Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΕΡΓΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Πολλαπλά τα οφέλη για Ημαθία και Πέλλα από τον καθαρισμό του Λουδία
                                                                                                 
Έργο τμηματικού καθαρισμού του Λουδία ύψους 600.000,00 €


Το έργο με τίτλο «Καθαρισμός ανάντι περιοχής του Λουδία» πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ποταμός αντιμετώπιζε πρόβλημα από τη μείωση υδραυλικής διατομής λόγω της πτώσης δένδρων, στην πλειοψηφία τους, κορμών από λεύκες. Ο καθαρισμός αφορά κυρίως την απομάκρυνση αυτών καθώς, επίσης, των φερτών υλικών που βρίσκονται στην κοίτη του.

Το έργο, εκτός από την επιβλέπουσα υπηρεσία, παρακολουθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και αρμόδιος για τον Προγραμματικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού και αναβάθμισης των νερών του Λουδία, ο οποίος ξεκινά από Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, διέρχεται από την Πέλλα και καταλήγει στον Θερμαϊκό,  με τεχνικές παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υδραυλική διατομή.  Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. Άλλωστε, η σημασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων – περιβαλλοντικά και πλημμυρικά – από ρυπογόνες δραστηριότητες είναι μεγάλη, διότι, η ποιοτική κατάσταση των νερών έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων Ημαθίας και Πέλλας με διατήρηση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών».

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την γέφυρα Κρύας Βρύσης και ανάντι του ΤΟΕΒ Σκυλιτσίου και Νησίου με κατεύθυνση την Ημαθία, συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων από την μία όχθη, συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 € ενώ, υπολείπεται και η υλοποίηση έργου αντίστοιχου μήκους και από την απέναντι όχθη με επιπλέον 300.000,00 €.


Το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί το τμήμα από το Μηδέν, το σημείο όπου βρίσκεται το Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο έως τις εκβολές του ποταμού στη θάλασσα.



ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΒΑΖΕΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ LASER



       Ανώδυνα, αναίμακτα ,  χωρίς να μένουν υπολείμματα χρωμάτων, ουλές και σημάδια αφαιρούνται πλέον τα τατουάζ  με το νέας γενιάς laser Q-switched!
Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό συγκριτικά με τις μέχρι σήμερα μεθόδους αφαίρεσης. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει κατακόρυφα την ζήτηση από άτομα που θέλουν να απαλλαγούν από τα τατουάζ.
«Το laser Q-switchedείναι η πλέον ελάχιστα τραυματική και αποτελεσματική μέθοδος αφαίρεσης τατουάζ που δεν αφήνει χρώματα, σημάδια και ουλές, ενώ δεν προκαλεί έγκαυμα. Η ενέργειά του απορροφάται επιλεκτικά από τη χρωστική  ουσία του τατουάζ αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω ιστούς » αναφέρει η διαπρεπής δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, γ. γ της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων.

Κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης του τατουάζ, σύμφωνα με την Δρ Τσιατούρα  «το λέιζερ κατακερματίζει τους κόκκους της χρωστικής  ουσίας σε πολύ μικρά τεμαχίδια, τα οποία ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως ξένο σώμα και τα αποβάλλει σταδιακά».
Η μέθοδος αφαίρεσης τατουάζ με laser Q-switchedείναι ελάχιστα τραυματική και ανώδυνη καθώς πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Για βέλτιστα αποτελέσματα απαιτείται αριθμός συνεδριών που διαφέρει ανά περίπτωση. Συγκεκριμένα, oαριθμός των συνεδριών που απαιτείται για την εξάλειψη ενός τατουάζ εξαρτάται από παράγοντες όπως:
  • Το μέγεθος  (έκταση) του τατουάζ
  • Το βάθος που έχει διεισδύσει η χρωστική ουσία
  • Το είδος  και την ποσότητα  της χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε
  • Αν το tattooεφαρμόστηκε από επαγγελματία
  • Τον φωτότυπο του δέρματος
Η κάθε συνεδρία επαναλαμβάνεται ανά 3 με 6 εβδομάδες. Μετά την αφαίρεση του τατουάζ  προτείνεται εφαρμογή αντηλιακής και αναπλαστικής κρέμας στην περιοχή. 
 
