Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Σύσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών δομών της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Κώστας Ζαχαριάδης


ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Σύσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών δομών της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Κώστας Ζαχαριάδης.
Πρόκειται για μια Δημοτική Επιχείρηση, η οποία αποτελεί πλέον πρότυπο, καθώς η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, δεν χρωστάει και πορεύεται με συνέπεια και αξιοπιστία. Μέσα από μια δύσκολη διαδικασία, κατάφερε να σταθεί όρθια, να αποπληρώσει τα χρέη ,που είχαν δημιουργηθεί και να βρίσκεται σήμερα σε ένα επίπεδο, που της δίνεται η δυνατότητα να προσφέρει ουσιαστικά στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή, τόσο η Διοίκηση, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι, έρχονται καθημερινά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Αυτά που παρέχουν, είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτά που ορίζει τυπικά η δουλειά τους, καθώς επιτελούν λειτούργημα.
Μέσα από τις κοινωνικές δομές της, το «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΔΑΠ που φιλοξενεί 90 παιδιά, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Ηλιαχτίδα» που φιλοξενεί 25 παιδιά και το Δημοτικό Ωδείο στο οποίο φοιτούν περίπου 120 μαθητές, επιτελείται σπουδαίο έργο, που έχει αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία.
Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, υπήρξαν περίοδοι στο παρελθόν ,που ήταν απλήρωτοι μέχρι και 11 μήνες και δεν τους παρείχαν ούτε τα αυτονόητα, όπως είναι το πετρέλαιο. Σήμερα, πληρώνονται στην ώρα τους και αυτή η καλή ροή οφείλεται στην υπεύθυνη στάση που κρατά ο Δήμος Αλμωπίας, με την καταβολή χρηματοδοτήσεων στην επιχείρηση, μιας και οι χρηματοδοτήσεις από τα συγκεκριμένα προγράμματα καθυστερούν πολλούς μήνες να καταβληθούν. Παράλληλα με τη μετεγκατάσταση της ΔΗΚΕΑ στον σημερινό εργασιακό χώρο και κάποιων δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι», έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους ,που παρέστησαν στη σύσκεψη, ενώ ο σχεδιασμός δεν σταματά εδώ καθώς είναι πιθανό να χρειαστούν και κάποιες άλλες μεταβολές με στόχο την ακόμα πιο εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος.
Γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη οδηγών και επιπλέον κοινωνικού λειτουργού στο «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσα από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε και μέσα από έκτακτο προγραμματισμό. Παράλληλα, θα γίνει άμεσα προμήθεια ενός αυτοκινήτου, ενώ στόχος της Διοίκησης είναι να αντικατασταθεί ο παλιός στόλος για την ακόμα πιο ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων. Νέο όχημα θα αποκτήσει σύντομα και η «Ηλιαχτίδα». Σημαντική είναι και η προσπάθεια που γίνεται στο Ωδείο, όπου ένας από τους στόχους είναι η δημιουργία φιλαρμονικής μπάντας.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε καλά χέρια, καθώς ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης είναι ένας συνεργάτης, που εργάζεται με αίσθημα ευθύνης, συνέπεια και επιμονή για να ολοκληρωθούν οι στόχοι και οι προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων. Συνεχάρη όλη τη Διοίκηση και φυσικά τους εργαζόμενους για τη σημαντική προσπάθεια που κάνουν και ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους, δεσμευόμενος ότι ο κεντρικός Δήμος θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «Δεν σας παίρνει πια κύριε Αποστόλου να εμπαίζετε τους ροδακινοπαραγωγούς»!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
«Δεν σας παίρνει πια κύριε Αποστόλου να εμπαίζετε τους ροδακινοπαραγωγούς»!

 Αιχμηρή είναι η απάντηση του Γιώργου Καρασμάνη, στην τελευταία δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ο κ. Αποστόλου συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του περσινού Ιουλίου.

