Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Φιλικό παιχνίδι του ΑΛμωπού με την Κ20 Άρη την Παρασκευή 24/3


Γιάννης Σηφάκης : Μεγάλη σε συμμετοχή και σημασία η εκδήλωση του ΣΕΑΣ


Γιάννης Σηφάκης :  Μεγάλη σε μαζικότητα και σημασία η εκδήλωση του ΣΕΑΣ 
Οι αγρότες ενημερώθηκαν από τους Αλέξη Μπακούρο, σύμβουλο του Υπουργού και Θανάση Ζανιά, αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ παρόντος του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη  
Απόλυτη αναγκαιότητα και ισχυρά κίνητρα για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών. Θα μειωθεί σημαντικά και η φορολογία των αγροτών που θα είναι μέλη οργανώσεων και ομάδων παραγωγών 
Πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ την 31 Μαρτίου, 14 Απριλίου και 30 Απριλίου.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη νέας οργάνωσης των αγροτών της Πέλλας σε νέα βάση, αξιοποιώντας την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, σαν μοναδική λύση για να ελπίζει ο αγρότης ότι θα ανέβει η οικονομία του και η οικονομία όλης της Πέλλας. Ακόμη ενημέρωσε για την πορεία επίλυσης σημαντικών θεμάτων όπως τα εργόσημα των Αλβανών εποχιακών εργατών και η ρύθμιση του σημαντικού προβλήματος με τα «στέκια» και την μαύρη διακίνηση προϊόντων καθώς και την ανάγκη συσπείρωσης των αγροτών των παραγωγικών Νομών για να επιτευχθεί στην αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2019 η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή. Ακόμη στην ανάγκη η Πέλλα να συμμετέχει δραστήρια στην διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων και μεγαλόκαρπων που θα δημιουργηθεί άμεσα. 
Στηλίτευσε έντονα την αποτυχημένη προσπάθεια μικρής οργανωμένης ομάδας που επιδίωξε στην αρχή την διάλυση της απόλυτα επιτυχημένης εκδήλωσης με φωνασκίες και θεατρινισμούς μπροστά στον φακό «φιλικού» της μέσου ενημέρωσης. 
Ο Αλέξης Μπακούρος αναφέρθηκε στα κίνητρα για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών αναφέροντας ότι στον νόμο που ετοιμάζεται για την αποπληρωμή των αγροτών από τους εμπόρους σε έναν ή δύο μήνες το αργότερο( ανάλογα με το προϊόν) θα προβλεφτεί διάταξη που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να «περάσει» από τους θεσμούς για 50% μείωση της φορολογίας στους αγρότες οργανωμένους σε οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς αρκεί να παραδίνουν τα προϊόντα τους σε οργανώσεις παραγωγών ή άλλες οργανώσεις. 
Ο Θανάσης Ζανιάς, αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέλυσε τον χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, τα βασικά δεδομένα της ασφάλισης των καλλιεργειών, τα θέματα που σχετίζονται με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις και ανέφερε τους χρόνους αποπληρωμής για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν. Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η διευθύντρια του ΕΛΓΑ κ. Μαρία Παππά. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, η εκπρόσωπος της αντιπεριφερειάρχου περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Ζωγράφου, ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τρύφων Τσαντάκης, ο πρόεδρος της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, εκπρόσωπος της βουλευτού Ημαθίας Φρόσως Καρασαρλίδου, η κοινοπραξία οργανώσεων παραγωγών Ημαθίας, αγροτικοί σύλλογοι της Πέλλας, της Νάουσας, του Βελβεντού και πάρα πολλοί αγρότες. 
Χαρακτηριστικό ήταν ότι η εκδήλωση διήρκησε από τις 7μμ ουσιαστικά ( αφού μισή ώρα στην αρχή 5-6 άτομα απέτυχαν στην προσπάθεια τους να την διαλύσουν) ως και μετά τις 11μμ.
Ο ΣΕΑΣ συνεχίζει δυνατά την προσπάθεια του για την εκπροσώπηση των οργανώσεων και των προϊόντων της Πέλλας, την Τετάρτη 22/03 έχει συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη και δεσμεύτηκε να οργανώσει και στο μέλλον παρόμοιες σημαντικές ενημερωτικές εκδηλώσεις.