                      ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Την τελευταία εικοσαετία τα τατουάζ έχουν γίνει μόδα και εκατομμύρια -  ανεξαρτήτου ηλικίας - άνθρωποι ανά τον κόσμο τα προτιμούν. Όταν ωστόσο οι λόγοι που οδήγησαν στο  “χτύπημα” ενός τατουάζ  εκλείπουν, εμφανίζεται η επιθυμία για οριστική απαλλαγή. Όπως δείχνουν και  μελέτες (π.χ. TheSocialScienceJournal, 2014)    όταν  κάποιος νιώθει στιγματισμένος λόγω ενός   ή περισσότερων τατουάζ  που φέρει και εκλείπουν τα κίνητρα που  οδήγησαν στο “χτύπημα” τατουάζ, η επιθυμία για απαλλαγή από το τατουάζ είναι έντονη.   

Η αφαίρεση ενός τατουάζ μέχρι σήμερα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στη μάχη για την αφαίρεση ενός τατουάζ, επιστρατεύτηκαν μέθοδοι όπως η χειρουργική αφαίρεση, η μικροδερμοαπόξεση, το χημικό πίλινγκ και  η κρυοθεραπεία.
 «Καμία από τις μεθόδους αυτές δεν είχε το αποτέλεσμα που έχει η αφαίρεση με το νέας γενιάς laser Q-switched, καθώς αυτές οι μέθοδοι δεν προσφέρουν καλό αποχρωματισμό, ενώ συχνά αφήνουν ουλές και σημάδια» καταλήγει η δερματολόγος Δρ Τσιατούρα.
Όσοι, παρόλα αυτά,  επιθυμούν να “χτυπήσουν” τατουάζ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
  •  Τα μελάνια που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου και του σιδήρου δύσκολα αποχρωματίζονται
  • Τα χρώματα που φεύγουν πιο εύκολα είναι το μαύρο, το μπλε, το πράσινο
  • Χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ανοιχτό πράσινο και λευκό είναι πιο δύσκολα στην αφαίρεσή τους.Το ίδιο ισχύει και για τα φωσφοριζέ και παστέλ χρώματα.
 
 

www.cosmeticdermamedicine.gr, τηλ. (+30) 210 6980451

ΕΔΕΣΣΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Έναρξη παραστάσεων Παιδικής Σκηνής-Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου»



«Έναρξη παραστάσεων Παιδικής Σκηνής-Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου»

«Το ποτάμι, θύμωσε, δεν στέλνει τα νερά του! Ποιος το σκέφτηκε; Ποιος το περίμενε; Πώς θα φυλάξουμε το νερό, το θησαυρό της γης μας; Τα παιδιά ξέρουν τον τρόπο να μην πούμε το νερό νεράκι. Μικρά και μεγάλα παιδιά του Εδεσσαϊκού Θεάτρου μέσα από ένα μεγάλο ταξίδι, σαν αυτό του νερού, είναι έτοιμα να μας πουν το μυστικό. Είναι…..»
Πυγολαμπίδες, νύμφες, ψαράδες, αγρότες, εργάτες, χρώματα, μελωδίες αλλά κυρίως κέφι, χαρά και πολλά μηνύματα, συνθέτουν το παζλ, του παραμυθιού «Το ποτάμι που θύμωσε» που έγραψε και σκηνοθετεί ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, για την Παιδική Σκηνή. Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου ως και την Παρασκευή 1 Απριλίου για τους μαθητές, καθημερινά  με ώρες έναρξης 08.45πμ και 10.45πμ, ενώ την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 και ώρα 7 το απόγευμα, θα δοθεί παράσταση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για το κοινό. Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΔΑΠμεΑ «Ορίζοντας».
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά) οι: Αζέπη Ελένη, Αραμπατζή Έλενα, Γιόντη Κατερίνα, Γκιάλη Αθανασία, Δίου Ελένη, Δραγούμης Σωτήρης, Κιοσές Παντελής, Κίτσου Ελένη, Κότσλη Λώρα, Μαδενλίδης Γιάννης, Νανόπουλος Παναγιώτης, Πούπτση Ελένη, Ρυσάφης Θάνος, Στόικου Ελένη, Στόλη Ελένη, Τζούλης Βαγγέης, Τσαβέας Χρήστος, Χατζηκυριάκου Άννα και Χατζής Χρήστος.
Περισσότεροι από 40 άνθρωποι εργάστηκαν μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής.. Ηθοποιοί και τεχνικοί, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, γι αυτή την παραγωγή, που σίγουρα θα καταπλήξει μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να τους χειροκροτήσουμε!



Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης και ιστορικής αναφοράς με αφορμή την  επέτειο της 25ης Μαρτίου, που διοργανώθηκε από τον σύλλογο Ηπειρωτών Έδεσσας «Απειρωτάν» και το Εδεσσαϊκό Θέατρο, την  Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας. Η Πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών κα Κωνσταντίνα Πλιούτα καλωσόρισε το κοινό, που κατέκλυσε την αίθουσα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Ε.Θ. κα Οτουντζίδου Δέσποινα καθώς και ο Δήμαρχος Έδεσσας κος Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος εξήρε το έργο και τη σημασία ανάλογων πολιτιστικών δράσεων.
Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν τα μέλη του συλλόγου Ηπειρωτών «Απειρωτάν» Εορδαίας, την αίθουσα πλημμύρισαν νότες και παραδοσιακοί χοροί του χορευτικού τμήματος του συλλόγου της Έδεσσας με συντονιστή τον κο Θωμά Ουζούνη,  ενώ ηθοποιοί του Εδεσσαϊκού Θεάτρου παρουσίασαν θεατρικό αναλόγιο αφιερωμένο στο Ζάλλογο και στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21.

Η βραδιά έκλεισε με την υπόσχεση αμφοτέρων των συλλόγων, για επικείμενη συνεργασία στο μέλλον. H Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, ευχαριστεί ΄τον σύλλογο Ηπειρωτών «Απειρωτάν» Έδεσσας για την άψογη συνεργασία καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «Όχι ¨νέα Ειδομένη¨ στην Πέλλα»


«Όχι ¨νέα Ειδομένη¨ στην Πέλλα»

