Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας


Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (www.xidaras.gr)  


Ας ξεκινήσουμε με μία λεξιλογική διάκριση : Αυτή ανάμεσα στις έννοιες της μοναξιάς και της μοναχικότητας. Η μοναχικότητα αναφέρεται στο να είναι κανείς μόνος, χωρίς συντροφιά, συνήθως με την θέληση του, επειδή επιλέγει να ζει μόνος του, χωρίς παρέα, η τάση απομόνωσης από το κοινωνικό περιβάλλον...

Από την άλλη η έννοια της μοναξιάς είναι περισσότερο αναφορική μιας εσωτερικής κατάστασης. Είναι μία αίσθηση για το πως νοιώθουμε, πως βιώνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Γι αυτό και μπορεί να νιώθουμε μοναξιά ακόμα κι αν έχουμε σχέσεις ( φίλους, σύζυγο, παιδιά, συνεργάτες..).

Η μοναξιά μας αποξενώνει. Γινόμαστε σιωπηλοί θεατές της ζωής μας και της ζωής των άλλων, σκιές μιας καθημερινότητας που εξελίσσεται μέσα μας και δίπλα μας. Μοναξιά έχει το πένθος, ο φόβος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η απόρριψη, το bullying. Μοναξιά επιφέρει η έλλειψη αγάπης και πάνω απ' όλα η γονεϊκή απόρριψη.

Τα παιδιά, ακόμα και όταν γίνονται ενήλικες, ενήλικες που μεγάλωσαν χωρίς αγάπη και αποδοχή από τους γονείς τους, βιώνουν ένα έντονο συναίσθημα μοναξιάς που συνήθως καταφέρνουν να το ξεπεράσουν μόνο όταν αγαπήσουν και αγαπηθούν πραγματικά σε κάποια φάση της ζωής τους.

 Αυτό ακριβώς είναι το φάρμακο για τη μοναξιά : Η αγάπη! Tα υπόλοιπα, όπως χρήματα, επαγγελματική καταξίωση, αναγνώριση, όλα, λειτουργούν ως παρηγορητική αγωγή. Χρήσιμη πολύ και αυτή αλλά ανεπαρκής για να “γιατρευτούν” οι πληγές. Γιατί το τραύμα της μοναξιάς είναι βαθύ, βαθαίνει μέσα στο χρόνο, ριζώνει στο παρελθόν, αντιστέκεται γεμάτο αμφιβολία στο δώρο της αλλαγής.

Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και στους ανθρώπους που πενθούν. Αυτοί συναντούν τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως απότομα, απρόσκλητα, απρόσμενα. Χάνοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο, έναν άνθρωπο που έχεις μάθει να ζεις μαζί του, να τον αγαπάς και να σε αγαπάει, η ζήση μας φτωχαίνει και σε μεγάλο βαθμό χάνει το νόημα της- τουλάχιστον όπως το είχαμε γνωρίσει μέχρι τότε.

Θέλει χρόνο και υπομονή απ' αυτόν που πενθεί ( και κατανόηση απ το περιβάλλον του, προκειμένου να κάνει υπομονή και να του δώσουν το χρόνο που χρειάζεται...) μέχρι το τραύμα σιγά σιγά να επουλωθεί, μέχρι καινούρια νοήματα να διαμορφωθούν και να τοποθετηθούν δίπλα στα παλαιότερα.




Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

TA ΠΡΩΤΑΚΙΑ... Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας


TA ΠΡΩΤΑΚΙΑ...

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)  

Αναρωτιέμαι ποιός είναι “πιο πολύ” πρωτάκι : το παιδί ή ο γονιός ;

Φυσικά πρωτάκι, πρωτίστως είναι το παιδί! Ηλικιακά, αναπτυξιακά και ψυχολογικά είναι έτοιμο να μπει στην σχολική κοινότητα. Να ξεκινήσει την μαθησιακή διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι είναι στην κατάλληλη ηλικία να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Αρκεί λοιπόν τα παιδιά να τα εμπιστευτούμε, αρκεί να μην τους φορτώσουμε τις αγωνίες μας, τις αγωνίες και τις προσδοκίες όλου το κόσμου! Αρκεί να μην περιμένουμε από αυτά να μας δώσουν περισσότερα απ' όσα μπορούν, νωρίτερα από ότι χρειάζεται. Φτάνει να είναι απλώς πρωτάκια (και όχι πρώτα σε όλα...).

