Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 έως και την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 10/2018) που ισχύει από το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 έως και την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018:
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 με κύρια χαρακτηριστικά: 

α) Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη νύχτα του Σαββάτου στα βορειοδυτικά που θα επηρεάσουν:
Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
1. Μέχρι το απόγευμα και ξανά από τη νύχτα το Ιόνιο.
2. Μέχρι το απόγευμα τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο (κυρίως τη βορειοδυτική).
3. Κατά διαστήματα την Ήπειρο.
4. Από τις πρωινές ώρες την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
5. Πιθανόν τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
6. Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018:
1. Το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).
2. Από το απόγευμα τη Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
3. Τη νύχτα πιθανόν πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, εκτός της Κρήτης.
Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα εξασφθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
β) Τους θυελλώδεις ανέμους κατά διαστήματα στα πελάγη το Σάββατο στο Ιόνιο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Την Κυριακή μέχρι το απόγευμα στο Αιγαίο (κυρίως στο ανατολικό) τοπικά 9 μποφόρ.

γ) Τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης κατά διαστήματα από την Αφρική το Σάββατο σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:  
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
  • Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
  • Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (ιρλανδικές διαβάσεις).

Τον Πτέραρχο ε.α. Θεολόγο Συμεωνίδη τίμησαν ο Δήμος Αλμωπίας και το Δημοτικό Σχολείο Σωσάνδρας


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΑΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟ ε.α. ΘΕΟΛΟΓΟ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Τον Πτέραρχο ε.α. Θεολόγο Συμεωνίδη τίμησαν σε μια σεμνή τελετή ο Δήμος Αλμωπίας και το Δημοτικό Σχολείο Σωσάνδρας, για την προμήθεια μέσω του Υπουργείου Άμυνας υπολογιστών και άλλων αναλώσιμων που θα βοηθήσουν σημαντικά στο εκπαιδευτικό έργο.
Πρόκειται για το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου. Ένας άνθρωπος με καταγωγή από τη Σωσάνδρα και με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε ένιωσε έντονη την αγάπη του για τον τόπο μας και τη νοσταλγία του για τα παιδικά του χρόνια. Αξιόλογο στέλεχος που άφησε εποχή στο χώρο της Πολεμικής Αεροπορίας, γράφοντας τη δική του ιστορία, αφήνοντας ένα από τα καλύτερα ονόματα στο χώρο των ιπταμένων. Και ο Διευθυντής του σχολείου τον ευχαρίστησε θερμά που δεν ξεχνά το χωριό που έζησε τα παιδικά του χρόνια και τόνισε ότι αυτή η προσφορά εξοπλισμού θα συμβάλει σημαντικά στο έργο του σχολείου.
Ο κ. Σημεωνίδης μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται κοντά σε κάθε ακριτική περιοχή, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες για την πατρίδα μας. Μάλιστα, αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Δημάρχου για τη συμμετοχή του ίδιου και του Υπουργού στους εορτασμούς για την Απελευθέρωση της Αριδαίας την 4η Νοεμβρίου.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που οι μαθητές τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» και τον Εθνικό μας Ύμνο, κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχο κ. Χρήστος Χουρσόγλου, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Χρήστος Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σωσάνδρας κ. Νίκος Μήντσης, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Λυκοστόμου κ. Σοφία Αλεξίου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, γονείς, κηδεμόνες και συγχωριανοί. Την εκδήλωση πλαισίωσε το Δ.ΙΕΚ Αριδαίας, που επιμελήθηκε τον μπουφέ με πολλά εδέσματα.



Αναβάθμιση από την Tenniseurope του Aridea Cup.


Αναβάθμιση από την Tenniseurope του Aridea Cup.


Το Aridea Cup είναι μία Ευρωπαϊκή διοργάνωση tennis στην οποία συμμετέχουν αθλητές από την Ευρώπη ηλικίας μέχρι 16 ετών και διεξάγεται κάθε έτος από το 2012 στην Αριδαία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με διοργανωτή τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας.
Ύστερα από αίτημα του Ομίλου Αντισφαίρισης Αριδαίας και της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, η Tenniseurope αναβάθμισε την διοργάνωση Aridea Cup και πλέον το Main Draw γίνεται 48 θέσεων από 32 που ήταν μέχρι τώρα και στα αγόρια και στα κορίτσια και 32 θέσεων για τα προκριματικά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους αθλητές να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και στην όμορφη περιοχή της Αλμωπίας να φιλοξενήσει περισσότερους αθλητές και φίλους του tennis.

