Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Γιάννης Σηφάκης : Ο σώζων εαυτόν σωθήτω… Γιάννης Σηφάκης :  Ο σώζων εαυτόν σωθήτω… 

Έγκλημα διαρκείας με 70 ως και πάνω από 100 νεκρούς συμπολίτες μας την μέρα…

Δεν είναι μόνο ανικανότητα, είναι επικίνδυνη ιδεοληψία.. Ακυβέρνητη πολιτεία και η Πέλλα με άφαντο πολιτικό προσωπικό που επαφίεται μόνο στην γενναιότητα και την αυτοθυσία των ελάχιστων, με βάση τις ανάγκες, γιατρών και νοσηλευτών μας.. 

Η Ελλάδα καίγεται , η Πέλλα καίγεται.. Ούτε ένα κρεββάτι στα Νοσοκομεία της Πέλλας, σήμερα στην Έδεσσα ένας παθολόγος για τρείς ορόφους γεμάτους ασθενείς covid... Οι δεξαμενές οξυγόνου δεν επαρκούν... Το πολιτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων άφαντο εναποθέτει τις ελπίδες του στο Θεό..

Δεν πρόκειται μόνο για ανικανότητα, πρόκειται για επικίνδυνη ιδεοληψία. Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη φάση μας κυβερνούν αυτοί που ήθελαν να διαλύσουν το ΕΣΥ, που δεν άντεχαν ούτε στη λέξη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τώρα όταν μιλούν για αυτό, αναγκαζόμενοι,  μόνο κοροϊδεύουν...8 μήνες αυτοθαυμάζονταν, δεν προσέλαβαν γιατρούς και νοσηλευτές παρά τις έκτακτες ανάγκες, δεν έκαναν πολλαπλάσιες τις ΜΕΘ, δεν επίταξαν τις ιδιωτικές κλινικές, δεν είχαν ούτε έχουν στοιχειωδώς σχέδιο... Ακυβέρνητη πολιτεία στο έλεος του ιού που επαφίεται μόνο στην γενναιότητα και στην αυτοθυσία του ελάχιστου , με βάση τις ανάγκες, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού....έγκλημα διαρκείας με 70-100 νεκρούς πλέον την μέρα..

Που και να μην είχαμε φέρει αξονικούς τομογράφους και στα δύο Νοσοκομεία και να μην είχε γίνει η σύγχρονη μονάδα του τεχνητού νεφρού..., φανταστείτε τι θα γινόταν στις τριτοκοσμικές συνθήκες του υπογείου…

Μόνο αγανάκτηση...

Χθες χάσαμε και τον ασυμβίβαστο Γιάννη, τον πρόεδρο της Θηριόπετρας 54 ετών... θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του και στον Δήμο Αλμωπίας

Δυστυχώς σε αυτή την φάση το δόγμα είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω... Προστατευτείτε συμπολίτες μου όσο μπορείτε..


MUSIC WORKSHOP. Online σεμινάριο για νέους μουσικούς.Δημιουργήστε το καλλιτεχνικό σας προφίλ!

 

MUSIC WORKSHOP ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ Online σεμινάριο για νέους μουσικούς.

Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο στις 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 16:00 σχετικά με στρατηγικές marketing που μπορούν να εφαρμόσουν οι μουσικοί για την προώθηση του έργου τους. Το ενημερωτικό σεμινάριο που διοργανώνει το ωδείο δήμου Έδεσσας με εισηγήτρια την καθηγήτρια του ωδείου κυρία  Μαρία Μπαλή, είναι δωρεάν για τους μαθητές και καθηγητές του ωδείου και θα λάβει χώρα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής “zoom”.

Οι αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε μας ενοχλούν, ο κατ΄οίκον περιορισμός επίσης. Τι μας φτιάχνει την διάθεση; Η μουσική μας! Και ευτυχώς όχι μόνο την δική μας, αλλά και των ανθρώπων που την απολαμβάνουν. Πως όμως μπορούμε να εξελιχθούμε καλλιτεχνικα, να μας ακούσει περισσότερος κόσμος και να εξοικονομήσουμε και κάποια χρήματα, κάνοντας αυτό που τόσο αγαπάμε;

Οι δράσεις με κοινωφελή χαρακτήρα δεν σταματούν εδώ. Αναμένετε νέα για τον κύκλο σεμιναρίων που θα ακολουθήσουν.

Και μην ξεχνάτε, η μουσική, μπορεί να μας αλλάξει την διάθεση και αυτό την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική, οπότε μην αφήνετε την μουσική καριέρα σας, στην τύχη.

