Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Πρόσκληση ενδιαφέροντος ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ που αφορά υπηρεσίες σε πολίτες



Σας ενημερώνουμε ότι το Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης του τμήματος «ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ» θα δέχεται στις εγκαταστάσεις του από τη Δευτέρα 16/3/2020 και κάθε Δευτέρα πολίτες που επιθυμούν να λάβουν υπηρεσίες διαγνωστικού-συμβουλευτικού χαρακτήρα, αλλά και υπηρεσίες θεραπευτικής περιποίησης των άκρων, από το τμήμα Ποδολογίας-Ονυχοπλαστικής.
Για τη λήψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματεία του ΔΙΕΚ Αριδαίας (τηλ. Επικ. 23840-24928, 23840-28241) έτσι ώστε να καταχωρείται η ημέρα και ώρα επίσκεψης.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας , ενώ διευκρινίζουμε ότι κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία, και ελπίζουμε ότι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι μέσα από την διαδικασία Πρακτικής Άσκησης ωφελούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι σπουδαστές που αποκτούν υψηλές πιθανότητες απορρόφησης μετά την εξοικείωση και την εμπειρία που αποκτούν.

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Γιόρτσος Γεώργιος

Δήμος Αλμωπίας : Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής εφαρμογής δήλωσης – διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων.


Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής εφαρμογής δήλωσης – διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων.
Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι, από την Πέμπτη 27/2/2020, έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης, της επιφάνειας των ακινήτων.
Μέσω της εφαρμογής https://tetragonika.govapp.gr ο Δημότης μπορεί να διακριβώσει τυχόν αποκλίσεις μεταξύ Ε9 και στοιχείων που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω του Δήμου και να δηλώσει τα πραγματικά στοιχεία επιφάνειας του ακινήτου μέχρι 31/3/2020, χωρίς την επιβολή των αναλογούντων αναδρομικών τελών και φόρων, αλλά και οποιονδήποτε άλλων προστίμων

Ο Δήμος Αλμωπίας για την αποδυνάμωση υποκαταστήματος ΕΦΚΑ/ΙΚΑ Αλμωπίας


Αποδυνάμωση υποκαταστήματος ΕΦΚΑ/ΙΚΑ Αλμωπίας
Αναφορικά με την επικείμενη μείωση δυναμικού του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ/ ΙΚΑ στην Αριδαία, θα θέλαμε να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οποιαδήποτε οικονομική και επικουρική σε αυτήν, υποβάθμιση της Αλμωπίας, μας βρίσκει σθεναρά αντίθετους. 
Μέχρι πότε η Αλμωπία θα πληρώνει το φόρο της γεωγραφικής της απομόνωσης; 
Οποιαδήποτε τυχόν στελεχιακή ενδυνάμωση, των αντίστοιχων υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ των Δήμων του Νομού μας, θα μπορούσε κάλλιστα να πραγματοποιηθεί με οποιαδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από την πρακτική της αφαίμαξης της Αλμωπίας. 
Με συμπαραστάτες  βουλευτές του νομού μας, έχουμε ήδη προσφύγει στα κέντρα των αποφάσεων. Ελπίζουμε η ενωμένη και ενωτική φωνή της Αλμωπίας, να ακουστεί από τους ιθύνοντες. Εμείς δηλώνουμε παρόντες στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του δικαίου των Αλμωπαίων!

Δήμος Αλμωπίας

Οι νέοι αριθμοί κλήσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αριδαίας



Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας μας. Οι νέοι αριθμοί κλήσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αριδαίας είναι οι εξής:
Αναγγελία Πυρκαγιάς 199
2384022199
Τηλεφωνικό Κέντρο
2384440990
Διοικητής
2384440992
Γραμματεία
2384440994
FAX
2384440995
Γραφείο Πυρασφάλειας
2384440996
Γραφείο Ανακριτικού
2384440997



Ο Διοικητής
Απόστολος Ν. Κώνστας
Αντιπύραρχος

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας: Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.



Ψήφισμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποκτά το πραγματικό νόημά της  τιμώντας καθημερινά την Γυναίκα διεκδικώντας ισότιμα δικαιώματα σε κάθε πλευρά της ζωής της & δυναμώνοντας μέρα την μέρα  τον αγώνα για την ζωή που έχουμε ανάγκη
Πέρασαν 110 χρόνια από τότε που η  Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.   
            Σήμερα την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους.   Ο μεγάλος βαθμός αντικατάστασης της βαριάς σωματικής εργασίας από τις μηχανές, η μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας δίνει τη δυνατότητα εργασίας σ’ όλους και όλες για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, για γενική αύξηση των μισθών, των κοινωνικών παροχών, του ελεύθερου χρόνου. Σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις γυναίκες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες να εργάζονται στο αντικείμενο των σπουδών τους με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με σταθερό ωράριο εργασίας. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού  με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.  Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους, στις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, στους αγροτικούς συλλόγους, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών.
             Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των κυβερνήσεων των κρατών- μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και καθιστούν τη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο.

Δε συμφιλιωνόμαστε με την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας. Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με 1ο  θύμα την πρόληψη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στον χώρο της Υγείας, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να συμμετέχουν ενεργά στο σωματείο. Η διέξοδος για όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν.
Απαιτούμε:
- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μονιμοποίηση των 40.000 και πλέον αναπληρωτών, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων! Καμία απόλυση συμβασιούχου εκπαιδευτικού!
- Εξίσωση των δικαιωµάτων των αναπληρωτών µε εκείνα των µονίµων εκπαιδευτικών! Να εξασφαλιστούν άµεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες μητρότητας µε εκείνες των µονίµων (εγκυµοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούµενη άδεια µε αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της.
- Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδοµα στέγασης, δωρεάν µετακινήσεις, δικαίωµα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών.
- Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δηµόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστηµα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής, για όλες και όλους, χωρίς καµιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρµάκων.
- Επίδοµα γέννησης σε όλες, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισµό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
- Αποκλειστικά δηµόσιες, δωρεάν και αναβαθµισµένες δοµές των γονιών. Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά στα Δημόσια Προσχολικής Αγωγής. Να γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τροφεία και άλλη οικονοµική επιβάρυνση Νηπιαγωγεία, με χρηματοδότηση, με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές και με μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
- Ίδια δικαιώµατα στον Σύλλογο Διδασκόντων και στη λειτουργία του σχολείου, ίδια συνδικαλιστικά δικαιώµατα για µόνιµους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,
δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας
Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γ. Γραμματέας
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος                                        Τραπεζανίδης Γιώργος

Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας: Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα άμεσα μέτρα στα σχολεία για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού!



Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα άμεσα μέτρα στα σχολεία
για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού!

  Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας καλεί το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα άμεσα μέτρα στα σχολεία για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού!
  Αναγκαία και η άμεση ανταπόκριση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων για την λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης !
  Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας φέρνουν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό (καθαρίστριες, σχολίατροι κ.α.).Οι ευθύνες βαρύνουν διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή.
  Τα χρόνια προβλήματα αντικειμενικά επιδεινώνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν την ανασφάλεια και τον φόβο σε μαθητές και γονείς, αλλά και το έδαφος για να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Το κλείσιμο των σχολείων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει, κάτω από το χαλί, την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που φανερώνει ότι και σ’ αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
  Τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δε μπορεί να είναι αποτελεσματικά αν δε συνοδεύονται από άμεσα μέτρα που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος.
  Με την ιδιαίτερη ευθύνη που αισθανόμαστε ως εκπαιδευτικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος:
1.      Άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).
2.      Άμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη.
3.      Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
4.      Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
5.                  Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων. Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας να καλεί το Υπουργείο τους συναδέλφους, να μην παρουσιάζονται στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα, και, ταυτόχρονα, να διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές, από την οποία για τις τέσσερις πρώτες μέρες χάνουν και το μισό μεροκάματο.
6.      Άμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των συλλόγων γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι σύλλογοι διδασκόντων για την προβλεπόμενη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στη σχολική μονάδα (για παράδειγμα επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τον οικογενειακό γιατρό κλπ.).
Είναι επιτακτική ανάγκη, ανεξάρτητα από το φαινόμενο του κορωνοϊού, επιτέλους, να υλοποιηθούν τα πάγια αιτήματα:
1.      Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
2.      Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχος για τους ανασφάλιστους, άνεργους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και τις οικογένειές τους.
3.      Πλήρης και δωρεάν εμβολιασμός και ιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.


για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας
Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γ. Γραμματέας

Πριβαρτιτσάνης Πέτρος                                        Τραπεζανίδης Γιώργος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...