Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Δυο τύποι ψαρεύουν . Ο ένας δεν πιάνει τίποτα. 

Ο άλλος κάθε λίγο και λιγάκι πιάνει κι από ένα ψάρι σχεδόν 1 μέτρο, το βγάζει από το αγκίστρι και το ξαναρίχνει στη θάλασσα. 

Μετά από ώρες λέει ο πρώτος: 


"Θεατρικό Παρουσιολόγιο" από το Τμήμα Υποκριτικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Το Τμήμα Υποκριτικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ παρουσιάζει την παράσταση "Θεατρικό Παρουσιολόγιο" σε σκηνοθεσία της Νίκης Ποζίδου!!!

Δευτέρα, 23 Μαΐου στις 8:30 μ.μ. - 11:30 μ.μ.

Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο

7 πασίγνωστοι δραματουργοί του Παγκόσμιου Θεάτρου ... ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια και μοναδική παράσταση που αριστοτεχνικά σκηνοθετεί η εκπαιδεύτρια υποκριτικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ  Νίκη Ποζίδου....














Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλμωπίας

  

         Σας καλούμε να έρθετε στις 16 Μαΐου ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016.

ΘΕΜΑ 2ο  
Εκμίσθωση αγροτεμαχίων Αψάλου (πρώην σχολική περιουσία).

ΘΕΜΑ 3ο  
Έγκριση 2ης παράτασης του έργου με τίτλο «AΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ».

ΘΕΜΑ 4ο  
Ορισμός ή μη πληρεξουσίου δικηγόρου για παράσταση πολιτικής  αγωγής , σε ποινική υπόθεση η οποία εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης στις 2/6/2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ..

ΘΕΜΑ 5ο  
Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για την από 27/10/2016 και με αριθμό κατάθεσης 27/2016 αγωγή του Γεωργίου Ελευθερίου η οποία εκδικάζεται ενώπιων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

ΘΕΜΑ 6ο   
Ορισμός πληρεξούσιου Δικηγόρου προκειμένου να παραταθεί στις 20/5/2016 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας (απ. κατάθεσης αγωγής 753/2015).

ΘΕΜΑ 7ο   
Άσκηση ειδικών μέσων κατά την από 19/4/2016 οριστικού προσδιορισμού της ΔΟΥ  Εδέσσης με αριθμό απόφασης 39/2016.

ΘΕΜΑ 8ο  
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΄΄ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ,ΛΟΙΠΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ & ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ.

ΘΕΜΑ 9ο  
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΄΄ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ΄΄.

ΘΕΜΑ 10ο   
Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμό όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ Υπ. Αποφ. 11389/93 με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης)  για την προμήθεια   ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού για τις ανάγκες του Δήμου, του ΚΕΚΠΑ, της ΔΗΚΕΑ, της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλμωπίας .

ΘΕΜΑ 11ο  
Έγκριση όρων διαγωνισμού για το έργο: «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας Δ.Ε. Αριδαίας».

ΘΕΜΑ 12ο   
Έγκριση όρων διαγωνισμού για το έργο: «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας Δ.Ε. Εξαπλατάνου».

ΘΕΜΑ 13ο  
Έγκριση όρων διαγωνισμού για το έργο: «Ασφαλτόστρωση Δ.Ε. Αριδαίας».

ΘΕΜΑ 14ο  
Υπογραφή της σύμβασης «Συντήρηση και επισκευή αρδευτικών γεωτρήσεων ΔΕ Αριδαίας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Συντήρηση και εξωραϊσμός γεωτρήσεων ύδρευσης από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Αλμωπίας



Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Αλμωπίας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών της προχωρά σε μία παρέμβαση ουσίας.
Συγκεκριμένα, προχωρά στην συντήρηση και τον εξωραϊσμό των οικίσκων –πάνω από 70 στον αριθμό- όπου στεγάζονται οι γεωτρήσεις ύδρευσης, οι οποίοι παρουσιάζουν μία εξαιρετικά άσχημη εικόνα, καθώς δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Η παραπάνω παρέμβαση στοχεύει στην αποκατάσταση χρόνιων ζητημάτων, ο καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου, ο εξωραϊσμός των οικίσκων με τα απαραίτητα υλικά, η διαφύλαξη των γεωτρήσεων από δολιοφθορές και ζημιές που υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Χρήστος Γεωργίου έκανε την εξής δήλωση:
«Η δική μας Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον ρόλο της όσον αφορά σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Είναι απαράδεκτο να παραμένουν οι γεωτρήσεις ύδρευσης εδώ και τόσα χρόνια εκτεθειμένες. Η ύδρευση είναι ένας τομέας ιδιαίτερα ευαίσθητος και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε. Αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και έτσι θα συνεχίσουμε».

Στην Ζώνη υποχρεωτικού Εμβολιασμού όλων των βοοειδών κατά της ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ η ΠΕ Πέλλας



Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Πέλλας κάνει γνωστό στους κτηνοτρόφους που είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων ότι η Π.Ε. Πέλλας έχει ενταχθεί στην Ζώνη υποχρεωτικού Εμβολιασμού όλων των βοοειδών κατά της ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ. Συνεπώς , θα πρέπει , όλοι οι βοοτρόφοι να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό των ζώων , τις υποχρεώσεις τους , τις δεσμεύσεις στις οποίες υπόκεινται οι μονάδες καθώς και τις διαδικασίες κάθε είδους μετακίνησης των βοοειδών για σφαγή , πάχυνση κ.τ.λ.


Τηλέφωνα Κτηνιατρικών Γραφείων
ΑΚ Αριδαίας    2384021391
ΑΚ Γιαννιτσών  2382022594
ΑΚ Δροσερού   2381096198
ΑΚ Έδεσσας  2381351331
ΑΚ Κρύας Βρύσης   2382061563
ΑΚ Σκύδρας   2381089339
ΑΚ Φούστανης    2384062214

                                                                              Ο Διευθυντής

                                                                         Τσαντάκης  Τρύφων

ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ



Η  ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ

Αυτή τη Κυριακή , στις 5 το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο της Αριδαίας, ξεκινά η τελευταία φάση της μεγάλης προσπάθειας για την άνοδο της ομάδας μας στη Γ’ Εθνική  Κατηγορία.
Αντιμετωπίζουμε στον 1Ο αγώνα των μπαράζ την ομάδα του Παϊκου   Γουμένισσας , Πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Κιλκίς.
Η συμπαράσταση όλων των φιλάθλων της Αλμωπίας , αλλά και του Ν. Πέλλας γενικότερα με την παρουσία τους στο γήπεδο θα είναι καθοριστικοί παράγοντες , για να πετύχουμε την πρώτη μας νίκη.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Η διατροφή της επιτυχίας στις εξετάσεις



