


Στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας που έλαβε χώρα στην Αττική τις τελευταίες ημέρες, ξεκίνησε η προετοιμασία του Αλμωπού. Μπροστά σε τέτοια γεγονότα που συνάνθρωποι μας χάνουν τις ζωές τους άδικα μέσα σε λίγα λεπτά, συνειδητοποιούμε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι σημαντικό. Ο αθλητισμός όμως δίνει ελπίδα, έχει θετική στάση απέναντι στη ζωή και διδάσκει την αξία της προσπάθειας. Με αυτές τις σκέψεις, όνειρα, φιλοδοξίες και στόχο την πορεία πρωταθλητισμού, οι ποδοσφαιριστές του Αλμωπού πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 26/7/2018 την πρώτη τους συνάντηση για τη νέα σεζόν υπο τις οδηγίες του προπονητή Γιώργου Τυριακίδη και του υπόλοιπου προπονητικού επιτελείου το οποίο ήδη είχε ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί έτοιμη στο ξεκίνημα των αγωνιστικών της υποχρεώσεων. 

Η ομάδα θα συνεχίσει την προετοιμασία της με διπλές προπονήσεις και πολλές φιλικές αναμετρήσεις τόσο εντός έδρας όσο και εκτός. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Ημερομηνία                              Φιλικός Αγώνας 
11/8/2018                               Αλμωπός – Εθνικός Άχνας
14/8/2018                              Αλμωπός – Θύελλα Σαρακηνών
18/8/2018                              F.C. Γιαννιτσά - Αλμωπός
22/8/2018                              Αλμωπός – Μακεδονικός Φούφας
26/8/2018                              Πιερικός - Αλμωπός
29/8/2018                              Μακεδονικός Θεσσαλονίκης - Αλμωπός
1/9/2018                                Αλμωπός - Κιλκισιακός
5/9/2018                                Π.Α.Ο. Κουφαλίων - Αλμωπός
8/9/2018                                Αλμωπός – Ερμής Αμυνταίου
16/9/2018                              Αλμωπός – Μακεδονικός Σιάτιστας

Απόηχος σύσκεψης με φορείς της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους αγροτών



Απόηχος σύσκεψης στο Διοικητήριο με εκπροσώπους αγροτών για τις τρέχουσες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα

Σε μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των συνεταιρισμών, των αγροτικών συλλόγων και των ομάδων παραγωγών, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά προτάθηκαν, μετά από διαλογική συζήτηση, τα παρακάτω:

1.         Να ζητηθεί να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α και να προσαρμοστεί στη χορήγηση αποζημιώσεων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια προκαλώντας καρποπτώσεις, λέκιασμα στους καρπούς, συρρίκνωση του φλοιού, σχίσιμο κ.α.
2.        Να ζητηθεί να καταβληθεί άμεσα, με εγγύηση τα πορίσματα του ΕΛ.Γ.Α που αφορούν τις ζημιές στις καλλιέργειες από σχίσιμο χαλάζι κ.λπ., για το έτος 2018, προκαταβολή των αποζημιώσεων από τραπεζικό ίδρυμα, ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομική επιβίωση των αγροτών μας οι οποία είναι αδύνατη μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες.
3.        Να ζητηθεί η καταβολή στους παραγωγούς του παρακρατηθέντος 30% από τις περσινές αποζημιώσεις από χαλαζοπτώσεις και άλλα αίτια.
4.        Να δοθεί από τον ΕΛ.Γ.Α η δυνατότητα στους παραγωγούς κερασιών να απομακρύνουν άμεσα την απομένουσα κατεστραμμένη παραγωγή από τα δέντρα καθώς οι καρποί αυτοί αποτελούν το χώρο αναπαραγωγής των επιβλαβών εχθρών «μύγα της κερασιάς-ραγολέτις» και «μύγα της Ασίας-δροσόφιλλα» αλλά και της μυκητολογικής ασθένειας «μονίλια». Τα αποτελέσματα από την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών των προαναφερθέντων εντομολογικών εχθρών της κερασιάς τη φετινή περίοδο, θα είναι εμφανή και καταστρεπτικά τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.
5.        Να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγηση αποζημίωσης στους παραγωγούς σιτηρών καθώς από τις 22/04/18 έως και τις 28/04/18, την περίοδο καρπόδεσης, οι μέγιστες θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν 26.8, 28.3, 28.6, 28.9, 29.6, 30.6, 28.8 β.κ. επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή η οποία κυμάνθηκε από 100 -200 κιλά/στρέμμα ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκε συγκομιδή, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.   
6.        Να χορηγηθεί και για τη φετινή περίοδο ενίσχυση ήσσονος σημασίας (deminimis) κατ' εφαρμογή του Καν.1408//2013 της Επιτροπής σε παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις προκαλώντας μεγάλη καταστροφή σε πληθώρα ποικιλιών, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τόσο τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες όσο και τη σημαντική απώλεια του εισοδήματος τους. Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι ημερομηνίες ωρίμανσης των ποικιλιών οι οποίες σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές συγκομίζονται αργότερα από τις πεδινές περιοχές, ώστε να μην δημιουργούνται αδικίες στην καταβολή των ενισχύσεων θεωρώντας ότι ορισμένα προϊόντα έχουν συγκομισθεί ενώ αυτό δεν ισχύει.
7.        Να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρος των εισφορών (ανταποδοτικών τελών) των αγροτών προς τους Δήμους. Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση των αγροτών η οποία είναι πολύ δύσκολη, είναι αδύνατο να καταβληθούν τα τέλη άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλης οικονομικής ζημιάς στον προϋπολογισμό των Δήμων.

Στη συνάντηση, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα. Αηδονά αναφέρθηκε αρχικά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες των αδικοχαμένων συμπολιτών μας στην περιοχή της Αττικής. Έπειτα, παρουσίασε συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Π.Ε. Πέλλας αλλά και η Π.Κ.Μ. με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην Πέλλα.

Στη συνέχεια και, μετά από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων διατυπώθηκαν κοινές προτάσεις, όπως συνοψίζονται παραπάνω, ώστε να συνδράμουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς την προσπάθεια των αγροτών να αποζημιωθούν δίκαια για όλα τα προϊόντα τους.

«Είμαστε στο πλευρό των εκπροσώπων των αγροτών που δικαίως αιτούνται οι αποζημιώσεις που τους αναλογούν να καταβληθούν άμεσα και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι, όπως και από την πρώτη στιγμή, στη διάθεση των παραγωγών για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν» τόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέτρος Ζέρζης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και Γιάννης Ανδρίτσος, οι κ.κ. Δήμαρχοι Έδεσσας και Πέλλας Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόρης Στάμκος αντίστοιχα, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Αλμωπίας Γιάννης Ρώσσης και Χρήστος Χουρσόγλου, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Έδεσσας και Σκύδρας, Μιχάλης Σαμλίδης και Θέμης Κρητίδης αντίστοιχα, οι κ.κ. Δημήτρης Γιώγας και Γιάννης Βλαδίκας ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Πέλλας, ο κ. Λιάπουρας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Καλυβίων), ο κ. Μηνάς Νικόλαος (Σ.Ε.Α.Σ.), ο κ. Παπαδόπουλος Εμμανουήλ (Ο.Π. – Α.Σ. Πέλλας), ο κ. Τοπαλίδης Στέφανος (Α.Σ. Σκύδρας), ο κ. Κυραλίδης Τάσος (Αγρ. Σύλ. Σκύδρας), ο κ. Τσαούσκας Ηλίας (Α.Σ. ‘Δήμητρα’ Αρσένι), ο κ. Νικόλαος Δημητριάδης (Αγρ. Σύλ. Σκύδρας), ο κ. Αντωνίου Ιωάννης (Α.Σ. Αλμωπίας), ο κ. Μάϊνος Ευάγγελος (Novaplan) ενώ, τη σύσκεψη συντόνισε ο Γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ. Πέλλας κ. Σίμος Μαρνασίδης μαζί με την επίσης Γεωπόνο κ. Κατερίνα Καλαϊτζίδου.

