Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Εκδήλωση των Μελισσοκόμων του ΔΙEK Αριδαίας και το πρώτο μέλι!



Εκδήλωση των Μελισσοκόμων του ΔΙEK Αριδαίας και το πρώτο μέλι!
Την Παρασκευή 15 Ιουνίου και ώρα 18.30, σας περιμένουμε να γευτούμε το πρώτο μέλι του ΔΙΕΚ Αριδαίας, ως συστατικό υγείας και απόλαυσης σε εδέσματα που επιμελούνται οι Chef μας και οι Αρτοζαχαροπλάστες μας!
Σε μια εκδήλωση του Τμήματος Μελισσοκομίας με θέμα: «Η Βαρροϊκή Ακαρίαση των μελισσών και η αντιμετώπιση της» θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε από τι κινδυνεύουν τα μελίσσια και στο τέλος θα εισέλθετε στον μαγικό κόσμο του μελιού ως τροφή και συστατικό σε γλυκά και αλμυρά εδέσματα.
Η Βαρροϊκή Ακαρίαση είναι σοβαρός εχθρός των μελισσών και οφείλεται στο άκαρι Varroa destructor Anderson & Trueman (Άκαρι:Varroidae), το οποίο παρασιτεί στις ενήλικες μέλισσες και το γόνο.  Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν σχεδόν άγνωστο, σήμερα όμως, αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα της μελισσοκομίας όλου του κόσμου.
Στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες και στους ερασιτέχνες μελισσοκόμους να ενημερωθούν για τη βιολογία και τους συμβατικούς και τους βιολογικούς τρόπους καταπολέμησης του σοβαρού αυτού εχθρού της μέλισσας, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες επεμβάσεις και η επιβάρυνση του μελιού με επικίνδυνα χημικά υπολείμματα.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τους σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικοί Μελισσοκομίας» του Δημόσιου ΙΕΚ Αριδαίας ενώ θα απαντηθούν και ερωτήσεις από τον διδάσκων του μαθήματος «Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών», κο. Μαρνασίδη Συμεών.
Η Ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του Δ. ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γιόρτσος Α. Γεώργιος






Δήλωση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά-Αθανασιάδου για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας


Δήλωση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά-Αθανασιάδου για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας

Δυστυχώς οι εξελίξεις της διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα, για το θέμα της ονομασίας, ήταν οι χειρότερες δυνατές. Οι προσδοκίες και οι ελπίδες του Ελληνικού λαού και, ειδικότερα, των κατοίκων της Π.Ε. Πέλλας, της γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαψεύστηκαν, μέσα από την προώθηση μίας συμβιβαστικής λύσης που ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» και δεν διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Η λύση που προωθείται από τον Πρωθυπουργό, δεν διασφαλίσει συνθήκες ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, παραχωρώντας στη γείτονα χώρα αποκλειστικά προνόμια εκμετάλλευσης ονόματος, ιστορίας και πολιτισμού που δεν της ανήκουν. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί παράγωγο του πανάρχαιου ονόματος της Μακεδονίας για τη δημιουργία εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας ενός σύγχρονου κράτους.   

Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί το λαϊκό αίσθημα και τον παλμό των ειρηνικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη τη χώρα, όλους αυτούς τους μήνες, διατρανώνοντας τους εθνικούς κινδύνους και την απαίτηση για μία δίκαιη λύση, χωρίς καμία αναφορά, στο πανάρχαιο όνομα της Μακεδονίας.  

Ελπίζω και εύχομαι, αυτήν την ύστατη ώρα, να υπάρξει υπευθυνότητα και ορθολογισμός. Η κρίση της ιστορίας και του Ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη.

 Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου
Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας  

Ρεσιτάλ πιάνου από το Ξενιτίδειο Δημοτικό Ωδείο Αλμωπίας


Επίσκεψη της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά σε βιομηχανίες της περιοχής μας



Επίσκεψη της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά σε βιομηχανίες της περιοχής μας


Σε βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βρέθηκε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά μετά από πρόσκληση των επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα, η κα. Αηδονά συνοδευόμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Πέλλας κ. Στέφανο Αργυράκη επισκέφθηκε τη βιομηχανία επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών «ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΙΔΗ Α.Ε.» στα Σεβαστιανά του Δήμου Σκύδρας, όπως, επίσης, την βιομηχανία κατεψυγμένων προϊόντων «ALTERRA S.A.» στα Γιαννιτσά του Δήμου Πέλλας.

