Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Εμηνέρωση από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας για τον εμβολιασμό των ενηλίκων



Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας γίνεται γνωστό ότι:

Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διαμορφώθηκε το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019, που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας στη Διαύγεια με ΑΔΑ:6ΞΤ2465ΦΥΟ-Μ9Χ.
      Οι ενήλικες συμπολίτες μας μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα για ενημέρωσή τους και να αποταθούν στα Εμβολιαστικά Κέντρα των Νοσοκομειακών μονάδων Έδεσσας και Γιαννιτσών ή τους οικογενειακούς τους ιατρούς, για τον έλεγχο της εμβολιαστικής τους κάλυψης για την προστασία της προσωπικής τους και της Δημόσιας Υγείας.     


           

                                      
                     ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &
                        ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Όλοι ανεξαιρέτως θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι στη ζωή μας...



Όλοι ανεξαιρέτως θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι στη ζωή μας...

Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (xidaras.gr)

Όλοι ανεξαιρέτως θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι στη ζωή μας. Δεν σταματάμε να ψάχνουμε δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Το ερώτημα είναι: τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ευτυχία μας; Παρακάτω παραθέτω κάποιες συνήθειες που ίσως μπορούν  να μας βοηθήσουν.
  1. Καλό είναι να μην είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Το παρελθόν μας κρατάει δέσμιους και αδυνατούμε να φτάσουμε στην απόλυτη ευτυχία. Ας απαλλαχτούμε λοιπόν όσο μπορούμε από το παρελθόν και ας εστιάσουμε στο παρόν. Αυτό πρέπει να μας νοιάζει.  Το να είμαστε ενσυνείδητοι, δηλαδή να εστιάζουμε στο τώρα, θα μας βοηθήσει να μην αγχωνόμαστε τόσο και να μην αντιδρούμε με επιθετικότητα σε ότι μας συμβαίνει.
  2.  Θα ενισχύσουμε την ευτυχία μας αν είμαστε κοινωνικοί και διατηρούμε τις φιλίες μας.  Λίγοι και ποιοτικοί φίλοι μας βοηθούν να περνάμε ευχάριστες στιγμές, μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας μαζί τους και ξέρουμε ότι πάντα θα είναι εκεί για ότι και να μας συμβεί. Η φιλία είναι το κλειδί της ευτυχίας.
  3.  Πρέπει να λέμε ευχαριστώ. H λέξη αυτή έχει δύναμη, δηλώνει ευγνωμοσύνη. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γιατί μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους, μας ενισχύει την καλή υγεία μας και μας δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση γενικότερα στη ζωή μας.
  4. Πρέπει να μπορούμε να συγχωρούμε τους άλλους. Όταν συγχωρούμε νιώθουμε δυνατοί, βιώνουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα. Με το να μην κρατάμε κακίες ερχόμαστε πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας και αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι.
  5. Να είμαστε καλοσυνάτοι και ειλικρινείς με τους άλλους. Να αγαπάμε τους άλλους γι’ αυτό που είναι και όταν πιστεύουμε ότι κάνουν λάθη να τους τα λέμε με ευγενικό τρόπο, έτσι θα τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι.
  6. Τέλος, σημαντική για την ευτυχία μας είναι η άσκηση. Η γυμναστική μας απελευθερώνει, μας ηρεμεί και παράλληλα μας τονώνει. Μας κάνει περισσότερο δυνατούς και μπορεί να μειώσει το άγχος μας. Επιπλέον, μπορεί να έχει θετική επιρροή στην ψυχολογία μας αφού εύκολα μπορεί να τονώσει αυτοπεποίθησή μας.
Αν υιοθετήσουμε κάποιες από αυτές τις συνήθειες σίγουρα θα βοηθηθούμε στο να δούμε τη ζωή μας διαφορετικά, με μεγαλύτερη ποιότητα, με ψυχικό πλεόνασμα και επομένως θα ζήσουμε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».


