Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Θεοφάνεια του '90 στους Προμάχους.



















Σπάνιες φωτογραφίες από τον εορτασμό των Θεοφανείων στους Προμάχους δεκαετίες πριν, σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Πρόκειται για φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο φίλος Σωτήρης Νάνος από την προσωπική του συλλογή, όπου αποτυπώνονται τα Φώτα του 1992.
Παρατηρείστε και αναγνωρίστε γνωστούς και φίλους σας ή και τον εαυτό σας και αν θέλετε γράψτε στα σχόλια, στο τέλος της ανάρτησης, τα πρόσωπα που διακρίνονται.
Επίσης παρατηρείστε και το ύψος του χιονιού, που τις εποχές εκείνες, ήταν πάντα άφθονο.

Μια προσωπική ιστορία...
" Ήταν τα Φώτα του 1992, ήμουν 12 χρονών και στη Μπιτσκία είχε πέσει πολύ χιόνι.
Όλοι ήταν τριγύρω από τη λιμνούλα του ποταμού κι ο παπα Γιώργης -νεότατος τότε- ετοιμαζόταν να ρίξει το Σταυρό να αγιαστούν τα νερά.
Εγώ, πιασμένος από το χέρι της μητέρας μου, παρακολουθούσα τα τεκτενόμενα, ακριβώς δίπλα από το χείλος της λίμνης.
Μετά από τις δυο πρώτες ρίψεις του Σταυρού, βλέπω κάποια παιδιά να ετοιμάζονται να βουτήξουν , να τον πιάσουν στην τρίτη φορά.
"Εν Ιορδάνη...' και δυο τρία παιδιά πέφτουν, ενώ βλέπω τον Σταυρό δίπλα μου, στα πόδια μου και ο Κώτσος να τσαλαβουτάει να τον πιάσει. Ασυναίσθητα, αφήνω το χέρι της μάνας μου, και χώνομαι με τα μούτρα στα παγωμένα νερά.
Αυτό ήταν.
Πιάνω γερά το ευλογημένο σύμβολο, το φιλάω και το παραδίνω στον χαμογελαστό παπα Γιώργη.
Κατηφορίζοντας προς το σπίτι μου, μέσα στα χιονισμένα-παγωμένα σοκάκια του χωριού, δεν με νιάζει καθόλου το σοκ της παγωνιάς, μόνο χαμογελάω και νιώθω ως ο ήρωας του οικισμού.
Την επόμενη μέρα, αφού ο παπάς γύρισε Αγιάζοντας όλα τα σπίτια και μάζεψε αρκετά τάματα(χρήματα) από τους νοικοκυρέους, με κάλεσε και μου χάρισε αυτόν τον χρυσό Σταυρό, τον οποίο δεν τον έχω αποχωριστεί εδώ και 30 χρόνια..."

Τα πρώτα Θεοφάνεια του πατρός Γεωργίου στον Μεγαπλάτανο







Χορός ΜΧΣ Προμάχων.

 


Έθιμα Θεοφανείων στους Προμάχους.



 Με τη γιορτή των Φώτων ολοκληρώνονται οι γιορτές του Δωδεκαημέρου.

Η έκφραση του λαού "κάθε Φώτα και Λαμπρή" είναι ενδεικτική της σπουδαιότητας της γιορτής αυτής.

Την παραμονή των Φώτων τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα, ενώ η νηστεία της ημέρας αυτής έχει σαν σκοπό την ψυχική προετοιμασία των πιστών. Ο ιερέας γύριζε με τον σταυρό στα σπίτια του χωριού ραντίζοντάς τα και ψέλνοντας. Οι νοικοκυρές του έδιναν χρήματα για τις ανάγκες της εκκλησίας ή κρέας από το γουρούνι..

Ανήμερα των Φώτων οι κάτοικοι του χωριού εκκλησιάζονταν, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τη βάπτιση του Χριστού. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, γίνονταν δημοπρασία των εικόνων της εκκλησίας.Όποιος πρότεινε τα περισσότερα χρήματα για κάθε εικόνα, εκείνος την έπαιρνε και την πήγαινε στο ποτάμι, όπου την έπλενε με το αγιασμένο νερό. Η πρώτη εικόνα που έβγαινε σε δημοπρασία ήταν του Χριστού, η δεύτερη του Αγίου Ιωάννη. Κάποιοι προτιμούσαν να πάρουν την εικόνα του Αγίου εκείνου του οποίου έφεραν το όνομα.