Ο Δήμος Αλμωπίας.ανακοινώνει ότι υπάρχει επάρκεια όσον αφορά στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α. ανακοινώνουν ότι υπάρχει επάρκεια όσον αφορά στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους τους συμπολίτες μας, καθώς επίσης και τους Συλλόγους της περιοχής μας, για την μαζική ανταπόκριση.

Ήδη συγκεντρώθηκαν πολλά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους που έχουν πληγεί. Σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι ανάγκη, θα ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 26/7/2018, εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο να συνδράμει με ένα οικονομικό ποσό μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών θα συνδράμει με φαρμακευτικό υλικό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Γράφω πριν τα τηλεδικαστήρια, τον τηλεθρήνο, τα… copy-paste δελτία, τον κανιβαλισμό

Σήμερα είναι μια δραματική ημέρα. Ίσως χειρότερη από τη χθεσινή. Από τις χειρότερες της ζωής μου. Χθες, απλώς έβλεπα το έργο να συμβαίνει δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Κατά τις 12 το μεσημέρι, άκουσα τον θυελλώδη άνεμο να σαρώνει την πόλη και λέω «όχι ρε γαμώτο. Ήρθε. Και είναι και χειρότερος από ό,τι περίμενα». Και όσοι ασχολούμαστε, ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτό: ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Το φωνάζαμε μέρες τώρα. Σίγουρες πυρκαγιές, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος σε αυτήν την χώρα. Θα δείτε γιατί.

Πέρασα όλο μου το βράδυ, σκεπτόμενος πώς είναι εκεί που κυκλοφορείς αμέριμνος, ξαφνικά να γεμίζει ο τόπος καπνούς και φωτιές κι εσύ να εγκλωβίζεσαι λίγα μέτρα από τη θάλασσα, μέσα στο αυτοκίνητό σου, προσπαθώντας να ξεφύγεις, χωρίς να ξέρεις πώς στο διάολο προέκυψε όλο αυτό και προς τα πού πηγαίνει. Να έχεις δίπλα σου το νερό και να καίγεσαι.
Σκεφτόμουν το γεγονός ότι το ενδεχόμενο να πάω για μπάνιο στο Ζούμπερι, χθες που είχα μια πολύ δύσκολη εργασιακά ημέρα και η θάλασσα με χαλαρώνει, ήταν εξίσου πιθανό με το να πάω απλώς για έναν καφέ. Σκέφτηκα πως άλλοι σαν εμένα θα πήγαν τελικά και θα βρέθηκαν στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή. Θα έζησαν τον εφιάλτη και εν τέλει κατά τύχη θα επιβίωσαν, ή απλώς θα πέθαναν με φρικτό τρόπο. Όσοι είδαν τη φρίκη και έζησαν, θα κουβαλούν αυτές τις μνήμες μια ολόκληρη ζωή.

