Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Επί τοις εκατό !


ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ !

Νυχτώνει. Ραντεβού επαναλαμβανόμενο
Με το προσκεφάλι.
Υγρή επαφή, βουβό, αμίλητο.
Μορφές σχηματίζονται ψηλά.
Ταβάνι γκριζόχρωμο, μετέωρο.
Μάτια καρφωμένα.
Αναζητούν εικόνες στις ανεπαίσθητες ρωγμές.
Τη μια, άσπρα άτια, καλπάζουν.
Την άλλη, μαύρα όρνεα, καραδοκούν.

Παλμοί δυνατοί, μηνίγγια που δονούνται.
Εκατομμύρια μυρμήγκια μέσα μου
Αγώνας συνεχής.
Η κορτιζόνη ρέει, κινείται, τα καταπίνει.
Το κορμί καθηλωμένο.
Ηλεκτρικές εκκενώσεις μέσα του.
Αδύναμο, άβουλο, αρνείται να υπακούσει.

ΟΜΩΣ ΟΧΙ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Στέρεψαν τα «γιατί», τελείωσε η οργή.
Η  ψυχή δυνατή, αποφασισμένη.
Έναρξη πολέμου, σε κακοτράχαλο πεδίο.
Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες
Μακρύ το ταξίδι, αόρατη η Ιθάκη.
Μα η φαρέτρα μου γεμάτη, αγάπη.
Από φίλους, οικείους.
Η Αχίλλειος πτέρνα μου προστατευμένη.
Κοιτώ κατάματα τη Σκύλλα.
Δεν υποκύπτω στη Χάρυβδη.
Τις Συμπληγάδες θα ξεπεράσω ευέλικτα.
Θα ξεγελάσω τους Πολύφημους.
Τα μαύρα όρνεα θα τρυπήσω με τα βέλη μου.
Τα σκοινιά της μαριονέτας
Που με ταλαντεύουν θα κοπούν.

Το ταβάνι θα ανθίσει κάτασπρα κρίνα.
Λιβάδι ολάνθιστο, να καλπάσουν τα άτια.
Το υγρό μαξιλάρι θα στεγνώσει
Χαμόγελο στα χείλη.
Απάντηση-χαστούκι στο ΚΤΕΟ ανθρώπινων ψυχών.
Υγρό πυρ στο «θηρίο», στο σφαγείο.
Στη κρεατομηχανή της αξιοπρέπειας. 
Που ρυθμίζει τη ζωή μου, τα όνειρά μου.
Με ποσοστά «επί τοις εκατό».



Αφιερωμένο στους καθημερινούς ήρωες!!!

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από το απόγευμα της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2020.



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 28/03-12-2020) που ισχύει από το απόγευμα της  Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2020.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).

 

Tο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προβλέπει τα εξής:

Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν:

1) Σήμερα Πέμπτη (03-12-2020)

Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και από αργά το βράδυ την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Στις περιοχές αυτές εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής (04-12-2020).

2) Αύριο Παρασκευή (04-12-2020)

Την κεντρική Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως τα νότια τμήματά τους) και το βράδυ την ανατολική Μακεδονία.

Επίσης κατά περιόδους μέχρι τις απογευματινές ώρες, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη.

Επίσης, σήμερα Πέμπτη (03-12-2020) στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και πρόσκαιρα από το βράδυ έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (04-12-2020).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Δ. ΜΠΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ




ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΓΑΠΗ!


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Δ. ΜΠΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες. Όσοι ζήσαμε στις οικογένειές μας με αυτά τα άτομα, μπορούμε ουσιαστικά να κατανοήσουμε σε βάθος και ουσία τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης τους, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα τους.


Ως κοινωνία οφείλουμε πολλά στους συνανθρώπους μας αυτούς, που αυτονόητα πράγματα δεν τα έχουν και παραβιάζουμε καθημερινά τα δικαιώματά τους.


Πολλά χρόνια πριν εργάστηκαν πολλοί συμπολίτες μας με ευαισθησία αλλά και μέλη οικογενειών, που είχαν στο σπίτι τους το πρόβλημα, με στόχο την ανάδειξη και τη δημιουργία των κατάλληλων δομών, όπως την "Ηλιαχτίδα". Πολύτιμη η συμβολή του Κ. Παντζαρτζίδη και της Γ. Φουρνατζή αλλά και πολλών άλλων, όπως του Δ. Πούλου, του Χ. Παρασίδη και του Γ. Τραπεζανίδη.


