Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Α.Σ. Πρόμαχοι - Ορφέας Ριζαρίου 4 - 1


Στο γήπεδο «Χρήστος Τζιβάνης» των Προμάχων ο τοπικός Α.Σ. υποδέχτηκε τον Ορφέα Ριζαρίου για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Πέλλας και τελικά επικράτησε με σκορ 4-1.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης "Π.Ν."

Οι γηπεδούχοι υπερίσχυσαν σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα έναντι των αντιπάλων τους με εξαίρεση το δεκάλεπτο του 70ου-80ου λεπτού όπου φάνηκαν απειλητικοί με τον βιρτουόζο ποδοσφαιριστή τους Μίσκο, ο οποίος είχε τρεις καλές ευκαιρίες για να σκοράρει.
Αξιοσημείωτες οι κόκκινες κάρτες των Άτζου στο 69’ και Αθανασιάδη προς το τέλος του αγώνα με δεύτερη κίτρινη κάρτα και στους δυο.
Τα γκολ:
Ο Κοτζαμανώλης στο 39’ σημειώνει το 1-0 με παρεμβολή στην εκτέλεση φάουλ του Μίτσκα.
Το 2-0 στο 44’ με κεφαλιά ο Μούγιος.
Στο 75’ μειώνει σε 2-1 με πλασέ ο Τσόρμπας.
Ο Μούγιος με κεφαλιά σημειώνει το 3-1 στο 88’.
Το τελικό 4-1 σημείωσε ο Χ. Σαμαράς με πλασέ μέσα από τη μικρή περιοχή στο 90’.
Από τους Προμάχους δεν υστέρησε κανείς με κορυφαίους τους Μιχαηλίδη, Σούσουλα, Μούγιο και Κοτζαμανώλη.
Από το Ριζάρι ξεχώρισαν οι Βάινας, Γρηγοριάδης, Αλεξιάδης και Μίσκος.

Η διαιτησία του κυρίου Καρατζά ήταν καλή, με άριστους τους δυο βοηθούς του Αλατζά και Παρούτογλου.

ΑΣ Πρόμαχοι: Μπελητάσιος, Μιχαηλίδης, Αθανασιάδης, Σούσουλας, Άτζος, Μεσκίνης (Χ. Σαμαράς), Μούγιος, Μίτσκας (Άντυ), Μονογενίδης (Σατζάκης), Κοτζαμανώλης, Gazzy (Τρίψης). Προπονητής: Β. Σαμαράς.

Ορφέας Ριζαρίου: Πέτκος, Βάινας, Σασαρίδης, Κατικαρίδης (Σιδηρόπουλος), Μαυροειδής, Γρηγοριάδης, Αλεξιάδης, Σαβαντόγλου, Γ. Κατικαρίδης, Καραγιάννης (Τσόρμπας), Μίσκος. Προπονητής: Γ. Γιανούλτσης.
































Διδακτική επίσκεψη του Γυμνασίου Προμάχων στο οχυρό Ρούπελ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΥΜΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ «ΡΟΥΠΕΛ»
                 ΡΟΥΠΕΛ: «Τα οχυρά δεν παραδίνονται. Καταλαμβάνονται!»
 Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του 1940 πραγματοποιήθηκε  διδακτική επίσκεψη του  Γυμνασίου   Προμάχων στο οχυρό Ρούπελ ,στις 20 Οκτωβρίου. Στο οχυρό -που βρίσκεται στο νομό Σερρών , κοντά στη γέφυρα του Στρυμόνα  και  που λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο- επισκεφτήκαμε το εντυπωσιακό  πολεμικό μουσείο ,που είχε εντυπωσιακά εκθέματα  ,όπως όπλα, στολές, σημαίες και φωτογραφίες καθώς και τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του ,που το μήκος τους  είναι 4.251 μ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά  της «Γραμμής Μεταξά»- κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων-που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν οι  Γερμανοί ζήτησαν την παράδοση του Ρούπελ ,ο Γεώργιος Δουράτσος, διοικητής του οχυρού, απάντησε: «Τα οχυρά δεν παραδίνονται. Καταλαμβάνονται» .Ήταν, κυριολεκτικά ένα νέο «μολών λαβέ» στις μακεδονικές Θερμοπύλες- όπως αποκαλείται η περιοχή-.  Οι Γερμανοί βρήκαν σε τοίχο  του Ρούπελ γραμμένο με κιμωλία το μήνυμα: «Στις Θερμοπύλες  σκοτώθηκαν οι 300, εδώ θα πέσουν οι 80» -όσο ήταν Έλληνες που επάνδρωναν την περιοχή-. Στη διάρκεια της “Μάχης των Οχυρών” (6-10/ Απριλίου του 1941) οι άνδρες επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό. Ο Γερμανός συνταγματάρχης  συνεχάρη τον διοικητή για την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, ενώ οι  απώλειες της ελληνικής φρουράς στο οχυρό ανήλθαν σε 44 νεκρούς.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χωριό « ΄Ανω Πορόια» των Σερρών ,που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, κοντά στη λίμνη Κερκίνη σε υψόμετρο 400 μέτρων. Εντύπωση έκανε στους μαθητές μας  ότι βρισκόμασταν κοντά στο χωριό «Προμαχώνα» του νομού Σερρών Η έκπληξή μας ,επίσης,ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε ότι το χωριό « ΄Ανω Πορόια»  « θύμιζε τους Παρομάχους»  .Για την γραφικότητά του το όμορφο χωρίο με τα στενά σοκάκια ,τα θεόρατα πλατάνια και τους πολλούς  γυναικείους συνεταιρισμούς χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν το «ομορφότερο χωριό της Ελλάδας»,ενώ απ’ άλλους σαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη» , γιατί εκεί παραθέριζαν  κάποτε οι μπέηδες της περιοχής.
Σε μια γραφικη ταβερνούλα είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε παραδοσιακά εδέσματα ,ενώ στο ζαχαροπλαστείο του κυρ-Αντώνη  η εξυπηρέτηση ήταν άψογη και τα παραδοσιακά γλυκά εξαιρετικά.Η οικογένειά του μας είπε ότι είχε φίλους στην Αλμωπία.Κάποιος κάτοικος από τα Άνω Πορόια ,αφού έμαθε από τους μαθητές μας τον τόπο προέλευσής μας, έκανε   την συγκινητική δήλωση: «΄Εχω ακούσει για τους Προμάχους! Πριν χρόνια υπηρετούσα στο στρατό με κάποιον Προμαχιώτη!  Θυμάμαι ότι τον  έλεγαν Μασλάρη
 Η συγκεκριμένη διδακτική επίσκεψη απέδειξε ότι η Ιστορία διδάσκεται στους μαθητές και  με βιωματικό τρόπο και ότι έτοιου είδους διδακτικές  επισκέψεις συμβάλλουν στην διατήρησή της εθνικής μας μνήμης!
 Μαζγαλτζίδου Ελένη, συνοδός εκπαιδευτικός.
Στην διδακτική επίσκεψη ήταν  επίσης συνοδοί οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:
 Γιάκας Ιωάννης, Σερμέτης Τριαντάφυλλος, Στράντζαλης Αθανάσιος και Παπαδοπούλου Δέσποινα













ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...