Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πανδαισία Μακεδονικών ήχων και χρωμάτων στην «1η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων»



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Πανδαισία Μακεδονικών ήχων, χρωμάτων και μεγάλος ενθουσιασμός. Αυτό ήταν η «1η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων» που πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2016 στο «Καυτανζόγλειο» στάδιο Θεσσαλονίκης.
Σαράντα μουσικοί από όλο τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας με γκάιντες, μακεδονικές λύρες, ζουρνάδες και κλαρίνα , τρείς χιλιάδες χορευτές με τις παραδοσιακές μακεδονίτικες φορεσιές τους από κάθε γωνιά της Μακεδονικής γης, χόρεψαν παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς ενθουσιάζοντας τους πέντε χιλιάδες θεατές που παρακολουθούσαν αυτό το εντυπωσιακό υπερθέαμα.
Χορευτές, μέλη των συμμετεχόντων πολιτιστικών συλλόγων και θεατές, παρά την τρίωρη διάρκειά της και το προχωρημένο της ώρας, δεν ήθελαν να λήξει αυτή η γιορτή του Μακεδονικού Ελληνισμού και έδωσαν ραντεβού για του χρόνου.
Με αυτή την εκδήλωση ο Μακεδονικός Ελληνισμός έδειξε την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί το όνομά του, να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του αλλά και να προστατέψει την γνήσια λαϊκή Μακεδονική παράδοση από καλά οργανωμένες και παραπλανητικές προσπάθειες σλαβοποίησής της.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Τάτσιος, στον επίσημο χαιρετισμό του, τόνισε ότι δεν δεχόμαστε κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομά μας, ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με το «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ίδρυση Έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην συλλογή υπογραφών της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ για να πιέσουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα και προεκλογικά τους υποψηφίους των Αμερικανικών εκλογών να ανακληθεί η προσωρινή αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με όνομα που δεν του ανήκει.
Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δ. Γιουματζίδης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον νέο θεσμό του Μακεδονικού Ελληνισμού που σηματοδοτεί αυτή η εκδήλωση, στα χαρακτηριστικά της και στους χορηγούς της: την Υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, το Ηλεκτρονικό περιοδικό « Πεμτουσία» www.pemptousia.gr, την Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου κ. Ν. Γκατζούλη, τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής Α. Παπαθανασίου, τον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Π. Μπαλτατζή και την πρώην Κυβερνήτη Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Ρούλα Μιτκώνη,
Η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά χαιρέτισε με ενθουσιασμό την εκδήλωση που κρατάει ζωντανή την λαϊκή μας παράδοση, τιμά την καταγωγή μας και κάνει περήφανους τους Μακεδόνες Έλληνες. Τόνισε επίσης με έμφαση ότι καμία προσπάθεια αλλοίωσης της μακεδονικής μας ταυτότητας δεν θα περάσει και ότι δε νοείται Ελλάδα χωρίς Μακεδονία.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας θύμισε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική» και τόνισε ότι καλό είναι κάποιοι να θυμούνται αυτά τα λόγια.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τις ιστορικές αναφορές για κάθε περιοχή της Μακεδονίας έκανε ο Νικόλαος Κόιος, Επίκουρος καθηγητής ΑΕΑΘ και διευθυντής σύνταξης της «Πεμτουσίας».








ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ



Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη

Θέμα συζήτησης η διαχείριση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας


Τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη συνάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο γραφείο του πρώτου στο Υπουργείο. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος.

Ο κ. Θεοδωρίδης στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Τσιρώνη συζήτησαν για το συντονισμό ενεργειών επείγοντος χαρακτήρα για τη διαχείριση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έθεσε στο πλαίσιο της συζήτησης με τον κ. Υπουργό το θεσμικό πλαίσιο, έκανε μια σύντομη αναφορά στην υδρολογική κατάσταση της λίμνης Βεγορίτιδας και διατύπωσε προτάσεις λήψης προσωρινών μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν μέσω του αρμόδιου Υπουργείου και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη έχουν ως εξής:

1. Η θεσμοθέτηση από τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος μίας ευέλικτης Συντονιστικής Επιτροπής με Αποφασιστική Αρμοδιότητα για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της στάθμης της Λίμνης Βεγορίτιδας (με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας, των Δήμων Αμυνταίου, Έδεσσας και Σκύδρας, της ΔΕΗ και, ενδεχομένως, της κοινωνίας των πολιτών)

2. Η δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης σε μία ή περισσότερες θέσεις, βαθμονομημένης, πακτωμένης στο βυθό, σταδίας μέτρησης του υψομέτρου της στάθμης της επιφάνειας της λίμνης την οποία θα μπορούν να παρακολουθούν τόσο οι συναρμόδιες αρχές και φορείς, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής και κάθε ενδιαφερόμενος

3. Η εκπόνηση ειδικής μελέτης η οποία θα αξιολογεί τις δυνητικές περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις από τη λήψη μέτρων διαχείρισης της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας (συμπεριλαμβανομένου του νομικού/θεσμικού πλαισίου) στα οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς της Λίμνης Άγρα (π.χ. επιπτώσεις στην αναπαραγωγή ιχθυοπληθυσμών).


Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις του κ. Αντιπεριφερειάρχη ώστε να εφαρμοστούν βιώσιμες λύσεις για το σημαντικό ζήτημα της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας και των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν.


