Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Εκδήλωση για τον Μ. Αλέξανδρο σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας - Απολογισμός


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: «Η συμβολή των σπουδαίων προσωπικοτήτων της Πέλλας στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο του Τόπου είναι διαχρονική και μας εμπνέει»

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας ξεκίνησε η σειρά των επτά (7) εκδηλώσεων που εντάσσονται στον θεματικό άξονα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Από το Χθες στο Σήμερα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η εκδήλωση με τίτλο «ΠΕΛΛΑ: Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» προσέλκυσε τοπικούς φορείς, ανθρώπους του τουρισμού και πλήθος κόσμου σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, διανθισμένες με ηχοχρώματα καθώς και παρουσίαση του αγροτοδιατροφικού πλούτου και της Μακεδονικής Κουζίνας.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο χαιρετισμό της δήλωσε: «Από την Πέλλα, τη Γενέτειρα Γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκινά μια σημαντική δράση η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις – αφιερώματα στον Αριστοτέλη και στον Μέγα Αλέξανδρο στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήρθε η στιγμή να συνεργαστούμε για την κεφαλαιοποίηση του μεγαλείου της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και η ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, μάς δίνει πλέον νέες δυνατότητες για την υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής, με στόχο την προσέλκυση ενός ποιοτικού τουριστικού κοινού. Στη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνολικά στην τοπική ιστορία, συμπυκνώνεται η διαχρονική συμβολή των ανθρώπων της Πέλλας στο εμπόριο, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο. Ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μία εμβληματική φυσιογνωμία που εξακολουθεί να εμπνέει ανθρώπους που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς χώρους. Οι ηγετικές του ικανότητες, η ανδρεία του, η στρατηγική του σκέψη και πολλές άλλες από τις αρετές του διδάσκονται σήμερα στα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, παρακινώντας πολλούς διανοητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες να θέλουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του. Συνεπώς, η σημερινή σημαντική και επιτυχημένη εκδήλωση αποτελεί ελάχιστη υποχρέωσή μας σε μια εμβληματική φυσιογνωμία της παγκόσμιας ιστορίας. Συγχαίρω τα στελέχη που εργάστηκαν για την προετοιμασία και οργάνωση της εκδήλωσης και ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σε μια ιδιαίτερης σημασίας δράση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού άξονα τουρισμός – πολιτισμός που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναγάγει, έμπρακτα, σε πρώτη προτεραιότητα».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: «Η εναρκτήρια εκδήλωση εδώ στην Πέλλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, στο πλαίσιο της δράσης για την προβολή δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων, του Αριστοτέλη και του Μέγα Αλέξανδρου είναι άκρως επιτυχημένη και αυτό φαίνεται από την παρουσία όλων που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Αυτή η πρωτοβουλία και ο θεματικός άξονας «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Από το Χθες στο Σήμερα» έχει στόχο, τον  οποίο είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε. Αυτός ο στόχος είναι η προβολή και η εξωστρέφεια του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας, με επίκεντρο τις δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες που έχουν αφήσει πολύ έντονο το στίγμα τους στην ιστορία. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουμε επικεντρωθεί σε δράσεις στοχευμένες, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες οι οποίες αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να σταθώ και στη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, την Μακεδονική Κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας. Συγχαρητήρια στην ομάδα τουρισμού που δούλεψε μεθοδευμένα για να είναι επιτυχημένη η σημερινή εκδήλωση και είμαι βέβαιος ότι οι δράσεις που θα ακολουθήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες θα είναι το ίδιο μεγαλειώδεις».  

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος συνεχάρη τους διοργανωτές αναφέροντας τις εκδηλώσεις και κοινές δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Πέλλας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ακόμη εντονότερη συνεργασία για την ανάδειξη του πολιτισμού της Πέλλας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Αρχαιολόγος Ελισάβετ Τσιγαρίδα, η οποία καλωσόρισε το κοινό στο Μουσείο, στην ομιλία της έκανε μια ιστορική αναδρομή στην Πέλλα ως Πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους συνδέοντάς την με τον Μέγα Αλέξανδρο και την διαμόρφωση της πολύπλευρης προσωπικότητας του, ενώ, η Αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Σκίτσα μίλησε για τον Μύθο του Μέγα Αλέξανδρου στο πέρασμα της ιστορίας.

