Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την προκήρυξη 4Κ/2020 «Βοήθεια στο Σπίτι»



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Για την προκήρυξη 4Κ/2020 «Βοήθεια στο Σπίτι», την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων και την πρόσληψη όλου του επιπλέον απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού.

      Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της αναγνώρισης της προσφοράς των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», στις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, και κυρίως κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, προχώρησε στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της 4Κ/2020 προκήρυξης του ΑΣΕΠ - που εκκρεμούσε από το 2018- για 2.909 μόνιμες θέσεις στους δήμους της χώρας για το εν λόγω πρόγραμμα.
      Ωστόσο, όπως προσδιορίζονται οι θέσεις στο σχέδιο της προκήρυξης διαπιστώνεται ότι οι θέσεις με ειδική εμπειρία είναι κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού, δηλαδή ότι είναι επισφαλείς οι θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού τόσο στις θέσεις ΠΕ-ΤΕ-ΔE και κυρίως στις θέσεις ΥΕ. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας όσων εργάζονται ήδη στο ΒΣΣ, είναι 45 με 50 ετών και άνω και η συντριπτική πλειοψηφία έχει από 18 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας, είναι ενδεχόμενο να οδηγηθούν στον δρόμο της ανεργίας. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κατανομή των θέσεων, όπως γίνεται, παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, που για την πλειοψηφία των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων αποδείχθηκε δρόμος προς την ανεργία.
      Κατά συνέπεια είναι έντονη η ανησυχία στους εργαζόμενους σε 875 δομές των δήμων, που ήδη εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και με αυταπάρνηση προσφέρουν, παρά την εργασιακή τους ομηρία, κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας, που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.). Είναι δεδομένο ότι θα είναι άδικο εργαζόμενοι που δουλεύουν για χρόνια να χάσουν την δουλειά τους, καθώς είναι έμπειροι και δεν πρέπει να βρεθούν εκτός προγράμματος, διότι προσφέρουν σημαντική υπηρεσία. Ταυτόχρονα, είναι ολοφάνερη η ανάγκη να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με επιπλέον μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, που συνεχώς διευρύνονται λόγω της πανδημίας και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.
      Η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτές τις ανάγκες, αντί να ενισχύσει με επιπλέον μόνιμο προσωπικό το πρόγραμμα, που οι συνθήκες της Πανδημίας το ανέδειξαν ως  κύριο ζήτημα,  επιλέγει να βάλει σε αντιπαράθεση τους νυν εργαζόμενους με τους με τους νέους, και τους γονείς με τα παιδιά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
·        Να επαναπροσληφθεί -χωρίς όρους και προϋποθέσεις- το σύνολο των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να μην οδηγηθούν οι ήδη για πολλά χρόνια εργαζόμενοι στην ανεργία και για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.
·        Ταυτόχρονα, να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όσο και στις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.
·        Να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες του «Βοήθεια στο Σπίτι» στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
·        Επαρκής κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Δελής Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...