Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ασπρόμαυρες αναμνήσεις από τους Προμάχους


Επτά υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν διάφορες εκφάνσεις του κοινωνικού ιστού των Προμάχων τις περασμένες δεκαετίες. 
Φωτογραφίες που "αλιεύσαμε" κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και που εκτίθενται σε μια μεγάλη φωτοσυλλογή στον προθάλαμο του κτιριακού συγκροτήματος. 







Ντοστογιέφσκι: το ψέμα και η αγάπη



Η ενεργός αγάπη είναι κάτι πολύ πιο σκληρό και φοβερό από την αγάπη που περιορίζεται στα όνειρα

Το κυριότερο είναι να μη λέτε ψέματα στον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτός που λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στο ίδιο του το ψέμα, φτάνει στο σημείο να μη βλέπει καμιά αλήθεια ούτε μέσα του ούτε και στους άλλους.
Κι έτσι χάνει κάθε εκτίμηση για τους άλλους και κάθε αυτοεκτίμηση. Μην εκτιμώντας κανέναν, παύει να αγαπάει. Και μην έχοντας την αγάπη, αρχίζει να παρασέρνεται από τα πάθη και την ακολασία για να απασχοληθεί και να διασκεδάσει. Έτσι φτάνει στην απόλυτη κτηνωδία, και όλα αυτά επειδή λέει συνεχώς ψέματα στους άλλους και στον εαυτό του.
Η ενεργός αγάπη είναι κάτι πολύ πιο σκληρό και φοβερό από την αγάπη που περιορίζεται στα όνειρα. Η ονειροπόλα αγάπη διψάει για σύντομα κατορθώματα, ζητάει μια γρήγορη ικανοποίηση και το γενικό θαυμασμό.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μερικοί φτάνουν πραγματικά να θυσιάσουν και τη ζωή τους ακόμα, αρκεί να μην περιμένουν πολύ, μα να πραγματοποιηθεί γρήγορα τ' όνειρό τους. Και να' ναι σα μια θεατρική παράσταση που να τη βλέπουν όλοι και να τη χειροκροτούν.
Μα η ενεργός αγάπη χρειάζεται δουλειά κι επίμονη αυτοκυριαρχία και για μερικούς είναι ίσως-ίσως ολόκληρη επιστήμη. Μα σας προλέγω πως ακόμα και τη στιγμή που θα δείτε με φρίκη πως παρ' όλες σας τις προσπάθειες όχι μονάχα δεν πλησιάσατε τον σκοπό σας, μα αντίθετα ξεφύγατε απ' αυτόν, εκείνην ακριβώς τη στιγμή, σας το προλέγω, θα 'χετε φτάσει στο σκοπό.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Αδελφοί Καραμάζοφ, εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία (11 Νοεμβρίου 1821-9 Φεβρουαρίου 1881) ήταν Ρώσος συγγραφέας. Θεωρείται κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας ενώ χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους ψυχογράφους. Επηρέασε σημαντικά όχι μόνο τους Ρώσους συγγραφείς αλλά και πολλούς μελλοντικούς και σύγχρονους όπως οι TMann, Hemmingway, Woolf, Joyce, κ.α.
Ο Albert Camus τον αποκαλούσε ως τον σπουδαιότερο προφήτη του 20ού αιώνα, ενώ οι Νίτσε και Φρόιντ άντλησαν πολλά από το έργο του. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι: Έγκλημα και Τιμωρία, Ο Ηλίθιος, Οι Δαιμονισμένοι, Αδελφοί Καραμαζώφ, Το Όνειρο ενός Γελοίου, Ταπεινοί και Καταφρονεμένοι, Ο Παίκτης. Οι μεταφράσεις του έργου του στα ελληνικά από τον Άρη Αλεξάνδρου θεωρούνται αξεπέραστες.





Εμείς το διαβάσαμε στο doctv.gr
Πηγή: to23ogramma.wordpress.com

ΕΝΙΠ: Ανακοίνωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες του Ν. Πέλλας


     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Πέλλας χαιρετίζει τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες του νομού μας αλλά και όλης της χώρας, που τις μέρες αυτές βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση τους, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των νέων τσιφλικάδων του κλάδου.

     Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, με όποιο πρόσημο (κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, αριστεροδεξιές), με τη βάρβαρη υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, τις μισθολογικές περικοπές, την κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, τις κατασχέσεις σπιτιών, χωραφιών, μισθών και συντάξεων, στηρίζουν τις τράπεζες και διασώζουν την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα λίγα ψίχουλα που μοιράζουν στα εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού αποσκοπούν στο να κρατηθεί υπό έλεγχο η λαϊκή αγανάκτηση.     
     Είναι οι ίδιες αυτές οι κυβερνήσεις που χρόνια τώρα απαξιώνουν τις δημόσιες δομές Υγείας με τα μειωμένα κρατικά κονδύλια, τις ελάχιστες προσλήψεις και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ειδικοτήτων, την αύξηση της ελαστικής απασχόλησης, τις ελλείψεις εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, τις τεράστιες λίστες αναμονής, που αναγκάζουν τον λαό, στις δύσκολες αυτές συνθήκες, να βάζει συνεχώς βαθιά το χέρι στην τσέπη.

     Ο αντίπαλος τόσο των αγωνιζόμενων αγροτών όσο και των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι κοινός. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις με σιδερένια πυγμή και αποφασιστικότητα. 
     Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, εξασφαλίζει σε μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομηχάνους, εφοπλιστές, επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει από τη μια, επιδοτήσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το πετρέλαιο των μεγαλοεπιχειρηματιών και από την άλλη ούτε ένα ευρώ για το πετρέλαιο των φτωχομεσαίων αγροτών, ενώ για μία ακόμη συνεχόμενη χρονιά ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέες περικοπές των κονδυλίων για την Υγεία, με αποτέλεσμα, το κρατικό κονδύλι για τα νοσοκομεία από το 2013 έως 2019 να έχει μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30,3%!

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Πέλλας στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο των μικρομεσαίων αγροτών. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τους. 

      Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Πέλλας καταγγέλλει ακόμη την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει με πρωτοφανείς, για τα τελευταία χρόνια, προκαταβολικές διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών του αγροτικού κινήματος, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, χωρίς να τη δυνατότητα της απολογίας. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ενέργειες, όπως ο περιορισμός με νόμο της κυβέρνησης του δικαιώματος για απεργία, η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς, το απρόκλητο βίαιο κτύπημα των διαδηλώσεων, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό των εκπαιδευτικών.

     Απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από το δρόμο του αγώνα. Εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μικρομεσαίοι αγρότες, συνταξιούχοι, μικροί αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαία οφείλουν να συσπειρωθούν παλεύοντας για τη ζωή των ιδίων και των παιδιών μας. Σε αυτή τη κατεύθυνση η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Πέλλας θα δώσει όλες της τις δυνάμεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               
   Αποστολίδης Χαράλαμπος                                                                                                                                                                   
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Σανίδας Αργύρης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...