Σήμερα έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, όπως η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την δημιουργία του Κέντρου Διημέρευσης, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μας δίνουν Αγάπη και περιμένουν Αγάπη!


ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



 ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Κάθε χρόνο, η 3η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ξένοι, δεν είναι διαφορετικοί από εμάς. Είναι άνθρωποι δικοί μας, άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε μαζί τους, άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι άνθρωποι με συναισθήματα, με ανάγκες αλλά και με δικαιώματα. Η 3η Δεκεμβρίου θα ήταν μια κοινή μέρα, αν όλες τις υπόλοιπες του χρόνου δεν παραμελούσαμε αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους και τους δείχναμε τον σεβασμό και την αγάπη που τους αρμόζει, όπως και σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Εμείς ως Δήμος Αλμωπίας, προσπαθούμε διαρκώς να καταστήσουμε τις δομές μας και την περιοχή μας, άκρως φιλική στα άτομα με αναπηρία, προγραμματίζοντας παρεμβάσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους μέσα στον χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό και θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

 Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας. Εμείς, έχουμε υποχρέωση να τα στηρίξουμε έμπρακτα.


Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας



Έδεσσα, 3 Δεκεμβρίου 2020

 

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζει τη σημασία που έχει τουλάχιστον μία ημέρα του χρόνου να την αφιερώνουμε σε συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιορισμούς και δυσκολίες στη ζωή τους πέρα από τα συνηθισμένα ενώ είναι σημαντικό να τους σκεφτόμαστε κάθε μέρα. Η κοινωνία μας, μας χρειάζεται όλους κι ένας στόχος για την σημερινή ημέρα είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στα αγαθά και στις υπηρεσίας του σύγχρονου πολιτισμού, όπως επίσης και η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή όλων στις κοινωνικές διαδικασίες, δράσεις και στον δημοκρατικό προγραμματισμό.

 

Οι Οργανισμοί της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται για την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία αλλά, είναι αλήθεια, ότι μένουν πάρα πολλά ακόμη να γίνουν. Χρειαζόμαστε πιο λειτουργικές δημόσιες υποδομές, χρειαζόμαστε ειδικές μονάδες εκπαίδευσης και υποστήριξης της καθημερινότητας (συμπεριλαμβάνοντας και την ιατρική φροντίδα) καθώς, επίσης, και τεχνολογικό εξοπλισμό ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες τους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας φροντίζουμε ο σχεδιασμός όλων των υποδομών που εντάσσουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα να καλύπτει τις υψηλότερες προδιαγραφές προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία. Η σημερινή μέρα είναι μία ευκαιρία να σκεφτούμε μερικούς επιπλέον τρόπους υποστήριξης και επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας, όχι σαν μία διαφορετική κοινωνική ομάδα, αλλά ως ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

 

Δάνης Τζαμτζής

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

"Ενίσχυση των παραγωγών πατάτας που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας του κωρονοϊού".



Έδεσσα, 3 Δεκεμβρίου 2020

 

Επείγουσα επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών πατάτας που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας του κωρονοϊού

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και στον Πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ. Θεοφάνη Παπά, ζητά την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών πατάτας που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας του κωρονοϊού. Είναι ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα το οποίο συνδέεται με ένα λογιστικό λάθος το οποίο χρειάζεται να αποκατασταθεί, προκειμένου η συγκεκριμένη ομάδα αγροτών να ξεπεράσει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και να μπορέσει να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα, η οποία προσφέρει στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε

Κατόπιν ελέγχου των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης ΟΣΔΕ 2020, διαπιστώνουμε ότι από λάθος των παραγωγών ή των αιτησιογράφων έχουν δηλωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 69,59 εκτάρια φθινοπωρινής πατάτας, 244,55 εκτάρια ανοιξιάτικης πατάτας και 29 εκτάρια καλοκαιρινής πατάτας. Στην πραγματικότητα το σύνολο της καλλιέργειας αφορά σε ανοιξιάτικη πατάτα και για το λόγο αυτό ζητούμε την παρέμβαση σας, ώστε  το σύνολο των στρεμμάτων της πατάτας που καλλιεργούνται στην ΠΕ Πέλλας, δηλαδή 343,14 εκτάρια να συμπεριληφθούν στο πακέτο στήριξης των παραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί φθινοπωρινή πατάτα, διότι το υψόμετρο είναι πολύ μεγάλο, από 600 έως 750 μέτρα και το κρύο δεν επιτρέπει καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας.

Με εκτίμηση,

Ιορδάνης Τζαμτζής

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...