Ο πρώην Υπουργός, με δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι ¨τα ψέματα έχουν πια τελειώσει¨ και ότι, εν μέσω των χειρότερων συγκυριών για τον κλάδο της ροδακινοπαραγωγής, και εν όψει της νέας περιόδου συγκομιδής, ο κύριος Αποστόλου, το μόνο που οφείλει να πράξει, είναι να εφαρμόσει όσα ο ίδιος ο Καρασμάνης του έχει υποδείξει: Να εφαρμόσει άμεσα τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που τα καλύπτει όλα, και να πει ξεκάθαρα στους πληγέντες πότε θα αποζημιωθούν!

Επισυνάπτεται η δήλωση Καρασμάνη

«Τα ψέματα τέλειωσαν, τα παραμύθια σας ¨δεν περνάνε πια¨, αποζημιώστε τους τώρα για τις περσινές βροχές και το εμπάργκο»!

Δεν πρέπει να έχει προηγούμενο αυτό το ¨σήριαλ¨ του εμπαιγμού που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου συνεχίζει απτόητος κοντά δέκα μήνες τώρα, σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών που καταστράφηκαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου.

Αφού μέχρι τον Οκτώβρη τους παραμύθιαζε με το περιβόητο… ¨θετικό πόρισμα¨ της Επιτροπής του, το οποίο «θα» εφάρμοζε και τους διαβεβαίωνε ότι «θα» τους αποζημιώσει…. Αφού τον Γενάρη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε το αμίμητο ότι οι βροχές του Ιουλίου έπληξαν τα ροδάκινα πάνω στην ανθοφορία και την καρπόδεση – ενώ ήταν περίοδος συγκομιδής (κοτζάμ Υπουργός… χαμένος στη μετάφραση)!... Στη συνέχεια τι έκανε;

Στη συνέχεια πέταξε το ¨μπαλάκι¨ στους (αναρμόδιους με το αντικείμενο) Συνεταιρισμούς, για να κάνουν… εκτιμήσεις και να μαζεύουν δηλώσεις! Δηλαδή, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, κατήργησε τον ασφαλιστικό φορέα ΕΛΓΑ – τον οποίο πληρώνουν οι αγρότες – και ανέθεσε το ασφαλιστικό έργο του Οργανισμού στους Συνεταιρισμούς!

Δυστυχώς, ο κύριος Αποστόλου, έχει πει τόσα πολλά, συνειδητά ανεφάρμοστα, έχει δώσει τόσες υποσχέσεις, εν γνώσει του ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, έχει πλέον αυτοπαγιδευθεί  χωρίς δυνατότητα διεξόδου και, σήμερα, μπροστά στην ογκούμενη οργή των ροδακινοπαραγωγών, έρχεται με μια δήλωση για να μας πει τί; Ότι «οι πληρωμές θα γίνουν άμεσα, αλλά μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαϊου».

Ποιος ή ποιοι θα κάνουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους, αφού ο ΕΛΓΑ έχει εξαιρεθεί από τις εκτιμήσεις για τις συγκεκριμένες ζημιές, δεν μας το λέει ο κύριος Υπουργός.

Ακολουθεί όμως και δεύτερη πρόταση στην ίδια δήλωση που λέει ότι: «…για την απώλεια του εισοδήματος της συγκεκριμένης περιόδου, εφόσον υπάρξει σχετική τεκμηρίωση, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα κάλυψής της»!

Εμφανέστατα, η δεύτερη πρόταση αναιρεί την πρώτη – δηλαδή την ¨διαβεβαίωση¨  ότι οι πληρωμές θα γίνουν άμεσα – αφού δεν εξηγεί για ποια ¨τεκμηρίωση¨ μιλάει! Όπως ο κύριος Αποστόλου, δεν μας λέει από πού θα πάρει τα λεφτά για τις αποζημιώσεις, δεδομένου ότι κατά τον ΕΛΓΑ, όλη η διαδικασία αυτή είναι παράτυπη.

Εδώ έχουμε αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις. Τις οποίες δεν έχει. Και το μόνο που θέλει να πετύχει, εγκλωβισμένος στην αυτοπαγίδευσή του, μέσα  στα ¨κουλουβάχατα¨ που τα έχει κάνει, είναι να κερδίσει για άλλη μια φορά χρόνο.

Αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρει!
Τα ψέματα τέλειωσαν! Τα παραμύθια δεν αποκοιμίζουν πια!

Οι καταστροφές από τις περσινές καλοκαιρινές βροχές, ήταν ένα θέμα που μόνος του το έκανε μαντάρα. Ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί μέσα στα πρώτα 24ωρα, με την εφαρμογή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που ορίζει ρητά ότι, από Μάη μέχρι Νοέμβρη οι βροχοπτώσεις καλύπτονται ασφαλιστικά!

Έχει μια τελευταία ευκαιρία: Να εφαρμόσει αυτά που του έχω προτείνει και – βέβαια – το σημαντικότερο εξ αυτών: Έστω και εδώ που έχει ¨καταφέρει¨ να οδηγήσει τα πράγματα, να εφαρμόσει άμεσα τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που τα καλύπτει ΟΛΑ!

Επιτέλους, να λάβει υπόψη του και τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες που περνάνε οι ροδακινοπαραγωγοί… Ότι το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά τους – με δεδομένο και το μπάχαλο που επίσης ο ίδιος έχει καταφέρει να κάνει και με τα στοιχεία του φακέλου για τις ζημιές από το ρώσικο εμπάργκο που απερρίφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Σε ένα μήνα, μπαίνουμε στη νέα συγκομιδή. Οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να επιβιώσουν και ο κύριος Αποστόλου συνεχίζει την εξοργιστική πρακτική της παραπλάνησης και της ωμής κοροϊδίας!

Έ, ας καταλάβει ότι ¨δεν τον παίρνει πια¨. Δεν έχει άλλη πίστωση χρόνου! Και ότι το μόνο που μπορεί να τον βγάλει από τα αδιέξοδά του, είναι να πει ξεκάθαρα σ’ αυτούς τους ανθρώπους πότε και πώς θα αποζημιωθούν! Για τις βροχές και για το εμπάργκο.  

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ
τ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΗΛ:2382024220, 2381026080
ΦΑΞ:2382082761

ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ LET’S DO IT GREECE 2018



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ LET’S DO IT GREECE 2018

Ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας συμμετείχαν και φέτος στην εθελοντική, περιβαλλοντική δράση ¨Let’s Do It Greece¨ την  Παρασκευή 27 Απριλίου μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ΚΔΑΠμεΑ και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αριδαίας και συγκεκριμένα με πεδίο δράσης καθαρισμού, βελτίωσης και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου ΚΔΑΠμεΑ ¨ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ¨.
Μετά από τη δράση που πραγματοποιήσαμε, ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας
·         Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αριδαίας
·         Τον κ. Γεωργιάδη Θεόδωρο για την προσφορά λουλουδιών
·         Τον κ. Σιώπη Ιωάννη, για την διάθεση του πολύτιμου χρόνου του ώστε να δημιουργήσει όλες τις υποδομές για το φύτεμα των λουλουδιών.
·         Το σούπερ μάρκετ Family Αριδαίας, για την ευγενική χορηγία στα υλικά για την Παρασκευή παγωτού.
·         Τον Δημήτρη Μιχαηλίδη ο οποίος έχει την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή ζαχαροπλαστικής «Pastry Desings» στο youtube και ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμά μας και μας παρασκεύασε υπέροχο παγωτό για τους μαθητές αλλά και για όλους όσους συμμετείχαν στη δράση.
·         Τον Αντιδήμαρχο κ. Αβραμίκα Στέφανο, τον Προϊστάμενο κ. Ιατρίδη Γεώργιο, καθώς και τους εργαζομένους του Εργοταξίου του Δήμου μας
Τέλος να ευχαριστήσουμε τους μαθητές του ΚΔΑΠμεΑ και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αριδαίας που έγιναν μια ωραία παρέα και συμμετείχαν με χαρά και ενθουσιασμό, ομορφαίνοντας τον χώρο, φυτεύοντας πολύχρωμα λουλούδια και ακόμη περισσότερο ευχαριστούμε για το παράδειγμα εθελοντισμού, συνεργασίας και αγάπης για το περιβάλλον, τα συναισθήματα χαράς και τα μαθήματα ζωής που μας χαρίζουν κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί τους.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Η Ο/Ε του 1ου Ημιμαραθωνίου Αλμωπίας "Αγγελής Γάτσος"ανακοινώνει το κλείσιμο του συστήματος εγγραφών