Γράφει η Νόρα Καρατσικάκη-Βλάμη, MSc Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος , πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Οι μέρες των εξετάσεων έφτασαν, με τη σωστή διατροφή να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο. Ο οργανισμός για να αντέξει στη δοκιμασία του έντονου άγχους και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις για συγκέντρωση, ετοιμότητα, διαύγεια και μέγιστη πνευματική απόδοση θα πρέπει να είναι καλά οχυρωμένος με μία διατροφή ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το καθημερινό διαιτολόγιο είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη), το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας ή τα ψάρια, τα ζυμαρικά, το μέλι και η μαύρη σοκολάτα. Τα παραπάνω συμβάλλουν στην καλή λειτοργία του νευρικού συστήματος, στη μείωση της πνευματικής κόπωσης, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη αντίσταση στην κόπωση. Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού αλλά και η καλή κατανομή των υπόλοιπων γευμάτων μπορούν συνολικά να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη γνωσιακή λειτουργία και να παρέχουν γλυκόζη στον εγκέφαλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Έτσι, κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες γι’ αυτές τις μέρες είναι:
Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό! Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι. Παράλληλα, η συστηματική λήψη πρωινού μειώνει το άγχος, τη μελαγχολία και τη συναισθηματική κατάθλιψη.
Η κατανάλωση μικρών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά 3-4 ώρες, εξασφαλίζουν την καλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου ώστε να λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων προκαλούν κόπωση, ελαττώνουν τη συγκέντρωση, την ικανότητα απομνημόνευσης και την πνευματική απόδοση.
Η αυξημένη πρόσληψη υγρών συνδράμει στη γενικότερη καλή λειτοργία του οργανισμού. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία. Συνεπώς, η κατανάλωση υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, με το νερό να αποτελεί την πιο ιδανική επιλογή.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση καφεΐνης που επιτείνει την νευρικότητα και βλάπτει σοβαρά την πνευματική απόδοση. Υπόψη ότι καφεΐνη υπάρχει επίσης σε αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, τσάι (τεΐνη), κακάο, σοκολάτα, σοκολατούχα γάλατα και σε προϊόντα που περιέχουν πραγματική σοκολάτα, όπως γλυκά, μπισκότα, επιδόρπια και ορισμένα δημητριακά πρωινού.
Απαραίτητη κρίνεται η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας, και κυρίως μαύρης με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Η παραγωγή ενδορφινών που εκλύονται από τον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωσή της, βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές διεργασίες. Όμως, η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να «εκτοπίσει» άλλα τρόφιμα από το διαιτολόγιο των μαθητών ή να επιδράσει αρνητικά στο σωματικό βάρος. Ιδανική λύση είναι η μικρότερης ποσότητας γλυκές απολαύσεις για περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Καλή επιτυχία σε όλους!



ΠΗΓΗ...http://www.agriniopress.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Β΄ ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ_ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις

Επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας για την προετοιμασία της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το πρωί με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Κούγκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προκειμένου να ενημερωθεί για την προετοιμασία της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων και την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν απρόοπτων θεμάτων που θα προκύψουν στα σχολεία της Πέλλας κατά την περίοδο των εξετάσεων, ώστε να συνδράμουν στο έργο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, σε μήνυμά του για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων αναφέρει: 

«Οι τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα σε μία δύσκολη περίοδο πρωτίστως για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τους δασκάλους τους. Η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ‘αντανακλά’ τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς που οι μαθητές και οι μαθήτριες δούλεψαν σκληρά και προετοιμάστηκαν για τη διαδικασία των εξετάσεων. Μία ψυχοφθόρα και επίπονη διαδικασία η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Μεγάλη επιβράβευση, η εισαγωγή στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Χώρας. Η συνέπεια, η εργατικότητα και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση ανταμείβεται, οπότε οι υποψήφιοι μαθητές και μαθήτριες πρέπει να αποτυπώσουν αυτήν την περίοδο όλα όσα έμαθαν όλη τη χρονιά. Εύχομαι καλή επιτυχία στα παιδιά μας και καλή δύναμη στις οικογένειες και τους δασκάλους, που δίνουν κι αυτοί τον δικό τους αγώνα. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή και τα στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας για την άρτια προετοιμασία για την επιτυχή πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων». 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων η τήρηση της νέας νομοθεσίας

Σύσκεψη με αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πλυντηρίων αυτοκινήτων 


Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των πλυντηρίων αυτοκινήτων, μετά από σχετικά πρόσφατη επικαιροποίησή του. 

Την σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ, επίσης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Π. κ. Παναγιώτης Κερασόπουλος, ο Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Πέλλας κ. Χρήστος Νιστέλκας, η Νομική Σύμβουλος Π.Ε. Πέλλας κα Παρασκευή Ρέτζιου, στελέχη των Πολεοδομικών Υπηρεσιών και Τμημάτων Συγκοινωνιών, ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες πλυντηρίων αυτοκινήτων, κ.ά. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των πλυντηρίων αυτοκινήτων και οι νεότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται, με έμφαση στις προδιαγραφές που χρειάζεται να πληρούν οι εγκαταστάσεις σε σχέση με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

 Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, «…είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες των αντίστοιχων επιχειρήσεων να είναι ενημερωμένοι για το τί προβλέπει ο νόμος και, έγκαιρα, να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τη νομοθεσία και, το κυριότερο, ασφάλεια για τους εξυπηρετούμενους πελάτες, τους περιοίκους και προστασία του περιβάλλοντος». 