Τελικά τι και ποιος ορίζει την ευτυχία και την ευχαρίστηση του καθενός…;



Τελικά τι και ποιος ορίζει την ευτυχία και την ευχαρίστηση του καθενός…;

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr)  

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν την ευτυχία στα λεφτά. Τον πλούτο κάθε μορφής, στα υλικά αγαθά, στην συσσώρευση κάθε λογής… Άλλοι πάλι θέλουν λίγα και καλά, θέλουν την ησυχία τους, να μην ξοδεύονται στα πολλά, στις πολλές συναναστροφές ΄΄την πολλή συνάφεια του κόσμου,
τις πολλές κινήσεις κι ομιλίες΄΄… Είναι όμως απαραίτητα κάτι καλύτερο και κάτι χειρότερο; Και το ΄΄καλό΄΄, το ΄΄σωστό΄΄, είναι το ίδιο για όλους;

Μοιάζει σαν μία διαμάχη, άλλοτε με πιο ήπια κι άλλοτε με πιο άγρια χαρακτηριστικά.  Παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση -αιώνες τώρα- έναν αγώνα αγωνιώδη ανάμεσα στην ποιότητα και την ποσότητα. Έναν αγώνα, ένα μπρα ντε φερ, μια τιτανομαχία μεταξύ του ποιοτικού και του ποσοτικού…
Οι φίλαθλοι, άλλοτε μάζες, άθλιες, κρεμασμένες σαν τσαμπιά ο ένας πάνω στον άλλον κι άλλοτε σοβαρές, συμμορφωμένες, μ’ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι, μάλλον δυσανάλογα μοιρασμένοι -αν και σαφώς περισσότεροι με την ποσότητα (κάποτε ήταν ΄΄κρυφοποιοτικοί΄΄, τώρα απελευθερώθηκαν, πέταξαν τις μάσκες -δεν τους αδικώ…)- φωνάζουν εκατέρωθεν τα συνθήματά τους:
- ''Ουκ εν τω πολλώ το ευ'', οι μεν -πιο φιλοσοφημένοι…
- ''Δώσε και μένα μπάρμπα'', οι δε -πιο λαϊκοί…
Το δικό μας ερώτημα ωστόσο είναι άλλο: Ως πότε θα εξακολουθούμε να τραβάμε ένα σχοινί από εδώ ή από εκεί, ρίχνοντας λάδι σε έναν κοινωνικό και ταυτόχρονα εσωτερικό, σε έναν προσωπικό ΄΄διχασμό΄΄; Μήπως κι εδώ θα μπορούσε η λύση του όλου δράματος να είναι η σύνθεση, η συμπόρευση, η συνύπαρξη; Αντί να είναι δηλαδή η λογική του ΄΄ή το ένα ή το άλλο΄΄, γιατί να μην είναι η λογική του ΄΄και το ένα και το άλλο΄΄; Γιατί πρέπει συνεχώς να διαλέγουμε; Γιατί πρέπει να διχάζουμε εαυτόν και αλλήλους; Γιατι να μην μπορούμε απενοχοποιημένα να χαρούμε και τη δόξα και το χρήμα, αλλά και την φτώχεια και την ΄΄ερημιά΄΄;
Τελικά τι και ποιος ορίζει την ευτυχία και την ευχαρίστηση του καθενός…;



Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Παίξτε αυτό το παιχνίδι με τα παιδιά σας



Παίξτε αυτό το παιχνίδι με τα παιδιά σας

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)  

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, καθώς γονείς και παιδιά  θα παίξετε με το νου και την φαντασία. Οι κανόνες απλοί… θα καθίσετε παρέα με τα παιδιά  και θα δεχτείτε από αυτά διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν σας. Από το μακρινό παρελθόν… Από τότε που ήσασταν εσείς παιδιά. Θα ανατρέξετε στις αναμνήσεις σας. Πώς θα νιώθατε; Τι θα τους απαντάγατε; Τι θα σκέφτονταν για εσάς τα παιδιά σας; Στο τέλος του παιχνιδιού, πως θα βλέπατε τα παιδιά; Μήπως θα αιτιολογούσατε κάποιες συμπεριφορές τους;
Πάμε να παίξουμε λοιπόν. Σας παραθέτουμε μερικές ερωτήσεις(είναι οι πιο συνηθισμένες που κάνουν). Εννοείται, εσείς μπορείτε να προσθέσετε όλες εκείνες που να συσχετίζονται με τη δικιά σας ιστορία ζωής...