Αγαπητοί φίλοι δρομείς,
Η Ο/Ε του 1ου Ημιμαραθωνίου Αλμωπίας "Αγγελής Γάτσος" ανακοινώνει το κλείσιμο του συστήματος εγγραφών αύριο Τετάρτη 2/5 στις 10:00 το πρωί. Οι αρχικές 750 θέσεις και στα 3 δρομικά γεγονότα αποδείχτηκαν πολύ λίγες.
Προσπαθήσαμε να σας ικανοποιήσουμε όλους, κρατώντας όσο μπορούσαμε ανοιχτή την φόρμα εγγραφών. Θέλοντας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και να υποστηρίξουμε σωστά την εκδήλωση προβαίνουμε στην κίνηση αυτή.
Οι εγγραφές συνολικά ξεπέρασαν τις 1200 και σας ευχαριστούμε θερμά όλους και τον καθένα ξεχωριστά για την συμμετοχή σας.  Βρισκόμαστε 5 μέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα και συνεχίζουμε πυρετωδώς τις προετοιμασίες, προκειμένου να σας δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να σας μείνει αξέχαστος και ο αγώνας και η  φιλοξενία.

Με εκτίμηση
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις & πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά για την 1η Μάη



Αγωνιστικές συγκεντρώσεις & πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά για την 1η Μάη

       Σε αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με συγκεντρώσεις και πορείες σε Έδεσσα και Γιαννιτσά  προχώρησε και φέτος το ΠΑΜΕ στην Πέλλα.
       Με κεντρικό σύνθημα “Ενάντια στην εκμετάλλευση & τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών" και με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρράκτες» ( Πεζόδρομος ) της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ  ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα Εργατιά», «Ζήτω ο Μάης των εργατών - όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών»,«Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή - είναι ο αγώνας για την ανατροπή», «Του ΝΑΤΟ το σφαγείο το στήνετε και 'σείς - κυβέρνηση και κόμματα της υποταγής», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς - εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς»,για το δικαίωμα στη δουλειά, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μισθούς & συντάξεις, την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  & της ΕΕ με τα διαρκή μνημόνια σε βάρος του λαού.

          Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Αγρο-τικού Συλλόγου “ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας Σουμελίδη Γιάννη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση  των εργαζομένωνενάντια, τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και στα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, έχουν συμφωνήσει με τους «θεσμούς», την ΕΕ και το ΔΝΤ, για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που αφορούν και την αγροτιά , όπως Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κουτσουρεμένη ασφαλιστική κάλυψη ζημιών, “πλάτες” σε ασυδοσία εμπόρων-μεταποιητών για εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και μη έγκαιρη αποπληρωμή, ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, κ.ά., την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλεμπόρων-μεταποιητών. Κυβέρνηση και ΕΛΓΑ εμπαίζουν τους αγρότες με την απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων τους, την ώρα που τα “τσουχτερά” ασφάλιστρα τους οδηγούνται στην αποπληρωμή των δανειστών.
     Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής της ΕΕ και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και με τις προηγούμενες της ΝΔ & του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ )και με στρατηγικό στόχο τις “μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις” στην αγροτική οικονομία, έρχεται όλο και πιο ωμά και οδηγεί πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς στη συρρίκνωση & το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.
      Ο αγώνας μας δυναμώνει και αποκτά προοπτική με την κοινή μας δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα. Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή της πολιτικής, που μας ξεκληρίζει.
     
       Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ  ο Ουγγρίνος Αλέκος, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο σε διαρκή αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των - όποιων έχουν απομείνει - κατακτήσεων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμε-νων.
    Τιμάμε την Κόκκινη Πρωτομαγιά, που κουβαλά μαζί της όλα τα διδάγματα από τις μεγα-λύτερες μάχες που έχει δώσει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο  τον κόσμο. Μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργατών για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οδηγός για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς αγώνες. Είναι η μέρα που η εργατική τάξη όλου του κόσμου τιμά τους νεκρούς της, όχι μνημονεύοντας τους, αλλά κάνοντας επιθεώρηση των δυνάμεων της.

      Από το Σικάγο μέχρι την πρώτη αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στην Αθήνα το 1924. Από τον ηρωικό Μάη του 1936 της Θεσσαλονίκης, μέχρι τη συγκλονιστική θυσία των 200 κομμου-νιστών στον τοίχο της Καισαριανής, το 1944. Ημερομηνίες - σταθμοί, ένα μικρό δείγμα του λαϊκού ηρωισμού, που συμπυκνώνουν όλες τις αρετές της εργατικής τάξης και της πρωτοπο-ρίας της. Την αφοβία, τη μαχητικότητα, την ανυποχώρητη στάση μπροστά στον ταξικό εχθρό, την ανωτερότητα της οργάνωσης, την αυτοπεποίθηση που απορρέει από το δίκιο, από το μέλλον που μας ανήκει.
    Οι μεγάλες μάχες, όπως αυτή για την κορυφαία κατάκτηση του 8ώρου, δείχνουν ότι κάθε εργατικό δικαίωμα είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών. Δείχνουν ότι δεν υπάρ-χουν «σωτήρες» για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση χωρίς ταξική πάλη. Οι μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης, όπως και οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, φανερώνουν ακόμα μια μεγάλη αλήθεια, ότι καμιά επιτυχία του εργατικού κινήματος στο έδαφος του καπιταλισμού δεν είναι μόνιμη ή δεδομένη.
      Τρία μνημόνια, οι μισθοί έπιασαν πάτο, οι συντάξεις έγιναν φιλοδωρήματα, η λαϊκή στέγη στήθηκε στο απόσπασμα, τα μικροχώραφα και τα μικρομάγαζα, από πηγή πενιχρού εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους, έγιναν ασήκωτο βάρος. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταργήθηκαν, η οργάνωση της απεργίας στον τόπο δουλειάς, κηρύχθηκε σχεδόν παράνομη πράξη.
      Και δεν σταματάνε εδώ. Η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να διασφαλιστεί και η κερδοφορία να βαθαίνει. Είναι παραμύθι για μικρά παιδιά, ότι τελειώνουν τα μνημόνια. Θέλουν να κρύψουν ότι έρχεται η εφαρμογή, όσων από τα 800 προαπαιτούμενα δε μπήκαν ακόμη σε εφαρμογή. Έρχεται και νέα αξιολόγηση με 88 νέα προαπαιτούμενα.
    Έρχεται νέα δραματική μείωση στις συντάξεις, πλειστηριασμοί και από το δημόσιο για χρέη 500 ευρώ, νέες μειώσεις σε μισθούς, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ανέξοδες μαζικές απολύσεις, λιγότερα νοσοκομεία και φάρμακα, άγρια φορολογία, αυτόματος κόφτης για όλους. Γιατί χρειάζονται περισσότερα όπλα για το ΝΑΤΟ, περισσότερες επενδύσεις για το κεφάλαιο, περισσότερα σπίτια τα κοράκια οι τραπεζίτες. 
     Σήμερα είμαστε εδώ στην Έδεσσα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών. Σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερό, ότι μπροστά στις εξελίξεις, πρέπει να ηχήσει παντού το σύνθημα:
       Στον ιμπεριαλισμό  καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί”,

         Η συγκέντρωση των Γιαννιτσών ξεκίνησε με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου αφιερωμένου στην 1η Μάη και τους αγώνες της εργατιάς.