Μεταφορά της ημέρας διενέργειας της λαϊκής αγοράς Λουτρακίου Αλμωπίας


ΑΠΟΦΑΣΗ
ΑΡΙΘ.  406
ΘΕΜΑ:  Μεταφορά της ημέρας διενέργειας της λαϊκής αγοράς Λουτρακίου

Ο _ΔΗΜΑΡΧΟΣ
   Έχοντας υπόψη:
1) Το Ν. 4264/2014 με τον οποίο οι λαϊκές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών.
2) Το Ν.3852/2010 [ΦΕΚ.87/7-6-2010 τεύχος Α΄] <<Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτ/σης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης>> άρθρο 94 παρ.6 υπο παρ.32 σύμφωνα με τον οποίο η έκδοση αποφάσεων για ίδρυση, μετακίνηση, διάλυση και καθορισμό του τρόπου της εν γένει λειτουργίας λαϊκών αγορών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους.
3) Την τηλεφωνική επικοινωνία του Γραφείου Αδειοδοτήσεων  με τον Πρόεδρο Λουτρακίου κ. Μποτσφάρη Ιωάννη
4) Τις ανάγκες της αγοράς.
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

   Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς του Λουτρακίου, του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2017, να διενεργηθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, λόγω της αργίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η μεταφορά της ημέρας λειτουργίας της λαϊκής ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

                                   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


                                    ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

Αποκατάσταση των μικροομολογιούχων – θυμάτων του PSI ζητεί ο Γιώργος Καρασμάνης



Στη Βουλή ¨έφερε¨ ο Γιώργος Καρασμάνης την αγωνία των 15.000 μικροομολογιούχων που, εδώ και πέντε χρόνια περιμένουν αποκατάσταση της κραυγαλέας αδικίας σε βάρος τους με το άγριο ¨κούρεμα¨ της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους λόγω PSI.
Με Ερώτησή του ο πρώην Υπουργός – ο οποίος υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε αντιταχθεί σ’ αυτήν την απαράδεκτη περικοπή – υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
·       Ότι πρόκειται για βιοπαλαιστές που κατέθεσαν τις οικονομίες ολόκληρης ζωής, εμπιστευόμενοι την αξιοπιστία ενός ευνομούμενου Κράτους και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
·       Ότι η σημερινή Κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα θέσει τέλος σ’ αυτήν την αδικία – αλλά μέχρι στιγμής ουδέν πράττει.

…Και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, αν υπάρχει απόφαση και με ποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, για την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα:  «Πότε θα αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι που καταληστεύτηκαν από το περιβόητο PSI»;

Επί σχεδόν μια πενταετία τώρα, 15.000 συμπατριώτες μας και οι οικογένειές τους, θύματα μιας κραυγαλέας αδικίας που τους έχει οδηγήσει σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, ζητούν δικαίωση.
Πρόκειται για τους μικροομολογιούχους οι οποίοι το 2009, εμπιστευόμενοι το Κράτος, αντί να στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό όπως έπραξαν άλλοι, ή να τα καταχωνιάσουν σε ντουλάπες και στρώματα, τα τοποθέτησαν σε ομόλογα του Δημοσίου. Δεν ήταν αυτό που λέμε ¨θεσμικοί επενδυτές¨ -πολλώ δε μάλλον δεν ήταν… ¨τζογαδόροι¨ - αλλά καθημερινοί άνθρωποι, οικογενειάρχες, απόμαχοι πολυετούς σκληρής δουλειάς… Πήραν αυτήν την απόφαση, με την βεβαιότητα ότι έτσι διασφάλιζαν τις οικονομίες μιας ζωής, στηριζόμενοι στην αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Με την πράξη τους αυτή, πέραν και της εύλογης προσδοκίας για κάποια μικρά οφέλη από την απόδοση των νόμιμων τόκων, συνέβαλαν κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους και στην στήριξη της εθνικής μας οικονομίας.
Η μεγάλη απογοήτευση, ήρθε 3 χρόνια μετά – το 2012 –όταν, στα πλαίσια εφαρμογής του περιβόητου PSI, ¨κουρεύτηκε¨ το 53,5 της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους. Και, παράλληλα, σε ένα άκρον άωτον εμπαιγμού, τους δόθηκε το εναπομείναν ποσό, πάλι σε ομόλογα, τα οποία λήγουν το… 2042, μετά από τριάντα χρόνια! Δηλαδή, όταν η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων πιθανότατα δεν θα βρίσκεται εν ζωή!

ΕΠΕΙΔΗ, ο Ερωτών είχε τότε αντιταχθεί και σ’ αυτήν την απαράδεκτη απόφαση που καταλύει κάθε έννοια λογικής και αξιοπιστίας του Κράτους…
ΕΠΕΙΔΗ, σχεδόν στο σύνολό τους οι άνθρωποι αυτοί, αν και ηλικιωμένοι και πολλοί επιβαρυμένοι από ζητήματα υγείας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης – αρκετοί δε εξ αυτών έχουν επιπλέον να συνδράμουν και παιδιά άνεργα λόγω της παρατεινόμενης και επιδεινούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης…
ΕΠΕΙΔΗ, το Κόμμα που σήμερα κυβερνά, είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι, ανερχόμενο στην εξουσία θα θέσει τέλος στην κατάφωρη αδικία καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία  – αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει το παραμικρό προς αυτήν την κατεύθυνση…
ΕΠΕΙΔΗ, η σημερινή Κυβέρνηση εν μέσω των ατελείωτων διαπραγματεύσεων, εξαγγέλλει ¨αντίμετρα¨ στα σκληρά μέτρα και την κρίση, αλλά κουβέντα δεν κάνει για την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός Οικονομικών

