Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Έδεσσα. Οι Κερασιές θα ανθίσουν και φέτος …

 


ΟΙ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Οι Κερασιές θα ανθίσουν και φέτος … έγραψε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης μιλώντας για τις Κερασιές της Έδεσσας που φτιάχνουν τα περίφημα πετροκέρασα τα πασίγνωστα παγκοσμίως ως Κεράσια Βοδενών.

Το νερό πηγή ζωής για την περιοχή που φημίζεται για τους Καταρράκτες της Έδεσσας σμιλεύει το βράχο της Έδεσσας και τροφοδοτεί τις καλλιέργειες του πολύτιμου κόκκινου φρούτου με τα πιο σημαντικά διατροφικά και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά. Τα Κεράσια Έδεσσας αποτελούν εδώ και αιώνες μια μοναδική γαστρονομική απόλαυση. Η απόλαυση ωστόσο αυτή ξεκινά με την μαγεία του λευκού άνθους της κερασιάς που πλημμυρίζει κάμπους, βουνά και μπαξέδες.

Ένα τεράστιο ποτάμι με λευκά λουλούδια που ξεκινάει από τις πεδιάδες της Πέλλας και της Ημαθίας δίπλα από τις ροζ ανθισμένες ροδακινιές, ξεκινάει … προς το βουνό. Με την ανθοφορία των Κερασιών ξεκινάει η γιορτή της Άνοιξης και πολλοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης όπως εξηγεί ο υπεύθυνος τουρισμού της Έδεσσας Ευάγγελος Κυριακού.

Φέτος οι δρόμοι του Κερασιού αποτελούν μια οικοτουριστική διαδρομή την οποία μπορούν να επιλέξουν οι επισκέπτες με επισκέψιμα αγροκτήματα, κερασογνωσία και γευσιγνωσία προϊόντων κερασιού στην Ορεινή Πέλλα κοντά στο Βέρμιο, το Καϊμάκτσαλάν, την Λίμνη Βεγορίτιδα αλλά και τον υδροβιότοπο Αγρα-Βρυτών-Νησίου, το κέντρο του Εδεσσαϊκού κερασεώνα. Παράλληλα οι διαδρομές με ποδήλατο και περπάτημα προσφέρουν την αναγκαία αναζωογόνηση που χρειαζόμαστε όλοι. Μια επαφή με την φύση είναι το αναγκαίο ξεμούδιασμα μετά τον χειμώνα.  Λόγω της τρέχουσας κατάστασης η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας έχει οργανώσει μέσα από το κέντρο τουριστικής πληροφόρησης Έδεσσας «ψηφιακές εκδρομές» για τους μαθητές των σχολείων από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσουν από κοντά τόσο τους Δρόμους του Νερού όσο και του Δρόμους του Κερασιού. Όταν θέλεις, πάντα θα βρίσκεται ένας τρόπος …   

Φέτος στις αρχές του Μάη οργανώνεται η ετήσια ανθοέκθεση με σήμα την ανθισμένη κερασιά ενώ λίγο αργότερα στα τέλη του μήνα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στις αγορές του κόσμου τα Κεράσια Βοδενών, τα Κεράσια Έδεσσας. Για τους μυημένους γνώστες που θέλουν απευθείας επαφή με αγρότες και γεύσεις από το χωράφι στο πιάτο του γευσιγνώστη, υπάρχει η λύση του www.cherriesonline.gr το οποίο εδώ και χρόνια δημιουργεί μια σχέση μυσταγωγίας με τα ατέλειωτα καθώς φαίνεται μυστικά του κερασιού. Ναι, το καλύτερο, απευθείας στην πόρτα σας!

Περισσότερες πληροφορίες για τις ανθισμένες κερασιές και τα σημεία θέασης θα βρείτε στον χάρτη ανθοφορίας καθώς επίσης και στον δικτυακό τόπο της Έδεσσας www.edessacity.gr όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για την Κάρτα Πόλης της Έδεσσας, την EdessaCityCard καθώς επίσης και να δηλώσετε ενδιαφέρον για την συμμετοχή στα προγράμματα των μαθητικών ψηφιακών εκδρομών της Έδεσσας. Η άνοιξη ήρθε, απολαύστε την πλάι στο λευκό λουλουδάκι της κερασιάς …


Photo FB Edessa Tourist Information Center

Tel +302381020300




Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις κερασοκαλλιέργειες της Πέλλας.