       Kεντρική ομιλήτρια από την Γραμματεία του ΠΑΜΕ  η Χατζηβασιλειάδου Αριστέα, που στην ομιλία της ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα :
         Η 1η Μάη του 2018 μας βρίσκει μπροστά σε νέες σύνθετες εξελίξεις μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν τα μονοπώλια.
       Μιλάνε για έξοδο από τα μνημόνια και για δίκαιη ανάπτυξη, ενώ ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ετοιμάζουν το επόμενο μνημόνιο που θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως “Εθνικό στρατηγικό σχέδιο”. Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του κεφαλαίου.  Έφτασαν χωρίς ντροπή μέχρι το σημείο, να επιλέξουν την 1η Μάη για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο, ακόμα και για 500 ευρώ.
      Οι “ευρωλάγνοι” παρουσιάζουν την Ε.Ε. σαν προστάτιδα της χώρας, όταν η επιθετικότη-τα της Τουρκίας κλιμακώνεται και αυτοί κλείνουν μαζί της συμφωνίες συνεργασίας. Μιλάνε για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, όταν δεν είπαν ούτε λέξη για τον εμβολισμό - πρόσφατα - του ελληνικού πλοίου, που είναι στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλα-κής - ακτοφυλακής, από την τουρκική ακταιωρό. Η αστική τάξη της Τουρκίας έχει επιβάλει κατοχή πλέον σε τρεις χώρες, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία με την βοήθεια του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ρωσίας, στα μεταξύ τους αλισβερίσια για τον έλεγχο των πετρελαίων, του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς τους στην περιοχή. Μας πουλάνε τη φιλία της Γαλλίας, που πήρε το Ο.Κ. απο την Τουρκία για να βομβαρδίσει τη Συρία και αναβαθμίζει συνεχώς την στρατιωτική της συνεργασία μαζί της.
      Μας λένε  «φανταστείτε τι θα παθαίναμε αν δεν ήμασταν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», όταν έχουν συμφωνήσει για την διάλυση της πολεμικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, για να ενισχυθούν τα αμυντικά συστήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ.
      Όταν με απανωτά μνημόνια κόβει μισθούς και συντάξεις, νεκρώνει νοσοκομεία και σχολειά, καταστρέφει την άμυνα της χώρας μας. Και δεν το κάνει από ανοησία, αφέλεια η αδυναμία. Το κάνει, διότι υπηρετεί τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν κομμάτι από τις σφαγές των άλλων λαών, από τα πετρέλαια τους, τους δρόμους μεταφοράς, από την ανοικοδόμηση που θα στηθεί μετέπειτα.
     Η Ε.Ε είναι αυτή που τροφοδότησε τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια, χάραξε με το αίμα των λαών τα νέα σύνορα στην περιοχή με στόχο να στρώσει το δρόμο για την επέλαση των μονοπωλίων και ετοιμάζει και νέο γύρο μακελειών. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά το βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ στην εισβολή και κατοχή στην Κύπρο,  όντας Ελλάδα και Τουρκία πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, ούτε και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ξεχνά. Από τότε που η συγκυβέρνηση κάλεσε το ΝΑΤΟ να σουλατσάρει στο Αιγαίο, ξέφυγε και το θράσος της Τουρκίας, αμφισβήτησε αμέσως διεθνείς συνθήκες και σύνορα.
   Αυτή η κυβέρνηση, μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη, υπερασπίστηκαν το άγαλμα του Τρούμαν, τσακίζοντας στο ξύλο και συλλαμβάνοντας φοιτητές στην Αθήνα. Όλα αυτά για το άγαλμα του επιχειρηματία προέδρου των ΗΠΑ, που διέπραξε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σκοτώνοντας 200.000 αμάχους σε λίγα δευτερόλεπτα με τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι & τη Χιροσίμα. Που εξόντωσε στα βουνά της Ελλάδας άμαχο πληθυσμό, παιδιά, γυναίκες, αλλά και μαχητές του ΔΣΕ, με τις φονικές εμπρηστικές βόμβες Ναπάλμ.  Ψεκάζει με χημικά, χωρίς φειδώ, όσους υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία μπροστά στα συμβολαιογραφικά γραφεία. Τιμωρεί στρατιώτες, που λένε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα, για τα οποία δίνουμε τη ζωή μας. Όχι όμως για το ΝΑΤΟ.