Η χθεσινή ημέρα ήταν τραγική και το μέγεθος της τραγωδίας, δεν το έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει. Παρόλο που δεν έχω συνέλθει από το σοκ, θέλω να προλάβω να τα γράψω αυτά, προτού αρχίσουν τα τηλεδικαστήρια, ο τηλεθρήνος, τα copy-paste δελτία ειδήσεων με τις φράσεις κλισέ και ο κανιβαλισμός των πτωμάτων από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφους και λοιπούς κόρακες.
Θέλω να τα γράψω προτού ξεκινήσει ο ίδιος φαύλος κύκλος “ειδησεογραφίας” και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, που σταδιακά θα μας απομακρύνει από την αναζήτηση της αλήθειας, το να γίνουμε σοφότεροι από κάποιο γεγονός, το να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, ξανά και ξανά.
Αυτό είναι πιο τραγικό και από το ίδιο το γεγονός, διότι μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στο επόμενο τραγικό γεγονός, διότι στερεί την συλλογική μας ωρίμανση. Και τέλος, αυτό που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να πράξει, είναι να στρέψει τον θυμό και την αγανάκτηση του κόσμου προς την κατεύθυνση που τη συμφέρει.
Αυτή η πρόστυχη διαδικασία που ενίοτε μπορεί να λάβει μακιαβελικό χαρακτήρα, είναι το χειρότερο. Το έχουμε ξαναδεί. Δεν θα ήθελα να πεθαίνω εγκλωβισμένος στο Μάτι (του κυκλώνα), γνωρίζοντας ότι από το απανθρακωμένο μου πτώμα, θα τραφούν όλοι αυτοί οι κόρακες.
Γι αυτό, θέλω να την προλάβω αυτή τη διαδικασία, να την αποδομήσω και να την αντιστρέψω κι ας έχει ο λόγος μου μικρή δύναμη. Κάνει καλό στην ψυχική μου υγεία, κάνει καλό στην αντίληψή μου και εν τέλει θέλω να κάνει καλό και στη δική σας, ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε με κάποιο συμπέρασμα.
Μακάρι να μην συμφωνείτε. Το ζητούμενο δεν είναι η συμφωνία, αλλά να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και η διαδικασία. Τέλος, τα γράφω όλα αυτά, με το θάρρος του ανθρώπου που κάθε φορά που πηγαίνει μια εκδρομή, μαζεύει τα σκουπίδια του, έχει κάνει εθελοντική δασοφύλαξη και σέβεται τη φύση και τα πλάσματα όπως σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό.