70.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Αριδαία, 18/4/2016

70.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ

Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ο Δήμος Αλμωπίας.
Συγκεκριμένα, εντός του Καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εργασίες για να κλείσουν οι λακκούβες σε ολόκληρη την έκταση της Αλμωπίας. Για την Δ.Ε. Αριδαίας προϋπολογίστηκε το ποσό των 40.000 ευρώ, ενώ για την Δ.Ε. Εξαπλατάνου το ποσό των 30.000 ευρώ (σύνολο 70.000 ευρώ).
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, ήταν μία από τις προτεραιότητές μας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε μέριμνα με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν εκατοντάδες λακκούβες σε όλη την έκταση του Δήμου. Ζητούμε από τους συμπολίτες μας κατανόηση. Να είναι βέβαιοι ότι προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σύντομα θα γίνει ακόμα πιο εμφανής η συντονισμένη δουλειά που γίνεται».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Αριδαία, 18/4/2016

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Στην δημιουργία χώρων στάθμευσης προχωρά ο Δήμος Αλμωπίας, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή θα υλοποιήσει το έργο της ασφαλτόστρωσης του χώρου γύρω από το Διοικητήριο Αριδαίας (Άσπρη Αποθήκη), διαθέτοντας 24.000 ευρώ σε μία τοποθεσία που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μνημείο εγκατάλειψης.
Με αυτή την ουσιαστική παρέμβαση θα αλλάξει η άσχημη εικόνα με τις δεκάδες λακκούβες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης για τους συμπολίτες μας σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης. Παράλληλα, θα διευκολυνθούν οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου, οι οποίοι αναγκάζονταν πολλές φορές να περπατούν μέσα στις λάσπες για να φτάσουν στο σχολείο τους.

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Αριδαία, 18/4/2016

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Πολλά χωριά του Δήμου Αλμωπίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων το οποίο εκπόνησε η Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα, για την Δημοτική Ενότητα Αριδαίας θα διατεθούν 70.000 ευρώ και για την Δημοτική Ενότητα Εξαπλατάνου 39.000 ευρώ.

Η κατανομή των παραπάνω ποσών θα γίνει ως εξής:

Δ.Ε. Αριδαίας
-Σαρακηνοί
-Πρόμαχοι
-Νεοχώρι – Βορεινό
-Άψαλος 
-Αγάθη
-Ξιφιανή
-Γαρέφι
-Λουτράκι
-Αριδαία

Δ.Ε. Εξαπλατάνου
-Θεοδωράκι
-Χρυσή
-Αρχάγγελος (καθίζηση του δρόμου προς Λιβάδια)

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου που είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτές τις τόσο σημαντικές παρεμβάσεις. Αποδεικνύουμε ότι κάνουμε τα λόγια πράξη. Μετά από τις συνεχείς επισκέψεις μας στις Τοπικές Κοινότητες, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που εντοπίσαμε σε συνεργασία με τους Προέδρους και τις τοπικές κοινωνίες».

Χονγκ Κονγκ: Ένας Ακάθιστος Ύμνος χωρίς μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη…



Σβήνω την λαμπάδα δίπλα από την εικόνα της Παναγίας που απόψε «άκουσε» τους χαιρετισμούς του Ακαθίστου.

Σκέπτομαι. Αν ήθελα να γράψω ένα δελτίο τύπου για την τέλεση της ακολουθίας στο Χονγκ Κονγκ απόψε, πως θα περιέγραφα το εκκλησιαστικό γεγονός;

Τελέσθηκε η ακολουθία με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια; Δεν μπορώ να το γράψω. Μόνος απόψε. Χωρίς πολύπτυχους μανδύες και βαρύτιμα άμφια. Χωρίς ιερέα και ψάλτη. Όσοι πιστοί κατάφεραν απόψε να ξεφύγουν από τις εργασίες τους (κάποιοι Έλληνες, μερικοί Κινέζοι, κανα δυό Αιθίοπες) διάβασαν στα Αγγλικά τους ψαλμούς του Αποδείπνου και τα τροπάρια του Κανόνα.

Μήπως να γράψω ότι τελέσθηκε η ακολουθία με κατάνυξη; Δεν με αφήνει εκείνο το μωρό που συμμετείχε ενεργά με μια στεντώρεια τσιρίδα…

Προσκυνώ την εικόνα και προσευχητικά απευθύνομαι στην Θεοτόκο. Δέσποινα, δέξου απόψε την ταπεινή φωνή των παιδιών σου από το Χονγκ Κονγκ.

Κλειδώνω την θύρα του Ναού. Ναι. Ξέρω τι θα έπρεπε να γράψω. Απόψε τελέσθηκε η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και στο Χονγκ Κονγκ. Δόξα τω Θεώ!



Πηγή: synodoiporia.gr/

Το διαβάσαμε εδώ:http://www.pemptousia.gr

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Το Θεατρικό Εργαστήρι εν δράσει»



«Το Θεατρικό Εργαστήρι εν δράσει»

Το Εδεσσαϊκό Θέατρο ανταποκρίνεται και φέτος στην πρόσκληση της ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ και του Δήμου Έδεσσας, στηρίζοντας τις εκδηλώσεις που περικλείουν την Ανθοέκθεση. 

Το Θεατρικό Εργαστήρι θα  συμμετέχει στη γιορτή των λουλουδιών, την Κυριακή 8 και την Κυριακή 15 Απριλίου και ώρα 8μμ, όπου τα παιδιά  με συντονίστρια τη Θεατροπαιδαγωγό του συλλόγου κα Χρύσα Αλεξάκη, θα παρουσιάσουν δρώμενα στην περιοχή του πάρκου των καταρρακτών. 

Η ίδια ομάδα παρουσίασε  δρώμενο με τίτλο «Sleeping……work in progress» στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Δημοτικού σχολείου, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 και ώρα 6.30μμ, στηρίζοντας την φιλανθρωπική δράση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για περισυλλογή ειδών Α΄ ανάγκης τα οποία θα προσφερθούν στο Γηροκομείο Έδεσσας. 

Στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας που διέπει τον σύλλογο, το Εδεσσαϊκό Θέατρο ανταποκρίθηκε στο αίτημα παροχής υλικοτεχνικής υποδομής του 1ου ΓΕΛ Έδεσσας, του ΕΠΑΛ Έδεσσας και του συλλόγου Καρκινοπαθών Εδεσσας και Περιχώρων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των καλλιτεχνικών τους δράσεων.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ



Αριδαία, 18/4/2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ 

Να γίνουν τα Λουτρά Πόζαρ γνωστά σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον στόχο στις αποσκευές του ταξίδεψε ο Δήμαρχος Αλμωπίας και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος μέχρι το Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας, εκεί όπου Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων (European Historic Thermal Towns Association). Στην αποστολή συμμετείχαν ο Διευθυντής των Λουτρών κ. Χρήστος Δήμτσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Χατζηγιαννίδης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
-Ψηφίστηκαν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Προύσα
-Παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν τα νέα μέλη του Δικτύου (Λουτροπόλεις Κρηνίδες Καβάλας, Αζερμπαιτζάν, Πορτογαλία)
-Έγινε αναφορά στις ετήσιες δραστηριότητες του έτους 2015
-Δόθηκαν και ψηφίστηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία
-Ψήφιση συνδρομών για το έτος 2017 (3.000 ευρώ η συνδρομή που δίνουν τα Λουτρά Πόζαρ και η οποία ορίζεται με πληθυσμιακά κριτήρια)
-Ψηφίστηκαν οι εργασίες της Οικονομικής Επιτροπής της ΕΗΤΤΑ
-Παρουσιάστηκε η επικοινωνιακή στρατηγική του Δικτύου για το έτος 2016
-Συζητήθηκαν προτάσεις για συνεργασία με την Ε.Ε.
-Παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις για το έτος 2016
-Αποφασίστηκε η επόμενη Συνεδρίαση του Δ.Σ., η Εκτελεστική Επιτροπή και η Οικονομική και Επιστημονική Επιτροπή να πραγματοποιηθούν στο Salsomaggiore Terme της Ιταλίας

Τα Λουτρά εντάχθηκαν πρόσφατα στο Δίκτυο και ήδη είναι πολλοί αυτοί που μιλούν για τον ευλογημένο τόπο μας με ιδιαίτερα θερμά λόγια. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος που επέλεξε η Διοίκηση για να επιτύχει τον στόχο της, την ευρύτερη δυνατή διαφήμιση στο μεγάλο κοινό της Ευρώπης. Και μάλιστα χωρίς περιττά έξοδα, αλλά με πολύ δουλειά. Επιπλέον, η συμμετοχή στο Δίκτυο, δίνει στα Λουτρά Πόζαρ τη δυνατότητα να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο Δήμαρχος κατά την επίσκεψή του στο Κάρλοβι Βάρι μέσα από μια σειρά επαφών που είχε.
Το Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας είναι παγκοσμίως γνωστή Λουτρόπολη που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και φημίζεται για τις 12 θερμές ιαματικές πηγές της. Εκεί ξεναγήθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας μαζί με τους συνεργάτες του και τις υπόλοιπες αποστολές απ’ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στη Συνεδρίαση του Δικτύου. Είδαν από κοντά τις υποδομές της περιοχής οι οποίες είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες ανάμεσα σε μεγαλοπρεπή κτίρια που χαρίζουν μία ξεχωριστή αισθητική. Ανάμεσα στις περιοχές που ξεναγήθηκε ο Δήμαρχος, ήταν το Marianske Lanze, το Frantiskovy Lazne και η ιστορική πόλη Loket, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες για τον τρόπο που λειτουργούν άλλες Λουτροπόλεις ανά τον κόσμο και γεμίζοντας τις αποσκευές του με πολλές ιδέες προς υλοποίηση. 






Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ,ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Έκτακτη συνάντηση με φορείς του αγροτικού τομέα στο Διοικητήριο

Πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συλλόγους για συνάντηση με θέμα τις εξελίξεις που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες


Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση με θέμα «Τρέχουσες εξελίξεις και ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κλπ), που προέκυψαν λόγω άστατων καιρικών συνθηκών».

Ο κ. Θεοδωρίδης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκη ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις και για το λόγο αυτό προσκαλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνάντηση για συζήτηση των θεμάτων που έχουν προκύψει και εύρεση λύσεων σε αυτά.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 και ώρα 10:00 στο Διοικητήριο της Έδεσσας (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας).


Η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και αγροτικών συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κρίνεται απαραίτητη.

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



           Σας καλούμε να έρθετε στις 18 Απριλίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00΄μ.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο
5η Γενική αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2016-Εισήγηση στο Δ.Σ. Δήμου Αλμωπίας.

ΘΕΜΑ 2ο  
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

«Οι Δεινόσαυροι, Εμείς»- Charles Bukowski



Γεννημένοι έτσι
να είμαστε έτσι
καθώς τα ασβεστωμένα πρόσωπα χαμογελούν
καθώς ο κ. Θάνατος γελά
καθώς οι ανελκυστήρες κόβονται
καθώς τα πολιτικά τοπία διαλύονται
καθώς το αγόρι στο σούπερ μάρκετ έχει πτυχίο πανεπιστημίου
καθώς τα μολυσμένα ψάρια ξεστομίζουν τις μολυσμένες προσευχές τους
καθώς ο ήλιος κρύβεται

είμαστε
γεννημένοι έτσι
να είμαστε έτσι
με αυτούς τους προσεκτικά τρελούς πολέμους
με την όψη σπασμένων παραθύρων σε εργοστάσια να ατενίζουν το κενό
με μπαρ όπου οι θαμώνες δεν μιλούν πλέον μεταξύ τους
με τσακωμούς που καταλήγουν σε πυροβολισμούς και μαχαιρώματα