Ξεχωριστή μουσική νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα μουσικά ηχοχρώματα από όργανα που διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θέμα που επιμελήθηκαν οι Καϊμάκης Γιάννης (Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ), Χατζηευαγγέλου Λένα (φιλόλογος) &  Παπάς Κώστας (μηχανικός-μουσικός).

Η σύνδεση του τουρισμού – πολιτισμού με το κομμάτι της γαστρονομίας έγινε με τρείς ενδιαφέρουσες ομιλίες. Συγκεκριμένα, η κυρία Μαλούπα Ελένη, Τακτική Ερευνήτρια, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών πόρων, με μια διαδραστική παρέμβαση, παρουσίασε στο ευρύ κοινό τον κόσμο των βοτάνων της αρχαιότητας, τις ιδιότητες αλλά και τις χρήσεις τους διαχρονικά. Στη συνέχεια, η κυρία Βαλαμώτη -Καπετανάκη Σουλτάνα - Μαρία Αν. Καθηγήτρια Τομέα Αρχαιολογίας, Τμήματος  Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ,   Διευθύντρια προγράμματος PLANTCULT (ERC) ανέδειξε την έρευνα για τα είδη διατροφής στην Αρχαία Μακεδονία και τις προοπτικές σύνδεσής τους με τη σύγχρονη παραδοσιακή κουζίνα, ενώ, η κυρία Κατερίνα Καλαϊτζίδου Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας παρουσίασε προϊόντα του σήμερα από επιχειρήσεις της Π.Ε. Πέλλας και της Π.Κ.Μ. ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του παρελθόντος. Η εκδήλωση «έκλεισε» με γευσιγνωσία προϊόντων και εκλεκτών κρασιών από το κοινό.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και συνεχάρη τα στελέχη που εργάστηκαν για την εκδήλωση. Ιδιαίτερη συνομιλία είχε η κυρία Αηδονά με τον κ. Χρήστο Δημητριάδη, Εκδότη – Δημοσιογράφο τον οποίο ευχαρίστησε για την παρουσίαση – συντονισμό του συνολικού προγράμματος.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο, το Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Μαρία Καράμπελα και Γιάννης Ανδρίτσος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Συνταγματάρχης Τσόμπανος Απόστολος ως εκπρόσωπος του Στρατηγού της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σκύδρας Μάγδα Παπαδοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Πολεοδομίας-Προγραμματισμού Έδεσσας Δημήτρης Ταπαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Τροφίμων και Καθαριότητας Πέλλας Ανδρέας Καραφυλλιάς, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών που παρακολούθησε μέχρι τέλους την εκδήλωση.





Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 29/2017), το οποίο θα ισχύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2017:
            Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:
Α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται αν συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
1. Την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
2. Πρόσκαιρα τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική και Κεντρική Στερεά, τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη Βόρεια Εύβοια.
Β. Την ενίσχυση των ανέμων που η έντασή τους θα φτάσει τοπικά τα 7 και πιθανώς τα 8 μποφόρ.
Γ. Τη σημαντική (6-8 βαθμούς) πτώση της θερμοκρασίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:
-         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ.
-         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-         Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Έναρξη χορευτικών μαθημάτων του Μ.Χ.Σ. Προμάχων "Οι Πρόμαχοι"


Έναρξη χορευτικών μαθημάτων.

Το Σάββατο 7 Οκτώβριου 2017 ξεκινούν τα χορευτικά μαθήματα του Μ.Χ.Σ. Προμάχων "Οι Πρόμαχοι"   καθώς και η συνέχεια των εγγράφων για τη νέα χορευτική χρόνια.
 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλ: 6974625062 (Νάνου Πολυξένη) και 6976986994 (Τσαμπούρης Γιώργος).