Το λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή;
Κάθε φορά που συμβαίνει μια τραγωδία, είναι η “κούφια η ώρα” που φταίει. Η “κακιά στιγμή”. Δηλαδή, ένα γεγονός το οποίο θα ερχόταν ούτως ή άλλως, νομοτελειακά. Η μοίρα μας η ίδια. “Όποιου του μέλλει να πνιγεί (ή μάλλον να καεί εν προκειμένω), ποτέ του δεν πεθαίνει”.
Τί θα σκεφτόσασταν και τί θα νιώθατε όμως, εάν σας έλεγα ότι λόγω ενασχόλησης, είμαι σε θέση να γνωρίζω πως το χθεσινό γεγονός (η λάθος στιγμή δηλαδή), ήταν απολύτως αναμενόμενο τη χθεσινή ημέρα; Ότι υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης του κινδύνου πυρκαγιάς αλλά και εξάπλωσής της τα αποτελέσματα των οποίων είναι ελεύθερα διαθέσιμα;
Ότι όσοι ασχολούμαστε με την πρόγνωση του καιρού, κοιτούσαμε με τρόμο και δέος την χθεσινή ημέρα και παρακαλούσαμε να πέσουν έξω οι προβλέψεις φωνάζοντας στο χάος του διαδικτύου εδώ και μέρες, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ;
(Κάθε φωτιά για να ξεκινήσει και κυρίως για να επεκταθεί χρειάζεται 3 πράγματα: Οξυγόνο, καύσιμη ύλη, θερμότητα. Η θερμότητα υπάρχει: 35-40 βαθμοί κελσίου και μάλιστα με χαμηλή σχετική υγρασία. Η καύσιμη ύλη, η καλύτερη: Δάση πεύκης, δείτε παρακάτω γιατί. Προσφορά οξυγόνου: Άνεμοι εντάσεως έως και 100km/h (πολύ παραπάνω από το αναμενόμενο των 60-70km/h).
Τί θα σκεφτόσασταν και τι θα νιώθατε, εάν σας έλεγα ότι τα Μεσογειακά οικοσυστήματα καίγονται από καιρού εις καιρόν; Ότι ακόμη κι αν ο άνθρωπος δεν παρέμβει είτε άμεσα (εμπρησμός εκ προθέσεως ή εξ αμελείας), είτε έμμεσα (λόγω της γενικότερης δραστηριότητάς του), το δάσος και ειδικότερα τα πευκοδάση είναι στην κυριολεξία καταδικασμένα στο να καούν, ως μέρος της φυσικής τους αναγέννησης;
Θα το πω με άλλα λόγια: Τα πευκοδάση, όταν βρίσκονται σε πλήρη ωριμότητα και στρεσαριστούν λόγω ιδιαίτερα θερμών συνθηκών, αυταναφλέγονται (διαβάστε σχετικά εδώ). Επιπλέον, ένα δάσος αποτελούμενο αποκλειστικά από πεύκα, είναι απλούστατα το τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, υποδηλώνοντας παρακμή.
Με βάση αυτή τη διαθέσιμη γνώση, πόσο έξυπνο είναι να χτίζει ο άνθρωπος μέσα σε πευκοδάση δημιουργώντας μόνος του το δεύτερο χαρακτηριστικό της τραγωδίας, το λάθος μέρος; Πόσο έξυπνο είναι επίσης το να έχει φυτέψει όλη την Αττική πεύκα (διότι δεν είναι αυτοφυής βλάστηση), ενώ η φυσική της βλάστηση ήταν, για χιλιάδες χρόνια, οι ελιές, τα αμπέλια, οι συκιές, τα φρύγανα και το μακκί;
Ας περάσουμε τώρα και στο τρίτο χαρακτηριστικό μιας τραγωδίας: Τον υπαίτιο. Πριν αρχίσουμε να κυνηγάμε τρελούς πυρομανείς με στουπιά που αλωνίζουν τα δάση, πράκτορες του Ερντογάν, πράκτορες κάθε είδους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, “οικοπεδοφάγους”, ιπτάμενα κουκουνάρια ή ακόμη και εξωγήινους, θα σας παραπέμψω στα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Καθημερινά στη χώρα μας, σημειώνονται δεκάδες δασικές πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο. Το μαθαίνουμε ποτέ; Όχι. Το μόνο που μαθαίνουμε είναι, εάν κάποια από αυτές λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ενδεικτικά: 29 Δασικές πυρκαγιές στις 20 Ιουλίου, 30 Δασικές πυρκαγιές στις 21 Ιουλίου, 39 Δασικές Πυρκαγιές στις 22 Ιουλίου και 47 στις 23 Ιουλίου.

Εάν λοιπόν κάποιος γενικότερα κάνει μια στατιστική αριθμού πυρκαγιών και θερμοκρασίας, θα διαπιστώσει ότι τα μεγέθη αυτά, συσχετίζονται σ’ ένα μεγάλο βαθμό! Εκτός από την αυτανάφλεξη, που συμβαίνει κυρίως σε ακραίες συνθήκες, έχουμε κι άλλα αίτια:
1. Τα σκουπίδια που είναι πεταμένα παντού στα δάση και ιδίως πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια: Όταν ο ήλιος βρεθεί σε συγκεκριμένη θέση, ακόμη κι αν δεν κάνει ιδιαίτερη ζέστη, το μπουκάλι μπορεί να λειτουργήσει ως μεγενθυντικός φακός και να βάλει φωτιά μέσα σε λίγα λεπτά στα ξερόχορτα. Οι καιρικές συνθήκες, αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα μετά. Η φωτιά μπορεί να σβήσει επιτόπου σε λίγα λεπτά, ή να κάψει τη μισή Αττική σκοτώνοντας δεκάδες κόσμου.
2. Αναμμένα τσιγάρα.
3. Το κακοσυντηρημένο δίκτυο της ΔΕΗ (μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα είχαν αυτό το αίτιο, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Πάρνηθας).
4. Ανθρώπινες δραστηριότητες: Μπάρμπεκιου στο αυθαίρετο, φωτιές μελισσουργών (περίπτωση Υμηττού), τα κόλλυβα που βράζει η γιαγιά έξω (περίπτωση Ηλείας), εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης (περίπτωση νότιας Εύβοιας). Πίσω από τις περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές, θα βρείτε τέτοιες αιτίες. Λίγες είναι πραγματική δολιοφθορά.
5. Άλλες φωτιές μπαίνουν εσκεμμένα: Περιοχή ΗΔΗ χαρακτηρισμένη ως αιολικό πάρκο, καίγεται, ως η γρηγορότερη μέθοδος αποψίλωσης. Το ίδιο, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
6. Ο κατάλογος αιτίων, είναι τεράστιος. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ή τη στιγμή που τις διαβάζετε, όλοι αυτοί οι επίδοξοι εμπρηστές εργάζονται για την καταστροφή της χώρας.