Στη συνάντηση που είχε η κυρία Αντιπεριφερειάρχης με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο που δραστηριοποιείται κάθε εταιρεία και για τις συνθήκες της αγοράς. Επίσης, η κα. Αηδονά άκουσε με προσοχή τις σκέψεις και προτάσεις κάθε βιομηχανίας για μεγαλύτερη ανάπτυξη τη στιγμή που υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σε διεθνές πλέον επίπεδο, αφού αμφότερες οι επιχειρήσεις είναι αποκλειστικά εξαγωγικές με έντονη εξωστρέφεια και καινοτομία. Ακόμη, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ξενάγησαν την κα. Αντιπεριφερειάρχη στους χώρους παραγωγής ενημερώνοντας για την διαδικασία που ακολουθείται από την παραλαβή και επεξεργασία της πρώτης ύλης μέχρι την διάθεση των τελικών προϊόντων στην αγορά.

«Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γενικότερα στον κλάδο των τροφίμων με πρώτες ύλες τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά που παράγονται στην Πέλλα. Η παρουσία αυτών των επιχειρήσεων, όπως και πολλών άλλων που πρόκειται να επισκεφθώ το επόμενο διάστημα, είναι η αισιόδοξη νότα που θα οδηγήσει την τοπική κοινωνία και οικονομία σε βελτίωση του επιπέδου ζωής και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που βιώνουμε. Οι πρότυπες μονάδες που δίνουν έμφαση στην ποιότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων θα μπορέσουν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές με καλύτερους όρους και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τις ίδιες τις εταιρείες και τους τοπικούς παραγωγούς. Ελπίζω και εύχομαι η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία τονώνει σε μεγάλο βαθμό και την απασχόληση να συνεχιστεί και να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε να έρθουν κι άλλες μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. Όσον αφορά την Π.Ε. Πέλλας, οι υπηρεσίες μας και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση όλων των πολιτών για συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και επίλυση προβλημάτων. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και το έχουμε καταφέρει ως έναν βαθμό, παρά την κρίση, ζητήματα όπως αυτό της ασφαλούς και γρήγορης πρόσβασης και διέλευσης ανθρώπων και μεταφοράς προϊόντων, κάτι που όπως είναι γνωστό αποτελεί προτεραιότητα και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει έμφαση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας με έργα και δράσεις, αλλά και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, όπως το one stop shop που θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα για την καλύτερη ενημέρωση των επιχειρήσεων σε θέματα που τους αφορούν και σε θέματα προσέλκυσης νέων επενδύσεων και εύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξή τους» δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε στις δύο βιομηχανίες.

Συμμετοχή του Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι» στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στις Πρέσπες | Κυριακή 17 Ιουνίου 2018


Έκτακτο: Συμμετοχή του Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι» στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στις Πρέσπες  | Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού & Χορευτικού Συλλόγου Προμάχων "Οι Πρόμαχοι", μετά από ομόφωνη απόφαση του θα συμμετέχει στο σημαντικότερο όλων συλλαλητήριο για την Μακεδονία στις Πρέσπες και θα διαθέσει ένα λεωφορείο με κόστος ανά επιβάτη τα 10€. Δικαίωμα θέσης στο λεωφορείο έχουν όλοι όσοι το επιθυμήσουν ανεξάρτητα αν είναι μέλη η χορευτές μόνο με έναν απαράβατο όρο, να συμφωνούν ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.

Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από την πλατεία των Προμάχων πρωινές ώρες της Κυριακής.

Οι έγγραφες θα πραγματοποιούνται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τηλεφωνικά η στο κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών CyberTech2 στη Χρ. Σμύρνης 3 στην Αριδαία, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των θέσεων.

«Θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση των λεωφορείων στην Φλώρινα στις 11:00 και από εκεί θα γίνει ομαδική μετακίνηση προς τις Πρέσπες.»


Υπεύθυνοι κρατήσεων:
Τσαμπούρης Γιώργος: 6976986994

Μπάτση Χρήστο:6974858026

Στην παρουσίαση του βιβλίου "Πρόμαχοι-Το χωριό μου" του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων


Μια εκτυφλωτική λάμψη με μια φιδίσια γραμμή χιλιάδων βολτ, σχίζει το ουράνιο στερέωμα ενώνοντας την κορυφή του «Πέτερνικ» με αυτή της «Μπάινας» κι αμέσως σχεδόν ένας εκκωφαντικός θόρυβος με κάνει να κουλουριαστώ σφίγγοντας ασυναίσθητα το τιμόνι του αυτοκινήτου μου, ενώ το ηλεκτρικό σόλο του Mark Knopfler ανακατεύεται με τις χοντρές στάλες της βροχής που ξεκινάει δυνατά να χτυπάει το τζάμι, προσδίδοντας στο χιλιοπαιγμένο «Romeo and Juliet» μια εξωπραγματική διάσταση.
Οδεύω βιαστικά προς τα σχολικά συγκροτήματα του χωριού, προσπαθώντας να διαχειριστώ τον τόσο ελάχιστο ελεύθερο  χρόνο μου και να παρακολουθήσω την παρουσίαση της εργασίας των μαθητών της Πέμπτης κι ‘Εκτης τάξης η οποία αφορά στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Πρόμαχοι, το χωριό μου».
Προσεγγίζοντας στο αχανές κτίριο του Δημοτικού σχολείου, αναγνωρίζω πολλά χαμογελαστά προσωπάκια μικρών μαθητών στην φωταγωγημένη είσοδό του και με μεγάλες δρασκελιές, αποφεύγοντας τα νερά της βροχής που λιμνάζουν στο δρόμο, μπαίνω μέσα στον περιποιημένο προθάλαμο, ανταποδίδοντας τα καλωσορίσματα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Η μεγάλη αίθουσα δεν έχει γεμίσει ακόμη, οπότε αφού τοποθετώ το σακίδιό μου σε επίκαιρη θέση, βγαίνω στην αυλή του σχολείου να κορέσω την ανάγκη για νικοτίνη του οργανισμού μου, μανιώδης καπνιστής γαρ και συνομιλώ με γνωστούς και φίλους, αναμένοντας να ξεκινήσει η παρουσίαση.
Αφού η αίθουσα έχει σχεδόν γεμίσει, κάθομαι στη θέση μου, χαμογελώντας και χαιρετώντας τους επίσημους καλεσμένους Πατέρα Γεώργιο και Δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Βέσκο και Χρήστο Μπάτση.
Στην κεντρική σκηνή της αίθουσας έχει κρεμαστεί μια τεράστια βιντεοοθόνη, ενώ λίγα μέτρα απέναντι υπάρχει η κεντρική έδρα με τον προτζέκτορα, τον υπολογιστή και τα χαρτιά με τις σημειώσεις και παραδίπλα μια συστοιχία από καρέκλες και μικρόφωνα, όπου οι μικροί πρωταγωνιστές θα παρουσιάσουν την εργασία τους.
Ο διευθυντής του σχολείου Χρήστος Γρηγοριάδης αφού καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους, μιλάει με κολακευτικά λόγια για τους μαθητές και την δουλειά που ετοίμασαν, ενώ αναφερόμενος για το χωριό των Προμάχων και τους αγώνες των προγόνων μας δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τη συγκίνησή του, προτρέποντας όλους μας να φανούμε αντάξιοι των θυσιών. Κλείνοντας δε τον χαιρετισμό του με τρεμάμενη φωνή απαγγέλλει τη φράση του Καπετάν Ακρίτα για τους Μπαχοβίτες καταχειροκροτούμενος:
 «…Εἶναι ἄνθρωποι ἄξιοι μελέτης…ἄνευ γνώσεως τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης, ἄνευ κατηχήσεως ἐθνικῆς, ἔρχονται μή ζητοῦντες τίποτε. Οὖτε χρήματα, οὖτε ἐνδύματα, οὖτε ὅπλον ἀν δέν τούς δώσεις. Πειθαρχικότατοι καί ἀνθεκτικοί….Ἡ ἐγκαρτέρησις καί ἡ στωικότης των εἶναι ἄξιαι μνείας.  Ὅταν ἀκοῦν ὅτι ἑλληνικόν σῶμα θά μεταβεῖ εἰς τό χωρίον τους τά μάτια τους ἀστράπτουν καί μειδιοῦν. …Τί εἶναι αὐτό πού τούς ὑποκινεῖ… Ποίαν δύναμιν ἔχει ὁ Ἑλληνισμός καί ἡ Ὀρθοδοξία, ἥν ἐπί τόσα ἔτη ἀφήσαμεν ἀνεκμετάλλευτον!…»
Στη συνέχεια τον λόγο παίρνει ο κεντρικός καθοδηγητής και ιθύνων νους της όλης εργασίας για να ξεκινήσει η παρουσίαση.
Ένας ψηλός ευθυτενής άντρας με ευγενικά χαρακτηριστικά κάτω από το πλούσιο μουστάκι του και με ένα σπάνιο ονοματεπώνυμο που σου προκαλεί αμέσως το ενδιαφέρον να τον γνωρίσεις.
Ο Γέρος Μισαήλ λοιπόν, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς, τους κατοίκους, τα μέσα και τις πηγές που χρησιμοποίησε, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον ζήλο των παιδιών και τη δίψα τους που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια του πρότζεκτ, τονίζοντας την σπουδαιότητα του εγχειρήματος που επιχειρούν και την παρακαταθήκη που αφήνουν για τους επόμενους, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια της καταγραφής όσο περισσότερων στοιχείων που αφορούν τον ιστορικό οικισμό των Προμάχων.
Ακολουθεί ένας καταιγισμός από στοιχεία, πηγές, εικόνες, ντοκουμέντα, έγγραφα, που οι μικροί παρουσιαστές ξεδιπλώνουν στην οθόνη, εναλλασσόμενοι ανά ενότητα και η αίσθηση ενός αστείρευτου καταρράκτη πληροφοριών με κάνει να παρακολουθώ αποσβολωμένος, όπως κι όλοι οι θεατές. Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια αναπόληση στο παρελθόν, μια κυριολεκτικά «κιβωτός γνώσεων» από όλες σχεδόν τις κοινωνικές και ιστορικές εκφάνσεις του τόπου μας.
Η παρουσίαση θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες, μιας και το βιβλίο είναι πλουσιότατο με αμέτρητες σελίδες και ύστερα από αρκετή ώρα οι παρουσιαστές έκλεισαν, προτρέποντας όλους να το διαβάσουν και να το μελετήσουν.
Αποφεύγοντας τις γαστριμαργικές «παγίδες» στις οποίες με προτρέπει να παραδοθώ η κυρία Αλεξάνδρα, ντόπια σπιτικά εδέσματα δηλαδή, τα οποία ετοίμασαν με μεράκι οι μητεράδες των παιδιών του σχολείου, και κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά μου το αντίτυπο που «τιμής ένεκεν» μου χάρισε γενναιόδωρα ο Γέρος, αναγνωρίζοντας έτσι τη βοήθεια που παρείχα στα παιδιά, δίνοντας ότι στοιχεία χρειάστηκαν από τα «Προμαχιώτικα Νέα», παίρνω τον ανηφορικό δρόμο προς την πλατεία του χωριού.
Κλείνω την αναφορά μου με συναισθήματα…..
Μεγάλη χαρά, ανείπωτη συγκίνηση για την τιμή της αφιέρωσης και περηφάνεια για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού μας σχολείου, που απέδειξαν με την άρτια εργασία τους, ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι πατριδικάπηλοι έμποροι για το χειρότερο....
Η πιο ολοκληρωμένη εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το ιστορικό μας χωριό και την οποία πρέπει όλοι να έχουμε στα σπίτια μας.













































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...