Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Νίκος Παρούτογλου: "Είμαστε οι άλλοι που δεν γενοκτονήθηκαν"


Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην μαρτυρική Αμισό. Φέτος την 19 Μαΐου ξημερώνει η επέτειος   των εκατό χρόνων από την έναρξη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σήμερα ημέρα μνήμης,  θυμόμαστε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην  ιστορία της ανθρωπότητας από τον τούρκικο εθνικισμό. Με την στάση μας ανεξαρτήτως  καταγωγής οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήθη ,τα έθιμα και τις παραδόσεις που έφεραν οι πρόγονοι μας, από την αλησμόνητη πατρίδα του Εύξεινου Πόντου.

Οφείλουμε προς τους νεκρούς προγόνους μας  να φωνάξουμε για την δικαίωση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας  των Ελλήνων του Πόντου από το κράτος της Τουρκίας, δίνοντας ένα τέλος στην λήθη.

Εαρινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών



Εαρινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Συναντήσεις ουσίας και όχι ρουτίνας με στόχο τη συνεχή βελτίωση του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας»  

Με τον συντονισμό της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά, πραγματοποιήθηκε η εαρινή τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Στην συνάντηση συμμετείχαν, με εκπροσώπους τους, όλοι οι φορείς του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας παρουσιάζοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους, απολογισμό πεπραγμένων των προηγούμενων μηνών, αλλά και τις προτάσεις τους ενόψει της περιόδου αντιπυρικής προστασίας.   

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την προστασία από δασικές πυρκαγιές, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ειδικότερες συνθήκες που αφορούν τη διενέργεια εκλογών, την αυξημένη βλάστηση λόγω παρατεταμένων βροχοπτώσεων και τη στενότητα των διαθέσιμων κονδυλίων. Ειδικότερα, συζητήθηκε το περιεχόμενο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία ορίζει στενότερη συνεργασία μεταξύ των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών, καθώς επίσης και το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την Πολιτική Προστασία.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τους παραβάτες που θα προκαλέσουν δασική πυρκαγιά καθώς, επίσης, και για τον άμεσο χαρακτηρισμό περιοχών που θα καούν ως αναδασωτέες. Μεικτά περίπολα της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού και των Δασικών Υπηρεσιών θα πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες σε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της Π.Ε. Πέλλας, μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου (τέλη Οκτωβρίου). Όλο το χρόνο εξάλλου πραγματοποιείται πρόγραμμα των δασικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας.

Σε δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά αναφέρει: «Η Πολιτική Προστασία είναι στις άμεσες προτεραιότητες των έργων της Περιφέρειας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας, ενώ άλλα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια της Πέλλας. Αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια, υλοποιείται ένα έργο ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και χρήσης νέων τεχνολογιών, όπως τα drones τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ακόμη, μέσω του ΕΣΠΑ, προωθείται η ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας με εξοπλισμό και μέσα που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των εμπλεκομένων φορέων. Η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στον τοπικό και περιφερειακό μηχανισμό πολιτικής προστασίας είναι ουσιαστική και όχι υπόθεση ρουτίνας. Με τον τρόπο αυτό, είμαστε σίγουροι ότι βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο ασφάλειας για τους πολίτες, τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και φυσικά τα οικοσυστήματα και την πολιτιστική μας κληρονομιά».  



Περιοδεία του συνδυασμού "Εδώ Ζούμε" σε χωριά της Αλμωπίας


Η περιοδεία μας συνεχίζεται. 
Ευχαριστούμε τα χωριά Ίδα, Εξαπλάτανο, Νερόμυλοι, Θηριόπετρα, Πιπεριά, Πολυκάρπη και Άλωρο για τη θερμή υποδοχή τους. 













Λαογραφικό Μουσείο από τη Β΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η Β΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσειακής Αγωγής» που υλοποιεί, δημιούργησε ένα Λαογραφικό Μουσείο στην αίθουσα Ολοημέρου στον πρώτο όροφο του σχολείου μας. 
Οι μαθητές εργάστηκαν με κέφι και διάθεση και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. 
Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου από 1.15΄έως 2.00. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να μας τιμήσετε με την παρουσία σας. 



Ανακοίνωση για την υποβάθμιση της Οφθαλμολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας, την επαπειλούμενη εφημεριακή κατάρρευση της Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών, την αποδυνάμωση της εφημεριακής λειτουργίας του Οδοντιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών



Ανακοίνωση για την υποβάθμιση της Οφθαλμολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας, την επαπειλούμενη εφημεριακή κατάρρευση της Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών, την αποδυνάμωση της εφημεριακής λειτουργίας του Οδοντιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών

     1.Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν ένα μήνα (ΦΕΚ 1335/Β/18-4-2019) προχώρησε στην κατάργηση των τριών θέσεων ειδίκευσης στην οφθαλμολογία που διατηρούσε το νοσοκομείο Έδεσσας, υποβαθμίζοντας έτσι περεταίρω την οφθαλμολογική κλινική, αποδυναμώνοντας το νοσοκομείο γενικότερα.
     Από το 2012, με ευθύνη των κυβερνήσεων που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα και καθ’ υπαγόρευση των μνημονιακών τους δεσμεύσεων, δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και παρέμειναν κενές οι δύο οργανικές θέσεις οφθαλμιάτρων της κλινικής. Επιπλέον, δεν προχώρησε η προμήθεια του αναγκαίου οφθαλμολογικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αφού την τελευταία δεκαετία τα κρατικά κονδύλια για την Υγεία έχουν περικοπεί κατά 50%, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το χειρουργικό έργο του τμήματος και να περιοριστεί η δραστηριότητα της κλινικής στη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
     Η κυβερνητική αυτή απόφαση, οδηγεί σε διακοπή κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας της οφθαλμολογικής κλινικής, αφού την αξιολογεί ως ανεπαρκή για ειδίκευση, όταν οι αδυναμίες και τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό έργο οφείλονται στην υποστελέχωση και την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού για τα οποία είναι απολύτως υπεύθυνη η ίδια η κυβερνητική πολιτική.

     2.Η Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού, τόσο ειδικών όσο και ειδικευομένων.
     Η ασφαλής εφημέρευση του τμήματος είναι πλέον αδύνατη, αφού η δύναμη της κλινικής περιορίζεται σε τρεις μόνιμους χειρουργούς, έναν ειδικευόμενο του οποίου η θητεία βρίσκεται στο τέλος της και έναν επικουρικό (συμβασιούχο) γιατρό που θα απολυθεί τις επόμενες μέρες, καθώς η σύμβαση του λήγει.  
     Η τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου στις αρχές του 2012, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων πολλών κλινικών, μεταξύ των οποίων και της χειρουργικής κλινικής, που από έξι έχει πλέον μόνο τέσσερις οργανικές θέσεις. Παράλληλα, παραμένουν κενές οι έξι από τις επτά θέσεις ειδίκευσης που διαθέτει το τμήμα, αφού η έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους γιατρούς λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η εντατικοποίηση, η μισθολογική απαξίωση, η επικράτηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβασιούχοι επικουρικοί), εξωθούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό.

     Η πρόσφατη απόφαση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας για μετατροπή ενεργών εφημεριών των οδοντιάτρων του νοσοκομείου Γιαννιτσών σε μεικτές αποτελεί υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης που προσφέρει το Εφημεριακό Κέντρο Γιαννιτσών, το οποίο καλύπτει τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, αλλά και περιοχές των Νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης
     Η απόφαση αυτή υποβιβάζει το εφημεριακό έργο του οδοντιατρικού τμήματος και υπονομεύει την ασφαλή αντιμετώπιση των επειγόντων οδοντιατρικών περιστατικών.
Δεν επιτρέπεται σε κλινική ειδικότητα του χειρουργικού τομέα ο μοναδικός εφημερεύων να βρίσκεται σε μικτή εφημερία ή εφημερία ετοιμότητας, να μην προβλέπεται δηλαδή από το πρόγραμμα η συνεχής, 24ωρη παρουσία του οδοντιάτρου, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά.
     Η απόφαση αυτή αποτελεί κεντρική κατεύθυνση και εξυπηρετεί τον στόχο της παραπέρα μείωσης του κόστους της εφημεριακής λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και την σταδιακή εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την λεγόμενη «οργάνωση του χρόνου εργασίας» των νοσοκομειακών ιατρών και οδοντιάτρων (Ν. 4498/2017) με τον οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διευθετούν το χρόνο εργασίας των γιατρών. Ο νόμος αυτός οδηγεί στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, την εντατικοποίηση, τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την παραπέρα περικοπή των κονδυλίων για την Υγεία και έχει μείνει στα χαρτιά μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

     Τα ζητήματα που αναφέρθηκαν αποτελούν μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου προβλημάτων που ταλανίζουν αυτόν τον καιρό υγειονομικούς και ασθενείς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού, όπως και ολόκληρης της χώρας.

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας:
·         απαιτεί την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που καταργεί τις θέσεις ειδίκευσης της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Έδεσσας. Διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση του τμήματος με την προκήρυξη των δύο κενών οργανικών θέσεων, την σύσταση δύο επιπλέον θέσεων μόνιμων οφθαλμιάτρων και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.
·         διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση της χειρουργικής κλινικής με την άμεση προκήρυξη της κενής οργανικής θέσης καθώς και την επανασύσταση των δύο κατηργημένων από το 2012 οργανικών θέσεων ειδικών χειρουργών ως στοιχειώδες βήμα στην κατεύθυνση της ομαλότερης λειτουργίας του τμήματος.
·         ζητούμε να αναιρεθεί η απόφαση που μετατρέπει τις ενεργές εφημερίες των οδοντιάτρων του νοσοκομείου Γιαννιτσών σε μικτές. Το πρόγραμμα των εφημεριών πρέπει να συντάσσεται με γνώμονα τη ασφαλή 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Απαιτούμε τη κατάργηση του νόμου εκτρώματος που διαλύει τον εργάσιμο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...