Παρόμοιες συναντήσεις προγραμματίζονται και για τους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ» ΠΕΡΙ «ΕΣΚΕΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ»



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ»
ΠΕΡΙ «ΕΣΚΕΜΈΝΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ»

Με έκπληξη μας, διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής περί «εσκεμ(μ)ένης παραπλάνησης» των αγροτών – κτηνοτρόφων της περιοχής με πιθανότερο αποδέκτη τον συνεταιρισμό μας.
Οφείλουμε λοιπόν να ενημερώσουμε, ακόμη μια φορά, τους ενδιαφερόμενους. Η δική μας άποψη, εσκεμμένη μεν αλλά διόλου παραπλανητική, είναι πως οι περισσότερες από τις άδειες λειτουργίας πύλης Α’ δοθήκαν επιπόλαια εφέτος χωρίς  τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που θα εξασφάλιζαν την ορθή συμπλήρωση και κατάθεση αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Μέχρι πέρσι για να ξεκινήσει την λειτουργία της μια πύλη Α’ έπρεπε να συγκεντρώσει υπογραφές από το 5%  αυτών που κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ στο Νομό. Αυτό εξασφάλιζε την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης που θα έπαιρνε έγκριση, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα  για όλον τον χρόνο. 
Αυτό εφέτος δεν ίσχυε. Δοθήκαν άδειες λειτουργίας ακόμη και σε επιχειρήσεις με 1-2 άτομα προσωπικό. Εφιστούμε λοιπόν άλλη μια φορά την προσοχή, όσων καταθέτουν αιτήσεις ΟΣΔΕ, στην επιλογή του φορέα καταχώρησης. Ας σκεφτεί ο κάθε παραγωγός που θα πάνε τα χρήματα που θα πληρώσει και ποιές θα είναι οι παροχές που θα έχει από τον φορέα που θα επιλέξει. 
Ο ΑΦΟΣ θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν, σ’ αυτούς που θα μας επιλέξουν,  τις υπηρεσίες του που αφορούν το ΟΣΔΕ (αποσφαλμάτωση, ενστάσεις, αντίγραφα από το αρχείο του κτλ). Θα είμαστε συνέχεια κοντά στον αγρότη – κτηνοτρόφο γιατί ένας συνεταιρισμός δεν εξαρτάται από την διάθεση ενός ιδιώτη επιχειρηματία αλλά συνεχίζει την λειτουργία του ακόμη κι αν τα πρόσωπα αλλάξουν. 
Επιπλέον πιστεύουμε πως οι αρμόδιοι, για κάθε ιδιωτική επιχείρηση, που θα αποφασίσουν αν η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί δεν είναι οι υπάλληλοι της.  Υπεύθυνοι υλοποίησης και υπόλογοι του προγράμματος είναι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση δε θα δεχτούμε την κακοπροαίρετη κριτική πρώην υπαλλήλων της ΕΑΣ και του ΑΦΟΣ οι οποίοι έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης των λαθών του παρελθόντος. Οι κύριοι και κυρίες που υπογράφουν τις δημοσιεύσεις ως υπεύθυνοι υλοποίησης ας μας εξηγήσουν γιατί ενώ τόσα χρόνια, με πολλές διαφορετικές διοικήσεις, με την 20ετή πείρα τους, όπως ανακοινώνουν, δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τον αγρότη όπως θα έπρεπε, τώρα ισχυρίζονται πως θα τα καταφέρουν καλύτερα. Ξέρουμε πως είναι ορκισμένοι «εχθροί» του συνεταιρισμού μας, γιατί με την εξυγίανση που επιχειρούμε τα τελευταία χρόνια έχουν θιχτεί τα προσωπικά τους συμφέροντα όπως τα είχαν συνηθίσει και δε δέχτηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ελπίζουμε τώρα να έχουν καταλάβει πως η νοοτροπία του «δημοσίου» πλέον δε μπορεί να συνεχιστεί και να εργαστούν για τους νέους τους εργοδότες με περισσότερο ζήλο.