Κύριε πρωθυπουργέ
Δεδομένων όλων των παραπάνω, η δουλειά πρακτόρων και λοιπών ασύμμετρων απειλών είναι μάλλον περιττή σε μέρες όπως η χθεσινή. Ίσως η λεκτική ακροβασία του Βύρωνα Πολύδωρα περί “στρατηγού ανέμου”, να είναι μια περισσότερο εύστοχη και εξυπνότερη, λεκτική ακροβασία.
Ίσως επίσης, θα έπρεπε να μάθετε να ξεχωρίζετε την διαφορά μεταξύ διεύθυνσης και κατεύθυνσης του ανέμου προτού συντονίσετε οποιαδήποτε επιχείρηση, διότι αυτά τα δύο είναι εντελώς αντίθετα μεταξύ τους: Ο άνεμος χθες δεν είχε κατεύθυνση (όπως είπατε στις δηλώσεις σας), αλλά διεύθυνση Δυτική/Βορειοδυτική. Ερχόταν από τα Δυτικά/Βορειοδυτικά και κατευθυνόταν προς τα Ανατολικά/Νοτιοανατολικά.
Το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά δεν σκέφτεστε προς τη σωστή… κατεύθυνση, φαίνεται ήδη από την πρώτη σας συνέντευξη. Ελπίζω να ήταν απλώς μια περίπτωση δυσλεξίας και από το να ψάχνετε ασύμμετρες απειλές, να στραφείτε προς τη… διεύθυνση του προβλήματος:

Ελπίζω να δω από εσάς, προσωπικά, αλλά και τους υπόλοιπους που αποκαλείτε κυβέρνηση και ασκείτε εξουσία, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως:
1. Αυστηρές ποινές και κατεδάφιση ΟΛΩΝ των αυθαίρετων κτιρίων. ΟΛΩΝ. Δεν είναι δυνατόν να διασπώνται πυροσβεστικές δυνάμεις, για να σώσουν τέτοια κτίσματα.
2. Απαγόρευση οικοδόμησης εντός των πευκοδασών.
3. Κτηματολόγιο.
4. Αλλαγή νομικού πλαισίου για τους εμπρησμούς, με αυστηροποίηση των ποινών μέχρι και ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ή ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή εξ αμελείας.
5. Στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας με επιστημονικό προσωπικό, εκμεταλλευόμενοι όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, που είναι διαθέσιμες ακόμη και δωρεάν. Αναδιοργάνωση όλης της υπηρεσίας από την αρχή. Η χώρα μας έχει εξαιρετικούς επιστήμονες, που εν τέλει φεύγουν για να σώσουν τα δάση άλλων χωρών.
Αυτή τη στιγμή, σε άλλες χώρες, είναι δυνατόν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιάς και τις προοπτικές εξάπλωσής της. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε σύσκεψη και να βλέπετε με περισπούδαστο ύφος, ΑΥΤΟΥΣ τους χάρτες στην οθόνη, που είναι γενικοί μετεωρολογικοί χάρτες που τους έχουν οι άνθρωποι από το 1950 και χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό χωρίς να προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια.
6. Κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για κάθε περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στα οχήματά τους, επειδή προκλήθηκε… μποτιλιάρισμα. Όχι, δεν το δέχομαι. Μελετήστε το πρόβλημα. Ασχοληθείτε και, γιατί όχι, εξαναγκάστε μερικούς σε παραίτηση. Εγώ, σας δίνω μερικές ιδέες μόνο. Και να σας πω και κάτι άλλο: Κάποια από αυτά, έχουν πολιτικό κόστος. Το κόστος που θα πληρώσετε όμως τώρα, είναι πολλαπλά μεγαλύτερο.