1) Ο παππούς και η γιαγιά σε μάλωναν; Ήσουν άτακτος; Πώς τα πήγαινες μαζί τους;
2) Ποιοι ήταν οι φίλοι σου; Που παίζατε και τι παιχνίδια; Ποιο άθλημα σου άρεσε;
3) Ήσουν καλός μαθητής; Σου άρεσε το διάβασμα; Σε βοηθούσαν στο διάβασμα ο παππούς και η γιαγιά; Σου άρεσε το σχολείο; Ποιο μάθημα ήταν το αγαπημένο σου; Έκανες κοπάνες;
4) Πότε αγάπησες πρώτη φορά; Τι ένιωσες; Το είπες σε κάποιον; Πότε βγήκε πρώτο ραντεβού και πώς ήταν;
5) Τσακωνόσουν με τους φίλους σου; Και πώς τα ξαναβρίσκατε; Που βγαίνατε και τι  κάνατε; Πώς πέρναγε η ώρα σας;
6) Στο σπίτι πώς πέρναγες την ώρα σου; Με τα αδέλφια σου πώς ήσουν; Τσακωνόσασταν; Ο παππούς και η γιαγιά πώς αντιδρούσαν;
7) Σου άρεσαν όλα τα φαγητά της γιαγιάς; Το έτρωγες όλο το φαγητό; Σε πίεζαν να φας με το ζόρι κάποια φαγητά γιατί είχαν βιταμίνες; Υπήρχε κάποιο που δεν σου άρεσε; Έτρωγες κρυφά τα γλυκά;
8) Έλεγες ψέματα; Είχες μυστικά; Σε ποιον τα έλεγες; Εμένα θα μου πεις ένα ;

... Και άλλες πολλές, όπως είπαμε είναι παιχνίδι νου (να ανατρέξουν οι γονείς στο παρελθόν τους) και φαντασίας (τα παιδιά με την απεριόριστη φαντασία τους να ρωτήσουν ό,τι σκεφτούν).

Δοκιμάστε αν θέλετε να απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά. Δείτε ποιες είναι οι απορίες που έχουν τα παιδιά σας για την ζωή σας. Δείτε εσείς ως γονείς αν μπορείτε να κατανοήσετε κάποια συμπεριφορά του παιδιού σας, ενθυμούμενοι τα δικά σας.  Μετά συζητήστε τα με τον/την σύντροφο σας. Κάντε μεταξύ σας μια ωραία αναπόληση του “τότε”...

Ένα διαφορετικό παιχνίδι. Χρήσιμο όμως για να έρθουν τα παιδιά σας κοντά σας με έναν διαφορετικό τρόπο.

Καλή διασκέδαση!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.


Διεκδικώ Σημαίνει Σέβομαι!



Διεκδικώ Σημαίνει Σέβομαι!
Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας (simvouleftikigamou.gr)  