Η ΕΦΟΑ και η Tenniseurope εκτιμώντας τις προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις σε συνδυασμό με τις ξενοδοχειακές υποδομές της περιοχής και τις υπάρχουσες υποδομές αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτών που πρόκειται να κατασκευασθούν, όπως εξαγγέλθηκε από τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αλμωπίας Κο Γιώργο Τσιμτσιρίδη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κο Σίμο Σωτηριάδη σε εκδήλωση του Ομίλου, προχώρησε σε αυτή την αναβάθμιση της διοργάνωσης.

«Το φως του γκαζιού» του Πάτρικ Χάμιλτον στις 20 Μαρτίου στo Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο



«Το φως του γκαζιού»
 του Πάτρικ Χάμιλτον
στις  20  Μαρτίου
στo Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο

Στο σκοτεινό Λονδίνο του 1890 κάθε βράδυ, όταν ο Τζακ πηγαίνει στην πόλη, η γυναίκα του η Μπέλλα μένει μόνη στο σπίτι και προσπαθεί να εξηγήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση αντικειμένων, τα βήματα που ακούγονται στον πάνω όροφο που είναι άδειος, και τις αυξομειώσεις που έχει το φως του γκαζιού. Μήπως τελικά έχει αρχίσει να τρελαίνεται; Η απειλή βρίσκεται στη φαντασία της ή μήπως αυτό το σπίτι κατοικείται από σκοτεινά μυστικά; Η απροσδόκητη εμφάνιση του αστυνομικού επιθεωρητή Ραφ θα φέρει στην επιφάνεια αποκαλύψεις που θα κλονίσουν τη σχέση του ζευγαριού.
Γραμμένο το 1938 από τον Πάτρικ Χάμιλτον, έναν από τους πιο φημισμένους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, «Το φως του γκαζιού» ακολουθεί την παράδοση των σπουδαίων θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, της Άγκαθα Κρίστικαι του Τζων Πρίστλεϋ – και ανακηρύσσεται ως ένα αριστούργημα του είδους του.
Στην Ελλάδα το έργο έτυχε πάντα πολύ θερμής υποδοχής όποτε παρουσιάστηκε στο θέατρο: πρώτη η Μαρίκα Κοτοπούλη, για ν’ ακολουθήσουν η Κατερίνα Ανδρεάδη, η Αντιγόνη Βαλάκου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Κάκια Αναλυτή και η Βάσια Παναγοπούλου.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου που απέσπασε επτά βραβεία Όσκαρ με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τον Σαρλ Μπουαγέ και τον Τζόζεφ Κότεν – σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Κιούκορ.

Συντελεστές
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τίφανη Δανιήλ
Φωτογραφίες: Νικόλας Κομίνης
Δημοσιες σχέσεις – προβολή: Μαργαρίτα Δρούτσα

Παίζουν: Στέφανος Κυριακίδης (Τζακ), Τάνια Τρύπη (Μπέλλα), Πασχάλης Τσαρούχας (Ραφ), Αλίκη Μπομποτά (Νάνσυ) και η Μελίνα Βαμβακά(Ελίζαμπεθ).

Διάρκεια παράστασης: 90  λεπτά (Χωρίς διάλειμμα)

Παραστάσεις: Τρίτη 20 Μαρτίου, Ώρα 19.00 & 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδο και 13 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Συμβολή,  Τ. 2384028120

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310257218, 6945123653






Νηστεία και διατροφή


Νηστεία και διατροφή
Μαργιάννα Μανώλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι, ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, επιλέγουν να πραγματοποιήσουν νηστεία. Οι μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν διάρκεια από δύο έως εφτά εβδομάδες. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου η διατροφή του ατόμου επηρεάζεται σημαντικά. Η νηστεία χαρακτηρίζεται συνήθως από μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με άλλες περιόδους της ζωής, αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και φυτικών ινών, αλλά και μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών. Το ερώτημα είναι πάντα ίδιο. Πως η νηστεία θα γίνει ωφέλιμη και για τον οργανισμό, εκτός από την πνευματική της διάσταση;

Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως σε ελληνικό πληθυσμό, με σκοπό να διευκρινιστεί η επίδραση της νηστείας στην υγεία του ατόμου. Οι περισσότερες από αυτές είχαν ως στόχο να συγκρίνουν τις περιόδους, που πραγματοποιούνταν νηστεία με αυτές που δεν υπήρχε περιορισμός στην κατανάλωση τροφής. Ο πληθυσμός, που συμμετείχε στις έρευνες αποτελούνταν και από κλήρο και από λαό, ενώ τα μέσα, που χρησιμοποιούνταν, ήταν κυρίως ανθρωπομετρικές μετρήσεις, αιματολογικές εξετάσεις και ανάλυση των τροφίμων που καταναλώνονταν.

Το ζητούμενο ήταν η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών και τα επίπεδά τους, όπως του ασβεστίου και του σιδήρου, το πώς επηρεάζονταν οι διατροφικές συνήθειες από την νηστεία, η επίδρασή της στο λιπιδαιμικό προφίλ και στους καρδιακούς δείκτες, αλλά και πως μεταβάλλονταν τελικά τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά.

Όπως συμβαίνει πάντα, τα ευρήματα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν θετικά, ενώ σε άλλες αρνητικά. Αυτό που παρατηρήθηκε στις περισσότερες έρευνες ήταν θετικά αποτελέσματα ως προς τα λιπίδια, αφού τα άτομα που νήστευαν προσλάμβαναν λιγότερα λιπαρά (ολικό και κορεσμένο λίπος, τρανς λιπαρά) και οι τιμές των λιπιδίων ήταν χαμηλότερες σε σχέση με όσους δε νήστευαν. Αυτό αυτόματα αποτελεί θετικό στοιχείο για την καρδιακή λειτουργία. Επίσης, κατά την περίοδο της Σαρακοστής παρατηρήθηκε έλλειψη στην πρόσληψη πρωτεΐνης σε αντίθεση με τη νηστεία των Χριστουγέννων, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών, ενώ γενικά φάνηκε αύξηση στην κατανάλωση οσπρίων και θαλασσινών. Επιπλέον, υπήρξε αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μια μικρή μεταβολή στις τιμές του σιδήρου, χωρίς όμως αυτές να είναι εκτός ορίων με τις τιμές της φερριτίνης, μάλιστα, να είναι πιο υψηλές από ότι στους μη νηστεύοντες. Ακόμη, η θερμιδική πρόσληψη ήταν μειωμένη και υπήρχε μια ελαφριά μεταβολή στο δείκτη μάζας σώματος. Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12 ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της νηστείας, εξαιτίας της μη κατανάλωσης γαλακτοκομικών και ζωικών προϊόντων. Τέλος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν καλά, ενώ σε μία έρευνα παρατηρήθηκε και αύξηση της παραθυρεοειδούς ορμόνης.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η νηστεία, κατά περιόδους και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, όπου καμία ομάδα θρεπτικών συστατικών δε θα αποκλείεται, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις τυχόν διατροφικές ελλείψεις, μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της υγείας δημιουργώντας καλύτερο προφίλ για πολλούς βιοχημικούς δείκτες.
Ποια, όμως είναι τα τρόφιμα, που καταναλώνονται κυρίως στη διάρκεια της νηστείας και ποια τα οφέλη τους στον οργανισμό;

Όστρακα και Μαλάκια
Τα όστρακα και τα μαλάκια αποτελούν τη βασική πηγή πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συναντώνται κυρίως σε ζωικές τροφές και άρα τα θαλασσινά αποτελούν μια σημαντική πηγή κατά τη διάρκεια της νηστείας, καθώς επίσης και σε βιταμίνες Α, D, ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Παρότι έχουν κατηγορηθεί εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, δεν επηρεάζουν τα λιπίδια του αίματος, αφού έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος.