Αγαπητοί συγκάτοικοι αυτής της χώρας
Κατανοώ τον πόνο σας. Ο άνθρωπος όταν πονάει, θα πει πράγματα παράλογα, θα βρίσει Θεούς και δαίμονες και όλα συγχωρεμένα είναι. Αν και αμφιβάλλω να διαβάσατε αυτό το κείμενο, ή να φτάσατε ως εδώ, εύχομαι τουλάχιστον την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα, να σας βρει λίγο σοφότερους.

Τα δεδομένα τα γνωρίζετε, κι αν δεν τα γνωρίζετε, δεν χρειάζεται να βγάλετε το πανεπιστήμιο για να τα μάθετε. Το διαδίκτυο, δεν είναι μόνο το facebook. Υπάρχει μια μαγική μπάρα, επάνω στον φυλλομετρητή σας (chrome, firefox, edge κτλ), που εάν ρωτήσεις οτιδήποτε, θα σου βγάλει αποτέλεσμα. Μαγικό ε;

Είναι η σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Επιβεβαιώστε τα παραπάνω που λέω. Διαψεύστε τα. Ασχοληθείτε και μην μηρυκάζετε την πολιτική προπαγάνδα, της αρλούμπες κακοπληρωμένων και αμόρφωτων δημοσιογράφων, μη γίνεστε κομμάτι αυτού του συστήματος. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπω τέτοια γραπτά στο facebook. Και πιστέψτε με, είδα πολλά:

Εφόσον στην Ελλάδα, όλοι ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ας τα κάνουμε τουλάχιστον σωστά: Όταν στήνουμε αυτοσχέδιες δίκες, ανακρίσεις και αποδίδουμε ευθύνες, ας έχουμε υπόψιν μας ένα πράγμα: Κάθε φόνος έχει κι ένα κίνητρο.

Σκεφτείτε να ήσασταν ένας εργολάβος οικοδομών, ή μεσίτης: Θα είχατε ποτέ καμία ελπίδα να μοσχοπουλήσετε ένα οικόπεδο ή μια μεζονέτα, σε μια κατάμαυρη από τη φωτιά περιοχή; Σκεφτείτε να ψάχνετε να αγοράσετε ένα εξοχικό. Η να ψάχνετε ένα οικόπεδο να χτίσετε. Θα χτίζατε ποτέ σε ένα καμένο μέρος; Εγώ πάντως όχι. Δεν θα μου άρεσε.

Γνωρίζετε το γεγονός ότι από το 2010 και μετά, κάθε περιοχή που καίγεται κηρύσσεται αναδασωτέα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταπατηθεί; Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, είναι δυνατόν να υπάρχει κίνητρο για οποιονδήποτε επιχειρηματία που θέλει να εξορύξει βωξίτη στα Γεράνεια, να βάλει φωτιές, δυσκολεύοντας έτσι περισσότερο τη ζωή του, έχοντας, εκτός της νομοθεσίας σύσσωμη και την κοινή γνώμη απέναντί του;

Μέχρι λοιπόν να βρεθεί το κίνητρο του δολοφόνου, στο κείμενο σας έχω δώσει μερικές ιδέες και με απολύτως λογικά επιχειρήματος καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο παράγοντας “καιρός” είναι ο νούμερο 1 υπαίτιος, με την υποβοήθηση πάντα της ανθρώπινης βλακείας, την οποία θα πρέπει να θεωρήσουμε ως μέρος του…οικοσυστήματος.