Για τον Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Ο Πρόεδρος

Παντελής Μπερμπέρης

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ


Μέτρα προστασίας των ματιών από τον ήλιο, συνιστούν οι οφθαλμίατροι εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου αφού η χώρα μας παρουσιάζει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
Ναι μεν ο ήλιος είναι πηγή φωτός αλλά σε βάθος χρόνου προκαλεί σημαντική ζημιά στα μάτια και σοβαρές βλάβες στην όραση.
«Για το λόγο αυτό όλοι μας χρειάζεται να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες» τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ Ιωάννης Μάλλιας, με την ευκαιρία της έναρξης του καλοκαιριού.
Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η αιτία για μια σειρά από παθήσεις των ματιών, οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο, καθώς επίσης και για τη γήρανση των ματιών μας.

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΤΙΩΝ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ακτινοβολίες που προκαλούν βλάβες στα μάτια είναι:
·         Οι υπεριώδεις ακτίνες, υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλοειδή φακού (π.χ. καταρράκτης)
·         Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση ωχράς κηλίδας).
«Είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε πως ο ήλιος δρα αθροιστικά και η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις των ματιών οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο» εξηγεί ο Δρ Μάλλιας.
Συγκεκριμένα οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου σε βάθος χρόνου προκαλούν:
·         Γήρανση του ευαίσθητου λεπτού δέρματός των βλεφάρων, που έρχεται πιο γρήγορα από το υπόλοιπο δέρμα
·          Eμφάνιση όγκων στα βλέφαρα, όπως επιθηλιώματα και μελανώματα τα οποία χρήζουν έγκαιρης χειρουργικής αφαίρεσης
·         Εμφάνιση πτερυγίου, μια εκφύλιση του επιπεφυκότος κατά την οποία δημιουργείται ένας ινοαγγειακός 'ιστός' πάνω στον κερατοειδή χιτώνα
·          Καρκίνωμα του επιπεφυκότος, (πιο σπάνιο) το οποίο φαίνεται να έχει ως παράγοντα κινδύνου τις υπεριώδεις ακτίνες
·         Ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα, ανάλογη με αυτή από οξυγονοκόλληση, κατά την οποία ο ασθενής έχει πόνο, έντονη φωτοφοβία και δυσκολία να ανοίξει τα μάτια του
·         Μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας καταρράκτη
·         Εμφάνιση γεροντικού καταρράκτη
·         Βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το βυθό του ματιού
·         Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΓΥΑΛΙΑ
Το πρώτο μέτρο προστασίας και το πιο εύχρηστο σε όλους είναι η χρήση γυαλιών ηλίου. Οι φακοί χρειάζεται να μπορούν να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.
Για το λόγο αυτό τα γυαλιά που θα αγοράσετε χρειάζεται να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
·         Να αναγράφουν «100% UV Protection», που σημαίνει πως προστατεύουν τα μάτια από τις ακτινοβολίες οι οποίες δεν βρίσκονται εντός των ασφαλών ορίων μήκους κύματος (δηλαδή παρέχουν προστασία από τις UVA ακτίνες κατά τουλάχιστον 99% και από τις UVB κατά 95%)
·         Ο φακός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και στην χρήση των γυαλιών. Για παράδειγμα, οι «degraded» φακοί, αυτοί δηλαδή με την διαβαθμισμένη σκουρότητα είναι ιδανικοί αν οδηγείτε πολύ συχνά, καθώς το σκούρο πάνω μέρος αποκλείει την ακτινοβολία, ενώ το πιο ανοιχτόχρωμο κάτω μέρος σας επιτρέπει να βλέπετε μέσα στο αυτοκίνητο. Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση «καθρέπτη» αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, αλλά μειώνουν πολύ την φωτεινότητα, ενώ είναι πιο ευάλωτοι και στις γρατζουνιές. Ζητήστε πολωτικούς φακούς για περιορισμό του «θαμπώματος» από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες, αν ασχολείστε π.χ. με σπορ της παραλίας, ενώ αν θέλετε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι η πιο δημοφιλής λύση. Επίσης οι φακοί που εκτείνονται μέχρι το ενδιάμεσο ματιού και αφτιού αποκλείουν ακόμη περισσότερη φωτεινότητα και είναι ιδανικοί για μεγαλύτερη «συσκότιση»
·         Το χρώμα των φακών. Το χρώμα δεν επηρεάζει την προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους «αντίληψης» της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπετε μέσω αυτών. Έτσι, επιλέξτε: Γκρίζους φακούς για μειωμένη ένταση του φωτός, χωρίς μεγάλη διαστρέβλωση χρωμάτων και αντίθεσης. Καφέ φακούς για όραση με μεγαλύτερες αντιθέσεις, καθώς απορροφούν αρκετό «μπλε φως» και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα. Κιτρινωπούς φακούς για να ξεχωρίζετε ευκολότερα λεπτομέρειες. Αυτοί οι φακοί ενισχύουν την αντίθεση, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση με πολύ ήλιο.
Τέλος, τα γυαλιά ηλίου καλό θα ήταν να μη ξεπερνούν τα δύο έτη χρήσης. Αυτό έχει να κάνει τόσο µε τη φυσική τους φθορά, όσο και µε τις αλλοιώσεις που υφίσταται ο φακός.



