Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Εντυπωσιακή χορηγία της αλευροβιομηχανίας ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε. στο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ -- Ευχαριστήρια επιστολή!!!


Ευχαριστήριο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

 Το Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ευχαριστεί θερμά την αλευροβιομηχανία ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε. για την ευγενική χορηγία πρώτων υλών Αρτοζαχαροπλαστικής.
Οι χορηγούμενες ποσότητες θα χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα Αρτοζαχαροπλαστών του ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.
Την χορηγία αυτή λαμβάνουμε με ιδιαίτερη χαρά σε μια περίοδο που η οικονομική συγκυρία δρα ασφυκτικά. Μας ενισχύετε τόσο στην ποιότητα σπουδών που παρέχουμε όσο και ψυχολογικά αφού νιώθουμε ότι ακόμη υπάρχουν οργανισμοί της ελεύθερης αγοράς που δρουν με υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και αξίζετε τη στήριξή μας.
Προσωπικά ως Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι στη βιομηχανία, τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση της Εταιρείας, Υγεία και ανοδική πορεία στην οικονομική σας δραστηριότητα.
Προσδοκούμε και μελλοντικές συνεργασίες και γιατί όχι μια από κοινού προώθηση νέων προϊόντων μέσω των υπηρεσιών αρτοζαχαροπλαστικής που εδώ και τέσσερα χρόνια ανελλιπώς προσφέρει το ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Καλή σας Χρονιά!!!
Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Γιόρτσος Α. Γεώργιος




Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Προγραμματική Σύμβαση για τον πολυχώρο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ στην Έδεσσα


Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Προγραμματική Σύμβαση για τον πολυχώρο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ στην Έδεσσα


Στην τελευταία συνεδρίαση (26/1) του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης του υποέργου 2 για τη “Στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση οθωμανικού τεμένους Χουνκιάρ Τζαμί στην Έδεσσα (Β ́ φάση) προϋπολογισμού 451.232,58 €, του έργου “Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού M. Αλέξανδρος και περιβάλλοντος χώρου”.

Η κυρία Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά με την εμπεριστατωμένη εισήγησή της εξήρε τη σημασία του έργου αφενός για την ανάδειξη του μνημείου, αφετέρου για την απόδοση στους πολίτες της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας γενικότερα, ενός πολυχώρου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού.


«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι στη διάθεση των τοπικών φορέων ώστε να συμβάλλει με τη δική της παρουσία και συμμετοχή στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Έδεσσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα ξεκινήσει η διαδικασία και οι προβλεπόμενες εργασίες ώστε να αναδειχθεί ο χώρος και να αποπερατωθεί ένα σημαντικό έργο πολιτισμού στην περιοχή μας. Στηρίζουμε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού στην Πέλλα και το αποδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο» δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Η ΕΡΤ3 στην περιφέρεια Οι «Ειδήσεις των 19:00» και ο «Κόσμος των Σπορ» στην Έδεσσα Παρασκευή, 2/2


Η ΕΡΤ3 στην περιφέρεια
Οι «Ειδήσεις των 19:00» και ο «Κόσμος των Σπορ» στην Έδεσσα
Παρασκευή, 2/2
 
Η Έδεσσα είναι ο επόμενος σταθμός των «Ειδήσεων των 19:00» και του «Κόσμου των Σπορ» της ΕΡΤ3 στο πλαίσιο των απευθείας μεταδόσεων από την ελληνική περιφέρεια.
Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, οι «Ειδήσεις των 19:00» με τον Παναγιώτη Κώστα και με ένα δυναμικό δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο, μεταδίδονται από την πόλη της κεντρικής Μακεδονίας, συνδυάζοντας ειδήσεις από την επικαιρότητα με έρευνες, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για την ειδησεογραφία του τόπου. 

Νωρίτερα,  στις 18:00, ο «Κόσμος των Σπορ» με τον Δημήτρη Δραγώγια, παρουσιάζει την αθλητική επικαιρότητα με τοπικά θέματα του αθλητισμού.