     Οι εξελίξεις επιτάσσουν επαγρύπνηση. Η χώρα μας μπλέκεται πιο χοντρά στους ανταγω-νισμούς. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων παίρνονται μέτρα ενάντια στις λαϊκές κατα-κτήσεις. Έχουμε ζήσει τι σημαίνει «ξεπέρασμα της κρίσης» για το κεφάλαιο. Για λογαριασμό της χαμένης ανταγωνιστικότητας, μας επέβαλαν ανείπωτες θυσίες τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια.
    Στη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αποκοιμίσματος του λαού μας, στην οποία πρωτοστατούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι εργοδοτικές ενώσεις, εκτελώντας «συμβόλαια θανάτου» των εργατικών δικαιωμάτων, είτε στο όνομα της κρίσης, είτε στο όνομα της ανάκαμψης,  δε θα μπορούσε να λείπει η ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Που, ενώ δεν έκαναν τίποτα για το απεργιακό δικαίωμα, τη φοροληστεία, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, υπέγραψαν στα κρυφά την αθλιότητα της κυβέρνησης των 586 ευρώ κατώτερο μισθό και των 511 για τους νέους, υπονομεύοντας έτσι την διεκδίκηση κλαδικών συμβάσεων εργασίας και οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Το μόνο που καίει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι πως θα διατηρήσουν την ισχύ τους μέσα από διαδικασίες εκμαυλισμού συνειδήσεων.
     Σήμερα, χρειάζεται η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος να έχει στην προμετω-πίδα της την απάντηση της, και στα μέτρα που τσακίζουν το λαό σε καιρό «ειρήνης», αλλά και την απαίτηση απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδια-σμούς. Οι διεκδικήσεις για το μεροκάματο, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, πρέπει να συμπληρώνονται με την απαίτηση να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να μη συμμετέχουν ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων, να απομονωθεί ο ρατσισμός, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που διχάζει το λαό και κρύβει ότι, έχουν συμφέρον όλοι οι λαοί και ιδιαίτερα οι γειτονικοί, να ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, σε όλο τον κόσμο ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τον ιμπεριαλισμό. Μόνο που όλοι ξέρουν, τι έκαναν οι φασίστες την τελευταία φορά, που κάποιος κατέλαβε εδάφη της Ελλάδας. Γίνανε υπηρέτες των ναζί κατακτητών, κατέδιδαν και κυνηγούσαν αυτούς που αντιστέκονταν.
      Η ίδια η επικαιρότητα δείχνει, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτώχεια, η προσφυγιά, κάθε μικρό και μεγάλο λαϊκό πρόβλημα «φωνάζει» για την αιτία του, που δεν είναι άλλη από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Ταυτόχρονα δείχνει και προς τα πού πρέπει να αναζητηθεί η διέξοδος. Η ιστορία έχει απο-δείξει ότι οριστική απάντηση στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, κατάκτηση πλήρων δικαιω-μάτων στη δουλειά, στην Παιδεία, στην Υγεία, ικανοποιώντας ολόπλευρα τις ανάγκες τους, υπήρξε όταν οι εργάτες κατέκτησαν την εξουσία, όταν κατάργησαν την καπιταλιστική ιδιοκτησία.H ταξική ατμομηχανή, για αγώνες και κατακτήσεις, έχει πάρει για τα καλά μπρος σε πολλούς κλάδους, μετράει κατακτήσεις, προετοιμάζεται για μάχες παντού.
        Οι θυσίες και οι νεκροί της τάξης μας, μπορούν να είναι σίγουροι για ένα πράγμα. Ότι την ιστορία, δεν την έγραψαν για να μείνει στα βιβλία. Άνοιξαν έναν δρόμο, που δεν θα αφήσουμε να κλείσει ποτέ,  μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο τέλος. Στο τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο τέλος των βασάνων για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.                                  
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...