Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

"Μη μας ξεχνάτε τώρα.... Τώρα σας χρειαζόμαστε δίπλα μας!"


Βρισκόμαστε λίγο μετά το πρώτο 48ωρο αποκλεισμού και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα!
Δυστυχώς, ο καθένας από εμάς, στο άκουσμα ενός θανάτου και μάλιστα οικείου προσώπου παγώνει, αλλά οι καθημερινές μας ανάγκες, μας επιβάλλουν να κοιτάμε το μέλλον και κυρίως την οικονομική Ζωή του χωριού.
Η κάθε οικογένεια της κοινότητας κατακλύζεται από διάφορους προβληματισμούς!...
Ο φόβος της προσωπικής μας Υγείας δεν αναιρεί το φόβο της μελλοντικής οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι αρχίζει μια καλλιεργητικη περίοδος με διαφορετικα δεδομένα, ακόμη και από άποψη καιρικών συνθηκών.
Οι κάτοικοι του χωριού, ως επί των πλείστων αγρότες, δεντροκαλλιεργητες αλλά και κτηνοτρόφοι εκφράζουν ανησυχίες για τον τρόπο ανεφοδιασμού λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και την εφαρμογή αυτών, δεδομένου ότι τα κτήματα τους δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μια περιοχή.
Η συντήρηση των γεωργικών τους μηχανημάτων ακόμη και ο ανεφοδιασμός καυσίμων αρχίζει να μοιάζει δύσκολος.
Η διάθεση σφαγιων προϊόντων στη τοπική και εγχώρια αγορά ακόμη και η πώληση του γάλακτος βασανίζουν τους κτηνοτρόφους μας...
Επιπλέον ο στιγματισμός, λόγω της εμφάνισης των περισσότερων κρουσμάτων στο Νομό Πέλλας και ειδικά (μέχρι στιγμής) στην Αλμωπία, μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπιθύμητοι ακόμη και από τις εμπορικές μας συναλλαγές!
Επειδή οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και καθοριστικές για το μέλλον της τοπικής οικονομίας και κατ επέκταση ολόκληρης της περιοχής Αλμωπίας, παρακαλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας να μεριμνήσουν για να αποφευχθούν καταστάσεις, αν όντως αυτές προκύπτουν από παραπάνω ζητήματα.
Μη μας ξεχνάτε τώρα....
Τώρα σας χρειαζόμαστε δίπλα μας!

Φούστανη 3 Απριλίου 2020
Δήμητρα Δούλη.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

          Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 03/3-4-2020), αναφορικά με ισχυρές βροχές, κατά τόπους καταιγίδες και χιονοπτώσεις, με ισχύ από το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 έως και την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 και θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανέμους, με ισχύ από το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 έως και την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020.
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).
Κακοκαιρία που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται από αύριο Σάββατο (04-04-2020) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.
Πιο αναλυτικά:
1. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Προβλέπονται από το μεσημέρι του Σαββάτου (04-04-2020) στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στο Ιόνιο (κυρίως στο νότιο). Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το βράδυ το βόρειο Αιγαίο και τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως η Χαλκιδική). Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ισχυρά κατά διαστήματα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες από το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (05-04-2020).
Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής.
2. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οι βροχές που θα σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-04-2020), μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις προμεσημεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-04-2020).
3. ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
Άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με ένταση 7 με 9 μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο αρχικά στα δυτικά και νότια και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο. Την Κυριακή (05-04-2020) σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι τη Δευτέρα (06-04-2020) θα φτάσουν στο Αιγαίο τοπικά σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ).
Οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες με ένταση 8 με 9 μποφόρ, προβλέπεται να διατηρηθούν στο Αιγαίο μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08-04-2020).
4. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
Θα σημειωθούν κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα) της κεντρικής και βόρειας χώρας και θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και το Σάββατο στη δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει και στα ημιορεινά (περίπου πάνω από 600 μέτρα).
Εξασθένηση και στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
·         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
  • Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή προς την εταιρία Σούλης ΑΒΕΕ που υποστηρίζει την ασφαλή εργασία στην τοπική κοινωνία



