Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στους Προμάχους.Στα ανατολικά των Προμάχων, στην περιοχή του μοναστηριού του Αγίου Ιλαρίωνα και εκατό μέτρα πιο χαμηλά, βρίσκεται το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πολλούς ελαιώνες, όπου πολλοί πιστοί κάτοικοι πηγαίνουν καθημερινά, να προσευχηθούν και να ανάψουν το κεράκι τους.
Η ιστορία του ξεκινάει πολύ μακρυά, στο έτος 1936. Τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολα και οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Μια κοπέλα λοιπόν (Άννα Χατζή-Βακιάνη) όπως ξάπλωνε στο φτωχικό της κρεβάτι, είδε σε όραμα την Αγία Ελένη.
-"Μη ρίχνετε αγκάθια στο μονοπάτι προς το Γαρέφι, γιατί είμαι ξυπόλυτη" είπε η Αγία.
Η κοπέλα ταράχτηκε και ρώτησε ποιά είναι.
-"Είμαι η Αγία Ελένη και πάω σπίτι μου να πιω νερό" απάντησε η Αγία και χάθηκε.
Το επόμενο πρωινό, η Άννα μας, τα ανέφερε όλα στον πατέρα της και ο κυρ-Σταύρος Χατζής αποφάσισε να χτίσει ένα εκκλησάκι στο μέρος του του οράματος της θυγατέρας.
Στην αρχή ήταν ένα μικρό πέτρινο ταπεινό εκκλησάκι και  με το πέρασμα των ετών, το έτος 1986, με άοκνες ενέργειες του πατρός Γεωργίου και της τότε εκκλησιαστικής επιτροπής, που αποτελούνταν από τους Χρήστο Βέσκο, Γεώργιο Στούπη, Χρήστο Μυλωνά και Τραϊανό Γκιώτση, χτίστηκε δίπλα από το παλιό, ένα μεγαλύτερο, όπως είναι στην σημερινή του μορφή.
Στις μέρες μας, το φροντίζει με επιμέλεια ο κύριος Ιωάννης Χατζής του Σταύρου, γνωστός σε όλους τους κατοίκους με το προσωνύμιο ο "κύριος καθηγητής".

Στο σημείο του εξωκκλησιού βρίσκεται μια πηγή, όπου αναβλύζει Αγίασμα. Εκεί πηγαίνουν οι πιστοί και πλένουν τα πρόσωπά τους, προσευχόμενοι για υγεία και ευλογία.
Περιμετρικά του χώρου, υπάρχουν αρκετά δέντρα, κυρίως ροδιές, όπου οι πιστοί, σύμφωνα με το έθιμο, πάνε και κρεμάνε κομμάτια υφάσματος, ή κάλτσες και φανελάκια, για να έχουν υγεία, τεκνοποιία και να έχουν οι Άγιοι τα μικρά παιδιά εύρωστα.

Κάθε παραμονή της εορτής των Αγίων, γίνεται στο εξωκκλήσι Αρτοκλασία με παρουσία πλήθους πιστών.


Ενημερωτική επίσκεψη στο Δημαρχείο για τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας


 Ενημερωτική επίσκεψη στο Δημαρχείο για τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας


Την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2024, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αριδαίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της κοινωνικής και επαγγελματικής αγωγής και του σχολικού προγράμματος της αγωγής σταδιοδρομίας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τις υπηρεσίες του Δημαρχείου, καθώς και με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Δήμαρχο για διάφορα θέματα, όπως οι αρμοδιότητες του Δήμου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη και οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, οι μαθητές επισκέφτηκαν το χώρο διεξαγωγής του δημοτικού συμβουλίου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον Δήμαρχο ερωτήματα και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με διάφορα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα.

Ο Δήμαρχος άκουσε με προσοχή τους μαθητές και τους διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που έθιξαν. Επίσης, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο και το προσωπικό του Δημαρχείου για την άψογη φιλοξενία. Η επίσκεψη ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές, οι οποίοι απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον.


Με εκτίμηση, 

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας

Συγχαρητήριο μήνυμα από το 1ο Γυμνάσιο Αριδαίας.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ


Το  1ο Γυμνάσιο Αριδαίας , είναι στην ευχάριστη θέση να συγχαρεί θερμά  τον μαθητή Ζαχαράκη Αλέξανδρο της Γ’ Γυμνασίου που διακρίθηκε με το 2ο βραβείο στους Αγώνες του Αυθόρμητου Λόγου με θέμα «Η γλώσσα μου». Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14-05-2024 στην Έδεσσα με τη συμμετοχή Γυμνασίων του νομού Πέλλας.


Θερμά Συγχαρητήρια!

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...