Φυσικά και κάποια παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν στην προσαρμογή, είτε στο κοινωνικό είτε στο μαθησιακό περιβάλλον του σχολείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται τον χρόνο τους (το κάθε παιδί τον δικό του) και είναι πολύ σημαντικό να του το δώσουμε, αντί να το πιέσουμε να τα καταφέρει με κάθε τρόπο (πίεση, φωνές, ιδιαίτερα μαθήματα, ενοχές) και με κάθε κόστος (αίσθημα κατωτερότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα θυμού και ενοχών).

Ξαναγυρίζω λοιπόν στους γονείς. Τα καλά μας τα παιδάκια θα είναι μια χαρά πρωτάκια... Αρκεί μερικές φορές (ίσως και τις περισσότερες) να είμαστε μια χαρά πρωτάκια κι εμείς οι γονείς...
Γιατί και οι γονείς πρέπει να προσαρμόζονται σε μία νέα αρχή, σε νέα δεδομένα. Και οι γονείς πρέπει να μάθουν να είναι χαλαροί, να μην έχουν υπερβολικές και πρόωρες προσδοκίες, να μην συγκρίνουν αλλά να αποδέχονται τα παιδιά τους για αυτό που είναι, για αυτό που μπορούν σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι πιστεύω πως η σειρά στον άνωθεν προβληματισμό λειτουργεί αντίστροφα. Αν οι γονείς είναι “καλά πρωτάκια” τότε και τα παιδιά τους έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές για να τα καταφέρουν μια χαρά.
Προσέξτε: Να τα καταφέρουν μια χαρά: ούτε να αριστεύσουν, ούτε να είναι καλύτεροι όλων, αλλά

να είναι ευτυχισμένα, προσαρμοσμένα, με φίλους και χαρούμενα στο νέο τους περιβάλλον! Αυτό δεν θέλουμε όλοι από τα παιδιά μας;


Εάν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε περαιτέρω για θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τα παιδιά και τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο βιωματικό σεμινάριο για μαμάδες και μπαμπάδες, με τίτλο «Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…» . Εισηγητής ο ψυχολόγος-οικογενειακός σύμβουλος  κ.Γιάννης Ξηντάρας.  Οι εγγραφές έχουν αρχίσει ήδη! Δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ :  http://xidaras.gr/seminario/




Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τον Μ. Π. Σ. Μηλιάς


Μετακόμιση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας – Γραφεία Γιαννιτσών


Ενημέρωση των πολιτών για την εξυπηρέτηση τους από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στα Γιαννιτσά

Με αφορμή την μετακόμιση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας – Γραφεία Γιαννιτσών, στο νέο κτίριο στην οδό 20ης Οκτωβρίου & Δουβατζή (πάνω από το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ) παρακαλούμε για την κατανόηση των εξυπηρετούμενων πολιτών για τυχόν δυσλειτουργίες. 

Η μετακόμιση θα διαρκέσει πέντε (5) ημέρες, πραγματοποιούμενη το διάστημα 11 – 15 Σεπτεμβρίου 2017. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Έδεσσας

           
  <<ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ>>

 Συνεχίζονται οι εγγραφές στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Έδεσσας και θα ολοκληρωθούν την 15η Σεπτεμβρίου 2017.
 Η φοίτηση στο ΔΙΕΚ είναι ΔΩΡΕΑΝ.

 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
-Απολυτήριο Λυκείου
-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
-Φ/ο αστυνομικής ταυτότητας
-Αίτηση που υποβάλλεται στο αρμόδιο γραφείο του ΔΙΕΚ (Φιλίππου 37-Παλαιό Νοσοκομείο  Έδεσσας)

  Τηλ. επικοινωνίας 2381022340. 


Η Δ/ντρια του ΔΙΕΚ  Νοσοκομείου Έδεσσας.