γεννημένοι έτσι
με νοσοκομεία που είναι τόσο ακριβά που είναι φθηνότερο να πεθάνεις
με δικηγόρους που χρεώνουν τόσο ακριβά που είναι φθηνότερο να δηλώσεις ένοχος
σε μια χώρα όπου οι φυλακές είναι γεμάτες και τα τρελοκομεία κλειστά
σε έναν τόπο όπου οι μάζες ανυψώνουν ηλίθιους σε πλούσιους ήρωες

γεννημένοι μέσα σʼ αυτό
περπατώντας και ζώντας μέσα σʼ αυτό
πεθαίνοντας λόγω αυτού
μένοντας άφωνοι λόγω αυτού
ευνουχισμένοι
έκλυτοι
αποκληρωμένοι
λόγω αυτού
εξαπατημένοι από αυτό
χρησιμοποιημένοι από αυτό
εξευτελισμένοι από αυτό
εξοργισμένοι και απηυδισμένοι από αυτό
βίαιοι
απάνθρωποι
λόγω αυτού

η καρδιά έχει μελανιάσει
τα δάχτυλα πλησιάζουν το λαιμό
το όπλο
το μαχαίρι
τη βόμβα
τα δάχτυλα τείνουν προς έναν μη αποκρυνόμενο θεό

τα δάχτυλα πλησιάζουν το μπουκάλι
το χάπι
τη σκόνη

γεννημένοι σʼ αυτό το θλιβερό θανατικό
γεννημένοι με μια κυβέρνηση με 60 χρονών χρέος
που σύντομα δε θα είναι ικανή να αποπληρώσει τους τόκους αυτού του χρέους
και οι τράπεζες θα καούν
το χρήμα θα καταστεί άχρηστο
θα υπάρξουν φανερές και ατιμώρητες δολοφονίες στους δρόμους
θα υπάρξουν όπλα και περιπλανώμενοι όχλοι
η γη θα είναι άχρηστη
η τροφή θα γίνει μια φθίνουσα απόδοση
η πυρηνική ενέργεια θα έρθει στην κατοχή των πολλών
εκρήξεις θα σείουν ακατάπαυστα τη γη

ραδιενεργά ρομπότ θα κυνηγούν το ένα το άλλο
οι πλούσιοι και οι επίλεκτοι θα παρακολουθούν από τους διαστημικούς σταθμούς
η Κόλαση του Δάντη θα μοιάζει με παιδική χαρά

ο ήλιος θα κρυφτεί και θα είναι νύχτα παντού
τα δέντρα θα πεθάνουν
η βλάστηση όλη θα πεθάνει
ραδιενεργοί άνθρωποι θα τρώνε τη σάρκα ραδιενεργών ανθρώπων
η θάλασσα θα μολυνθεί
οι λίμνες και τα ποτάμια θα εξαφανιστούν
η βροχή θα είναι ο επόμενος χρυσός

σαπισμένα πτώματα ανθρώπων και ζώων θα ζέχνουν στο σκοτεινό άνεμο

οι λίγοι τελευταίοι επιζήσαντες θα μολυνθούν από νέες και φρικιαστικές ασθένειες
και οι διαστημικοί σταθμοί θα καταστραφούν από δολιοφθορές
την έλλειψη προμηθειών
το φυσικό φαινόμενο της φθοράς

και θα υπάρξει η πιο όμορφη σιγή από ποτέ

γεννημένη από αυτό

ο ήλιος ακόμα εκεί κρυμμένος

να περιμένει το επόμενο κεφάλαιο.

Charles Bukowski, «Οι Δεινόσαυροι, Εμείς»




ΠΗΓΗ...https://to23ogramma.wordpress.com

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ



Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ελέφαντας που όλη μέρα καθόταν και δεν έκανε τίποτα.

Ζούσε μόνος του σ’ ένα σπιτάκι πέρα ψηλά στην κορφή ενός στριφογυριστού δρόμου.

Από το σπίτι του ελέφαντα, ο στριφογυριστός δρόμος κατέβαινε, όλο κατέβαινε γεμάτος στροφές κι έφτανε σε μία πράσινη κοιλάδα, όπου ήταν ένα άλλο σπιτάκι. Στο σπιτάκι εκείνο ζούσε μία πεταλούδα.

Μια μέρα, εκεί που ο ελέφαντας καθόταν στο σπιτάκι του πλάι στο παράθυρο και κοίταζε έξω και δεν έκανε τίποτα (κι ήταν πολύ χαρούμενος, γιατί αυτό ακριβώς του άρεσε να κάνει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο), είδε κάποιον ν’ ανεβαίνει, ολοένα ν’ ανεβαίνει το στριφογυριστό δρόμο κατά το σπιτάκι του∙ κι άνοιξε διάπλατα τα μάτια του και σάστισε πολύ. «Ποιος να ‘ναι αυτός που ανεβαίνει κι ολοένα κι ανεβαίνει το στριφογυριστό δρόμο κατά το σπιτάκι μου;» αναρωτήθηκε ο ελέφαντας.

cummingsfairytales12

Και μια στιγμή αργότερα, είδε πως ήταν μία πεταλούδα που πετάριζε χαρούμενα στο στριφογυριστό δρόμο∙ κι ο ελέφαντας είπε: «Απίστευτο! Θα περάσει άραγε απ’ το σπιτάκι μου να μου κάνει επίσκεψη;» Όσο πλησίαζε η πεταλούδα, τόσο η αγωνία του ελέφαντα μεγάλωνε – ώσπου η πεταλούδα ανέβηκε τα σκαλιά του μικρού σπιτιού και χτύπησε πολύ απαλά με το φτερό της την πόρτα. «Είναι κανείς εδώ;» ρώτησε.

Ο ελέφαντας ήταν ενθουσιασμένος, μα δεν είπε λέξη.

