Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Παρακολούθηση και ενημέρωση για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κωρονοϊού COVID-19 στην ΠΕ Πέλλας



Έδεσσα, 25 Ιουνίου 2020

Παρακολούθηση και ενημέρωση για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κωρονοϊού COVID-19 στην ΠΕ Πέλλας

Συστάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή για επαγρύπνηση, υπευθυνότητα και αυτοπροστασία των πολιτών

Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή, στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας πραγματοποιούν επισκέψεις σε επιχειρήσεις και μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος της ΠΕ Πέλλας, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να ενημερώσουν τους υπεύθυνους λειτουργίας για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κωρονοïού COVID-19.

Κατά τη θερινή περίοδο, σ’ όλη την επικράτεια της Πέλλας υπάρχει μεγάλη κινητικότητα προσώπων και διερχομένων οχημάτων που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, αλλά και τον τουρισμό. Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής: «Είναι σημαντικό η ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών να διατηρηθεί σ’ ένα υψηλό επίπεδο, ανακτώντας παράλληλα και το «χαμένο έδαφος» από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική οικονομία. Οι υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας στηρίζουν πάντοτε έμπρακτα την τοπική αγορά και κοινωνία στη διαχείριση κρίσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που παρέχει η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα».  

Εννέα υποτροφίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης



23/6/2020

Εννέα υποτροφίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
για προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης
από το θεσμό «Υποτροφίες στις Περιφέρειες»

Εννέα (9) υποτροφίες σπουδών για την Περιφέρεια Μακεδονίας, όπως και για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, παρέχει ο θεσμός «Υποτροφίες στις Περιφέρειες», που αποτελεί πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών φορέων ΙΕΚ ΑΛΦΑ, Mediterranean College, ΑΛΦΑ studies (Κ.Δ.Β.Μ.2) και Mediterranean Professional Studies (Κ.Δ.Β.Μ.2), μέσω του θεσμού «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.
Ο θεσμός εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των εκπαιδευτικών φορέων, ενισχύοντας το δικαίωμα όλων των νέων στην εκπαίδευση, με στόχο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για σπουδές νέων με επιδόσεις στο λύκειο, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χορηγηθούν εννέα (9) υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 με κοινωνικοοικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια (επίδοση στο λύκειο) σε οποιαδήποτε ειδικότητα/πρόγραμμα σπουδών που ενδιαφέρει τους δικαιούχους, μεταξύ των ειδικοτήτων και των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από τους συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς φορείς.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της προκήρυξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα κριτήρια επιλογής,  καθώς και η αίτηση συμμετοχής έχουν αναρτηθεί στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο:
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 και ώρα 15:00.

Μέτρο πρώιμης συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 47 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013



Έδεσσα, 25-6-2020

Ενημέρωση αγροτών:  
Μέτρο πρώιμης συγκομιδής σύμφωνα
με το άρθρο 47 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

Το Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας  σας ενημερώνει ότι έως τις 30-06-2020, αποδέχεται την υποβολή αιτήσεων από όσους επιθυμούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στο Μέτρο πρώιμης συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 47 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, σύμφωνα με την αρ.  ΥΑ 1600/163029/22-6-2020.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης.
Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
1. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε αμπελοτεμάχια τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένα με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που εμπεριέχονται στον Πίνακα 1 του άρθρου 9 της παρούσας
β) είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτά αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή και δηλώσεις παραγωγής σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου αίτησης στο πρόγραμμα
δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος
ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης
στ) το μέγεθος της φυτεμένης τους έκτασης είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ενός (1) στρέμματος, όπου φυτεμένη έκταση αμπελώνα εννοείται η έκταση βάσει του άρθρου 44 του Καν. (Ε.Ε) 1150/2016
ζ) έχουν φυτευθεί πριν από το έτος 2017

2. Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (Ε.Ε) 2016/1149 της Επιτροπής, δεν χορηγείται στήριξη για τους παραγωγούς με παράνομες φυτεύσεις και αμπελουργικές εκτάσεις που έχουν φυτευτεί χωρίς την άδεια που αναφέρεται στα άρθρα 85α και 85β του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1234/2007 και στο άρθρο 71 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1308/2013, αντίστοιχα.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
1 Σαββατιανό B, Savvatiano B
2 Ροδίτης Rs, Roditis Rs
3 Aγιωργίτικο Ν, Αgiorgitiko
4 Λιάτικο N, Liatiko N
5 Ξινόμαυρο N, Xinomavro N
6 Ασύρτικο Β, Assyrtiko B
7 Μοσχάτο Αμβούργου Ν, Moschato Amvourgou N
8 Cabernet Sauvignon N
9 Μοσχάτο άσπρο Β, Moschato aspro Β
10 Merlot N
11 Κοτσιφάλι Ν, Kotsifali N
12 Syrah N
13 Ρωμέικο Ν, Romeiko N
14 Μοσχοφίλερο Ν, Moschofilero Ν
15 Φωκιανό Ν, Fokiano N
16 Μανδηλαριά Ν, Mandilaria N
17 Sauvignon Blanc B
18 Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β,Moschato Alexandrias B
19 Chardonnay B
20 Μαλαγουζιά Β, Malagousia B
21 Φιλέρι Rs, Fileri Rs
22 Βηλάνα Β, Vilana B
23 Σκιαδόπουλο Β, Skiadopoulo B
24 Σουλτανίνα Β, Soultanina B

Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από τα κάτωθι απαιτούμενα δικαιολογητικά, ήτοι:
α) Αντίγραφο αμπελουργικού μητρώου.
β) Αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του έτους 2020, στην οποία είναι καταγεγραμμένα τα εν δυνάμει επιλέξιμα αμπελοτεμάχια προς οικονομική στήριξη.
γ) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
δ) Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
ε) Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.

Επίσης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 του Καν(ΕΕ) 1306/2013 και την  ΥΑ 1536/118137/24-5-2019 (ΦΕΚ Β΄2096/5-6-2019) πρέπει να υπάρχει συμβατότητα της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης-Αμπελοκαλλιέργειας - (αμπελουργικό-μητρώο).

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την κατάθεση των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι προκυμένου να ενημερωθούν αλλά και να καταθέσουν αίτηση θα πρέπει να επικοινωνίσουν με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, για την περιοχή Έδεσσας-Σκύδρας-Αλμωπίας  με τον   Καραβίτη Σταύρο στο τηλ. 2381351289 και e-mail: skaravitis@pella.gr και για την περιοχή Γιαννιτσών με τον Ελευθερίου Γεώργιο, στο  τηλ. 2381352312 και e-mail:. geleuferiou@pella.gr . 

ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΟΔΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, χαιρετίζουμε ως παράταξη την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αριδαίας, όσον αφορά την πεζοδρόμηση των οδών Λ. Κύπρου, Χρυσοστόμου Σμύρνης και της παράπλευρης  της πλατείας  Σέτσκου στην πόλη μας. Με την κοινοποίηση της πρότασης του εμπορικού συλλόγου, κατανοείτε την ταύτιση αυτής με την δική μας, όπως αποτυπώθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαϊου 2020.
Υπενθυμίζουμε πως ήμασταν εμείς, η μοναδική παράταξη που πρότεινε με ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι, πριν την υλοποίηση της απόφασης της Δημοτικής Αρχής, πρέπει να πραγματοποιηθεί ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων, του τοπικού συμβούλιου καθώς και να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Ήμασταν κάθετοι και απόλυτοι στην εκπλήρωση πρωτύτερα αυτών των παραμέτρων, διαφορετικά δεν θα συνεργαζόταν η παράταξη μας προς την υλοποίηση αυτής της απόφασης. Είναι αναγκαίο και απαιτητό  να ζυγίζονται εξαρχής όσο αυτό είναι δυνατόν,  οι επιπτώσεις μια ενέργειας,  θετικές και αρνητικές.
 Σκεφτόμαστε, συζητάμε, παραθέτουμε απόψεις και ενεργούμε με γνώμονα τον δρόμο της υπευθυνότητας και της καθαρής συνείδησης. Αυτόν βαδίζουμε πάντα.. αυτόν βαδίζουμε  τώρα..
Η άποψη μας διαμορφώθηκε τότε ως εξής :
«Όσον αφορά το 6ο θέμα η τοποθέτηση της παράταξης μας έχει ως εξής: Συμφωνούμε πως πρέπει να τροποποιηθούν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας προς το καλύτερο αλλά θεωρούμε πως θα πρέπει να προηγηθεί είτε συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης και κατόπιν της ποιότητας ζωής και σε κάθε περίπτωση να είναι ενήμερο το τοπικό συμβούλιο για όλες τις ενέργειες. Εναλλακτικά θα πρέπει να προκληθεί μια συνεδρίαση στο δήμο, στην οποία θα συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, το τοπικό συμβούλιο, εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου και των καταστημάτων και κάποιοι ειδικοί οι οποίοι θα αναλύσουν τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών και τον τρόπο που θα γίνετε στο εξής η κυκλοφορία ώστε να το κατανοήσουμε όλοι μας ευκολότερα. Συνεπώς ψηφίζουμε το θέμα αλλά με την δέσμευση από τον Δήμαρχο πως πριν υλοποιηθεί η απόφαση, θα προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες .»
Κατανοούμε απόλυτα, την επιθυμία του κόσμου για έναν πεζόδρομο. Έναν πεζόδρομο με τα σωστά χαρακτηριστικά. Για να είμαστε ρεαλιστές όμως, έως ότου να κατασκευαστεί το δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Αριδαίας δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευαστεί πεζόδρομος, ένας πεζόδρομος όπως τον φανταζόμαστε.
Η πρόταση μας λοιπόν είναι , να επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση και να εξετάσουμε το θέμα από μηδενική βάση.
Συνεπώς, οι απόψεις της παράταξης μας, συμβαδίζουν με την πλειοψηφία του εμπορικού «κόσμου» καθώς και με την πλειοψηφία του τοπικού συμβουλίου Αριδαίας και θεωρούμε και εμείς οι ίδιοι με την σειρά μας, πως ήρθε η στιγμή  πια για έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Κλείνοντας, ας μη ξεχνάμε ότι, τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που ξέσπασε, τις επωμίστηκαν κυρίως οι επαγγελματίες.  Ήρθε η ώρα επομένως,  να δείξουμε έμπρακτα τις προθέσεις μας προς την τοπική οικονομία μας. Ας είμαστε αληθινοί  και ας αποδεχτούμε ότι, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή από ποτέ, να αποδείξουμε με πράξεις την στήριξη μας απέναντι στους  ανθρώπους  που πλήγηκαν ανεπανόρθωτα .
«Η δε κακή βουλή τω βουλεύσαντι κακίστη - Ησίοδος»


Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ»
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Την Πέλλα και το Διοικητήριο Πέλλας ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ



Εδεσσα 24-6-2020
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ
Την Πέλλα και το Διοικητήριο Πέλλας  επισκέφτηκε την Τετάρτη 24/6 στις 11 πμ,  ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.
Ακολούθως  πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,  με την συμμετοχή των Δημάρχων  Χρήστου Μπάτση, Γρηγόρη Στάμκου , Δημήτρη Γιάννου και Κατερίνας Ιγνατιάδου αλλά και των Προέδρων των  αγροτικών συλλογών και του ΣΕΑΣ,  καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ και της ΠΕ Πέλλας.
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ Ιορδάνης Τζαμτζής αναφέρθηκε στον φίλο καρδιάς από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ και συνάδελφο αργότερα  Βουλευτή επί πολλά έτη, τους οποίους συνδέουν αγώνες  που δυνάμωσαν και σφυρηλάτησαν την φιλία τους. 
Κατά την εισήγηση του  ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και τις ζημιές που υπέστησαν και στην ανάγκη στήριξης των αγροτών,  αλλά και του οργανισμού,  υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και ζητώντας αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αναφερόμενος στα εξής:
Α. Στην έλλειψη προσωπικού του ΕΛΓΑ τονίζοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η κινητικότητα στον φορέα, προβλήματα τα οποία καθυστέρησαν τις πληρωμές των αγροτών, ζητώντας από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ενισχυθεί το υποκατάστημα Πέλλας-Ημαθίας με προσωπικό. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι θα ενισχυθεί το Υποκατάστημα ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει έγκαιρα τις διαδικασίες.
Β) Στην ανάγκη άμεσης καταβολής του 35% που οφείλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες. Ο κ. Λυκουρέντζος αναφερόμενος στις απαντήσεις του, τόνισε ότι θα πληρωθεί το 35%, δηλαδή το σύνολο της οφειλές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τον Αύγουστο.
Γ) Ιδιαίτερα στάθηκε στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, στην εξαίρεση προιμανθών ποικιλιών κερασιών και ροδάκινων, ιδιαίτερα συμπύρηνων , από τις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε στις ζημιές που προξένησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 16/3 έως τις 17/4, την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, σε ροδάκινα βερίκοκα δαμάσκηνα και κεράσια, καταθέτοντας για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τις επιστολές του και ημερομηνίες και θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς κλωβούς τόσο του κράτους, όσο και ιδιωτών γεωπόνων που αποδεικνύουν τον παγετό που έπληξε τα προϊόντα αυτά, ζητώντας να γίνουν δηλώσεις από τους αγρότες που επλήγησαν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή. Ανέφερε μάλιστα και τις εξαιρέσεις που έγιναν όπως την περίπτωση του Άνω και Κάτω Γραμματικού που ενώ έγιναν μεγάλες ζημιές από τον παγετό, άλλες περιοχές εντάχτηκαν ενώ αυτές όχι.
Δ) Στις αλλαγές που επιβάλλετε να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε
α) Στην ανάγκη συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών και των αποζημιώσεων β) Στην αλλαγή στην περίοδο πληρωμών. Αυτοί που πληρώνουν άμεσα, να αποζημιώνονται και γρήγορα   γ) Στην αποζημίωση των μελισσοκόμων για την απώλεια μελισσοσμηνών από το κρύο τον χειμώνα και την νοζεμίαση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις ζημιάς πρέπει να γίνονται λόγω του χειμώνα , όταν ο μελισσοκόμος ανακαλύψει την ζημία και όχι όταν αυτή συμβεί διότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο της απώλειας  δ) Στην καταβολή του 20% που οφείλει βάσει νόμου, το κράτος, στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ  ε)  Στα 50 εκατ. του ΕΛΓΑ που είναι στην τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι ζητά την καταβολή του 20% από το κράτος στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και ότι τα 50 εκατ. έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμεία του ΕΛΓΑ.
Ε) Ακολούθως ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε  α) στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους ορισμούς των οριοδεικτών και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, κάτι που συμφώνησε αμέσως ο κ. Λυκουρέντζος
β) Στα προβλήματα με τις εκκρεμότητες χαμένων δηλώσεων αλλά και αδυναμίας κατάθεσης δήλωσης λόγω κορονοιού και ζήτησε από την παριστάμενη Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Μαρία Παππά να δώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων 5 εργάσιμες μέρες ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
ΣΤ) Ακόμη ο κ. Τζαμτζής αναφερόμενος στην αντιχαλαζική και αντιπαγετική προστασία, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει την τοποθέτηση αντιχαλαζικών κανονιών στις οροσειρές Καιμάκτσαλαν και Τζένας ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα χαλαζοφόρα νέφη (πρόβλημα χαλαζόπτωσης σε Αρχάγγελο, Περίκλεια Νότια Λαγκαδιά), καθώς και την τοποθέτηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα παγετού.
Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι από τον Σεπτέμβριο ο  ΕΛΓΑ θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις.
Ζ) Ο κ. Τζαμτζής  αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες ζημιές από το χαλάζι  στις περιοχές των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας, τις οποίες επισκέφτηκε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών, ζητώντας από την κ. Παππά να προχωρήσουν άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής, εις ανάμνηση της επίσκεψης του κ. Λυκουρέντζου στην ΠΕ Πέλλας, κατά την συνάντηση τους στο γραφείο του, του επίδωσε αναμνηστικό λεύκωμα της Πέλλας.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την προκήρυξη 4Κ/2020 «Βοήθεια στο Σπίτι»