  Γιαμαλή Ευαγγελία 

Ο απόηχος των επετειακών εκδηλώσεων του διημέρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»


Ο απόηχος των επετειακών εκδηλώσεων
του διημέρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου 2017 οι επετειακές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας», σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Πέλλας και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας και του Δήμου Έδεσσας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου και την απονομή των βραβείων και διακρίσεων του Ε’ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος στον οποίο συμμετείχαν συγγραφείς απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου
στην έναρξη της 1ης μέρας

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στον χώρο του Παλιού Παρθεναγωγείου (Βαρόσι) για τον Δήμο Ακανθούς στην Κατεχόμενη Κύπρο. Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ενώ για το φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τον πόνο του ξεριζωμού, την πλούσια ιστορία, ανθρωπογεωγραφία και οικολογία του Δήμου Ακανθούς μίλησε η Δήμαρχος κα Ελένη Χατζημιχαήλ. 

Μερική άποψη της αίθουσας του παλιού 
Παρθεναγωγείου

Η Δήμαρχος Ακανθούς Ελένη Χατζημιχαήλ

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημ. Γιάννου

Στο τέλος, η  ταλαντούχα καλλιτέχνης Μαρία Ζλατάνη, δεξιοτέχνης του πιάνου, επένδυσε την εκδήλωση δημιουργώντας μία μαγική ατμόσφαιρα με ερμηνείες γνωστών τραγουδιών, που ενθουσίασε. 

  
Μαρία Ζλατάνη

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε η Ημερίδα Νέων Συγγραφέων, με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από νέους συγγραφείς. Συγκεκριμένα, για το βιβλίο και τη συγγραφή μίλησαν ο Εδεσσαίος Χρήστος Μπιμπίτσος (Η θεραπευτική δύναμη της γραφής), ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Μπαχάς (Η επιστολογραφία ως πηγή έμπνευσης για την διηγηματογραφία), η Θεσσαλονικιά Συμεωνίδου Χρύσα (Νέος, Έλληνας, Συγγραφέας το 2017) και η Μυτιληνιά Ψωμαδέλλη Αγγελική-Μαρία (Εξομολογήσεις στο χαρτί). 
Χρ. Μπιμπίτσος, Γιάννης Μπαχάς, 
Χρύσα Συμεωνίδου, Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας. Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τονεκπρόσωπο του Σεβασμιότατου και, στη συνέχεια, από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου. Η κα Αηδονά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και, ιδιαίτερα, τους συγγραφείς που ήρθαν από περιοχές εκτός Πέλλας και, κάποιοι, από το εξωτερικό. Επίσης, μίλησε για τη σημασία που έχει η πολιτεία να στηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις οι οποίες δίνουν μία εναλλακτική προοπτική κοινωνικής ανάπτυξης και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην παραμονή των νέων στην Ελλάδα. 

 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο οποίος εξήρε τις πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου των Βιβλιόφιλων Έδεσσας και τόνισε τη σημασία που έχει η υποστήριξη και ανάπτυξη δράσεων πολιτισμού για την πόλη της Έδεσσας, αξιοποιώντας τους χώρους που έχουν δημιουργηθεί και την ιστορία και παράδοση της περιοχής. 
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και οΠρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων κ. Γιώργος Τάτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης και ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού. 

  

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα και με εικόνες που άγγιξαν το νου και τη καρδιά, πραγματοποιήθηκε η ομιλία από τη Δήμαρχο Ακανθούς κα Ελένη Χατζημιχαήλ. Η Δήμαρχος τόνισε ότι το Κυπριακό ζήτημα δεν έχει επιλυθεί, η εισβολή που ξεκίνησε την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου 1974 συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας και υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της Διεθνούς Κοινότητας για την επιστροφή των κατοίκων στην προγονική τους πατρίδα. «Ως εκπρόσωπος της γης του Χρυσοσωτήρα, που δεν έχει χάσει το θάρρος της, σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τον πόνο μας. Σας προσκαλώ να γίνετε πρεσβευτές για τη λεύτερη επιστροφή όλων στην Ακανθού», κατέληξε η κα. Δήμαρχος. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κα. Δήμαρχος τίμησε την οικογένεια του Εδεσσαίου αγνοούμενουΘεόδωρου Χαραλαμπίδη, τον πατέρα του Ιορδάνη και τον αδελφό του Θανάση, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής. Στο πρόσωπο του άξιου τέκνου της Ελλάδας, ο Δήμος Ακανθούς τιμά όλα τα παιδιά που πολέμησαν και χάθηκαν, τους ήρωες και τα θύματα της Τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο, δήλωσε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο συντοπίτης μας Μιχάλης Σκαλιδάκης, ο οποίος έζησε την φρίκη των εχθροπραξιών, μαζί με άλλους Ελλαδίτες στρατιώτες. 


Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες του Ε’ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος. Η Επιτροπή αξιολόγησης των διηγημάτων αποτελούνταν από τον Δημήτριο Ευαγγελίδη (συγγραφέα), την Αναστασία Μαχαιρίδου (φιλόλογο) και την Ιωάννα Αμπατζή (συγγραφέα, M.Sc. Δημιουργική Γραφή). 

 
Ε. Χατζημιχαήλ Α΄ Βραβείο
Τριαντ. Πολίτη Β΄ Βραβείο

Τιμητική Διάκριση στην κα Ψωμαδέλλη
από τον πρ. Υπουργό Γιώργο Πασχαλίδη

Τιμητική Διάκριση στον κο Μπαχά
από τον πρ. Ευρωβουλευτή Γιάννη Γκλαβάκη

Τιμητική Διάκριση στον κο Ανετάκη
από τον Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου
κο Φίλιππο Γκιούρο

Δίπλωμα Συμμετοχής στην κα Συμεωνίδου
από τον κο Μπαχαράκη, Δντή Β΄βάθμιας
Εκπαίδευσης

Δίπλωμα Συμμετοχής στην κα Νικολαράκη
από τον Περιφερ. Σύμβουλο κο Ζέρζη

Δίπλωμα Συμμετοχής στην κα Αθανασοπούλου
από την Περιφερ. Σύμβουλο κα Ζωγράφου-Τσαντάκη

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιόφιλων κ.Δημήτριος Ε. Ευαγγελίδης, σε ομιλία του στο τέλος της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στον παιδευτικό ρόλο του ποιοτικού βιβλίου. Το βιβλίο είναι ο «γυμναστής του μυαλού», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Παιδεία θα πρέπει να αποτελεί την κύρια μέριμνα της πολιτείας. 


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σειρά από παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, από την εξαιρετική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος» της Σκύδρας. 


Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από την αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου και τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Πέτρος Ζέρζης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας Φίλιππος Γκιούρος, ο Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του ΠΑΜΑΚ κος Νικ. Βασιλειάδης, ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Γκλαβάκης, ο πρώην βουλευτής κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο νέος Διευθυντής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπαχαράκης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πολιτιστικών Συλλόγων.
Ανανεώνουμε την υπόσχεση για την επόμενη συνάντηση μετά από δύο χρόνια...

πηγή...http://vivliofiloi.blogspot.gr

Γιάννης Σηφάκης : Θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί για τις βροχοπτώσεις


Γιάννης Σηφάκης : Θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί για τις βροχοπτώσεις με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου που ανακοινώθηκε σήμερα σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς στην ΔΕΘ.
 Αποδέχθηκε πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής στις ώριμες ποικιλίες και για επιτραπέζια και για συμπύρηνα.
 Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για δηλώσεις και αποζημιώσεις.
 Τις επόμενες ημέρες θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για το πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ευχές για καλή σχολική χρονιά από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Πέλλας»


Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2017 – 2018, σε σύντομη δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά εύχεται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους σπουδαστές και σε όλους τους δασκάλους και καθηγητές καλή σχολική χρονιά με δημιουργικότητα και φώτιση. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους γονείς που στηρίζουν τα παιδιά σε κάθε τους προσπάθεια.

Ακολουθεί η δήλωση της κυρίας Αθανασιάδου – Αηδονά:


«Διανύουμε ήδη το Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίον όλοι μας έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα. Παρομοίως οι μαθητές και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα της Πέλλας έχει προετοιμαστεί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την ερχόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, η οποία είναι σημαντική μέσω του έργου της μεταφοράς μαθητών, αυτό ξεκινάει κανονικά και η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά. Θέλω να ευχηθώ στους μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και, ιδιαίτερα, στους γονείς καλή δύναμη με υγεία και να επιτύχουν τους στόχους τους».