Η πεταλούδα χτύπησε ακόμη μια φορά με το φτερό της, λίγο πιο δυνατά αλλά πάλι πολύ απαλά, και είπε: «Μένει κανείς σ’ αυτό το σπίτι;»

Ούτε και τότε ο ελέφαντας είπε τίποτα, γιατί απ’ τη χαρά του δεν μπορούσε να μιλήσει.

Την τρίτη φορά η πεταλούδα χτύπησε την πόρτα αρκετά δυνατά και ρώτησε: «Είναι κανείς μέσα;» Αυτήν τη φορά ο ελέφαντας είπε με φωνή που έτρεμε: «Εγώ». Η πεταλούδα κοίταξε δειλά απ’ τη μισάνοιχτη πόρτα και είπε: «Ποιος είσαι εσύ που ζεις σ’ αυτό το σπιτάκι;» Κι ο ελέφαντας κοίταξε δειλά από τη μισάνοιχτη πόρτα και είπε: «Είμαι ο ελέφαντας που δεν κάνει τίποτα όλη μέρα». «Ω» είπε η πεταλούδα. «Να περάσω;» «Κόπιασε» είπε ο ελέφαντας μ’ ένα μεγάλο χαμόγελο, γιατί ήταν τρισευτυχισμένος. Η πεταλούδα έσπρωξε απαλά την πόρτα με το φτερό της, την άνοιξε και μπήκε.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν εφτά δέντρα που ζούσαν πλάι στο στριφογυριστό δρόμο. Κι όταν η πεταλούδα έσπρωξε την πόρτα με το φτερό της και μπήκε στο σπιτάκι του ελέφαντα, ένα από τα δέντρα είπε σ’ ένα από τα δέντρα: «Μου φαίνεται πως θα βρέξει».

«Ο στριφογυριστός δρόμος θα γίνει μούσκεμα και θα μοσχοβολάει», είπε ένα άλλο δέντρο σ’ ένα άλλο δέντρο.

Ένα από τ’ άλλα δέντρα είπε τότε σ’ ένα από τ’ άλλα δέντρα: «Τι τυχερή που είναι η πεταλούδα που είναι ασφαλής στο σπιτάκι του ελέφαντα. Έτσι δεν θα πάθει τίποτα απ’ τη βροχή».

Μα το μικρότερο απ’ τα δέντρα είπε: «Άρχισε κιόλας να βρέχει, το νιώθω». Και πράγματι, την ώρα που η πεταλούδα κι ο ελέφαντας συζητούσαν μες στο σπιτάκι του ελέφαντα, πάνω ψηλά στην κορφή του στριφογυριστού δρόμου, άρχισε παντού να πέφτει μια απαλή βροχή∙ κι η πεταλούδα με τον ελέφαντα κάθισαν μαζί πλάι στο παράθυρο και κοίταζαν έξω κι ένιωθαν ασφαλείς και χαρούμενοι, ενώ ο στριφογυριστός δρόμος είχε μουσκέψει κι είχε αρχίσει να μοσχοβολάει, όπως ακριβώς είχε πει το τρίτο δέντρο.

Δεν πέρασε πολλή ώρα κι η βροχή σταμάτησε. Ο ελέφαντας αγκάλιασε πολύ απαλά τη μικρή πεταλούδα και είπε: «Μ’ αγαπάς λιγάκι;»

Κι η πεταλούδα χαμογέλασε και είπε: «Όχι, σ’ αγαπώ πάρα πολύ».

Ο ελέφαντας τότε είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, νομίζω πως πρέπει να πάμε να κάνουμε μια βόλτα μαζί εσύ κι εγώ: η βροχή σταμάτησε πια κι ο στριφογυριστός δρόμος μοσχοβολάει».

Η πεταλούδα είπε: «Ναι, αλλά πού να πάμε εσύ κι εγώ;»

Ας κατεβούμε το στριφογυριστό δρόμο κι ας πάμε πέρα μακριά, εκεί που δεν έχω πάει ποτέ» είπε ο ελέφαντας στη μικρή πεταλούδα. Κι η πεταλούδα χαμογέλασε και είπε: «Πολύ θέλω να κατεβώ μαζί σου το στριφογυριστό δρόμο και να πάμε πέρα μακριά – ας βγούμε απ’ την πορτούλα του σπιτιού σου κι ας κατεβούμε τα σκαλιά μαζί – τι λες;»

Βγήκαν λοιπόν μαζί απ’ το σπιτάκι, και το χέρι του ελέφαντα αγκάλιαζε πολύ απαλά την πεταλούδα. Το μικρότερο απ’ τα δέντρα είπε τότε στους έξι φίλους του: «Μου φαίνεται πως η πεταλούδα αγαπάει τον ελέφαντα όσο κι ο ελέφαντας αγαπάει την πεταλούδα, και χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί θα μείνουν αγαπημένοι για πάντα».

cummingsfairytales10

Κι ο ελέφαντας με την πεταλούδα κατέβαιναν, ολοένα και κατέβαιναν το στριφογυριστό δρόμο.

Μετά τη βροχή είχε βγει ένας υπέροχος λαμπερός ήλιος.

Στο στριφογυριστό δρόμο τα λουλούδια μοσχοβολούσαν.

Ένα πουλί άρχισε να τραγουδάει σ’ ένα θάμνο και τα σύννεφα χάθηκαν απ’ τον ουρανό κι ήταν παντού Άνοιξη.

Όταν έφτασαν στο σπίτι της πεταλούδας κάτω στην πράσινη κοιλάδα, που ήταν πράσινη όσο ποτέ, ο ελέφαντας είπε: «Αυτό είναι το σπίτι σου;»

Κι η πεταλούδα είπε: «Ναι, αυτό είναι».

«Να περάσω;» είπε ο ελέφαντας.

