Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας



Έδεσσα, 12 Οκτωβρίου 2020

 

Αυτοψία στο κτίριο και συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τους Διευθυντές των Διευθύνσεων  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας 

 

Λίγες μέρες μετά από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής συναντήθηκε με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Νίκο Αγγελίδη και Θωμά Μπαχαράκη. Οι τρεις άνδρες, μαζί με κλιμάκιο συνεργατών τους, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τις ειδικότερες συνθήκες λειτουργίας και τις επείγουσες ανάγκες σε εκπαιδευτικές υποδομές και συντηρήσεις. Ακολούθησε συνάντηση εργασίας όπου συζήτησαν συγκεκριμένες δράσεις για την επισκευή και συντήρηση σχολικών μονάδων και, κυρίως, την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισής τους, ώστε να εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των κτιρίων, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων από την οικονομία στα καύσιμα.

 

Σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Είχαμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τους κκ. Διευθυντές και συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις βελτίωσης των σχολικών κτιρίων και υποδομών της Πέλλας. Καθώς υπάρχει πάντοτε στενότητα χρημάτων, είναι σημαντικό να καταγράψουμε και να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, με ορθολογικά κριτήρια. Ακόμη, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων είναι μία βασική επιλογή μας, στο δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια κοινότητα. Εύχομαι η διαχείριση της πανδημίας του κωρονοιού να γίνεται πάντοτε μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε η εκπαίδευση, η επαφή με τον πολιτισμό και η άσκηση του νου και του πνεύματος των μαθητών της Πέλλας να μπορεί να συνεχιστεί, με την ίδια αγάπη και ζήλο που συνάντησα στα πρόσωπα των εκπαιδευτικών και των μαθητών τις πρώτες μέρες των μαθημάτων».

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου



Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση, στα υπουργεία, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την προστασίας της υγείας και της ζωής μας, για τα δικαιώματα μας.

Η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής!

Αγανάκτηση και οργή:

o   Για τα παραμύθια της κυβέρνησης για τη «θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας», για

«τις χιλιάδες προσλήψεις», για «τις 1000  κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν».

o   Γιατί η «αύξηση» απλών κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ»  στο δημόσιο σύστημα υγείας  για τις ανάγκες της πανδημίας, προέρχεται από την «αφαίρεση» κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους, που προορίζονται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Τρανταχτό παράδειγμα για να λειτουργήσουν όπως όπως τις νέες κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» μετακινούν γιατρούς  από ήδη τραγικά υποστελεχωμένα, κρίσιμα τμήματα και κλινικές, με αποτέλεσμα να  αποδυναμώνονται  μέχρι πλήρους διάλυσης.

o   Γιατί αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με την νέα υπουργική απόφαση οι κλινικάρχες θα τσεπώσουν 30 εκ. ευρώ επιπλέον, θα μπορούν να ανοίγουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς κανείς να τους ελέγχει αν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται ασθενείς για νοσηλεία στις ΜΕΘ μόνο αν τους συμφέρει.

o   Γιατί η κυβέρνηση αντί να μονιμοποιήσει τους συναδέλφους επικουρικούς παρατείνει την ομηρία τους για ακόμα ένα χρόνο.

Αγανάκτηση και οργή:

o   Γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει το θράσος να δηλώνει ότι το  δημόσιο σύστημα υγείας  λειτουργεί στο 100%. Ότι δεν έχει υπερβεί τα όρια του όταν τα είχε ξεπεράσει προ πολλού, πολύ πριν εκδηλωθεί η πανδημία, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

o   Για τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Γιατί εφάρμοσε το χουντικό νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε βάρος  «των ηρώων  υγειονομικών»,  και απάντησε στα δίκαια αιτήματα τους με χημικά, γκλομπ και βρισιές. Για την επίθεση με χημικά και το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε σε βάρος μαθητών που διεκδικούν το δικαίωμα τους στη μόρφωση και την υγεία.

o   Γιατί είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει τα σπασμένα για μια ακόμη φορά στις πλάτες μας, να μας μετατρέψει σε αποδιοπομπαίους τράγους για να απεμπολήσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την πορεία της επιδημίας. Έχει τεράστιες ευθύνες γιατί τζογάρισε την υγεία και τη ζωή μας για τα κέρδη των τουριστικών ομίλων. Έχει ευθύνες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, για το συνωστισμό στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους,  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μετατρέπουμε την ανησυχία, την αγανάκτηση και την οργή σε οργανωμένο αγώνα, συλλογική διεκδίκηση και δράση. Η μεγαλειώδης διαδήλωση, το αγωνιστικό ξέσπασμα χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίας που απαιτούσε την καταδίκη της φασιστικής, ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής είναι απόδειξη της δύναμης που έχουμε οι εργαζόμενοι να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Το γνωρίζουν καλά. Για αυτό παίρνουν μέτρα για να θωρακιστεί το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν. Για αυτό μετά τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον κατάπτυστο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ., ετοιμάζουν νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Για αυτό και αντιμετωπίζουν τα σωματεία και τις ομοσπονδίες σαν ύποπτους για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και σαν «τρομοκράτες», για αυτό στοχεύουν στο πλήρες φακέλωμα των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στις 15 Οκτώβρη απεργούμε. Δίνουμε απάντηση στα σχέδια τους σε βάρος μας!