Επιτυχής αντιμετώπιση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Π.Ε. Πέλλας


Επιτυχής κατάσβεση πυρκαγιάς εντός πεδίου βολής στην Π.Ε. Πέλλας

Ευχαριστίες της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά για την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών


Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 6/9 στο πεδίο βολής στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σκύδρας. Ενώ η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε άμεσα, παραμένουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί αναζωπύρωση, λόγω των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Η πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση και χόρτα, εντός του χώρου του πεδίου βολής και χωρίς να επεκταθεί στην γύρω περιοχή, καθώς έγκαιρα έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας με οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Λόγω του κινδύνου ανάφλεξης άκαυστων βλημάτων εντός του πεδίου βολής, η επιχείρηση κατάσβεσης πραγματοποιήθηκε κυρίως με εναέρια μέσα που κλήθηκαν και ήρθαν στην περιοχή μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Συγκεκριμένα επιχείρησαν μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης 6/9 ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη τύπου canadair 415. Στην περιοχή παραβρέθηκαν, συντονίζοντας την επιχείρηση, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας, Υποστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Πουλτίδης, σε συνεργασία με τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συντονιστές και όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση για την επιτυχή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Σε δήλωσή της αναφέρει: «Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τα στελέχη του τοπικού, περιφερειακού και κεντρικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίησή τους, μετά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο πεδίο βολής, στην επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας. Η άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, παράλληλα με τις δράσεις πρόληψης που υλοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενδυναμώνουν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς. Καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμη, χρειάζεται να παραμείνουμε σε ετοιμότητα και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή έναρξης πυρκαγιάς».


Μεικτά κλιμάκια συνεχίζουν τις περιπολίες σε δασικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας, ενώ η επικαιροποιημένη νομοθεσία προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε υπαίτιους πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς από πρόθεση. Επίσης, είναι γνωστό ότι δασικές περιοχές που καίγονται, χαρτογραφούνται και κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες από τις οικείες δασικές υπηρεσίες.  



ΔΗ.Κ.Ε.Α Αλμωπίας: Ευχαριστήριο για την Λαμπαδηδρομία


                                   ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
           ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΗ.Κ.Ε.Α) 

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 ο Δήμος μας συμμετείχε στην 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών. Οι πολίτες της Αλμωπίας , υποδέχθηκαν εγκάρδια τη «Φλόγα της Αγάπης», αγκαλιάζοντας για άλλη μια φορά την προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α) που έχει στόχο να διαδώσει και να αναπτύξει σε όλη την Ελληνική επικράτεια πανανθρώπινες ιδέες,  με κυρίαρχη αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. 

Η ευαισθητοποίηση και η αλληλεγγύη του κόσμου αποδείχθηκε ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, όπου πλήθος πολιτών συνέρρευσε στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, αφιερώνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο τους και δίνοντας ζωή κι ελπίδα στους συνανθρώπους τους. 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, όπου εθελοντές μετέφεραν τη «Φλόγα της Αγάπης» και τη διάθεση για ζωή στα χωριά του Δήμου Αλμωπίας. 
Δεκάδες λαμπαδηδρόμοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας, όπου ένωσαν τις φωνές τους και το όραμά τους για διαρκή προσφορά και συμμετοχή σε αντίστοιχες δράσεις. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ θερμά και ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ όλους τους Πολιτιστικούς, Εθελοντικούς και Αθλητικούς Συλλόγους  καθώς και τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας οι οποίοι συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση της λαμπαδηδρομίας.
Συγκινητική και ευχάριστη ήταν η μεγάλη συμμετοχή παιδιών τα οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δράση και αποτελούν το μέλλον στην πραγματοποίηση πανομοιότυπων εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση των  δράσεων πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμωπίας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α).
Αρωγοί της προσπάθειάς αυτής στάθηκαν η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, το Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας, το Τμήμα Συνοριακών Φυλάκων Αριδαίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αριδαίας καθώς και οι εργαζόμενοι του εργοταξίου του Δήμου μας. 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Όμιλο Επιχειρήσεων ¨Βάκκος Νικόλαος¨, για τη χορηγία σε μπλουζάκια, την ποτοεμπορική Παντελίδης, για τη χορηγία σε νερά, τα ΜΜΕ τα οποία στήριξαν την εκδήλωση, συμβάλλοντας με τη μετάδοση της πληροφορίας στην ανάδειξη του μεγαλείου της εθελοντικής προσφοράς,  καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης. 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...