Στην κοινότητα των Προμάχων ρίχνουν το Σταυρό στην περιοχή "Μπιτσκία". Παιδιά και νεαροί άνδρες έπεφταν και πέφτουν και σήμερα στα παγωμένα νερά του ποταμού, για να πιάσουν το Σταυρό.Αυτός που έπιανε το Σταυρό τον ασπάζονταν και τον παρέδιδε στον ιερέα, όπου μαζί με κάποιους φίλους του γύριζε στη συνέχεια σε όλα τα σπίτια του χωριού, για να ασπασθούν οι πιστοί τον αγιασμένο σταυρό. Καθώς ψέλνονταν το "Κύριε ελέησον..." οι πιστοί παρακαλούσαν το θεό, "να γίνει το γέννημα του ψωμιού και να υπάρχει κρασί". Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής κάποια παιδιά κρατούσαν εξαπτέρυγα, ενώ ο σημαιοστολισμός της περιοχής συμβόλιζε τον άρρηκτο δεσμό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Κάθε πιστός αφού έπλενε την εικόνα του και το πρόσωπό του στα αγιασμένα νερά, έσβηνε το κεράκι που κρατούσε, βυθίζοντάς το στο ποτάμι. Έπειτα γέμιζε ένα μπουκαλάκι νερό και έβαζε μέσα σε αυτό το κερί.΄Πίστευαν ότι  όταν κάποιος είχε πόνο στο αυτί, αν έριχναν μια σταγόνα αυτού του νερού με το κερί μέσα στο πονεμένο αυτί, ο πόνος σταματούσε.

Χαρακτηριστική ήταν η συνήθεια να χορεύουν στη πλατεία του χωριού άνδρες ντυμένοι τσολιάδες, οι οποίοι γύριζαν από σπίτι σε σπίτι.

Το μεσημέρι η οικογένεια έτρωγε την "μπάπκα", το μικρό στομάχι του γουρουνιού, μαγειρεμένο συνήθως με φασολάδα ή με τραχανά στο τσουκάλι.

Κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου, όποιος ήθελε να κάνει μπάνιο ή να πλύνει ρούχα, έπρεπε να βάλει μέσα στο νερό ένα κλωνάρι βασιλικό, γιατί το νερό δεν είχε ακόμη αγιαστεί. Το έθιμο αυτό τηρείται και σήμερα.

Με τη γιορτή των Φώτων έκλεινε ο κύκλος των γιορτών του Δωδεκαημέρου, που είχαν πολλαπλή λειτουργία: τόνωναν το οικογενειακό και θρησκευτικό συναίσθημα, έδιναν χαρά για την μετάβαση από την χειμωνιάτικη στην ανοιξιάτικη περίοδο και απέβλεπαν με την τήρηση κάποιων συμβολικών εθίμων, στην εξασφάλιση της καλής σοδειάς.


Ανακοπή κατά της απόφασης αναγνώρισης του συλλόγου «Κέντρο Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα».



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ»

WORLD CONFEDERATION OF PAN-MACEDONIAN ASSOCIATIONS

«MACEDONIANS COUNCIL»

Δημάρχου Κ.Στάμκου 1, Γιαννιτσά 58100, Δήμος Πέλλας, Π.Ε.Πέλλας, Π.Κεντρικής Μακεδονίας

Κιν. Αυστραλίας: 0061414999286 Σταθ. Ελλάδα 2381020189 gkosmidis@pan-macedonia.com.au

Αριθ. Πρωτ.: 1/2023

Ημερομηνία: 2 Ιαν. 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 ασκήσαμε ανακοπή κατά της υπ’αριθμόν 27/28-7-2022 απόφασης του ειρηνοδικείου Φλώρινας με την οποία αναγνωρίσθηκε το καταστατικό συλλόγου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα», γραμμένη επίσης στα σλαβικά και στα αγγλικά.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας στο πολυσέλιδο κείμενό του αναλύει διεξοδικά και τεκμηριώνει νομικά τους λόγους ακυρότητας της απόφασης του Ειρηνοδίκη Φλώρινας να αναγνωρίσει αυτόν τον σλαβικού προσανατολισμού σύλλογο στην Φλώρινα.

Από την απόφαση 27/28-12-2022 προκύπτει ότι ο Ειρηνοδίκης Φλώρινας αναγνώρισε τον σύλλογο αυτόν βασιζόμενος κυρίως στην «Συμφωνία των Πρεσπών». Για τον λόγο αυτόν υπεύθυνος για την αναγνώριση του συλλόγου δεν είναι μόνον ο εν λόγω δικαστής αλλά και όλοι οι βουλευτές που είτε ψήφισαν την «Συμφωνία των Πρεσπών» στην βουλή, είτε την εφαρμόζουν πλήρως, παρά τις αντίθετες προεκλογικές τους εξαγγελίες το 2019, για να υφαρπάσουν τις ψήφους των πολιτών.


Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας.

Πρ. Κοσμίδης Γεώργιος και Συντονιστής της Συνομοσπονδίας

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά. Πρ. Καράτζιος Χρήστος

Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά. Πρ. Δημητρακόπουλος Γεώργιος

Παμμακεδονική Ένωση Ν.Αφρικής. Πρ. Παπαθανασίου Αμύντας

Παμμακεδονική Ένωση Γερμανίας. Πρ. Γκέγκας Ιωάννης

Σύλλογος Μακεδόνων Ιρλανδίας. Πρ. Κακουλή Θωμαή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

«Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος». Πρ. Γιουματζίδης Δημήτριος

"...Με αφορμή την δημιουργία «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα..."ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ»

WORLD CONFEDERATION OF PAN-MACEDONIAN ASSOCIATIONS

«MACEDONIANS COUNCIL»