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Για την προκήρυξη 4Κ/2020 «Βοήθεια στο Σπίτι», την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων και την πρόσληψη όλου του επιπλέον απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού.

      Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της αναγνώρισης της προσφοράς των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», στις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, και κυρίως κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, προχώρησε στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της 4Κ/2020 προκήρυξης του ΑΣΕΠ - που εκκρεμούσε από το 2018- για 2.909 μόνιμες θέσεις στους δήμους της χώρας για το εν λόγω πρόγραμμα.
      Ωστόσο, όπως προσδιορίζονται οι θέσεις στο σχέδιο της προκήρυξης διαπιστώνεται ότι οι θέσεις με ειδική εμπειρία είναι κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού, δηλαδή ότι είναι επισφαλείς οι θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού τόσο στις θέσεις ΠΕ-ΤΕ-ΔE και κυρίως στις θέσεις ΥΕ. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας όσων εργάζονται ήδη στο ΒΣΣ, είναι 45 με 50 ετών και άνω και η συντριπτική πλειοψηφία έχει από 18 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας, είναι ενδεχόμενο να οδηγηθούν στον δρόμο της ανεργίας. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κατανομή των θέσεων, όπως γίνεται, παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, που για την πλειοψηφία των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων αποδείχθηκε δρόμος προς την ανεργία.
      Κατά συνέπεια είναι έντονη η ανησυχία στους εργαζόμενους σε 875 δομές των δήμων, που ήδη εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και με αυταπάρνηση προσφέρουν, παρά την εργασιακή τους ομηρία, κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας, που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.). Είναι δεδομένο ότι θα είναι άδικο εργαζόμενοι που δουλεύουν για χρόνια να χάσουν την δουλειά τους, καθώς είναι έμπειροι και δεν πρέπει να βρεθούν εκτός προγράμματος, διότι προσφέρουν σημαντική υπηρεσία. Ταυτόχρονα, είναι ολοφάνερη η ανάγκη να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με επιπλέον μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, που συνεχώς διευρύνονται λόγω της πανδημίας και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.
      Η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτές τις ανάγκες, αντί να ενισχύσει με επιπλέον μόνιμο προσωπικό το πρόγραμμα, που οι συνθήκες της Πανδημίας το ανέδειξαν ως  κύριο ζήτημα,  επιλέγει να βάλει σε αντιπαράθεση τους νυν εργαζόμενους με τους με τους νέους, και τους γονείς με τα παιδιά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
·        Να επαναπροσληφθεί -χωρίς όρους και προϋποθέσεις- το σύνολο των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να μην οδηγηθούν οι ήδη για πολλά χρόνια εργαζόμενοι στην ανεργία και για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.
·        Ταυτόχρονα, να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όσο και στις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.
·        Να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες του «Βοήθεια στο Σπίτι» στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
·        Επαρκής κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Δελής Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...