Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚΑνακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 21/25-09-2020) που ισχύει από τη νύχτα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).

Tο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προβλέπει τα εξής:

          Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Παρασκευής (25-09-2020) και από τα βορειοδυτικά, με έντονα φαινόμενα που το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως έως 8 μποφόρ.

          Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. Τη νύχτα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (25-09-2020) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος.

2. Το ΣΑΒΒΑΤΟ (26-09-2020):

  α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 β. Βαθμιαία από τα δυτικά η Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη, με εξασθένηση από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες.

  γ. Πιθανώς η δυτική και η βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι.

3. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τη ΔΕΥΤΕΡΑ (28-09-2020) εκ νέου τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, στο πάρκο καταρρακτών Έδεσσας

 


Γιορτάστε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

 

Τουρισμός & Αγροτική Ανάπτυξη

Δρόμοι του Νερού, Δρόμοι του Κερασιού

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ. ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, στο πάρκο καταρρακτών Έδεσσας υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (https://www.unwto.org/node/11268). Μουσική έναρξη, που ακολουθείται από ξενάγηση στο υπαίθριο μουσείο νερού και μαθήματα επιχειρηματικότητας σε ολιγόλεπτη παρουσίαση.

Τιμώντας την αγροτική ανάπτυξη δεν θα λείπει η παρουσίαση των διαδρομών του νερού και του κερασιού από αναγνωρισμένους ειδήμονες. Επιπλέον, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της γιορτής αυτής, θα αναλυθούν επαγγελματικοί διέξοδοι με γενικότερο προσανατολισμό στον τουρισμό, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, μετά την επιδημιολογική κρίση, θα υπάρξει έντονη τάση διαφυγής που θα υλοποιηθεί μέσω των ταξιδιών και αναζήτησης προορισμών που έχουν στενή σχέση με την φύση, την υγεία και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Από τις ελάχιστες πόλεις η Έδεσσα, που γιορτάζει αυτή την ημέρα -οι εκδηλώσεις της οποίας διοργανώνονται από τον Δήμο Έδεσσας και την Δημοτική Κοινωφελή επιχείρηση σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Μητροπολιτικό κολλέγιο - παρέχει την δυνατότητα εκμάθησης τουριστικών και αγροτικών πρακτικών και μάλιστα, ανέξοδα, καθώς θα προσφέρεται σε όλους δωρεάν, μόνο για την συγκεκριμένη ημέρα,η  Edessa city card- κάρτα πόλης Έδεσσας, η οποία παρέχει πρόσβαση σε αξιοθέατα και δραστηριότητες .

 Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε κλίμα ασφάλειας και έτσι όλοι οι παρευρισκόμενοι θα ψυχαγωγηθούν. Παρ΄ όλα αυτά φροντίζοντας και για όσους δεν μπορούν να παρουσιαστούν, θα γίνονται ζωντανές αναμεταδόσεις των εκδηλώσεων στο www.edessacity.gr.

Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας: "ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ! ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!".

 


Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 Η κατάσταση που διαμορφώνεται με το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε την εκτίμηση μας ότι οι συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι τραγικές. Δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας πλην της μάσκας, 27αρια και 28αρια τμήματα σε αίθουσες κλουβιά, τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί συστήνουν να τηρούνται αποστάσεις, σχολεία και τμήματα που κλείνουν χωρίς να γίνεται ούτε ένα τεστ δωρεάν στους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Διαμορφώνονται συνθήκες που μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των συναδέλφων, των μαθητών και των γονιών τους.

  Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανέναν μέτρο προετοιμασίας σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού, αρνείται ακόμα και τώρα να ικανοποιήσει αιτήματα, που έστω και την τελευταία στιγμή είναι εφικτά όπως για παράδειγμα να αξιοποιήσει κλειστές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία δημιουργώντας νέα τμήματα.

  Τα σχολεία σε όλη την Πέλλα παραμένουν κλειστά για δεύτερη εβδομάδα. Αν πραγματικά η πολιτική προστασία απέναντι στον κορονοϊό ήταν χαραγμένη με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, και αν είχαν εισακουστεί τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, που από πολύ νωρίς τέθηκαν, θα είχαμε ξεκινήσει με καλύτερους όρους.  Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος για δημιουργία υποδομών και εξασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

  Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων covid – 19 στην Πέλλα, οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς όμως οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν κάτι περισσότερο.

  Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και αν και πότε θα λειτουργήσουν με μαθητές τα σχολεία.

  Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για:

·         απολύμανση των σχολικών μονάδων

·         εξασφάλιση ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών προς και από το σχολείο

·         κάλυψη των εξόδων για διενέργεια τέστ covid σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

·         ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων με 15 μαθητές στην τάξη

·         άνοιγμα των σχολείων στους μαθητές και μαθήτριες με εκ περιτροπής διδασκαλία στους Δήμους Αλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας, για όσο διάστημα  διαρκεί στην ΠΕ Πέλλας η «καραντίνα»

·         κάλυψη άμεσα όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό

·         κάλυψη των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες της σημερινής περιόδου πανδημίας

·         προληπτικά και επαναλαμβανόμενα  δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές

  Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Νιώθουμε οργή για την ανασφάλεια στην οποία μας υποβάλλουν. Νιώθουμε οργή γιατί μέσα σε όλο αυτό τον μαρασμό η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, για την ανετοιμότητα τους για ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού από το πρώτο κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την δημιουργία όρων και προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, παρά τα μεγάλα λόγια.