Δημάρχου Κ.Στάμκου 1, Γιαννιτσά 58100, Δήμος Πέλλας, Π.Ε.Πέλλας, Π.Κεντρικής Μακεδονίας

Κιν. Αυστραλίας: 0061414999286 Σταθ. Ελλάδα 2381020189 gkosmidis@pan-macedonia.com.au

Αριθ. Πρωτ.: 6/2022

Ημερομηνία: 20 Δεκ. 2022


Προς: Βουλευτές της Ελληνικής Βουλής

Με αφορμή την δημιουργία «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα, σας υπενθυμίζουμε ότι τα μελλοντικά δεινά που θα αντιμετωπίσουμε ως Ελληνισμός θα οφείλονται στην αδράνειά σας, την στιγμή που εσείς έπρεπε να είχατε επιδείξει γενναιότητα, πατριωτισμό, και προνοητικότητα για την Μακεδονία μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αποδειχτεί πως είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και ιδίως για την περιοχή της Μακεδονίας. Η γειτονική χώρα ΔΕΝ τηρεί την συμφωνία και ύπουλα βρίσκει κερκόπορτες για να περάσει τα σχέδια της, που είναι η αναγνώριση «Μακεδονικού λαού, πολιτισμού, γλώσσας, ιστορίας, και μειονότητας» οικειοποιούμενη τους Μακεδόνες Έλληνες και το αυθεντικό Μακεδονικό στοιχείο.

Δεν είμαστε τυφλοί όταν βλέπουμε την συνέχιση της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, 5 χρόνια μετά την ιδιαίτερα πρόχειρη συμφωνία σας. «ΣΑΣ» και όχι «ΜΑΣ», διότι γνωρίζετε πολύ καλά πως ο Ελληνικός λαός ΔΕΝ την δέχτηκε, δεν την δέχεται, και ποτέ δεν θα την δεχτεί.

  Δεν θα μείνουμε βουβοί και αμέτοχοι όταν ακούμε σταδιακά στα ελληνικά και στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους όρους «Βόρεια Ελλάδα» αντί για «Μακεδονία» (που είναι αυτονόητο). Αλήθεια, γιατί δεν αποκαλείται η Πελοπόννησος «Νότια Ελλάδα»;

Έχουμε απόλυτο δίκιο, και δεν είμαστε γραφικοί, όταν φωνάζουμε για χρόνια τώρα πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει τον δρόμο όχι μόνο για άλλα κέντρα «Μακεδονικής» γλώσσας μέσα στη χώρα μας, αλλά και για κέντρα «Μακεδονικού» πολιτισμού, και μουσεία «Μακεδονικού Αγώνα». Για σκεφτείτε το. Τί σύγχυση και προβλήματα θα δημιουργηθούν ΜΕΣΑ στη Μακεδονία… Δίπλα στο ελληνικό μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και κέντρο Μακεδονικού πολιτισμού θα υπάρχει και το κομιτατζίδικο μουσείο «Μακεδονικού» αγώνα και το κέντρο «Μακεδονικού» πολιτισμού; Μπράβο σας.

  Δεν γράφουμε υπερβολές. Στην συμφωνία των Πρεσπών βασίσθηκε ο δικαστής και αναγνώρισε τον σύλλογο της Φλώρινας όπως σαφέστατα προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασής του. Και εσείς τα δέχεστε και σιωπάτε. Σας προσκαλούμε να ξαναδιαβάστε την συμφωνία που υπογράψατε ή υπερασπίζεστε. 

Κανένας δεν θα ενδιαφερθεί, αν όπως γράφει η συμφωνία, όλα αυτά έχουν σλαβικές ρίζες. Με την δική σας ανοχή και σιωπή τώρα υπάρχει μία γενικά σλαβική χώρα με το Ελληνικό όνομα «Μακεδονία» και ένας γενικά σλαβικός λαός που ονομάζεται «Μακεδονικός» και όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος, προτεραιότητα πάντα δίνεται σε ΧΩΡΑ (την δική τους). Με την δική σας ανοχή και σιωπή υποβαθμίσατε την πραγματική Μακεδονία σε δευτερεύουσα ΠΕΡΙΟΧΗ (την δική μας).

 ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ. Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.

Δεδομένης της έλευσης εκλογικής περιόδου στην Ελλάδα περιμένουμε να δούμε άμεσα αντιδράσεις και δράσεις από εσάς προς την ακύρωση της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι το οποίο είναι δυνατό να γίνει, όπως παρουσιάσαμε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριό μας στην Θεσσαλονίκη. 


Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας.

Πρ. Κοσμίδης Γεώργιος και Συντονιστής της Συνομοσπονδίας

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά. Πρ. Καράτζιος Χρήστος

Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά. Πρ. Δημητρακόπουλος Γεώργιος

Παμμακεδονική Ένωση Ν.Αφρικής. Πρ. Παπαθανασίου Αμύντας

Παμμακεδονική Ένωση Γερμανίας. Πρ. Γκέγκας Ιωάννης

Σύλλογος Μακεδόνων Ιρλανδίας. Πρ. Κακούλη Θωμαή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

«Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος». Πρ. Γιουματζίδης Δημήτριος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...