Πρόγραμμα 
11:00 Προσχολικής
11.45 1ο παιδικό
12.30 3ο παιδικό
13.15 Προεφηβικό
14.00 Εφηβικό
14.45 2ο παιδικό

(*νέες έγγραφες θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.)

Γιώργος Καρασμάνης: «Παραμύθι χωρίς ¨δράκους¨ οι ¨εξαγγελίες¨ Σπίρτζη»


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
«Παραμύθι χωρίς ¨δράκους¨ οι ¨εξαγγελίες¨ Σπίρτζη»

Εκών – άκων (θέλοντας και μη, ή… ¨σηκωτός¨ που λέει και ο λαός) μας προέκυψε στα Γιαννιτσά προχθές ο Υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης, για μια θεατρική παράσταση με ¨υπόθεση¨ την κατασκευή του οδικού άξονα Χαλκηδόνας–Γιαννιτσών–Έδεσσας.
Εξαναγκάστηκε να έλθει μετά τη δέσμευση – εξαγγελία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της τελευταίας ΔΕΘ ότι παίρνει πάνω του την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου και, επίσης, μετά την επιστολή του Γιώργου Καρασμάνη στον Πρωθυπουργό, ο
οποίος προφανώς του ζήτησε ενημέρωση για το τεράστιο σκάνδαλο της περιόδου 2010-2012 με την υφαρπαγή των 120 εκατομμυρίων! Καθώς και για την αδράνεια και αδιαφορία που επέδειξε για το συγκεκριμένο έργο και για το τι πρέπει να γίνει.
Κατ’ αρχήν, με περίσσεια απρέπεια, ο κ. Σπίρτζης επιχείρησε να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτικών καθηκόντων και γνώσεων περί ¨αρμοδίων¨, συναρμοδίων¨ και ¨αναρμοδίων¨. Ο κ. Σπίρτζης που μπήκε στην Κυβέρνηση ως εξωκοινοβουλευτικός και χρίστηκε βουλευτής με λίστα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, θα έπρεπε να κάνει υπομονή, να κατέβει στον εκλογικό στίβο ως υποψήφιος και, αν εκλεγεί και μάθει καλά τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα, να μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και υποδείξεις.
Οι αλήθειες που αιδημόνως απέφυγε να πει ο κ. Σπίρτζης είναι ότι:
Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε γραπτή Ερώτηση προς τον ίδιο και τον συναρμόδιό του για το θέμα Υπουργό Οικονομίας. Δεν απάντησε. Ο πρώην Υπουργός αναγκάστηκε να καταθέσει – αυτούσια - την Ερώτηση ως Επίκαιρη Ερώτηση. Η οποία κατατίθεται προς τον συντονιστή και επισπεύδοντα Υπουργό (τον κ. Σπίρτζη) που οφείλει να έλθει και να απαντήσει έχοντας προηγουμένως ενημερωθεί πλήρως, προφορικώς και εγγράφως, από τους συναρμοδίους συναδέλφους του.
Ένας εκ των συμβούλων του δήλωσε τότε, ότι «ο Υπουργός έχει κώλυμα», ο Καρασμάνης έδειξε κατανόηση λέγοντας ότι δεν θα τον ¨ταλαιπωρούσε¨ αν είχε απαντήσει στην γραπτή του Ερώτηση. Ο σύμβουλός του προθυμοποιήθηκε να απαντηθεί η Ερώτηση γραπτώς, αλλά ο Γιώργος Καρασμάνης είπε ότι το θέμα πλέον θα συζητηθεί ¨ζωντανά¨ στη Βουλή. Αλλά, όταν πήγε να καταθέσει την Επίκαιρη Ερώτηση, του δηλώθηκε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι… αναρμόδιος!!
¨Αναρμόδιος¨ ο κ. Σπίρτζης, δηλαδή ο καθ’ όλα και κατ’ εξοχήν αρμόδιος, όπως μπορεί να αποδειχτεί από τόμους εγγράφων του Υπουργείου του οποίου προϊσταται! Είναι ο ίδιος που – ως αρμοδιότατος – απάντησε σε αναφορά του Καρασμάνη τον Μάϊο του 2016 με την οποία του κατέθεσε το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Πέλλας για το συγκεκριμένο έργο – του μοναδικού φορέα που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και επειδή, στην αναφορά αυτή απάντησε με ¨άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε¨, ο πρώην Υπουργός αναγκάστηκε – όπως αναφέρεται και πιο πάνω – να καταθέσει γραπτή Ερώτηση και προς τον ίδιο τον κ. Σπίρτζη και προς τον συναρμόδιό του Υπουργό Οικονομίας. Άλλωστε και ο ίδιος εν τη ρύμη του λόγου του στην προχθεσινή παράσταση στα Γιαννιτσά παραδέχτηκε, ότι οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού τον ¨ενοχλούν¨ (και φυσικά πολύ καλά πράττουν!) για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου! Θα τον… ¨ενοχλούσαν¨ αν ήταν ¨αναρμόδιος¨;  