Όσπρια
Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και άρα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που τα καθιστά ιδανική επιλογή, αφού συμβάλλουν στη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος. Απαλλαγμένα από αλάτι και λιπαρά, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε αποτελούν μια καλή επιλογή τις ημέρες της νηστείας.

Δημητριακά και άλλα αμυλούχα
Οι πατάτες, το ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί και όλα τα προϊόντα που παράγονται από το αλεύρι συναντώνται κυρίως ως μέρος του γεύματος. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, όμως, πολλές φορές αποτελούν το κύριο γεύμα. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και άρα αποτελούν μια καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Παρόλα αυτά, η αυξημένη κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, αφού όση ενέργεια, από αυτήν που προσφέρουν, δε χρησιμοποιείται, αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Επομένως, και κατά τη διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να αποτελούν μέρος του γεύματος και όχι κύριο γεύμα, ενώ θα πρέπει να δίνεται βάση στην ποσότητα, που καταναλώνεται.

Ταχίνι
Το ταχίνι είναι μια πάστα, που προέρχεται από τους αποφλοιωμένους και καβουρδισμένους σπόρους του σουσαμιού. Αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών εξαιτίας της βιταμίνης Ε και του σεληνίου, που περιέχει, ενώ αν συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Έχει επίσης υψηλή καρδιοπροστατευτική δράση, αφού περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Από το ταχίνι παρασκευάζεται ο χαλβάς, ο οποίος διαθέτει εξίσου τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Ελιές και Ελαιόλαδο
Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά γενικά στο Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, επομένως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς όπως αναφέρθηκε, σε βιταμίνη Ε και Α, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Αποτελούν μία τροφή με έντονη αντιοξειδωτική δράση, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ξηροί καρποί
Προσφέρουν στον οργανισμό αυξημένη ενέργεια με μία μόνο μικρή ποσότητα. Με αυξημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολυφαινόλες δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για την υπερτροφή της Μεσογειακής Διατροφής. Βοηθούν τον οργανισμό να ρυθμίσει το αίσθημα του κορεσμού και ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Φρούτα και Λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα τρόφιμα που καταναλώνονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νηστείας και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε τέσσερις με έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα λαχανικά, μάλιστα, που καταναλώνονται σε μορφή τουρσί, προσφέρουν ταυτόχρονα στον οργανισμό προβιοτικά, τα οποία δρουν προστατεύοντας το έντερο και ενισχύοντας την καλή του λειτουργία.

Συμβουλές για τη νηστεία
* Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων έχοντας έτσι μία ποικιλία, που προσφέρει ισορροπία. Ο περιορισμός της κατανάλωσης κυρίως αμυλούχων προϊόντων θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διατροφικές ελλείψεις. Βάλτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά και όσπρια, ταχίνι και ελαιόλαδο.

* Κάντε τους σωστούς συνδυασμούς στα γεύματά σας, ώστε να καλύψετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις, που μπορεί να προκύψουν. Συνδυάστε όσπρια με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και προσθέστε καρότο ή λεμόνι σε όσπρια και σαλάτες για μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

* Μην αμελείτε την κατανάλωση πρωινού. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αφού δίνει στον οργανισμό την ενέργεια, που χρειάζεται, για να ξεκινήσει η μέρα. Κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης, ταχίνι, μέλι, μαρμελάδα από 100% φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, προϊόντα σόγιας, χυμούς, φρούτα, παστέλι ή ξηρούς καρπούς.

* Έχετε τουλάχιστον δύο σνακ μέσα στην ημέρα σας. Επιλέξτε φρούτα, ξηρούς καρπούς, ρυζογκοφρέτες, μαύρη σοκολάτα ή νηστίσιμες μπάρες δημητριακών.

* Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, καθώς αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο των τροφών και επηρεάζουν το προφίλ των λιπιδίων.

* Διατηρείστε γενικά το μέτρο στην ποσότητα που καταναλώνετε.

* Κάντε τακτική άσκηση, όπως καθημερινό περπάτημα για λίγη ώρα (περίπου 20 λεπτά).