(Για τους μη εγγεγραμμένους στο δημοτικό ωδείο Έδεσσας, το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ)

 

Δηλώστε συμμετοχή ηλεκτρονικά στο email του ωδείου:

ode.edessacity@gmail.com

Γράφοντας ΘΕΜΑ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΛΗ

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε ηλεκτρονικά μέσω e mail ή στο τηλέφωνο 2381023101

 

ΩΔΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ


Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία του Ν.Πέλλας      Η πανδημία και στο νομό μας εξαπλώνεται ραγδαία. Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, η προσέλευση στα επείγοντα ατόμων με συμπτώματα Covid και οι νοσηλευόμενοι στα δύο νοσοκομεία του νομού μας συνεχώς αυξάνονται. Επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών που έχουν ήδη φρακάρει, παρά την de facto μετατροπή τους σε νοσοκομεία της μίας νόσου. 

     Στο νοσοκομείο Έδεσσας τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid κυμαίνεται μεταξύ 80-85, όταν οι κλίνες της παθολογικής κλινικής δεν ξεπερνούν τις 35. 

Για την εξεύρεση κλινών στα δύο νοσοκομεία οι κλινικές του χειρουργικού τομέα (Ορθοπεδική, Χειρουργική, Ουρολογική, ΩΡΛ) έχουν συμπτυχτεί ή μετακινηθεί συστεγαζόμενες σε έναν χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των μη-Covid παθήσεων. Παρόμοιες συμπτύξεις έχουν επιβληθεί και στις Καρδιολογικές κλινικές των δύο νοσοκομείων, ενώ δραματική ήταν και η συρρίκνωση της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών πριν λίγες μέρες, όταν στους θαλάμους της μεταφέρθηκαν ασθενείς της Ορθοπεδικής κλινικής οι οποίοι συνυπήρχαν με νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, συνθήκες νοσηλείας απολύτως απαράδεκτες. 

     Παρ’ όλες τις συμπτύξεις και μετακινήσεις και παρά το γεγονός ότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο, πολλές φορές με την υπέρβαση ακόμα και των αποδεκτών επιστημονικά ορίων, οι κενές κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό  στην αρχή κάθε εφημερίας για τα δύο νοσοκομεία περιορίζονται σε μονοψήφιο νούμερο!!! Οι εφημερεύοντες γιατροί καθημερινά αγωνιούν για το αν μέχρι το τέλος της εφημερίας θα υπάρχει έστω και μία απλή κλίνη, σε κοινό θάλαμο, διαθέσιμη για να νοσηλεύσουν ασθενείς που θα το έχουν ανάγκη. 

     Οι ειδικοί παθολόγοι των παθολογικών κλινικών των δύο νοσοκομείων δεν επαρκούν -μόλις τέσσερις παθολόγοι στην Έδεσσα και πέντε στα Γιαννιτσά!!!- για να στελεχώσουν τα τμήματα που βρίσκονται υπό την ευθύνη της παθολογικής (τμήμα επειγόντων περιστατικών, παθολογική κλινική με μη-covid ασθενείς, τμήμα υπόπτων περιστατικών Covid και τμήμα ασθενών με Covid).

     Οι Αναισθησιολόγοι των δύο νοσοκομείων που δίνουν μια άνιση μάχη στην πρώτη γραμμή, καθημερινά, χωρίς ανάπαυση, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της εξάντλησης. Οι Αναισθησιολόγοι έχουν την ευθύνη των χειρουργείων που μπαίνουν εκτάκτως στα δύο νοσοκομεία, όμως ταυτόχρονα και ανά πάσα στιγμή σπεύδουν στο κρεβάτι των ασθενών που θα χρειαστούν επείγουσα διασωλήνωση. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθεί κανείς σε αυτό το διπλό καθήκον υπό αυτές τις συνθήκες. Η επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας σε κάθε πόλη και η ένταξη τους στην λειτουργία των νοσοκομείων του δημοσίου, ώστε 

-για παράδειγμα- να πραγματοποιούνται εκεί τα χειρουργεία του χειρουργικού τομέα των νοσοκομείων, είναι επιτακτική ανάγκη για να θα αποσυμφορηθεί το έργο των αναισθησιολόγων των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

     Οι υγειονομικοί έδωσαν και δίνουν τη μάχη από την έναρξη της πανδημίας μέσα σε αντίξοες συνθήκες ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, ελλιπών μέτρων προστασίας και λειψού υγειονομικού υλικού. Στα Covid τμήματα το νοσηλευτικό προσωπικό σήμερα καλείται να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Στο ΤΕΠ οι νοσηλεύτριες εργάζονται νύχτα-μέρα με ένα ρεπό την εβδομάδα. Η κύρια αγωνία των υγειονομικών είναι πλέον να μην νοσήσουμε και εμείς, διότι τότε κανείς δε θα βρεθεί να μας αντικαταστήσει, αφού η χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων στερεί από εφεδρείας όλα τα τμήματα.

     Σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ η κατάσταση είναι περισσότερο από τραγική. Στις 19/11 σύμφωνα με τον Ε.Κ.Ε.Π.Υ. (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), το κοντινότερο στην περιοχή μας κρεβάτι ΜΕΘ ήταν μία κλίνη ΜΕΘ στην Αλεξανδρούπολη. Η κατάσταση αυτή βάζει αναπόφευκτα τους εφημερεύοντες ιατρούς στην αδιανόητη για αυτούς θέση να υποχρεώνονται να επιλέξουν ποιον ασθενή θα διασωληνώσουν. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ! Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε εκπαιδευτεί να εργαζόμαστε για να εξασφαλιστεί η υγεία ΟΛΩΝ των ασθενών. Όχι να επιλέγουμε ποιος θα λάβει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και ποιος θα αφεθεί στην τύχη του. 

     Θα το επαναλάβουμε: είναι εγκληματική η πολιτική όλων όσων κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις ξεκάθαρες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΜΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ η χώρα μας όφειλε να διαθέτει 3.500 κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕΝεογνών και όχι 600 όπως είναι σήμερα. 

     Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαρκώς συρρικνώνονται. Τα περιφερειακά Ιατρεία έκλεισαν με εντολή ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές άντλησης προσωπικού, που καλείται να μπαλώσει όπως-όπως τα κενά στα νοσοκομεία. Έτσι οι κατ’ οίκον νοσηλευόμενοι ασθενείς που δεν έχουν χρήματα, μένουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση και ιατρική συνδρομή και τα χωριά του νομού είναι αφημένα στη μοίρα τους.

     Η πολύμηνη άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τις δομές του ιδιωτικού τομέα της Υγείας σε κάθε πόλη και να τις εντάξει στην λειτουργία των νοσοκομείων του δημοσίου, έχει οδηγήσει στην πλήρη αναστολή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων, στην αναβολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, έχει οδηγήσει σε τρομερά προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων του εργαστηριακού τομέα των δύο νοσοκομείων (ακτινολογικό, αξονικός τομογράφος, μικροβιολογικό) που δίνουν αγώνα για να πετύχουν το αδύνατο: να λειτουργήσουν με ασφάλεια τόσο ως εργαστήρια για ασθενείς με Covid όσο και για μη-covid ασθενείς ταυτόχρονα!! Έτσι, οι ασθενείς με χρόνια ή οξέα προβλήματα υγείας που δεν έχουν τα χρήματα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας, όσοι για μήνες περίμεναν να έρθει η σειρά τους για να εξεταστούν ή να χειρουργηθούν, μένουν απολύτως ξεκρέμαστοι. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία η εκτόξευση της κερδοφορίας του ιδιωτικών μεγάλων επιχειρήσεων στη Υγεία στην περίοδο της πανδημίας. Ίσως δεν είναι τυχαία και η επίμονη, όλους αυτούς τους μήνες, άρνηση της κυβέρνησης να «διαταράξει» αυτήν την κερδοφορία με την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα σήμερα διαπραγματεύεται με τους κλινικάρχες την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Ένα επαίσχυντο παζάρι των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας σε συνθήκες πανδημίας!!. Δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα. Για αυτούς η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη απώλεια μεταφράζεται σε ευρώ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν το ΕΣΥ στην τύχη του μέχρι να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση να μην κουνάνε το δάχτυλο. Δεν είναι αθώοι του αίματος!

     Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάστημα των εννέα μηνών από την έναρξη της πανδημίας για να πάρει όλα τα κατεπείγοντα αναγκαία μέτρα. Έδωσε όλες της τις δυνάμεις να μετακυλήσει την δική της ευθύνη στην λεγόμενη ατομική ευθύνη. Ο λαός της περιοχής μπήκε φέτος δύο φορές σε «lockdown» και έκανε το καθήκον του τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. 

     Η κυβέρνηση αντιθέτως, ενώ όφειλε να προχωρήσει σε προσλήψεις, κατέφυγε σε συνεχείς υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, ή ενδονοκομειακά από τμήμα σε τμήμα, απογυμνώνοντας έτσι τις ήδη αποδυναμωμένες υπόλοιπες δημόσιες δομές και τα υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων. Αντί να μονιμοποιήσει τους επικουρικούς γιατρούς και να προχωρήσει σε ταχύτατες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθεί συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ιδιώτες. Αντί να προσλάβει τους εκατοντάδες νέους γιατρούς που τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αιτηθεί την πρόσληψη τους σε νοσοκομεία της χώρας, επιχειρεί να κρατήσει γιατρούς ηλικίας 67 ετών, συχνά με υποκείμενα νοσήματα, που εκ των πραγμάτων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν σοβαρά αν παραμείνουν στο ΕΣΥ.