Απαιτούμε:

§  Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

§  Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

§  Επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

§  Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές, κλπ. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.

§  Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές και καταβολή των αναδρομικών διαφορών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

§  Ούτε μισή ώρα εφημερίας παραπάνω από ότι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Έγκαιρη, πλήρης αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων (πρόσθετων και τακτικών), εφημεριών. Αύξηση της εξευτελιστικής ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.

§  Ανθρώπινα ωράρια. 5ημερο-6ωρο-30ωρο -1 εφημερία την εβδομάδα.

§  Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

§  Θέσπιση πλαισίου κινήτρων (οικονομικών – διοικητικών - επιστημονικών)  για τη στελέχωση των δομών υγείας  σε  άγονες – νησιωτικές περιοχές.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ  (α.α. 06/11-10-2020) που ισχύει από το απόγευμα  της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2020.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:

Κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020) στη χώρα από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (12-10-2020) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (13-10-2020), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

2. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος και Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά.

3. Από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.

4. Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ Ριζοχωρίου - ΑΣ Πρόμαχοι 0-2 για το κύπελλο της ΕΠΣ Πέλλας.


Για την τρίτη αγωνιστική του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας η ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ Ριζοχωρίου ηττήθηκε στο γήπεδό της από τον ΑΣ Πρόμαχοι με σκορ 0-2.

Το παιχνίδι ξεκίνησε χωρίς ρυθμό στα πρώτα 15 λεπτά και στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν ρυθμούς πιέζοντας την άμυνα των γηπεδούχων, οι οποίοι κατέβηκαν με αμυντικούς προσανατολισμούς παίζοντας διπλή ζώνη άμυνας. Στο τέλος του ημιχρόνου οι Προμαχιώτες ευτύχησαν να προηγηθούν με χτύπημα πέναλτι, πηγαίνοντας έτσι με αβαντάζ ενός τέρματος στα αποδυτήρια.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι άλλαξαν τακτική και  έγιναν απειλητικοί σε δυο περιπτώσεις, τις οποίες εξουδετέρωσε επιτυχώς ο τερματοφύλακας Μπελητάσιος.

Το δεύτερο γκολ ήρθε προς το τέλος του αγώνα και πάλι για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι παρουσίασαν μιαν αγωνιστική εικόνα κάτω του μετρίου σε σχέση με την κατηγορία και την ποιότητα των παικτών του συλλόγου.

Τα γκολ:

Το 0-1 στο 42' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Παπασυμεών. Πέναλτι, το οποίο καταλόγισε ο διαιτητής Βαμβακάς, όταν η μπάλα βρήκε το χέρι του Καραδοσίδη και οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την αυστηρότητα της απόφασης.

Το 0-2 σημείωσε στο 68' ο Ελευθεριάδης με πλασέ, ύστερα από όμορφο συνδυασμό των Μιχαηλίδη και Παπαγεωργίου.

Από τη ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ξεχώρισαν οι Κυριακίδης, Ν. Χρυσίδης, Κωνσταντινίδης και Καραδοσίδης.

Από τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ διακρίθηκαν οι Αθανασιάδης, Θ. Ελευθεριάδης, Μιχαηλίδης και Παπασυμεών.

Η διαιτησία του κυρίου Βαμβακά (Μανωλάκης-Σιώνη) ήταν καλή, ενώ οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονταν συχνά για σφυρίγματά του.

Μ. ΘΥΕΛΛΑ Ριζοχωρίου: Δ. Κορεκτσίδης, Κυριακίδης, Γ. Χρυσίδης(Π. Μαντζηρίδης), Κωνσταντινίδης, Μανόγλης(Καρασάββας), Μουρατάκης, Νίκου(Πετρούδης), Π. Χρυσίδης(Ταραλίδης), Μπαϊρακταρίδης, Καραδοσίδης, Καραθεοδώρου. Προπονητής: Καρράς.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ: Μπελητάσιος, Παπαγεωργίου, Ν. Νάνος(Σέλκος), Αθανασιάδης, Άτζος(Γεωργιάδης), Ελευθεριάδης, Μιχαηλίδης, Αδραμάνης(Μεσκίνης), Τρίψης(Πέικος), Παπασυμεών, Τσόλκας. Προπονητής: Μπογδάνης.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης


















ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...