«Ναι» είπε η πεταλούδα. Ο ελέφαντας λοιπόν έσπρωξε ελαφρά την πόρτα με την προβοσκίδα του και μπήκαν στο σπίτι της πεταλούδας. Τότε ο ελέφαντας φίλησε την πεταλούδα πολύ απαλά κι η πεταλούδα είπε: «Γιατί δεν είχες έρθει ποτέ μέχρι τώρα εδώ κάτω στην κοιλάδα που μένω;» Κι ο ελέφαντας απάντησε: «Γιατί δεν έκανα τίποτα όλη μέρα. Τώρα όμως που ξέρω πού μένεις, θα κατεβαίνω κάθε μέρα το στριφογυριστό δρόμο για να σε βλέπω, αν δεν σε πειράζει – σε πειράζει;» Τότε η πεταλούδα φίλησε τον ελέφαντα και είπε: «Σ’ αγαπώ και θέλω πολύ να έρχεσαι».

Κι από τότε ο ελέφαντας κατέβαινε κάθε μέρα το στριφογυριστό δρόμο που μοσχοβολούσε (περνώντας πλάι απ’ τα εφτά δέντρα και το πουλί που κελαηδούσε μες στο θάμνο) για να πάει στη μικρή του φίλη την πεταλούδα.

Κι έμειναν αγαπημένοι για πάντα.



e.e.cummings, Παραμύθια (εκδ. Νεφέλη).



ΠΗΓΗ...https://to23ogramma.files.wordpress.com

ΜΙΜΗΣΗ ΑΓΑΠΗΣ - Μ. Βαμβουνάκη, Κυριακή Απόγευμα στη Βιέννη – απόσπασμα



Δεν είναι δυνατό να αγαπάς κάποιον και να μην ενδιαφέρεσαι να καταλάβεις τι είναι εκείνο που χρειάζεται, τι εκείνο που δε χρειάζεται, τι εκείνο που αντέχει. Ευαίσθητος είναι όποιος είναι ευαίσθητος και προς τις ευαισθησίες των άλλων. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε είναι η απόδειξη των αισθημάτων που έχουμε. Ο τρόπος! Η καλλιτεχνία εκείνου που συμβαίνει στ’ αλήθεια και επιζητά να εκφραστεί.

Σπάνια αγαπάμε ένα πλάσμα όπως είναι∙ αγαπάμε εκείνο που επιθυμούμε να ήταν. Η πραγματική του προσωπικότητα φτάνει μέχρι εμάς, έτσι κι αλλιώς, αποσπασματικά, επιλέγουμε τα αποσπάσματα που μας είναι ποθητά, που μας είναι βολικά, κολακευτικά, όλο το υπόλοιπο ή το πετάμε στο κενό ή το χτίζουμε μόνοι μας όπως ο σκηνοθέτης μία ταινία. Το παραγεμίζουμε με δικές μας ιδέες. Το όλον του άλλου σχεδόν ποτέ δεν το μαθαίνουμε, όχι μονάχα επειδή δύσκολα κατανοείται το όλον, αλλά – και αυτό συζητάμε σήμερα – επειδή δεν το θέλουμε, δεν μας χρειάζεται, αδιαφορούμε. Οι γονείς τα παιδιά τους θέλουν να είναι καταπώς οι ίδιοι τα ονειρεύτηκαν, καταπώς ονειρεύτηκαν κάποτε τον εαυτό τον δικό τους, δεν αντέχουν να ακούσουν αλήθειες που ακυρώνουν τις προσδοκίες τους.

Στον έρωτα βέβαια γίνεται πανδαιμόνιο!

Ο έρωτας μπορεί να έχει τα χίλια μύρια καλά, όμως αγάπη απαραιτήτως δεν έχει. Μπορεί να προέρχεται κι από μια πονηριά της φύσης για τη διαιώνισή της και γι’ αυτό να είναι πρωτίστως ένστικτο, ένστικτο εξιδανικευμένο όσο και ισχυρότατο για να επιτελέσει το έργο του. Η φύση βιάζεται να παγιδεύσει με μαγείες ένα ζευγάρι στη γονιμοποίηση. Ελάχιστοι είναι οι ευλογημένοι εραστές που τους χαρίστηκε αγάπη μαζί με τον έρωτά τους. Τους χαρίστηκε; Το κατόρθωσαν; Είναι μία απορία που θα διαρκεί για πάντα. Τείνω πάντως στην προσωπική ευθύνη μας και εδώ.

[…]

Επειδή δεν είναι αγάπη ο έρωτας, μπορεί να μιμείται θαυμάσια την αγάπη όσο διαρκεί. Είναι το μέγιστό του άλλοθι. Και μια και μιμείται την αγάπη, οφείλει να τηρεί τους όρους της. Η αγάπη λοιπόν έχει πρώτο μέλημα την επιθυμία και την ανάγκη του αγαπημένου. Την επιθυμία του και τη δυνατότητα για το πόσες προσφορές αντέχει να δέχεται. Σημασία έχει ο άλλος πράγματι να χαίρεται. Όχι να τον βιάζεις να χαίρεται – διότι επικρατεί το κλισέ πως «τα δώρα δίνουν χαρά». Η υπερ-δόση φέρνει τα εντελώς αντίθετα από τη δόση αποτελέσματα, κάνει το φάρμακο φαρμάκι, την ευφροσύνη του οίνου αλκοολισμό, την έκπληξη πλήξη. Μόνο στο μέτρο ισορροπεί και ανθεί η ουσία, στο κέντρο του κονταριού, που μας βοηθά να προχωράμε σχοινοβάτες στους δεσμούς∙ στα άκρα γέρνει και γκρεμίζεται.

