Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τα παιδιά είναι λουλούδια. Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας


Τα παιδιά είναι λουλούδια.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)   

Λουλούδια ολάνθιστα, πολύχρωμα, μυροφόρα. Τα παιδιά είναι μπαξέδες με κάθε λογής λουλούδια να ξεπετάγονται εδώ και εκεί, κάθε εποχή, κάθε μέρα, κάθε ώρα.
Η ζωή είναι ωραία με τα παιδιά και είναι άδεια χωρίς αυτά. Γι’ αυτό προσοχή! Προσοχή τα παιδιά, προσοχή στα παιδιά. Τα παιδιά θέλουν φροντίδα, θέλουν αγάπη, αποδοχή και ενσυναίσθηση. Χρειάζεται να είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή που μας έχουν ανάγκη, σε κάθε φάση της ζωής τους, της ανάπτυξής τους.(έτσι και αλλιώς θα έρθει η ώρα που από μόνα τους δεν θα μας χρειάζονται πια και τότε θα έχουμε άπλετο χρόνο για τον εαυτό μας….)
Αγάπη: δεν νοείται αγάπη μόνο στα λόγια αλλά ούτε κι αγάπη χωρίς όρια. Αγάπη δε σημαίνει «σε αφήνω να με κάνεις ό,τι θέλεις». Αυτό είναι ένα στρεβλωμένο μήνυμα προς τα παιδιά που περισσότερο τα μπερδεύει παρά τα βοηθάει. Αγάπη είναι να νοιάζομαι, να πονάω, να θέλω το καλό σου, την πρόοδό σου, την ελευθερία σου. Αγάπη είναι να σε βοηθώ να τραβήξεις τα εμπόδια σου- όχι να το κάνω εγώ για σένα και εσύ να κάθεσαι- από τον δρόμο σου, να σε στηρίζω στις δυσκολίες, να αντέχω τις αδυναμίες σου.
Αποδοχή: Τα παιδιά χρειάζονται την αποδοχή μας από μωρά- και από έμβρυα ακόμη! Χρειάζονται να ξέρουν και να καταλαβαίνουν, να το βλέπουν στα μάτια μας ότι τα αγαπάμε και ότι τα αποδεχόμαστε.
Οτιδήποτε λιγότερο από την αποδοχή δημιουργεί κρίση ταυτότητας στο παιδί: «ποιος είμαι, τι αξίζω, πόσο σημαντικός είμαι αν δεν είμαι σημαντικός για τους γονείς μου;». Η αποδοχή είναι, όπως και η αγάπη ένα συναίσθημα που αποτυπώνεται στις σχέσεις μας εμπράκτως. Δεν μπορεί, δεν αρκεί να μένει στα λόγια…
Ενσυναίσθηση: Πρέπει να χαμηλώσουμε στο ύψος των παιδιών για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πρέπει να μπούμε στην δική τους θέση για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο τους, να νοιώσουμε όπως και εκείνα, να δούμε μέσα από την δική τους οπτική γωνία. Δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο ακούγεται: αρκεί να θυμηθούμε πως ήμασταν και εμείς παιδιά, αρκεί να ξαναθυμηθούμε πώς νοιώσαμε και εμείς ως παιδιά σε ανάλογα περιστατικά με αυτά που ως ενήλικες έχουμε να διαπραγματευτούμε.
Τα παιδιά είναι λουλούδια… και χρειάζονται αγάπη, αποδοχή και ενσυναίσθηση για να μεγαλώσουν και να μας εκπλήξουν με την ομορφιά και την χάρη τους.



Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Ελπίδα Έδεσσας - Α.Σ. Πρόμαχοι 3 -0 για το κύπελλο της ΕΠΣ Πέλλας


Στο γήπεδο  "Πασά Τσαϊρ" της Έδεσσας η τοπική "Ελπίδα" κέρδισε τον Α. Σ. Πρόμαχοι με σκορ 3-0 στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης.

Έγινε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι με τους μεν φιλοξενούμενους να πιέζουν περισσότερο χωρίς όμως ουσία στην τελική προσπάθεια, τους δε γηπεδούχους να είναι πιο σταθεροί και αποτελεσματικότεροι στις προσπάθειές τους, επιστέγασμα των οποίων ήταν  και τα τρία γκολ, με τα οποία πήραν τη νίκη.  

Το 1-0 σημείωσε ο Τσάτσε στο 52', όταν μετά από λάθος της άμυνας των Προμάχων, έγινε κάτοχος της μπάλας και με διείσδυση στην περιοχή, πλάσαρε τον τερματοφύλακα Τσεντεμίδη.
Στο 55', ύστερα από ωραίο συνδυασμό της επιθετικής τριπλέτας των γηπεδούχων, ο τελικός αποδέκτης της μπάλας Απάζογλου με κοντινό πλασέ σημείωσε το 2-0, ενώ για την όλη φάση υπάρχει υπόνοια για οφσάιντ.
Το σκορ έκλεισε στο 77' με γκολ του Παπαηλία, που εκμεταλλεύτηκε κακό διώξιμο της μπάλας από αμυντικούς των φιλοξενούμενων, ύστερα από εκτέλεση φάουλ και με κεφαλιά έγραψε το 3-0.

Από την Ελπίδα διακρίθηκαν οι Πρεβαρτιτσάνης, Τουρμάνης, Τσάτσε και Smosmari.
Από τον Α.Σ. Πρόμαχοι ξεχώρισαν οι Μούγιος, Μπογδάνης, Τσιμτσιρίδης και Καραγιαννίδης.
Η διαιτησία του κυρίου Δαργινίδη ήταν καλή με σωστές υποδείξεις από τους βοηθούς του Τριανταφυλλίδη και Σαμαρά.

ΕΛΠΙΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ: Αποστόλου, Παπαηλίας, Πρεβαρτιτσάνης, Loci, Smosmari, Τουρμάνης, Χαραλάμπους, Απάζογλου, Τσάτσε, Χατζηγεωργίου, Μουζάκης.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ: Τσεντεμίδης, Σαμσούρης, Ρατσίτσκας (Αμπάρης), Μούγιος, Νάνος, Μπογδάνης, Τσιμτσιρίδης, Σέλκος (Cipi), Προίκος, Καραγιαννίδης, Μίτσκας (Καλογιάννης).


















ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...