Αντί λοιπόν να εκφωνεί λογίδρια περί ¨αρμοδιοτήτων¨ και ¨αναρμοδιοτήτων¨, θα έπρεπε να έχει ζητήσει να ενημερωθεί από… πρώτο χέρι για το τεράστιο σκάνδαλο, από τον καλό του φίλο και ομογάλακτό του από το ¨βαθύ ΠΑΣΟΚ¨ (δική τους η ορολογία): Τον τότε ΓΓ Δημοσίων Έργων και πρώην πρόεδρο της εταιρίας Εγνατίας και – όλως… συμπτωματικώς - αναδόχου της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (προς χάριν της οποίας με διαδικασίες φαστ τρακ και με υπογραφή του κ. ΓΓ, εκλάπησαν τα 120 εκατομμύρια του Νομού μας και μεταφέρθηκαν στην Δυτική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης), και ενώ ο κ. Σπίρτζης ήταν τότε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας! Ο κ. Σπίρτζης θα έπρεπε να γνωρίζει (αναγράφεται άλλωστε και στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό αλλά και στην Ερώτηση), ότι ο προκάτοχός του Υπουργός Χρυσοχοϊδης, είχε ζητήσει με έγγραφο του 2013 (αρ. πρωτ. 4367/13-10-2013), από την Περιφέρεια να αποστείλει τεχνικά δελτία ώστε το έργο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να ξεκινήσει η δημοπράτηση και να ολοκληρωθεί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου… Που αν είχαν αποσταλεί θα περίττευε η προχθεσινή φιέστα.
Ο (κατά περίσταση) ¨αναρμόδιος¨ κ. Σπίρτζης, ως απεσταλμένος του Πρωθυπουργού, θα έπρεπε να είναι απόλυτα ενημερωμένος για όλα και όχι προχειρολόγος σε σημείο που να αγγίζει τα όρια της επιπολαιότητας. Δεν περιμέναμε δηλαδή τον κ. Σπίρτζη για να μάθουμε ότι το έργο είναι… ¨μελετητικά ωριμότατο¨ προς υλοποίηση. Το ξέραμε! Ούτε να θεωρεί το λαό της Πέλλας τόσο αφελή, ώστε να παραμυθιάζεται ότι θα δοθούν … 10 (δέκα) εκατομμύρια – σταγόνα στον ωκεανό για ένα τέτοιο έργο.
Υποσχέθηκε λοιπόν ο κ. Σπίρτζης την κατασκευή του έργου, αλλά:
-         Χωρίς ημερομηνία έναρξης εργασιών
-         Χωρίς χρονοδιάγραμμα χρόνου υλοποίησης/ολοκλήρωσης.
-         Χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Είχε το ¨μενού¨ του κ. Υπουργού, μέχρι και εξαγγελίες για σιδηροδρομικό δίκτυο και προαστιακό. Αλλά το συνόδευσε με αμίμητη όσο και κυνική αναφορά στα… 60 χρόνια που η χώρα περίμενε για να υλοποιηθεί ένα έργο τεράστιο που οραματίστηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Και όταν κατάλαβε ότι αυτό μπορούσε να εκληφθεί και ως πρόβλεψη για την τύχη του δικού μας προαστιακού το μάζεψε λέγοντας ότι κάνει… ¨πλάκα¨! Γιατί;
Για να εισπράξει κάποια χειροκροτήματα από εκπροσώπους συγκεκριμένων φορέων, ορισμένοι εκ των οποίων φέρουν τεράστια ευθύνη που ο οδικός άξονας – πνοή για τον Νομό μας δεν έχει ήδη κατασκευαστεί! Αυτών που δικαιολογούσαν την κλοπή των δικών μας 120 εκατομμυρίων με το απίστευτο ¨επιχείρημα¨ του «αυτά συμβαίνουν»!... Και ότι υπάρχει για χρηματοδότηση ¨το Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας με κονδύλια ενός δις¨ από το οποίο θα παίρναμε χρήματα για το έργο, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ! Όπως ακόμη, κάποιοι εξ αυτών έλεγαν ότι ¨θα το εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ¨ και όλοι ξέρουμε πού το ενέταξαν.
Αλλά, ας μη βιάζονται να χειροκροτούν… Υπάρχουν ντοκουμέντα που όταν βγουν στη δημοσιότητα, δεν θα μπορούν ούτε να κρυφτούν στο Νομό, αυτοί οι που αρνήθηκαν να ενώσουν τη φωνή τους με τη σύσσωμη απαίτηση να μας επιστραφούν αυθωρεί και παραχρήμα τα 120 εκατομμύρια που μας έκλεψαν!
Ας είναι βέβαιοι όλοι, ότι ο Γιώργος Καρασμάνης, δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω… Μέχρι να αποδοθούν στην Πέλλα μέχρι τελευταίου σεντ και τα 120 εκατομμύρια και το σημαντικό επιπλέον ποσό που είχε εξασφαλιστεί και δεσμευτεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου.  
Είτε το θέλουν είτε όχι, αυτό το έργο θα γίνει!