*Αν κάποιο άτομο πάσχει από κάποιο νόσημα, θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του διαιτολόγου του, προκειμένου να μην επηρεαστεί η υγεία του αρνητικά.





Επίσκεψη της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού σχολείου Προμάχων στο Μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα


Συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, επίσκεψη-εκδρομή πραγματοποίησαν οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού σχολείου Προμάχων, την Πέμπτη 15.3.2018 στο Μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα, όπου και ξεναγήθηκαν στον παραδεισένιο χώρο από τις φιλόξενες και πάντα περιποιητικές μοναχές της Μονής.










Κάλεσμα του Αλμωπού για τον τελικό κυπέλλου


Η ώρα του τελικού έφτασε!
Ο τελικός κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας είναι προ των πυλών και ο Αλμωπός έχει στόχο να
κατακτήσει το τρόπαιο.
Η πορεία του Αλμωπού ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη φάση των ομίλων, για να φτάσει
μέχρι τον τελικό του Σαββάτου.
Στη σχετικά αθόρυβη διαδρομή, απέκλεισε τις έξι ομάδες που βρέθηκαν απέναντι του και θέλησαν
να του ανακόψουν την πορεία.
Όμως την πιο καθοριστική μάχη θα τη δώσει το μεσημέρι του Σαββάτου 17/3/2018 στις 15:30, στο
στάδιο της Έδεσσας, απέναντι στην αξιόμαχη Δόξα Μαυροβουνίου, με διακύβευμα έναν τίτλο που
κανείς από τους δύο δε θέλει να χάσει.
Καλούμε λοιπόν όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου να γεμίσουν τις κερκίδες του σταδίου
προκειμένου να απολαύσουν έναν ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό αγώνα, μία γιορτή τίτλου. 

Γιάννης Σηφάκης - Χρηματοδοτούνται από την ΓΓΑ ο ηλεκτροφωτισμός και η επισκευή του ελαστικού τάπητα του Δημοτικού σταδίου Γιαννιτσών


Γιάννης Σηφάκης : Χρηματοδοτούνται από την Γ.Γ.Α. ο ηλεκτροφωτισμός του Δημοτικού σταδίου Γιαννιτσών με 120.000,00 € και η επισκευή του συνθετικού τάπητα (ταρτάν) του Δημοτικού σταδίου Γιαννιτσών με προϋπολογισμό 100.000,00 € 
Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο συναντήθηκε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό ζητώντας την χρηματοδότηση απαραίτητων αθλητικών έργων στον Δήμο Πέλλας.  
Ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος παρουσίασαν τις ανάγκες του Δήμου Πέλλας σε αθλητικές υποδομές και τις ανάγκες για την συντήρηση και βελτίωση των υφισταμένων υποδομών.
Μετά από διεξοδική συζήτηση ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός αποφάσισε την χρηματοδότηση των προαναφερόμενων έργων στο Κεντρικό Δημοτικό στάδιο της πόλης των Γιαννιτσών.
Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν 4 πυλώνες ηλεκτροφωτισμού με την απαιτούμενη ισχύ για να ηλεκτροφωτιστούν η αγωνιστική επιφάνεια του σταδίου στο σύνολο της ( γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβος) και με ένταση στα επίπεδα άνω των 250 LUX μετά των απαραίτητων προβολέων, PILLARS , καλωδίων, χειριστηρίων κ.λ.π.
Ακόμη θα επισκευαστούν οι φθορές του ελαστικού τάπητα ( ταρτάν) με εργασίες καθαρισμού επιφάνειας στιβάδας υφιστάμενου συνθετικού τάπητα, συμπλήρωσης πάχους υφισταμένου συνθετικού τάπητα και κατασκευή επιφανειακής στιβάδας ( RETOPING) στην πρώτη διαδρομή του στίβου, στο μισό της δεύτερης διαδρομής και σε διάφορα τμήματα της υπόλοιπης επιφάνειας του στίβου.
Ο Γ.Γ.Α. δεσμεύτηκε να επισκεφθεί τον Δήμο Πέλλας το συντομότερο δυνατόν. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...