Δεν είναι τεχνική η διακριτικότητα, είναι καλλιτεχνία, είναι καλοσύνη, ευγένεια ψυχής, γενναιότητα και αρχοντική αγάπη. Γυρεύει την άνεση της ψυχής του αγαπημένου, τιμάει την ελευθερία του, προσέχει να μην του εκβιάζει το φιλότιμο. Η υπερπροσφορά είναι στο βάθος πολύ μεγάλος εγωισμός, το ίδιο μίζερη όσο και η τσιγκουνιά.

[…]

Αν αξίζεις ν’ αγαπηθείς, θα σ’ αγαπήσουν θες δε θες, θέλουν δε θέλουν θα σ’ αγαπήσουν. Πάντα θα το λέω σε όσους δε βρίσκουν να ζευγαρώσουν και ρίχνουν το φταίξιμο στην εποχή, στη σημερινή κοινωνία, στους σημερινούς άντρες, στις σημερινές γυναίκες, στο άγχος, στους ρυθμούς της καθημερινότητας, στην υλόφρονα γενική τάση. Ο μόνος τρόπος, η μοναδική συνταγή που υπάρχει είναι να ομορφύνεις τον εαυτό σου, να γίνεις ελκυστικός, εφόσον έχεις μέσα σου ομορφιά και ελευθερία και περιεχόμενο, κυρίως είσαι έτοιμος στην αγάπη, ώριμος για κάτι τέτοιο. Όλα τ’ άλλα τεχνάσματα θα σε ρίχνουν, αργά ή γρήγορα, από απογοήτευση σε απογοήτευση. Και ώριμος στην αγάπη είναι εκείνος που μπορεί να ενδιαφέρεται για την ανάγκη του αγαπημένου του, που μοιράζεται την ευθύνη, που δεν ασχολείται μόνο με τις δικές του ευαισθησίες αλλά αναρωτιέται για τις ευαισθησίες εκείνου με τον οποίο σχετίζεται. Και όταν του ζητάει αλλά και όταν του δίνει, το δεύτερο είναι το λεπτότερο.

Όχι, δε στέρεψε η αγάπη σήμερα, ποτέ όσο υπάρχει ζωή δε στερεύει. Ακόμη κι αν ο κανόνας είναι πως «οι άντρες στον καιρό μας δεν αξίζουν» ή «οι γυναίκες χάλασαν», εσύ να γυρέψεις το εξαιρετικό, γιατί έρωτας είναι η ανακάλυψη του εξαιρετικού. Η αποκάλυψη του εξαιρετικού, λένε κάποιοι, και ίσως να είναι το ίδιο∙ η πρώτη πείθει τη δεύτερη να δεχθεί να συμβεί. Του εξαιρετικού λοιπόν, εκείνου που θα ανατρέψει με χάρη τον άχαρο κανόνα.

Μ. Βαμβουνάκη, Κυριακή Απόγευμα στη Βιέννη (εκδ.Ψυχογιός) – απόσπασμα

ΣΥΝΕΞΑΡΤΗΣΗ - Melody Beattie



Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν μια ερωτική σχέση. Θέλουν να υπάρχει στη ζωή τους αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται και θέλουν να έχουν φίλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν στη ζωή τους ανθρώπους που τους αποδέχονται και τους αγαπούν. Αυτές είναι φυσικές και υγιείς επιθυμίες. Η συναισθηματική εξάρτηση είναι σε ένα βαθμό παρούσα σε όλες τις σχέσεις, των υγιών συμπεριλαμβανομένων. Πολλοί άνθρωποι όμως, άνδρες και γυναίκες, δεν χρειάζονται και δεν θέλουν απλώς άλλους ανθρώπους – χρειαζόμαστε τους ανθρώπους. Και το πιθανότερο είναι ότι αυτή η ανάγκη μάς υποκινεί και μας εξουσιάζει.

Το να έχει κάποιος υπερβολική ανάγκη τους άλλους ανθρώπους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Κλειδί της δικής μας ευτυχίας γίνονται οι άλλοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι αυτή η επικέντρωση της ζωής μας γύρω από τους άλλους, το ότι συνεχώς η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τους άλλους, βαδίζει χέρι χέρι με την συνεξάρτηση και πηγάζει από τη συναισθηματική μας ανασφάλεια. Πιστεύω, επίσης, ότι και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αέναης αναζήτησης αποδοχής, στην οποία είμαστε βουτηγμένοι, προέρχεται από την ανασφάλειά μας. Πιστεύουμε ότι κάτι μαγικό συμβαίνει μόνο με τους άλλους και όχι μ’ εμάς. Τα όμορφα συναισθήματα είναι μέσα τους, όχι μέσα μας. Όσο δε λιγότερα όμορφα πράγματα βρίσκουμε στον εαυτό μας, τόσο περισσότερα αναζητάμε στους άλλους. Εκείνοι έχουν τα πάντα, εμείς δεν έχουμε τίποτα. Η δική μας ύπαρξη δεν είναι σημαντική. Μας έχουν εγκαταλείψει και μας έχουν παραμελήσει τόσο συχνά, ώστε καταλήξαμε να εγκαταλείψουμε και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Αυτή η τεράστια ανάγκη των άλλων, που συνοδεύεται από την πεποίθηση ότι είμαστε ανάξιοι να αγαπηθούμε και από την άποψη ότι οι άνθρωποι ποτέ δεν θα μας συμπαρασταθούν, μπορεί να εμφυτευτεί βαθιά μέσα μας. Ορισμένες φορές θεωρούμε ότι οι άνθρωποι δεν μας συμπαραστέκονται, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Η ανάγκη μας μπορεί να επισκιάζει την όρασή μας, εμποδίζοντάς μας να δούμε την αγάπη που υπάρχει γύρω μας και απευθύνεται προς εμάς.