5 10 2017

Κάλεσμα συμπαράστασης του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
«ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
4/10/2017

      Σε δίκη παραπέμπονται ο Πρόεδρος και άλλοι 7 αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και το μπλόκο στον κόμβο Γυψοχωρίου-Τριφυλλίου τον χειμώνα του 2016.
     Tο γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, συνεχίζεται η βιομηχανία των μηνύσεων και των διώξεων κατά όσων αγωνίζονται.
     Δεν μας ξαφνιάζει το γεγονός και δεν μας εκπλήσσει αυτή η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την ίδια αντιαγροτική πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις εφαρμόζουν, τα ίδια αυταρχικά μέτρα θα χρησιμοποιήσουν για να μας τρομοκρατήσουν, για να κάμψουν τις αντιδράσεις μας.
     Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τέτοια μέτρα θα μας γονατίσουν, αντίθετα μάλιστα μας πεισμώνουν. Το «έγκλημα» των συναδέλφων μας είναι ότι βγήκαν στο δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, τις ΚΑΠ, τα χαράτσια, το κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, την απληρωσιά, ενάντια στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, του ΕΛΓΑ – ΟΓΑ – ΟΣΔΕ κλπ.
    Αυτές οι πολιτικές οδηγούν στη φτώχια και τον αφανισμό τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ερήμωσαν τα χωριά μας, δε μπορούμε να παράγουμε.
       Αυτές τις πολιτικές αντιπάλεψαν οι συνάδελφοι μας. Η συνδικαλιστική οργάνωση είναι δικαίωμά μας, που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες και κανείς δεν μας χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας το πάρει πίσω.
        Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες του Δήμου μας να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία – συμπαράσταση τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη και 9:00' π.μ. στο Δικαστικό κατάστημα στα Γιαννιτσά.
      Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση που με τα αγροτοδικεία προσπαθεί να περάσει την αντιαγροτική της πολιτική με σιγή νεκροταφείου.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλμωπός - Νάουσα. Αγώνας πρωταθλήματος Γ' Εθνικής


Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία ανακοινώνει τη διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου


Πρόσκληση
Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία ανακοινώνει τη διοργάνωση του
18ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου

«Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες - δικτύωση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος»
&
International Workshop
“Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection”

                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 Δρ. Νικόλαος Γρηγοριάδης
Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ΙΔΕ Θεσ-νίκης

  
Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) διοργανώνει το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο & Διεθνή Ημερίδα με αντικείμενο: «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, ολοκληρωμένη διαχείριση υπαίθρου και προστασία φυσικού περιβάλλοντος», ενώ το International Workshop έχει ως τίτλο: Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection και θα πραγματοποιηθούν στο Βαρόσι της Εδεσσας (8-11 Οκτωβρίου 2017). Το Συνέδριο και το Workshop είναι υπό την αιγίδα τριων κορυφαίων φορέων της χώρας: της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και του Υπουργείοε Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Στην παραπάνω προσπάθειά μας συμβάλλουν: το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Εδέσσης, το ΚΠΕ Εδέσσης-Γιαννιτσών, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και τα δυο Ινστιτούτα Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης-Αθηνών (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Το Συνέδριο αυτό αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του δασικού κλάδου & του Φυσικού Περιβάλλοντος με έμφαση στα 100 χρόνια λειτουργίας του πρώτου Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι, η πλειονότητα των οποίων θα προέρχεται γενικά από τον γεωτεχνικό χώρο, κυρίως όμως από τη Δασική Υπηρεσία. Ειδικότερα αυτό το Συνέδριο θα έχει διεθνή χαρακτήρα, καθώς αυτό θα φιλοξενήσει εισηγητές και εργασίες από το εξωτερικό. Δυο διακεκριμένοι καθηγητές θα ανοίξουν το συνέδριο – ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος κος Θεοxάρης Ζάγκας και ο επίτιμος γερμανός Καθηγητής Freiburg Juergen Huss, 150 προφορικές εισηγήσεις από Έλληνες και ξένους συνέδρους (από 12 χώρες), 60 πόστερ και 2 στρογγυλά τραπέζια αποτελούν την επιστημονική παρακαταθήκη του συνεδρίου. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων της Δασολογικής επιστήμης και του Φυσικού Περιβάλλοντος, και τα πορίσματά τους θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Τέλος θα ακολουθήσει εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή της Αλμωπίας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την παρουσία σας.

Με ιδιαίτερη τιμή
Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος
Δρ Νικόλαος Σ. Γρηγοριάδης

Τακτ.Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / ΙΔΕ Θεσ-νίκης



Δυο αντιπλημμυρικά έργα στην Έδεσσα και το Λουτράκι συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Δυο αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πέλλα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Έδεσσας και του Λουτρακίου Πέλλας.
Η αντιπλημμυρική προστασία της Έδεσσας, με τις παρεμβάσεις στον Εδεσσαίο ποταμό, έχει προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις στον χείμαρρο Τόπλιτσα, που θα θωρακίσουν το Λουτράκι έχουν προϋπολογισμό 2.040.000 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει πλέον τα πιο επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και στο Άγιον Όρος. Εντάσσουμε όλα τα αναγκαία έργα στο ΕΣΠΑ, δημιουργώντας έτσι μια αντιπλημμυρική ‘ασπίδα’ στην προσπάθειά μας να καλύψουμε κενά δεκαετιών. Τα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, είναι πιο συχνά πλέον, με αποτέλεσμα οι ανάγκες που συσσωρεύτηκαν να είναι μεγάλες και εξαιρετικά επείγουσες. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δέσμευσε σημαντικά κονδύλια, που τα διαθέτει για την υλοποίηση των πιο αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε αφενός να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αφετέρου να παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, αλλά και του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου. Με τις παρεμβάσεις μας στην Πέλλα θωρακίζουμε δυο σημαντικά αστικά κέντρα, που η καθημερινότητά τους είναι συνυφασμένη με το νερό. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την παρέμβαση στον Εδεσσαίο ποταμό, που επηρεάζει όλη τη ζωή στην Έδεσσα και τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά (καθιζήσεις δρόμων, πλημμύρες κτλ.). Με τα έργα που προγραμματίσαμε δίνουμε λύση σε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της πρωτεύουσας της Πέλλας και προστατεύουμε τον ιστό της πόλης. Ανάλογης σημασίας είναι και η παρέμβασή μας στο χείμαρρο Τόπλιτσα του Λουτρακίου, ειδικά μετά τις έντονες πλημμύρες του περσινού Σεπτεμβρίου, που επιδείνωσαν την κατάσταση».

Οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Έδεσσα και Λουτράκι είναι οι εξής:
1.Εδεσσαίος ποταμός: Προβλέπεται εκ νέου διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται αποκατάσταση και αντικατάσταση της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης σε μήκος 838 μέτρων από τη γέφυρα στην προέκταση της οδού Δημ. Πετρίτση και μέχρι την περιοχή των Καταρρακτών, καθώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα διάβρωσης τόσο στον πυθμένα, όσο και στα πρανή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθιζήσεις των παράπλευρων οδών και πλημμύρες στις ιδιοκτησίες παράλληλα με τον ποταμό. Με τα έργα αντιμετωπίζονται τόσο οι καθιζήσεις, όσο και η διάβρωση, αλλά και τα προβλήματα πλημμυρών υπογείων και παράπλευρων περιοχών, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν σημειακές κατολισθήσεις και απομείωση στο ελάχιστο της υδραυλικής διατομής. Θα γίνουν εκτεταμένες εκσκαφές, επιχώσεις, εξυγιαντικές στρώσεις, φίλτρα στραγγιστηρίων, καθαιρέσεις, κατασκευή τοίχου, επενδύσεις με λιθοδομή, στεγανώσεις κ.ά. Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνονται οι απαραίτητες αντλήσεις και οι εργασίες εκτροπής των υδάτων όσες φορές απαιτηθεί, όπως και αποκαταστάσεις των πεζοδρομίων και των σωλήνων που τυχόν θα υποστούν φθορές.
2.Χείμαρρος Τόπλιτσα: Διευθετείται τμήμα του χειμάρρου στο Λουτράκι Αλμωπίας από τη γέφυρα της επαρχιακής οδού Αψάλου – Πολυκάρπης – Λουτρών Λουτρακίου μέχρι 436 μέτρα προς τα κατάντη. Προβλέπονται δυο αναβαθμοί στο χείμαρρο, αφού οι προϋπάρχοντες αναβαθμοί παρουσιάζουν φθορές από τη σταδιακή δράση των πλημμυρών των τελευταίων δεκαετιών και έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2016. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εύξηση της ταχύτητας ροής των χειμαρρικών υδάτων και τη σταδιακή διάβρωση των αναχωμάτων, τόσο στη θέση της γέφυρας, όσο και παρακάτω. Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αφενός θα ανακατασκευαστούν οι αναβαθμοί, αφετέρου θα προστατευτεί η γέφυρα της επαρχιακής οδού και θα ομαλοποιηθεί η υδραυλική λειτουργία του χειμάρρου, παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, «με συντονισμένες ενέργειες, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να εγκριθούν δύο έργα προϋπολογισμού περίπου 4 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία της Πέλλας. Δύο παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκτυπο και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, όπως, επίσης, στον καλλωπισμό των σημείων όπου θα εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές. Ευχαριστώ τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας, τα οποία με την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση συνεισέφεραν τα μέγιστα για να υποβάλλουμε πλήρεις προτάσεις οι οποίες εγκρίθηκαν και, μάλιστα, με πολύ καλή βαθμολογία. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...