     Και την ίδια ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι στο απροχώρητο, η κυβέρνηση στέλνει την Ασφάλεια στα σπίτια εκλεγμένων εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και τους απαγγέλει κατηγορίες για «διέγερση σε απείθεια» επειδή με ανακοινώσεις των σωματείων καλούσαν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, με αιτήματα άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ και επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης και αυταρχισμός, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας. Γίναμε μάλιστα μάρτυρες της αγριότητας των δυνάμεων καταστολής που ξυλοκόπησαν αδιακρίτως ανθρώπους, οι οποίοι με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, κινητοποιήθηκαν με όλα τα απαραίτητα, κατά κοινή ομολογία, μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, για να διεκδικήσουν μέτρα άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ.

     Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα, να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία στις 26/11 και διεκδικεί:

Να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι επικουρικοί συνάδελφοι μας.

Να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση 2018-2020.

Να γίνουν με έκτακτη ρύθμιση μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. 

Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά και άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Επίταξη πραγματική, όχι πλουσιοπάροχη επιδότηση στους κλινικάρχες και στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων.

Πλήρης τακτικός έλεγχος σε όλες τις μονάδες υγείας-πρόνοιας, μεγάλους εργασιακούς.

Επαναλαμβανόμενα και πλήρως δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Να μην προχωρήσει το αισχρό σχέδιο κυβέρνησης και ηγεσίας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Καλούμε τους τοπικούς φορείς σε κοινό αγώνα !

Οι γνώσεις μας, η δουλειά μας, αλλά και η φωνή μας και ο αγώνας μας στην υπηρεσία της υπεράσπισης της Υγείας του λαού της περιοχής μας!  

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               
   Αποστολίδης Χαράλαμπος                                                                                                                                                                   
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Σανίδας Αργύρης

Δελτίο Τύπου της Τομ.Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ για μέτρα στην Υγεία                                 ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΚΚΕ για ΜΕΤΡΑ στην ΥΓΕΙΑ 

Η κατάσταση στην Πέλλα όπως και σε όλη τη Β. Ελλάδα σε σχέση με τον covid είναι δραματική. Τα νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών ασφυκτιούν, εκατοντάδες συμπολίτες μας, νοσηλεύονται όπως-όπως, σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια υπάρχει στις κλινικές! Οι γιατροί, το νοσηλευτικό, βοηθητικό και λοιπό  προσωπικό, έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους.

Εννέα μήνες από το ξεκίνημα της πανδημίας, η κυβέρνηση, το μόνο που κάνει είναι να κουνά το χέρι στο λαό περί ατομικής ευθύνης, να νομοθετεί σωρό από αντεργατικά μέτρα, να ενισχύει την καταστολή, να μπουκώνει με ζεστό χρήμα επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους.

Κανένα μέτρο για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, όσο αυτά λειτουργούσαν, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Κανένας έλεγχος για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους τόπους δουλειάς. Μετά τη περίπτωση των    εργοστασίων  “ΚΡΟΝΟΣ” και Παυλίδης, εξακολουθούν τα δεκάδες διαλογητήρια και συσκευαστήρια που λειτουργούν στην περιοχή να είναι εστίες διασποράς του ιού, αφού δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους. Ακόμα και σε δημοτικές επιχειρήσεις, κρατικές υπηρεσίες η διασπορά του ιού είναι μεγάλη μεταξύ των εργαζομένων.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.  Η κυβέρνηση να επιτάξει τώρα όλες τις μονάδες με το προσωπικό τους, χωρίς παζάρια και δωράκια στους κλινικάρχες. Στην Πέλλα η ιδιωτική γενική κλινική διαθέτει ίσα με το 20% των συνολικών κλινών που διαθέτουν τα 2 νοσοκομεία μας.  Γιατί δεν επιτάσσεται προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία μας; Πώς αναπληρώνεται το κενό από τους υγειονομικούς που νοσούν;

Ας σκεφτούμε όλοι αυτές τις κρίσιμες ώρες, πόσο επιζήμια ήταν η θέση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν “αρμονική συνύπαρξη” δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πόσο τραγικά επίκαιρη η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες.

Ο λαός να βάλει lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική, για να βγει νικητής και από αυτήν τη δοκιμασία.

Το ΚΚΕ προτείνει :

  1. επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  2. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.
  3. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση γι’ αυτές τις εβδομάδες.
  4. Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού.
  5. Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.
  6. Έκτακτο επίδομα για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  7. εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.

 

20 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...