Ιωάννης Α. Μάλλιας,
Χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Clinical Fellow in Cornea and external disease, Columbia University New York

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2109320215 ή επισκεφθείτε το site: www.malliaseye.gr  

ΕΚΦΡΑΣΗ Αλμωπίας: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "φτυστός ο μακαρίτης" 27-29 Μαΐου στο Ξενιτίδειο



ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
φτυστός ο μακαρίτης 27-29 Μαΐου στο Ξενιτίδειο

Ο θεατρικός σύλλογος ΕΚΦΡΑΣΗ Αλμωπίας,  παρουσιάζει την κωμωδία της Πένυς Φυλακτάκη "Φτυστός ο μακαρίτης" στο ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από Παρασκευή 27 έως Κυριακή 29 Μαΐου,  ώρα 9 μμ. Είσοδος 5 ευρώ.

Εισιτήρια προπωλούνται: ΣΥΜΒΟΛΗ, ΤΟΞΙΔΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΑ, CAFE Bar VENTURE, ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΟΛΓΑ, ELECTRON STORES ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ - ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Πένυ Φυλακτάκη,  Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγεωργιάδης, Σκηνογραφία - Εικαστική επιμέλεια: Λεωνίδας Γκέλος,  Μουσική: Νίκος Αποστολίδης, Αφίσα: Λεωνίδας Γκέλος, Μακιγιάζ: Αναστασία Τσάνταλη, Αθανασία Διαμαντοπούλου, Κονσόλα : Γιώργος Τσαμπούρης

ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΜΙΣΕΛ: Νίκος Καρασαβίδης, ΚΛΗΤΗΡΑΣ: Θανάσης Πασπαλάς, 

ΓΕΝΝΑ
ΜΑΜΗ: Ταρασίδου Σοφία, ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΛΑ: Δέσποινα Μαυρίδου, ΛΑΜΠΡΙΝΗ: Κατερίνα Κυριακίδου, ΓΙΑΓΙΑ: Κωνσταντίνα Χριστιανίδου, ΣΤΕΛΙΟΣ: Σταύρος Καραγεωργιάδης