Αν μέσα στους κυβερνητικούς οικονομικούς σχεδιασμούς έχει εκπονηθεί κάποιο συγκεκριμένο πλάνο και με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, ώστε σύμφωνα με όσα έχουν υποσχεθεί: Κατ’ αρχήν να δικαιωθούν τα θύματα αυτής της – κατά γενική ομολογία και αναγνώριση – εξόφθαλμης, κραυγαλέας αδικίας και, βεβαίως, να αποκατασταθεί η σοβαρά ¨τραυματισμένη¨ αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της.

Ο Ερωτών Βουλευτής



Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Η ανάδειξη τουριστικών προορισμών της Πέλλας στο επίκεντρο συναντήσεων της Αν. Αντιπεριφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με τοπικούς φορείς


Η ανάδειξη τουριστικών προορισμών της Πέλλας στο επίκεντρο συναντήσεων της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Αθηνάς Αηδονά και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αλέξανδρου Θάνου με τοπικούς φορείς

Σειρά επαφών με τοπικούς φορείς, επαγγελματίες και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο είχαν τις προηγούμενες ημέρες η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.

Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες συναντήσεις, η κα Αηδονά και ο κος Θάνος συζήτησαν με εκπροσώπους τοπικών φορέων στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο ακούγοντας τα προβλήματα της περιοχής από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Οικιστών κ. Ανδρέα Πολίτη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασίλειο Νάντση και τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Έδεσσας Μαρία Βλάχου – Κατσάρα και Χρήστο Βερυκούκη. Όλοι τους έθεσαν τα χωρικά ζητήματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, παραθέτοντας, ταυτόχρονα, προτάσεις για την τουριστική ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κ. Αηδονά είδε από κοντά την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, επανέλαβε τη βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αντιμετώπιση στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, των ζητημάτων που απασχολούν τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες, ενώ, σημείωσε ότι άμεσα υπογράφεται προγραμματική σύμβαση για τη συντήρηση μέρος του οδικού τμήματος που οδηγεί στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου.

Ο κ. Θάνος από την πλευρά του αξιολόγησε πολύ θετικά όλη την προσπάθεια που κάνουν οι επαγγελματίες στην περιοχή, κάτι που έχει αναγάγει τον Π. Άγιο Αθανάσιο ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για τον εσωτερικό και όχι μόνο τουρισμό, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Σίγουρα, βολιδοσκοπείται η δυνατότητα περαιτέρω στήριξης και ανάδειξης των χαρακτηριστικών της περιοχής.


Έπειτα, σε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρο του όρους 'Βόρας' παρουσία και του Διευθυντή του Χιονοδρομικού κ. Θάνου Παναγιωτόπουλου ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι για την πορεία της τουριστικής κίνησης, συζητήθηκαν προτάσεις για την ανάδειξη του βουνού σε έναν ακόμη ελκυστικότερο προορισμό, ιδιαίτερα για τον χειμερινό τουρισμό. Από την πλευρά τους, η κ. Αηδονά και ο κ. Θάνος συμφώνησαν ότι υπάρχουν δυνατότητες για την ευρύτερη περιοχή οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο προς όφελος των επαγγελματιών και της εισροής εισοδήματος για ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Προέδρου του εκδοτικού ομίλου “ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ” κ. Κούκη ο οποίος εξήρε την τοπική γαστρονομία προτείνοντας δράσεις προβολής της μακεδονικής κουζίνας, πλαισιωμένη με ιδιαίτερα προϊόντα ποιότητας σε συνδυασμό με τους τουριστικούς προορισμούς της Π.Ε. Πέλλας και, συγκεκριμένα, τη λίμνη Βεγορίτιδα και το ευρύτερο τουριστικό πλέγμα.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή ήταν το ανεμοδρόμιο στην Τοπική Κοινότητα Παναγίτσας και η συνάντηση με τα μέλη του συλλόγου της αερολέσχης Έδεσσας. Εκεί οι υπεύθυνοι ξενάγησαν τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες στις εγκαταστάσεις, συζητώντας τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας – Θράκης ελκυστικό για το κοινό που ασχολείται με τον αιωροπτερισμό και γενικότερα τον θεματικό τουρισμό.


Η κ. Αηδονά και ο κ. Θάνος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία για τη βελτίωση των συνθηκών και προδιαγραφών για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και στο πλαίσιο αντιμετώπισης θεμάτων της καθημερινότητας που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία.


Ομάδα Εθελοντών Προμάχων (βίντεο)


Σκηνές από την πλούσια δράση της ομάδας εθελοντών των Προμάχων, επενδεδυμένες με το υπέροχο "ONE" των U2.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...