Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Το θαύμα της άσβεστης καντήλας της Αγίας Παρασκευής των Προμάχων.


Μάρτιος του 2021 και στον ιστορικό οικισμό των Προμάχων ο τοπικός άνεμος «Μπαχοβίτης» λυσσομανά άγριεμένος, κουβαλώντας κύματα χιονιού από τις κάτασπρες κορυφές του Πέτερνικ.

Στο βορεινό παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, η καταπονημένη από την πολυκαιρία κεραμοσκεπή, δεν αντέχει, και κάποιο τμήμα της καταρρέει, καθιστώντας τον μικρό οικίσκο έρμαιο των στοιχείων της φύσης.

Ώρες αργότερα, μόλις το φαινόμενο υποχωρεί, πιστοί πηγαίνουν να προσκυνήσουν την Χάρη της και αντικρίζουν το απίστευτο θέαμα:

Ο χώρος εσωτερικά του ξωκλησιού που το λυσσασμένο ανεμοσούρι χτύπησε με μανία, να είναι γεμάτος με χιόνι, και ώ του θαύματος, η μεγάλη καντήλα στην εικόνα της Αγίας να παραμένει φωτεινή και να καίει αέναα, προσδίδοντας στον χώρο βιβλική ατμόσφαιρα.

Πέπλο προστατευτικό, ικετευτικό, φωτεινό, με την Ευλογία της αγαπημένης Αγίας των πιστών κατοίκων, κόντρα σε όλους τους κανόνες της φυσικής και του επίγειου πραγματισμού.

Λίγο αργότερα, αφού διαδόθηκε το νέο, αρκετοί πιστοί, ενεργοποιήθηκαν και σε λίγες ημέρες, αντικατέστησαν τη χαλασμένη σκεπή και διόρθωσαν τα όποια προβλήματα.

Και η μεγάλη καντήλα Της, συνεχίζει να καίει και να μοιράζει τα φώτα της Ορθοδοξίας και τα Ελέη Του.

 

(Πραγματικό γεγονός, βασισμένο σε μαρτυρίες πολλών).



























 

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής των Προμάχων


Στην βόρεια έξοδο του χωριού , στο δρόμο προς το δάσος βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ...

Πρόκειται για ένα μικρό και ταπεινό κτίσμα μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή δίπλα στο ποτάμι κάτω από θεόρατα πλατάνια.
Ο λόγος που κτίστηκε :οι παλαιότεροι μας λένε ότι το ανήγειραν οι θεοσεβούμενοι χωριανοί , ύστερα από μια τρομακτική και καταστροφική πλημμύρα η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές . Μία ηλικιωμένη γυναίκα είδε στον ύπνο της την Αγία Παρασκευή να της λέει να χτίσουν ένα εκκλησάκι  προς τιμήν της .


Έτσι και έγινε λοιπόν και οι χωριανοί έχτισαν ένα μικρό εκκλησάκι στην περιοχή που υπέδειξε η Αγία . Η ακριβής χρονολογία ανοικοδόμησης δεν μας είναι γνωστή , αλλά μετά απο έρευνα που κάναμε καταλήξαμε ότι χτίστηκε λίγο μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο . Έτσι παρέμεινε το εκκλησάκι με την Αγία να προστατεύει το χωριό !
Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερο κτίσμα . Έτσι λοιπόν δύο σεβάσμιες γυναίκες αποφάσισαν να χτίσουν ένα μεγαλύτερο για να μπορούν οι πιστοί να λατρεύουν απρόσκοπτα την Αγία. Δίπλα στο παλιό εκκλησάκι λοιπόν χτίστηκε ένα μεγαλύτερο που αποτελεί κόσμημα του χωριού .




 Πολλοί χωριανοί πηγαίνουν κάθε απόγευμα στην υπέροχη αυτή τοποθεσία για να προσευχηθούν στην Αγία και να απολαύσουν το υπέροχο αυτό τοπίο.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...