Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Το Φουσκωτό Ψωμί με προζύμι κατάγεται από την Έδεσσα!!!Το Φουσκωτό Ψωμί με προζύμι κατάγεται από την Έδεσσα!!!

Ο Φούρνος θα το ψήσει, ο Μύλος θα μυρίσει!!!


Εσείς γνωρίζατε πως  η συνταγή για το φουσκωτό ψωμί με προζύμι προέρχεται από την Έδεσσα?

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Περδίκκας ο μικρότερος αδερφός του Αέροπου και του Γαυάνη, όλοι βασιλικής καταγωγής, έφθασαν στην Άνω Μακεδονία για να εργαστούν μετά από προτροπή του πατέρα τους, εγγονού του Ηρακλή. Εκεί λοιπόν τους παρεχόταν φαγητό και ζυμάρι καθημερινά για να φτιάξουν το ψωμί τους. Το ψωμί που έφτιαχνε ο Περδίκκας ήταν το πιο φουσκωτό και το πιο νόστιμο από όλων, περιστατικό που κίνησε υποψίες και το ενδιαφέρον της βασίλισσας. Ο μικρός Περδίκκας κρατούσε λίγο ζυμάρι φυλώντας το στην τσέπη του και το χρησιμοποιούσε την επόμενη ημέρα φτιάχνοντας έτσι το προζύμι, την μαγιά. Η βασίλισσα ωστόσο, τον θεώρησε μάγο και τον κυνήγησε μαζί με τα αδέρφια του… Μετά από πολλές περιπέτειες οι τελευταίοι θα εγκατασταθούν στην Αρχαία Έδεσσα, θα γίνουν βασιλείς και ιδρυτές του Μακεδονικού Βασιλείου και θα μεταφέρουν εκεί την μυστική συνταγή του αφράτου ψωμιού που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.  

Το πως όμως δημιουργήθηκε το Ψωμί του Περδίκκα αλλά και τον τρόπο παρασκευής του μέχρι σήμερα, από το στάδιο άλεσης τους σιταριού ακόμη,  θα το μάθετε και θα το γευτείτε στις 16 Οκτωβρίου, μέσω γευστικής αλλά και γαστρονομικής οικοξενάγησης, στον Μύλο των Γεύσεων στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας, στο πάρκο Καταρρακτών, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00-16:00 με την Κάρτα Πόλης της Έδεσσας- EdessaCityCard στο Κέντρο Πληροφόρησης Έδεσσας. Περισσότερες πληροφορίες στο www.edessacity.gr

Επιστολή προς τον Πρόεδρο ΑΑΔΕ έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας σχετικά με την φημολογία για κλείσιμο του Τελωνείου ΣκύδραςΈδεσσα, 13  Οκτωβρίου 2020


Επιστολή προς τον Πρόεδρο ΑΑΔΕ έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας σχετικά με την φημολογία για κλείσιμο του Τελωνείου Σκύδρας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την φημολογία κλεισίματος του Τελωνείου Σκύδρας.

Ο κ. Τζαμτζής στην επιστολή του τόνισε το ουσιαστικό έργο που παράγει το Τελωνείο Σκύδρας, αναφέροντας τα εξής:

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες προχωρείτε στο κλείσιμο του Τελωνείου Σκύδρας.

Το Τελωνείο Σκύδρας είναι 17ο σε πανελλήνια κατάταξη σε φόρτο εργασίας και διεκπεραιώσεων εξαγωγών καθώς, εξυπηρετεί όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή Πέλλας, που ως γνωστόν έχει δεκάδες  επιχειρήσεις εισαγωγών – εξαγωγών, αλλά και τις γύρω περιοχές. 

Η δε πόλη της Σκύδρας όπου βρίσκεται το Τελωνείο επί σειρά ετών ήταν η πρώτη πόλη σε εισαγωγή συναλλάγματος στην Ελλάδα.

Συνεπώς, εάν προχωρήσετε στο κλείσιμο του Τελωνείου Σκύδρας, το οποίο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου, εγκληματείτε. 

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση;

Τέτοιες ενέργειες αφήνουν πολλά ερωτηματικά διότι κατά το παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες κλεισίματος του ιδίου τελωνείου και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων σε άλλες περιοχές.

Εύχομαι να μην έχουν καμία βάση αυτές οι πληροφορίες.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σας καλώ να μην προχωρήσετε σε τέτοιες διαδικασίες. Να μην προχωρήσετε στο κλείσιμο Τελωνείου Σκύδρας που είναι ένα ζωντανό κύτταρο οικονομίας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

 

Αναμένοντας την απάντηση σας, 

Με εκτίμηση

 

Ιορδάνης Τζαμτζής

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...