Ορισμένες φορές καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στο πλάι μας με τον τρόπο που εμείς θα θέλαμε – να μας απορροφήσει, να μας φροντίζει, να μας κάνει να νιώσουμε καλά, να νιώσουμε ολοκληρωμένοι και ασφαλείς.

Πολλοί από εμάς περιμένουν από τους άλλους τόσο πολλά, και έχουν τόσο πολύ την ανάγκη τους, ώστε συμβιβαζόμαστε με ελάχιστα. Μπορεί να εξαρτηθούμε από προβληματικούς ανθρώπους – από αλκοολικούς ή άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μπορεί να εξαρτηθούμε από άτομα που δεν εκτιμάμε ή δεν αγαπάμε ιδιαίτερα. Ορισμένες φορές, έχουμε τόσο πολύ την ανάγκη ενός ανθρώπου, που συμβιβαζόμαστε σχεδόν με τον οποιονδήποτε. Μπορεί να χρειαζόμαστε άτομα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Μπορούμε και στην περίπτωση αυτή να εμπλακούμε σε καταστάσεις στις οποίες έχουμε την ανάγκη να μας συμπαρασταθεί κάποιος, αλλά ο άνθρωπος που έχουμε επιλέξει δεν μπορεί να το κάνει ή δεν θα το κάνει.

Μπορεί ακόμα και να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ένα συγκεκριμένο άτομο, ότι χωρίς το άτομο αυτό στη ζωή μας θα μαραζώσουμε και θα πεθάνουμε. Αν το άτομο αυτό είναι κάποιος αλκοολικός ή κάποιος έντονα προβληματικός άνθρωπος, μπορεί να ανεχτούμε την κακοποίηση και τον παραλογισμό, για να συνεχίσουμε να τον έχουμε στη ζωή μας, ώστε να διατηρήσουμε την πηγή της συναισθηματικής μας ασφάλειας. Η ανάγκη μας γίνεται τόσο μεγάλη, ώστε συμβιβαζόμαστε για μηδαμινά ωφέλη. Οι προσδοκίες μας πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, κάτω από αυτά που θα έπρεπε να περιμένουμε από τις σχέσεις μας γενικώς. Και τότε, παγιδευόμαστε, έχουμε κολλήσει.

[…]

Τελικά, η υπερβολική εξάρτηση από ένα πρόσωπο μπορεί να σκοτώσει την αγάπη. Οι σχέσεις που στηρίζονται μάλλον στη συναισθηματική ανασφάλεια ή ένδεια παρά στην αγάπη, μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Δεν λειτουργούν σωστά. Η υπερβολική ένδεια απομακρύνει τους ανθρώπους μεταξύ τους και καταπνίγει την αγάπη. Τρομάζει τους ανθρώπους και τους διώχνει μακριά. Προσελκύει το είδος των ανθρώπων που δεν μας αρμόζει. Έτσι, οι πραγματικές μας ανάγκες δεν καλύπτονται∙ μεγαλώνουν και το ίδιο μεγαλώνει και η απελπισία μας. Επικεντρώνουμε τη ζωή μας γύρω από το πρόσωπο που έχουμε επιλέξει, προσπαθώντας να προστατεύσουμε την πηγή της ασφάλειας και της ευτυχίας μας. Και για να συντελεστεί αυτό αποποιούμαστε το δικαίωμα στην ίδια μας τη ζωή. Έτσι, εξοργιζόμαστε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Εξουσιαζόμαστε από αυτόν. Εξαρτιόμαστε από αυτόν. Τελικά, αισθανόμαστε πικρία και οργή για τον άνθρωπο από τον οποίο εξαρτιόμαστε, για τον άνθρωπο που μας εξουσιάζει, γιατί έχουμε παραχωρήσει σ’ αυτόν την προσωπική μας δύναμη και τα δικαιώματά μας.

[..]

Γιατί ταλαιπωρούμε έτσι τον εαυτό μας; […] Πολλοί από εμάς έμαθαν να είναι έτσι γιατί, όταν ήταν παιδιά, κάποιος άνθρωπος πολύ σημαντικός για εμάς δεν ήταν σε θέση να μας προσφέρει την αγάπη, την αποδοχή και τη συναισθηματική ασφάλεια που είχαμε ανάγκη. Έτσι, ζήσαμε τη ζωή μας με τον καλύτερο τρόπο που είχαμε να τη ζήσουμε, εξακολουθώντας να αναζητάμε ακαθόριστα ή απελπισμένα κάτι που δεν αποκτήσαμε ποτέ. Άλλοι πάλι, κτυπούν ακόμα το κεφάλι τους στον τοίχο προσπαθώντας να αποκτήσουν την αγάπη αυτή από ανθρώπους, όπως είναι η Μητέρα ή ο Πατέρας, οι οποίοι είναι ανίκανοι να μας δώσουν αυτό που ζητάμε. Και ο κύκλος επαναλαμβάνεται μέχρι τη στιγμή που θα διακοπεί και θα σταματήσει.

Ας κλείσουμε λοιπόν τις εκκρεμούσες υποθέσεις της παιδικής μας ηλικίας όσο καλύτερα μπορούμε. Ας θρηνήσουμε για εκείνες τις απώλειες. Ας αποκτήσουμε κάποια απόσταση από αυτές. Ας διερευνήσουμε πώς επηρεάζουν τα γεγονότα της παιδικής μας ηλικίας τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε σήμερα.

Ας πάψουμε να αναζητούμε την ευτυχία στους άλλους. Η πηγή της ευτυχίας μας και της καλής μας κατάστασης δεν βρίσκεται μέσα σε άλλους ανθρώπους, βρίσκεται μέσα μας. Ας μάθουμε να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας.

Melody Beattie, «Συνεξάρτηση Τέλος- Πώς να σταματήσετε να ελέγχετε τους άλλους και να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας», εκδ. Λύχνος (απόσπασμα)

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...