ΚΗΔΕΙΑ
ΝΕΟΚΟΡΟΣ: Αβραάμ Ιερόπουλος, Φώτης Πιρελής, ΑΝΝΑ: Λένα Ιατρίδου, ΝΑΝΑ: Δέσποινα Μαυρίδου, ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ: Ελένη Μιχαηλίδου, ΕΓΚΥΟΣ: Σοφία Παπαδοπούλου, ΒΟΗΘΟΣ ΝΕΟΚΟΡΟΥ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ : Ραφαήλ Παρλάκογλου

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κική Παπαδοπούλου, ΕΒΙΤΑ: Λένα Ιατρίδου, ΓΙΑΓΙΑ: Ελένη Μιχαηλίδου, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δέσποινα Μαυρίδου, ΘΑΝΟΣ: Αβραάμ Ιερόπουλος

Έτερψε «Η αυλή των θαυμάτων» της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου Προμάχων


Πρόμαχοι 12 Μαίου 2016
Αίθουσα εκδηλώσεων
Γυμνάσιο Προμάχων
Θεατρική παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη- διασκευή.

Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα.
Η χαμογελαστή υποδοχή στην είσοδο από τα παιδιά της Σωσάνδρας και των Προμάχων και το απαραίτητο εισαγωγικό φυλλάδιο.
Το στρίμωγμα του τεράστιου φιλοθεάμονος κοινού.
Γονείς, φίλοι, συγγενείς, γιαγιάδες, μικρά παιδιά στις αγκαλιές.
Η γλυκιά αδημονία να ξεκινήσει η βραβευμένη παράσταση.
Η προσέλευση των επίσημων φορέων.
Η εμφανής αγωνία στα πρόσωπα των υπευθύνων και των ηθοποιών.
Το συνεχές πανικόβλητο τρέξιμο στα παρασκήνια, πολύβουο μελίσσι θαρρείς.
Οι επιβεβλημένοι χαιρετισμοί, οι σύντομοι λόγοι.
Τα φώτα χαμηλώνουν, απόλυτη ησυχία.
Η αναδρομική παρουσίαση στον τεράστιο βιντεοπροτζέκτορα.
Το άνοιγμα της αυλαίας.
Τα φαντασμαγορικά σκηνικά, οι επαγγελματικές ερμηνείες των δροσερών ηθοποιών.
Το ταξίδι στον μύθο του έργου, οι προβληματισμοί, τα μηνύματα, τα γέλια, οι χοροί, οι άψογοι συγχρονισμοί, τα εντυπωσιακά κοστούμια, τα επιλεγμένα-in to the point-τραγούδια, η συμμετοχή των θεατών, το χειροκρότημα, το πέσιμο της αυλαίας, η αίσθηση ότι τελείωσε πολύ γρήγορα, ότι δεν θέλεις να φύγεις, η υπόκλιση, η αναγνώριση και οι ανθοδέσμες στην «ψυχή» της παράστασης, οι φωτογράφοι, τα δάκρυα συγκίνησης…..
Η έξοδος από την αίθουσα, τα διθυραμβικά σχόλια, η ξαφνική κατακλυσμιαία καταιγίδα, που σου μουσκεύει όλο το κορμί, και η αίσθηση ότι δεν σε νοιάζει ούτε το μουσκίδι, ούτε το δίωρο που αφιέρωσες, έχοντας μέσα σου βαθιά την πεποίθηση, ότι στον τόπο σου, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει μέλλον, υπάρχει πολιτισμός, φιλοκαλία,  "αγάπη προς το κάλλος" το εξυψωμένο, το θαυμάσιο,  και ευαισθησία, που αυτά τα παιδιά θα τα καλλιεργήσουν και θα τα κάνουν να ανθίσουν και να μυροβλήσουν στην γενική ερημιά, που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν.
Το ασυναίσθητο μήνυμα του έργου που μόλις παρακολούθησες, να ηχεί έντονα στα αυτιά σου: 
    «Και νερό να’ μασταν, θα’ χαμε βρει μια στέγη».


Οι συντελεστές

Η αναμονή









                                        Τα παρασκήνια                                  






Οι χαιρετισμοί












Η παρουσίαση











Η παράσταση





































Αυλαία












Η αποθέωση











ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...