Αν νιώθετε, ως μέρος του οικοσυστήματος ότι κάνετε τέτοιες βλακείες, μάθετε πως, η μοναδική ελπίδα που έχετε να μην ξαναθρηνήσετε θύματα και περιουσίες, είναι να γίνετε αληθινοί πολίτες, συμμέτοχοι στην κοινωνική διαδικασία. Η ιδιωτεία, σημαίνει ηλιθιότητα.

Εκτός από το να πετάς σκουπίδια στο δάσος, να κάνεις μπάρμπεκιου με 8 Μποφώρ, να πετάς το αναμμένο σου τσιγάρο, να κάνεις εργασίες με σπινθήρα (και ένα σωρό ηλιθιότητες), είναι υποκριτικό να κλαις την ίδια στιγμή που ιδιωτεύεις χτίζοντας αυθαίρετα στην Πεντέλη και εν συνεχεία “τακτοποιώντας” τα.

Δεν είναι ούτε έξυπνο. Στο τέλος, χάνονται άνθρωποι που μπορεί να μην φταίνε, απλώς γιατί βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Δεν είναι αστείο. Σκέψου τι κάνεις, και απαίτησε την αλλαγή και κάντε την πράξη.

Η αλλαγή δεν είναι να ψηφίζεις κάθε 4 χρόνια αυτόν που την επικαλείται. Αλλαγή δεν είναι το κανάλι που επιλέγεις ανεβοκατεβάζοντας τη θεαματικότητα δημοσιογράφων που προσποιούνται πως “ελέγχουν” την εξουσία. Αλλαγή είναι να απαιτήσεις όχι μόνο τιμωρίες για να ικανοποιηθεί το θυμικό σου, αλλά και πρωτοβουλίες. Να τις κάνεις πράξη.

Ξεκίνα προφύλαξη στο εξοχικό σου. Έλεγξε εσύ ο ίδιος την εξουσία. Κι αν ο πρωθυπουργός είναι απρόσιτος, να πάς μέχρι τον Βλαχοδήμαρχο της περιοχή σου και να πεις στην τελική ότι, την ώρα που καίγονται άνθρωποι είναι πρόστυχο να βγαίνει στα κανάλια, κάνοντας τον σπουδαίο, αντί να κλείσει όλα τα τηλέφωνα και να βρίσκεται εκεί, στο πεδίο της δράσης, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για την βοήθεια και ανακούφιση των ανθρώπων και των ζώων. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γι αυτή τη δουλειά.

Κάποτε πίστευαν κάποιοι και πίστευα κι εγώ, ότι όλα είναι θέμα γνώσης. Ότι δηλαδή, η γνώση, θα λύσει τα προβλήματα, μ’ ένα μαγικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμη. Κι όμως, δεν αρκεί αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών και ειδικότερα της ελληνικής είναι να ενσωματώσει τη διαθέσιμη γνώση στις δομές της και να γίνει χρήσιμη.

Προς το παρόν, κυνηγώντας “ουτσεκάδες” στα βουνά, ασύμμετρες απειλές, πράκτορες, και τρελούς με στουπιά, κλαίγοντας και αποδίδοντας εκεί τις ευθύνες για τα καμένα αυθαίρετά μας, μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση οδεύουμε… Ελπίζω τραγωδία σαν την χθεσινή, να είναι και η τελευταία…

Νίκος Γκίκας
Γεωγράφος, Προγνώστης καιρού
ΙΔΡΥΤΗΣ http://umeteo.com/






ΠΗΓΗ...https://www.defence-point.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...