Διεκδικώ σημαίνει ότι αναγνωρίζω τις προσωπικές μου δυνατότητες και αδυναμίες, τα δικά μου προτερήματα και ελαττώματα, αναλαμβάνω την ευθύνη για τη στάση μου και τις πράξεις μου, ενώ παράλληλα σέβομαι και αναγνωρίζω την αντίθετη άποψη από τη δική μου. Με λίγα λόγια διεκδικώ σημαίνει σέβομαι, τιμώ! Σέβομαι και τους άλλους και τον εαυτό μου και δεν επιτρέπω σε κανέναν να παραβιάζει τα όριά μου, είτε είναι προσωπικά, είτε είναι οικογενειακά, είτε είναι εθνικά. Τέλος, διεκδικώ σημαίνει ότι εκφράζω τη στάση μου καθαρά, χωρίς να φοβάμαι και έχω την πεποίθηση  ότι οι αξίες μου είναι σημαντικές και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται από τους άλλους.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που βοηθούν στην ενίσχυση της διεκδικητικότητας.
  • Σίγουρα θα βοηθήσει αν μάθουμε περισσότερο τον εαυτό μας, τις πεποιθήσεις μας, τις απόψεις μας, τα πιστεύω μας. Πώς θα γίνει αυτό…; Αν διαμορφώσουμε ένα προσωπικό πλαίσιο αναφοράς που μας προσδιορίζει και μας ταιριάζει. Ένα πλαίσιο που θα έχει ισχυρές βάσεις και θα μας προστατεύει από τους εξωγενείς κινδύνους, τους κινδύνους της κοινωνίας μας.
  • Σημαντικό είναι να λέμε πιο συχνά «ΟΧΙ, δεν θα το κάνω αυτό!». Το ΟΧΙ είναι μία λέξη που σπάνια την χρησιμοποιούμε ή καλύτερα που αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε για να μην φανούμε κακοί στους άλλους. Στο τέλος, καταλήγουμε να λέμε σε όλους ΝΑΙ και ας μην μας αντιπροσωπεύει. Έτσι χάνουμε την ουσία της ζωής, γεμίζουμε με υποχρεώσεις μόνο και μόνο για να ευχαριστηθούν οι άλλοι και δεν μας μένει λίγο χρόνος για εμάς, για τον εαυτό μας. Ας προσέξουμε τον εαυτό μας και ας βάλουμε όρια σε αυτά που μας αρέσουν και σε αυτά που δεν μας αρέσουν.
  •  Είναι σημαντικό να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας και να κάνουμε όνειρα. Να έχουμε το θάρρος να δηλώσουμε τα «θέλω» μας, να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας χωρίς βέβαια να καταπιέζουμε τους άλλους! Άλλωστε η διεκδικητική συμπεριφορά είναι μία κοινωνική δεξιότητα που μας επιτρέπει να μεταδίδουμε τις επιθυμίες μας, τις ανάγκες μας χωρίς να προκαλούμε «βλάβη», να προσβάλουμε ή να περιορίζουμε τους άλλους.
  • Για να λειτουργήσει σωστά η διεκδικητική συμπεριφορά είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας.
  • Τέλος, να είμαστε ο «εαυτός» μας! Δεν ωφελεί πουθενά με το να προσποιούμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε πραγματικά. Πιο σπουδαίο είναι να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν και ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας παρά να δρούμε ή να επιλέγουμε καταστάσεις μόνο και μόνο για να μας αποδεχτούν όλοι οι άλλοι και στο τέλος να μην μας αρέσει ο ίδιος μας ο εαυτός. 



Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Αγιασμός του Μορφωτικού & Χορευτικού Συλλόγου Προμάχων "Οι Πρόμαχοι"


Αγιασμός (Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού & Χορευτικού Συλλόγου Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" καλεί τα μέλη, τους χορευτές αλλά και όλους τους φίλους του συλλόγου το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 στις 18:00 το απόγευμα να παραβρεθούν στα γραφεία του συλλόγου (κεντρική πλατεία), όπου θα τελεστεί ο αγιασμός για την νέα χορευτική χρονιά.

Μέτα τον αγιασμό θα ακολουθήσει συζήτηση με ελεύθερο θέμα στα πλαίσια του συλλόγου.

Υπενθύμιση:
Το Σάββατο 11:00-13:00 θα γίνει συνάντηση όλων των τμημάτων για την δημιουργία του προγράμματος της χρονιάς.

Με τιμή
Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι"

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...