Νιώθουμε οργή γιατί το κλείσιμο του σχολείου μπορεί να είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνουν ΑΜΕΣΑ οι απαραίτητοι έλεγχοι και η απολύμανση των χώρων, αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι υποκριτικό να μιλάνε για προστασία με την χρήση και μόνο της μάσκας, όταν η σχολική καθημερινότητα είναι αμείλικτη με πολυπληθή τμήματα, αίθουσες «τρύπες», ολιγάριθμο προσωπικό καθαριότητας κ.τ.λ.

Ακόμα είναι εξοργιστικό να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ετοιμότητα» την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μάλιστα με πολύ πιο πιεστικούς όρους σε σχέση με πέρυσι. Τους ενημερώνουμε ότι είναι προκλητικό να μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε συνειδητά δίπλα στους μαθητές μας με κάθε τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις πριν τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου. Το Υπουργείο, από τη δική του πλευρά, δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών με εξασφάλιση εξοπλισμού και γρήγορου διαδικτύου για όλους, όπως ζητούσε το εκπαιδευτικό κίνημα. Αντί για αυτό έφερε την επαίσχυντη ρύθμιση για τη μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι, με την on-line μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη, η οποία απορρίφθηκε από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα ως αντιεκπαιδευτική και απαράδεκτη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας το θέατρο του «σχεδιασμού», του «όλα δουλεύουν ελβετικό ρολόι», της «κανονικότητας», της «ετοιμότητας». Αν ψάχνουν κομπάρσους να υποστηρίξουν αυτήν την κακοστημένη φάρσα, να ξέρουν ότι δε θα τους βρουν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

  Ως Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ και ως εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή είχαμε ζητήσει και συνεχίζουμε να απαιτούμε ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με όλους τους απαραίτητους όρους:

ü    Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

 

ü   Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

ü   Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

ü   Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, αλλά και από την υπερδεκαετή αδιοριστία που φέρει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρέχουσας.

ü   Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

ü   Άνοιγμα των σχολείων της Π.Ε. Πέλλας (Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας) σε μαθητές και μαθήτριες με εκ περιτροπής δια ζώσης διδασκαλία στα τμήματα των τάξεων για όσο διάστημα διαρκέσει η «καραντίνα»

ü   Εξασφάλιση τεχνολογικών μέσων στα σχολεία, αλλά και σε όλους τους μαθητές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το διάστημα που θα χρειαστεί.

 

  Οι κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, όπως τα συλλαλητήρια εκπαιδευτικών, γονιών και  εργαζομένων το τελευταίο διάστημα είναι μόνο η αρχή. Επαφίεται σε εμάς, στις διεκδικήσεις μας και τον ανυποχώρητο αγώνα μας η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

  Για εμάς όμως σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό ενωμένος ο κλάδος να δώσει τον αγώνα απέναντι στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Καλούμε και την  ΟΛΜΕ δεν κινηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Απαιτείται όσο ποτέ αγωνιστική ενότητα στο επίπεδο των σωματείων, πρωτοβουλίες μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για κάθε πρόβλημα που προκύπτει σε κάθε σχολείο. Για εμάς κύριο ο κλάδος συσπειρωμένος στις ΕΛΜΕ να δώσει άμεσα και με επιτυχία απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση, να κλιμακώσουμε με πιο οξυμένες μορφές.

  • Συνεχίζουμε σε συνεργασία με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

 

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

                                                                                                                                  

Παπαντωνίου Χρυσή                        Τραπεζανίδης Γιώργος

Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας: "Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να περάσει."

 


Όχι στον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!

Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά !

Η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 73/2020 με θέμα την «ρύθμιση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων» για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου 4703 / 2020, ορθώνει νέα εμπόδια στην πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων, λύνει ακόμη περισσότερο τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για την απαγόρευση, τον περιορισμό και την διάλυσή τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νόμο 4703 / 2020 που ψήφισε τον Ιούλιο,  δυναμώνει την καταστολή αφού ουσιαστικά ο νόμος αναφέρεται στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων, κλιμακώνοντας την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Αυτό που δεν πέτυχαν μέχρι σήμερα σε συνθήκες πανδημίας, να κλείσει δηλαδή το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με τον χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.

Το σύνολο των άρθρων που περιέχονται στο νομό  συμπληρώνει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού. Ο νόμος επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”.

  • Ο νόμος αυτός έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δεν μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Ο νόμος  «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
  • Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. 
  • Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο «νόμος και τάξη» ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. 
  • Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη – λήξη και την διαδρομή της συγκέντρωσης.
  • Επιτρέπει την διάλυση μιας συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, προληπτικά.

 

Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.

Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε την ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.

 Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτόν το νόμο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν δοσομετρητή στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντι τους.

Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!

Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. 

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Δεν θα εφαρμοστεί ο χουντικής έμπνευσης νόμος, και το ΠΔ                                                                   που επιδιώκει να περιορίσει και να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά.

Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να περάσει.

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

                                                                                                                               

Παπαντωνίου Χρυσή                        Τραπεζανίδης Γιώργος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...