 Έδεσσα, 3 Απριλίου  2020

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή προς την εταιρία Σούλης ΑΒΕΕ που υποστηρίζει την ασφαλή εργασία στην τοπική κοινωνία

                                                                                               
Η εταιρία SOULIS ABEE που δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας φρούτων και λαχανικών στην Πέλλα, συνεχίζει τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοïού, με την προσφορά καινοτομικών μασκών προστασίας για τους εργαζόμενους της ΠΕ Πέλλας.
 Η παράδοση του υλικού έγινε σήμερα (3/4) το πρωί, από την ιδιοκτήτρια της εταιρίας κα Έφη Στόγιου στην Ειδική Σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Ιωάννα Προδρομίδου, στην έδρα της ΠΕ Πέλλας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, με αφορμή την προσφορά της εταιρίας στην ΠΕ Πέλλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ηγεσία της τοπικής επιχείρησης Σούλης ΑΒΕΕ για τις δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας που υλοποιεί. Με τη δράση της αναδεικνύει τον σύγχρονο ρόλο των επιχειρήσεων που είναι η βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη σε συνεργασία και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοïού βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τα μέτρα της πολιτείας».     

ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΚ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ


ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΚ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ

Εδώ και λίγες(σ.σ. ημέρες) διανύουμε σε επίπεδο εθνικό αλλά και τοπικό τις πλέον κρίσιμες(σ.σ.στιγμές) της ασθένειας του κορονοϊού . Ας μη ξεχνάμε ότι , μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά όλοι μας λίγο πολύ έχουμε την πεποίθηση πως ίσως το επόμενο διάστημα θα μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της ασθένειας.
Επιπλέον , από χθες ο Δήμος μας έχει κληθεί να διαχειριστεί και την κατάσταση καραντίνας στην οποία τέθηκε η ΤΚ Φούστανης.
Προφανώς δεν είμαι ειδικός να εκφέρω άποψη για τους τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης γενικά της κατάστασης από την πολιτεία . Άλλωστε αυτό το κάνουν ήδη σε καθημερινή βάση και οι ειδικοί αλλά και  οι μη ειδικοί.
Αυτό που προέχει αυτή τη περίοδο είναι πρώτον να κρατήσουμε σε σεβαστό επίπεδο την κοινωνική συνοχή αποφεύγοντας την στοχοποιηση . Αν δεν το κάνουμε αυτό , στο τέλος ο λαός θα έχει χωριστεί για ακόμη μια φορά στα δύο και οι ευχές και οι εκκλήσεις για ένωση θα έχουν πάει περίπατο. Δεύτερον , θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η διασπορά ειδήσεων , οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί για περιστατικά τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί στον ΕΟΔΥ ,  από τοπικά μέσα αλλά κυρίως από ανθρώπους που βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης . Δουλειά των διοικούντων σήμερα , είναι να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και να οργανώσουν την τοπική πολιτική προστασία , ώστε να παρέχουν στον πολίτη την καλύτερη δυνατή υπηρεσία και όχι να τα θυσιάζουν όλα για λίγο χρόνο δημοσιότητας.
Αξίζει να αναφερθεί , πως ο κανονισμός λειτουργία των νοσοκομείων σήμερα αναφέρει , πως το κάθε νοσοκομείο ανεβάζει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα 3 φορές την ημέρα σε συγκεκριμένες ώρες τους θανάτους λόγω κορονοϊού και με την σειρά του ο ΕΟΔΥ  αντλεί τα στοιχεία και βγάζει διάγγελμα το απόγευμα κάθε ημέρας.
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου στους κατοίκους της Φούστανης με τους οποίους μας δένουν ισχυροί δεσμοί και να ευχηθώ να βγούμε όλοι μας αλώβητοι και σοφότεροι από αυτή την δοκιμασία.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΚ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...