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο, απηύθυνε ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης για την απόφασή του να εγκατασταθούν πρόσφυγες στα δημοτικά σφαγεία των Γιαννιτσών.
Ο Γ. Καρασμάνης επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι στο νομό Πέλλας και τονίζει ότι ο χώρος των σφαγείων θα εξελιχθεί σε μία «νέα Ειδομένη» και σε ένα νέο όνειδος για την Ελλάδα.
Ακολουθεί η επιστολή:
 Δευτέρα 21/03/2016
Υπουργέ
          Ειλικρινά με εκπλήσσει η απόφασή σου για την εγκατάσταση προσφύγων στο χώρο των δημοτικών σφαγείων των Γιαννιτσών… Και αναρωτιέμαι – μαζί μου και όλοι οι συντοπίτες μου – αν οι 106 σκηνές που στήθηκαν, στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, με υποτυπώδεις υπνόσακους πάνω στα χώματα, εκτεθειμένες στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών, χωρίς παροχή νερού, χωρίς αποχέτευση, χωρίς φως, χωρίς στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής, μπορούν να στεγάσουν ανθρώπινες υπάρξεις…
          … Και επειδή τις τελευταίες μέρες ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη «φιλοξενία», ερωτώ: Είναι… φιλοξενία να πετάς – διότι αυτή ακριβώς είναι η λέξη – οικογένειες και, κυρίως παιδιά, σε ένα τρισάθλιο χώρο που πριν από 25 χρόνια κρίθηκε ακατάλληλος ακόμη και για σφαγή ζώων; Σε ένα χώρο που είναι ήδη και - επερχόμενου του θέρους - θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο σε μια εστία επικίνδυνης μόλυνσης, όχι μόνον για τους ίδιους τους εκεί διαμένοντες αλλά και για ολόκληρη την περιοχή;   
          Όταν κατά την συνάντησή μας σου είχα κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν υπάρχουν στο Νομό Πέλλας χώροι κατάλληλοι για εγκατάσταση προσφύγων, δεν ήταν σχήμα λόγου. Γνωρίζαμε ασφαλώς αυτούς τους εγκαταλελειμμένους στάβλους – σφαγεία, αλλά βεβαίως δεν διανοηθήκαμε ουδ’ επί στιγμή ότι μπορούσαμε να τους προτείνουμε ως χώρους διαβίωσης ανθρώπων. Σου θυμίζω δε, ότι σου είχα υποδείξει άλλους χώρους παραμεθόριους με υποδομές απόλυτα κατάλληλες για την περίπτωση.
          Ορθώς έπραξες Υπουργέ και απέσυρες το σχεδιασμό για δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στο στρατόπεδο ¨Φιλιππάκου¨ και στα Άθυρα. Ήταν η επιβεβαίωση ότι είσαι από τους πολιτικούς που ξέρουν να ακούν, να αναγνωρίζουν λάθη και να αποσύρουν εσφαλμένες αποφάσεις. Τί συνέβη λοιπόν και υπαναχώρησες πριν αλέκτωρ λαλήσει; Ήταν – και είναι – τόσο ισχυρές οι πιέσεις υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών των περιοχών που έχουν αυτούς τους ενδεδειγμένους χώρους, που σε ανάγκασαν σώνει και καλά να επιμείνεις στον νομό Πέλλας; Τόσο ισχυρές, ώστε να απορρίψεις την υπόδειξή μου για αυτούς τους χώρους, ξενοδοχειακού επιπέδου που θα μπορούσαν να έχουν ήδη στεγάσει 20.000 ξεριζωμένους σε συνθήκες ανθρώπινες; Τόσο φορτικές, ώστε να συναινέσεις να δημιουργηθεί εδώ άλλη μια ¨Ειδομένη σε μικρογραφία¨, ένα νέο όνειδος για την ευρωελλάδα του 2016;
          Έλα, αν θέλεις για να διαπιστώσεις και ιδίοις όμμασιν την κατάσταση.
Υπουργέ
          Οι προσπάθειες του Στρατού μας είναι υπεράνθρωπες και  καλύπτουν την απουσία άλλων υπηρεσιών. Δεν μπορούν όμως να μετατρέψουν εγκαταστάσεις απαράδεκτες ακόμη και για σφαγή ζώων σε χώρους έστω υποφερτούς για διαβίωση ανθρώπων. Δεν είναι αυτός ο Ξένιος Δίας των Ελλήνων. Αυτή θα είναι ντροπή… Και μόνον εσύ μπορείς να την σταματήσεις.
          Ελπίζω ότι θα το πράξεις.
Φιλικά

Γιώργος Καρασμάνης.  

STREET TENNIS ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ



Υποδεχόμαστε την άνοιξη

ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ
ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016
ώρα 11.00 - 13.00

Το street tennis παίζεται σε δρόμους και σε αλάνες με μπάλες πιο ελαφριές και πιο αργής αναπήδησης, με πιο χαμηλά φιλέ.

Έλα και εσύ στην παρέα μας,
για ρακέτες και μπάλες
θα φροντίσουμε εμείς.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...