Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) για το "επικίνδυνο νερό λόγω νιτρικών".

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σε απάντηση του από 11/03/2021 άρθρου της Real News με τίτλο “Επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές” του κ. Αλέξανδρου Κόντη, στο οποίο αναφέρεται ότι 27 πόλεις της χώρας μας παρέχουν επικίνδυνο νερό λόγω νιτρικών στους καταναλωτές τους, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, αναφέρει τα εξής:

Όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), καθώς και οι Δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α.  ακολουθούν και εφαρμόζουν την ισχύουσα εθνική Νομοθεσία, καθώς και την αντίστοιχη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζουν προγράμματα παρακολούθησης με δειγματοληψίες και αναλύσεις όλων των απαιτουμένων μικροβιολογικών, φυσικοχημικών ως και ραδιενεργών παραμέτρων. Η εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας ελέγχεται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά το θέμα των νιτρικών το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης,  το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό.  Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με  την σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από 30 χρόνια. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το όριο είναι 10 mg/l, αλλά για άζωτο που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ. 

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α.  ως τακτικό μέλος της EurEau (Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ενώσεων Επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης) επικοινώνησε με τις αντίστοιχες Ενώσεις των Επιχειρήσεων Ύδρευσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα Κρατών-Μελών στα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει σύσταση στην νομοθεσία τους για “όριο τα 10 mg/l”.  Καμία Εθνική Ένωση Επιχειρήσεων Ύδρευσης από τις 7 χώρες δεν είχε γνώση ενός τέτοιου ορίου. Επομένως, η αναφορά από το δημοσίευμα στο παραπάνω όριο είναι ψευδής και ανυπόστατη.

Εντύπωση, επίσης, μας προξενεί το γεγονός ότι το δημοσίευμα επιχείρησε να εκμεταλλευθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο παρέχει δημόσια πρόσβαση και διαφάνεια για την ενημέρωση των πολιτών και όχι για να αποτελέσει εργαλείο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της επιστημονικής αλήθειας.

Τα θέματα εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημόσια παρεχόμενο νερό είναι εξαιρετικά σημαντικά και ευαίσθητα διότι συνδέονται άμεσα με τη δημόσια υγεία, ενώ η δημοσίευση “ειδήσεων” ανάλογων με αυτών του δημοσιεύματος χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τους φορείς που εμπλέκονται και ασχολούνται εντατικά και συστηματικά με το θέμα αυτό, όπως το Υπουργείο Υγείας και οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης, μπορεί να μετατρέψει πολύ εύκολα την πληροφόρηση σε παραπληροφόρηση και να δημιουργήσει αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινό. 

Επιμέρους μελέτες ή προσωπικές γνώμες και απόψεις μπορεί να έχουν ένα επιστημονικό και ενδεχομένως δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν να συνιστούν την επίσημη “γραμμή πλεύσης” για σοβαρά ζητήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία. Στις περιπτώσεις αυτές δεσμευτική  είναι μόνο η Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικός συνομιλητής του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. παρέχουν ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

 


Αριδαία, 22/03/2021

Θέμα: Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, γιορτάζεται φέτος από τον ΟΗΕ, με το εξής ερώτημα προς τους ανθρώπους όλης της γης: «Τι σημαίνει το νερό για εσάς»; Απαντώ: Αν για ένα πράγμα αισθάνομαι ευλογημένος στη ζωή μου, είναι ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλμωπία, έναν τόπο γεμάτο νερά. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι, ξεχνάμε τη σημασία του πολυτιμότερου αγαθού στον κόσμο, ξοδεύοντας το αλόγιστα. Ζούμε σε έναν τόπο, με συγκλονιστικό υδρολογικό πλούτο, τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε.

Για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζεις την ανάγκη να ανταποκρίνεσαι με συγκεκριμένες ενέργειες. Όχι μόνο με τη συντήρηση ή τη βελτίωση των εγκαταστάσεων νερού, αλλά και με την επένδυση στο μέλλον, την εκπαίδευση των νέων γενεών στη χρήση και τη φροντίδα του νερού. Αυτό το καθήκον της ευαισθητοποίησης αποτελεί προτεραιότητα σε έναν κόσμο στον οποίο τα πάντα απορρίπτονται και περιφρονούνται, και ο οποίος ξαναλέω, σε πολλές περιπτώσεις δεν εκτιμά τη σημασία των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας ως Αλμωπία αλλά και ως Ελλάδα.

Οι νέες γενιές καλούνται - μαζί με όλους τους κατοίκους του πλανήτη - να εκτιμήσουν και να υπερασπιστούν αυτόν τον πόρο. Είναι ένα καθήκον που ξεκινά με τη συνειδητοποίηση, ότι ήδη εδώ και χρόνια υπάρχουν χώρες που υφίστανται τις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και όλων εκείνων που είναι θύματα μιας άλλης μορφής εκμετάλλευσης και μόλυνσης του νερού μέσω διαφόρων παραγόντων. Αυτή η εκπαιδευτική πρόκληση, θα δημιουργήσει ένα νέο όραμα αυτού του αγαθού, μεγαλώνοντας γενιές που θα εκτιμούν και θα αγαπούν τους πόρους που μας δίνει η μητέρα Γη.

Είμαστε μια περιοχή μικρή στο χάρτη αλλά μεγάλη στον όγκο των υδατικών πόρων. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν χρηματοδοτικά σχέδια καθώς και ευρείας κλίμακας έργα νερού. Αυτή η αποφασιστικότητα, θα οδηγήσει στην υπέρβαση της έννοιας της μετατροπής του νερού σε είδος πολυτελείας και σε κάτι το δυσεύρετο. Δέσμευσή όλων μας, η Αλμωπία να συνεχίσει στο μέλλον, να αποτελεί έναν τόπο γεμάτο νερά και ζωή!

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

Δήμαρχος Αλμωπίας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...