 


Έδεσσα, 2 Απριλίου 2021

 

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις κερασοκαλλιέργειες της Πέλλας.  

  Ζητά να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

 

Για ακόμη μία χρονιά, πλήττονται σοβαρά οι κερασοκαλλιεργητές της Πέλλας, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις 25 και 26 Μαρτίου.   

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τους ενημερώνει για τις ζημιές στην παραγωγή  κερασιών και ζητά να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις, για την αντιμετώπιση των οικονομικών απωλειών.

Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:

«…Επανερχόμενοι στο θέμα των ζημιών από τον πρόσφατο παγετό του Μαρτίου (25/03 και 26/03), διαπιστώνουμε, ότι πολύ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί, εκτός από τα ροδάκινα, νεκταρίνα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και όλες οι πρωϊμανθείς ποικιλίες κερασιάς (τσολακέϊκα, early Bigi, Early lorry, B. Bourlat, grace Star, giant red κ.α), των τοπικών κοινοτήτων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

 

Συγκεκριμένα, από τις αυτοψίες των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Πέλλας αλλά και ιδιωτών, φαίνεται ότι ενώ τα δέντρα ανθίζουν κανονικά, ο ύπερος στο εσωτερικό του άνθους έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η γονιμοποίηση. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει ακαρπία και ολέθριες επιπτώσεις στα εισοδήματα και στην επιβίωση των κερασοπαραγωγών.

Με δεδομένο ότι η Πέλλα κατέχει το 67% της παραγωγής κερασιών στην χώρα μας, ζητούμε να βρεθεί  η  βέλτιστη  λύση,  ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην αγροτική παραγωγή των κερασιών της Πέλλας και να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

 

Σε δήλωσή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει: «Η έγκαιρη δρομολόγηση οικονομικών αποζημιώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες μας και την τοπική αγορά, δεδομένου ότι τα αγροτικά εισοδήματα αποτελούν την βάση της τοπικής οικονομίας».   

Ο Δήμος Αλμωπίας υλοποιεί σύστημα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

 


Αριδαία 02/04/2021

 

Θέμα: Ο Δήμος Αλμωπίας υλοποιεί σύστημα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Ο Δήμος Αλμωπίας, δίνει λύση σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής, προβαίνοντας το προσεχές διάστημα στην υλοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Οι πλαστικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα υλικά λόγω του περιεχομένου τους, με τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα να αποτελούν το μεγάλο ποσοστό της συνολικής παραγωγής αποβλήτων στη χώρα μας.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα απόβλητα κτηνοτροφίας, τα υπολείμματα καλλιεργειών, πλαστικά δοχεία φυτοφαρμάκων - λιπασμάτων και τα πλαστικά εξαρτήματα θερμοκηπίων.

Στο Δήμο Αλμωπίας, έναν κατεξοχήν αγροτικό Δήμο, εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων να απορρίπτονται, μετά το άδειασμά τους, κοντά στα σημεία υδροληψίας όπου χρησιμοποιήθηκαν.

Με την προμήθεια 83 πλαστικών κόκκινων κάδων εναπόθεσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Δήμου, δίνεται οριστική λύση σε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς οι συσκευασίες αυτές απαιτούν ειδική διαχείριση. Η αποκομιδή και διαχείριση των συσκευασιών αυτών θα γίνεται από εταιρεία με ειδική άδεια συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων όπως ορίζει ο νόμος.

Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σωστά δεν αρκεί μόνο η τοποθέτηση των κάδων, αλλά και η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή όλων των αγροτών του Δήμου μας. Η καύση και απόρριψη των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όλους μας.

Ο Δήμος Αλμωπίας και η Δημοτική Αρχή, συνεχίζουν την προσπάθεια για ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, βάζοντας στην καθημερινότητα μας την σωστή διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...