Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ευχαριστήριο του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που προσήλθαν στις κάλπες και μου έδωσαν την εντολή να ασχοληθώ  στο Συμβούλιο της Κοινότητας Έδεσσας και για 2η συνεχόμενη φορά στην 1η θέση . 
Η καθημερινότητα όλων μας είναι δύσκολη και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, αποτελεί μέγιστη ευθύνη αλλά μου δίνει και την απαραίτητη δύναμη για την σκληρή προσπάθεια που μας περιμένει.

Πέτρος  Γαλανός
Πρόεδρος  Δημοτικής Κοινότητας  Έδεσσας 

Ευχαριστήρια επιστολή υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Αλμωπίας Παρούτογλου Νικόλαου


Αγαπητοί συνδημότες 

Αισθάνομαι την ανάγκη μαζί με τους συνεργάτες μου να απευθυνθώ δημόσια  στους πολίτες της Αλμωπίας .

Να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας ψήφισαν.

 Αλλά και σε όσους δε μας ψήφισαν ,γιατί είμαι σίγουρος ότι μας άκουσαν ,προβληματίστηκαν και κατανόησαν πως κάτι καινούργιο επιχειρήσαμε να αναδείξουμε.

                Δώσαμε μια μάχη αρχών και αναδείξαμε τα πραγματικά ζητήματα όπως: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο διοίκησης. Νέα  φιλοσοφία πάνω στην οποία θα δομούσαμε τον νέο δήμο.

       Όλα αυτά με σεβασμό στο κοινωνικό πρόσταγμα για ανανέωση – ηλικιακή ,αντιλήψεων ,νοοτροπίας- και ταυτόχρονα χτύπημα της διαφθοράς ,που χαρακτήριζε κυρίως την αυτοδιοίκηση.

            Δώσαμε έναν αγώνα μακριά από διαχωριστικές γραμμές , χωρίς κομματικούς μηχανισμούς στο πλευρό μας , χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση και κυρίως χωρίς παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις .

            Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο λαός της Αλμωπίας , έστειλε τα μηνύματα του προς κάθε κατεύθυνση . 

Εμείς οφείλουμε να τα ερμηνεύσουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις ,συναινώντας σε οτιδήποτε αφορά το συμφέρον του δήμου.  

Υποσχόμαστε να είμαστε και θα είμαστε συνεπείς.

Συνεχίζουμε στο μέλλον , αφού πρώτα κάνουμε την αυτοκριτική μας , με πίστη ,ρεαλισμό και αυτογνωσία .

            Συγχαρητήρια στον νέο Δήμαρχο Χρήστο Μπάτση. 

Του ευχόμαστε  να οπλιστεί με υπομονή , διαλλακτικότητα  και αποφασιστικότητα , προκειμένου να πάει ο Δήμος μας ψηλά.ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ

ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας


1ο   ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΠΕΛΛΑΣ


1 Στόχοι
1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα των φυτών στα αρχικά στάδια, για μία επιτυχή συνέχεια.
1.2 Αφορά το στάδιο από το φύτρωμα μέχρι τον σχηματισμό των πρώτων χτενιών .
1.3 Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε θέση, με την συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί, (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.
2 Διαπιστώσεις
2.1 Η φύτευση πραγματοποιήθηκε κανονικά και έληξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα(ελάχιστες επανασπορές), τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαΐου. Το φύτρωμα ήταν κανονικό και βοήθησαν ελαφριές βροχές .
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο από τέσσερα  έως έξι  πραγματικών φύλλων, ανάλογα με την περιοχή. 
2.2 Διαπιστώθηκε  μικρός αριθμός ωφέλιμων φυσικών εχθρών (πασχαλίτσες) που σημαίνει  ύπαρξη αφίδων που όμως δεν βρίσκονται σε ανησυχητικό αριθμό , διαπιστώθηκε και μικρή προσβολή από θρίπα..
3 Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.
3.1 Ο αριθμός των αφίδων δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση επέμβαση καθώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα ωφέλημα έντομα, σε μερικές περιπτώσεις έγιναν και ψεκασμοί. 

3.2 Παρακολούθηση καλλιέργειας
         α Οι βαμβακοκαλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους 
β Οι παραγωγοί πρέπει να αποφεύγουν τους προληπτικούς ψεκασμούς. Αυτοί οι ψεκασμοί επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής .
4. Εφαρμογή ψεκασμών  με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
4.1 Γενικά οι όποιοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει πίεση προσβολής  και μόνο όταν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο χωράφι διαπιστωθούν ότι τα έντομα εχθροί υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια παρουσίας .

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ωφέλιμα έντομα μπορούν να ελέγξουν τις προσβολές από τα παθογόνα άρα τυχόν επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Αν υπάρξει ανάγκη ψεκασμών, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή σκευασμάτων που να είναι ασφαλή για τα ωφέλιμα. Άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί την περίοδο αυτή συνήθως οδηγούν σε έξαρση των προβλημάτων και όχι σε περιορισμό τους.

4.2 Επιλέγουμε λοιπόν κατά περίπτωση βιολογικά φάρμακα ή φάρμακα που να είναι χαμηλής τοξικότητας για τα ωφέλιμα  και για τις μέλισσες..
Υποχρέωση των χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα ,και να καταγράφουν στο ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους. 


Εναλλακτικά οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν για τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού σκευάσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_crops.aspx επιλέγοντας την καλλιέργεια “ΒΙΟΜ/ΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜ/ΚΑ ΦΥΤΑ | ΒΑΜΒΑΚΙ”.

                                                                                                         Μ.Ε.Π
                      Ο Αναπλ. Προϊστάμενος  ΔΑΟΚ Πέλλας      
                                                                            Γαϊτάνης Γεώργιος 

«Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020»


«4η Τροποποίηση της αρ. 592/23-1-2019 Απόφασης «1η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020»

Από την ΔΑΟΚ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ανακοινώνεται η 4η τροποποίηση της αρ. 592/23-1-2019 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων «1η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020»:

Άρθρο 1
Το άρθρο 5 «Περίοδος, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους αναφοράς 2018» αντικαθίσταται ως εξής: 
«Περίοδος, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους αναφοράς 2018
1. Περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας και περίοδος έκδοσης αποφάσεων ένταξης
α) Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 22 Μαρτίου 2019 έως και 25 Ιουνίου 2019 και ώρα 1 μετά το μεσημέρι. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 25 Ιουνίου 2019.
β) Ως περίοδος έγκρισης αυτών ορίζεται η μετά την 26η Ιουνίου 2019 περίοδος σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 17 της παρούσας.
2. Τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας:
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, από τις 26 Ιουνίου 2019 έως και τις 15 Ιουλίου 2019 (στην περίπτωση που η αίτηση στήριξης αποσταλεί ταχυδρομικά, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της σφραγίδας του ταχυδρομείου), οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.»
Άρθρο 2
Η παράγραφος 7 του άρθρου 15 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν εντός της αποκλειστικής προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 5 να υποβάλλουν εγγράφως εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο της αίτησης στήριξης στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.»

Κατά λοιπά ισχύει η με αρ. 592/23-1-2019 απόφασή μας.
Μ.Ε.Π. 
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ 


ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...