Γιάννης Σηφάκης: Ρεαλιστική η ένταξη Έδεσσας, Σκύδρας και Αριδαίας στο δίκτυο φυσικού αερίου για την περίοδο 2019 – 2023.


Ο Γιάννης Σηφάκης μετά από συναντήσεις με ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, πρόεδρο ΔΕΠΑ και Δ/νοντα Σύμβουλο ΔΕΔΑ : Ρεαλιστική η ένταξη Έδεσσας, Σκύδρας και Αριδαίας στο δίκτυο φυσικού αερίου για την περίοδο 2019 – 2023. 
Ο Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε  με τον Υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Βελισσάριο Δότση και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Θ. Τερζόπουλο και πήρε ελπιδοφόρα μηνύματα.
Μαζί του στα ραντεβού με ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Πέλλας Λευτέρης Αβραμίδης.
Στην συνάντηση στην ΔΕΔΑ συμμετείχαν ο Δ/νων Σύμβουλος Θ. Τερζόπουλος, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Χρηματοδοτήσεων Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος και η Αντιπρόεδρος του ΔΣ Στεφανία Μωσσέ. 
Στην συνάντηση στην ΔΕΠΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης και ο Συντονιστής Διευθυντής Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών και Πληροφορικής Γεώργιος. 
Ο Γιάννης Σηφάκης ( και με την ιδιότητα του ως «ενεργειακού» βουλευτή)  ανέλυσε, στις συναντήσεις, τα δεδομένα της Πέλλας, την ανάγκη χρησιμοποίησης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου για την θέρμανση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παρατεταμένου χειμώνα και στις άλλες πόλεις ( πλην των Γιαννιτσών που θα συνδεθούν με CNG με πρώτη φάση)  καθώς και την ύπαρξη στην Πέλλα σημαντικών εγκαταστάσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες.
Αναλύθηκαν, από τους ιθύνοντες, οι δυνατότητες σύνδεσης των περιοχών αυτών με το φυσικό αέριο μέσω αγωγού ή μέσω τεχνολογίας CNG ( συμπιεσμένου φυσικού αερίου με βυτιοφόρα). Συγκεκριμενοποιήθηκαν  οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την κάθε μια περίπτωση και όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι άνοιξε ένας διάλογος και μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή με πολύ σοβαρή πιθανότητα ένταξης Έδεσσας, Σκύδρας και Αριδαίας στον προγραμματισμό 2019- 2023.
Αποφασίστηκε εντατικοποίηση των συζητήσεων , προσκόμιση στοιχείων καθώς και περαιτέρω διερεύνηση των τρόπων σύνδεσης.
Αποφασίστηκε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΑ και του βουλευτή για την ωρίμανση του θέματος.
Άμεσα θα προγραμματιστεί από το ΤΕΕ Πέλλας και τον βουλευτή ενημερωτική σύσκεψη στην Έδεσσα για την εξέλιξη του θέματος.


Οι εγκαταστάτες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στην ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ


Το μοναδικό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Εγκαταστατών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΕ στο Βορεινό Αλμωπίας.
Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ενημερώθηκαν διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, για εγκατεστημένη ισχύ του, τον τρόπο συντήρησης αλλά και τις προοπτικές του κλάδου.
Την ξενάγηση στους χώρους της ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΕ ανέλαβε δίνοντας το προσωπικό του στίγμα ο κ. Σηφάκης τόσο ως ιδιοκτήτης, όσο και ως μέλος των αντίστοιχων επιτροπών του ελληνικού κοινοβουλίου, με διττή ιδιότητα αυτή του βουλευτή αλλά και αυτή του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Μικρών ΥδροΗλεκτρικών Έργων ΕΣΜΥΕ.
Την εκπαιδευτική επίσκεψη εισηγήθηκαν και προετοίμασαν οι εκπαιδευτές του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κ. Ρομοσιός Γ. και Γιαννακούλης Ι. ενώ το παρών έδωσε και η διοίκηση του ΙΕΚ με τον διευθυντή της υπηρεσίας κ. Γιόρτσο .
Οι σπουδαστές μας απέκτησαν μια ανεκτίμητη εμπειρία στο υδροηλεκτρικό στο Βορεινό Αλμωπίας και τέθηκαν προς συζήτηση ζητήματα τόσο για το ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αλλά και οι πολιτικές που προωθούν το επάγγελμα του εγκαταστάτη υδροηλεκτρικών, αιολικών, γεωθερμικών και φωτοβολταϊκών διατάξεων.
Τέλος, ο διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κ. Γιόρτσος πρότεινε τη διεξαγωγή ημερίδας σχετική με την ενημέρωση των πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται ειδικά για τους νέους της περιοχής μας που θα ασχοληθούν με το μοντέρνο αυτό αντικείμενο, πρόταση που αποδέχθηκε με θέρμη ο κ. Σηφάκης.


ΤΟ ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ευχαριστεί θερμά τόσο τον κ. Σηφάκη όσο και την ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ για τη φιλοξενία και την επαγγελματική ενημέρωση που ένθερμα πρόσφερε στους σπουδαστές μας. 







Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία στην Κεντρική Μακεδονία


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Αντισεισμική θωράκιση και προστασία στην Κεντρική Μακεδονία.

Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τη ζωτική ανάγκη και έχουμε θέσει το θέμα της συνολικής αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ), καθώς και των χώρων συνάθροισης κοινού
(χώροι διασκέδασης, αθλητικοί χώροι κλπ) στη Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκης, τόσο στη σημερινή όσο και στην προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και προς τις κάθε φορά κυβερνήσεις.
Παρ’ όλες τις κατά διαστήματα δεσμεύσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σε ανακοίνωσή της στις 17/1/2018 αναφέρει ότι έχουν ελεγχθεί μόνο 15.000 από τα 87.000 δημόσια κτίρια που πρέπει να ελεγχθούν. Αναφέρει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλα τα κτίρια, έστω και οπτικά, και καλεί ως αρμόδιους τις Περιφέρειες και τους Δήμους, στο πλαίσιο των από το νόμο υποχρεώσεών τους, να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους.
Τα παραπάνω δημιουργούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των χιλιάδων πολιτών που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια, όπως και τον κίνδυνο καταστροφής υποδομών που έχουν φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις θυσίες του λαού.
Βεβαίως την πρώτη ευθύνη έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που δεν είναι στον προσανατολισμό τους και δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια για το σκοπό αυτό.
Ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές που δεν διεκδίκησαν από τις κυβερνήσεις πόρους και δεν έχουν στην προτεραιότητά τους τα έργα που προστατεύουν τη ζωή των εργαζομένων, όπως τα αντισεισμικά, τα αντιπλημμυρικά.
Πολλοί επιστήμονες σε όλους τους τόνους επισημαίνουν την ανάγκη της προτεραιότητας έργων και προληπτικών παρεμβάσεων για την αντισεισμική θωράκιση, δεδομένου ότι η χώρα μας συνολικά, αλλά και η Κεντρική Μακεδονία, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή.
Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σ’ όλη τη χώρα αλλά και το «Σμήνος» σεισμικών δονήσεων που καταγράφηκαν στην ΠΕ Κιλκίς υπενθυμίζει αυτά τα προβλήματα και καθιστά τα μέτρα επείγοντα, για να μην ξαναζήσει η περιοχή μας τις καταστροφικές συνέπειες ενός σεισμού όπως αυτός του 1978 στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα παραπάνω, Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης


Ποιά μέτρα έχουν ληφθεί ή σχεδιάζεται να ληφθούν, από τη Διοίκηση της ΠΚΜ, σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία στην Κεντρική Μακεδονία

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...