Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Σημαδεμένος απ' την αγάπη


Σημαδεμένος απ' την αγάπη
Λέκκας Βασίλης

Μουσική: Θεοδωράκης Μίκης
Στίχοι: Γκανάς Μιχάλης


Σαν θαλασσάκι να κυματίσεις
και σαν αέρας να σηκωθείς
να με ζαλίσεις, να με σκορπίσεις
και τη ζωή μου μη λυπηθείς

Να γίνεις φλόγα να με δροσίσεις
και μεσημέρι να τυφλωθώ
σημαδεμένος απ’ την αγάπη
στα δυο σου μάτια να γκρεμιστώ

Σαν άδειο σπίτι να με ανοίξεις
και τη σιωπή μου μη φοβηθείς
το όνομα σου να ψιθυρίσεις
και στη δροσιά μου να κοιμηθείς

Σαν ένα δένδρο να φτερουγίσω
σαν καταρράχτης να ξοδευτώ
σημαδεμένος απ' την αγάπη
στα δυο σου μάτια να γκρεμιστώ

123456
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ...https://www.youtube.com/watch?v=nLh4VhKNsVs

Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων περιόδου 2018/2019   Το Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας  σας ενημερώνει ότι έως τις 20-05-2018, αποδέχεται την υποβολή αιτήσεων από όσους επιθυμούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2018-2019, σύμφωνα με την αρ.
 2129/70097/28-6-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 3361/Β/2017).
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
1. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση.
2. Φύτευση αμπελώνων (εφόσον ο παραγωγός διαθέτει νόμιμο δικαίωμα που έχει χορηγηθεί έως 31/12/2015).
3. Επανεμβολιασμός.
4. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.
Τα δικαιώματα αναφύτευσης, αφού μετατραπούν σε άδειες φύτευσης (σύμφωνα με την με αριθ. 3535/96221/7-9-2015 ΥΑ (ΦΕΚ 1996Β), μπορούν να λάβουν στήριξη στο Πλαίσιο του Προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα είναι σε ισχύ.
Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.
Σύμφωνα με την αρ. 2129/70097/28-6-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 3361/Β/2017), οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση), εφόσον συνδέονται με τους στόχους του προγράμματος. Δεν καλύπτεται η ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων.
Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο μισό (0,5)  στρέμμα. Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί που έχουν ενταχθεί τις τελευταίες δύο περιόδους εφαρμογής (2016-17 & 2017-18) και αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής. Τέλος γίνεται σαφές ότι η έγκριση και η ένταξη στο πρόγραμμα των επιλέξιμων αιτήσεων και εκτάσεων ακολουθεί την Υπουργική Απόφαση κατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων του αρμόδιου υπουργείου.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάθεση Αίτησης
1.      Επικαιροποιημένη Καρτέλα παραγωγού με στοιχεία των τεμαχίων και απόσπασμα Αμπελουργικού Μητρώου , από την οποία και μόνο, υποχρεωτικά συμπληρώνονται όλα τα πεδία του πίνακα των αμπελοτεμαχίων προς αναδιάρθρωση .
2.      Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών στις οποίες να φαίνεται ότι παραδίδουν την παραγωγή τους σε οινοποιεία.
3.      Την  ενιαία δήλωση ΟΣΔΕ στην οποία να φαίνονται τα αγροτεμάχια. 
4.      Την αστυνομική τους Ταυτότητα και το ΑΦΜ (Εκκαθαριστικό), 1η σελίδα βιβλιαρίου τράπεζας.
5.      Έγγραφα που να αποδεικνύουν την νόμιμη φύτευση του αμπελιού.
6.      Έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία όπως τίτλος ιδιοκτησίας , συμβόλαιο αγοράς κλπ. Όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα απαιτείται 10ετές μισθωτήριο συμβολαιογραφικό με πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο.       

Επίσης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 του Καν(ΕΕ) 1306/2013 και την αρ. 2129/70097/28-6-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 3361/Β/2017) πρέπει να υπάρχει συμβατότητα της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης-Αμπελοκαλλιέργειας-(αμπελουργικό-μητρώο).

Επιπλέον, κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων και των δράσεων του αμπελοοινικού τομέα (π.χ. αναδιάρθρωση αμπελώνων, βιολογική γεωργία, γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα) πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επαλήθευσης των δηλωμένων στοιχείων των δύο βάσεων (Αμπελουργικού Μητρώου και ΟΣΔΕ), επομένως θα πρέπει κατά την ενημέρωση του Αμπελουργικού Μητρώου αλλά και αντίστροφα, κατά την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), να επιβεβαιώνονται τα καταγεγραμμένα στοιχεία των δύο βάσεων από τον παραγωγό (υπόχρεο της ορθής δήλωσης των στοιχείων των αμπελοτεμαχίων και της καλλιεργητικής τους κατάστασης).

Όσο αφορά στα αμπελοτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, σύμφωνα με το άρθρο 11 της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 (ΦΕΚ 2443Β/15-9-2014) Υπουργικής Απόφασης, πρέπει στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης να δηλώνονται από τους παραγωγούς τα επιλέξιμα αμπελοτεμάχια της ομάδας καλλιέργειας και οινοποιήσιμης ποικιλίας και ως παράλληλη δράση «Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων» με τους κωδικούς όπως κάθε φορά ισχύουν».
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται για την υποβολή των αιτήσεων τους στο Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας, καθημερινά τις ώρες 08:30-11:30 για την περιοχή Έδεσσας-Σκύδρας-Αλμωπίας  στο αρμόδιο γραφείο (Νο 211) υπεύθυνος  Καραβίτης Σταύρος στο Διοικητήριο στην Έδεσσα τηλ. 2381351289, για την περιοχή Γιαννιτσών στο γραφείο της διεύθυνσης στα Γιαννιτσά στην 20ης Οκτωβρίου 40 (πάνω από τον Κωτσόβολο)   υπεύθυνος Ελευθερίου Γεώργιος τηλ. 2381352312.
Λόγω της σοβαρότητας  του προγράμματος, παρακαλούμε τους Δήμους, μέσω εκπροσώπων των Δημ. Διαμερισμάτων τους να φροντίσουν ώστε να τοιχοκολληθεί ένα φωτοαντίγραφο αυτού του εγγράφου σε κάθε Δ. Διαμέρισμα και κάθε  καφενείο της περιοχής ευθύνης τους.  

         Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

             Τσαντάκης Τρύφων   

O Γιάννης Σηφάκης στο πρωθυπουργικό γραφείο για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα 1200 αγροτών με την ΟΠ ΑΘΗΝΑ στην Πέλλα


Ο Γιάννης Σηφάκης στο γραφείο πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το μεγάλο πρόβλημα 1200 αγροτών με την ΟΠ «ΑΘΗΝΑ» στην Πέλλα
Μαζί του η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης
Εκ μέρους του γραφείου του πρωθυπουργού στην συνάντηση συμμετείχε η Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου και ο ειδικός σύμβουλος νομικός Γιάννης Αντωνιάδης. 
Ο βουλευτής ανέλυσε το πρόβλημα και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα για την επίλυση του. Το πρόβλημα ξεκινά από το 1993 και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο 1200 ως τώρα αγρότες με δεσμευμένα ΑΦΜ και καταλογισμούς περί τα 3.000.000,00 € αλληλεγγύως και στο όλον στον καθένα. 
Και ο αριθμός των παθόντων θα αυξάνεται γιατί μεταφέρεται και στους κληρονόμους των αρχικά εμπλεκομένων.
Αναφέρθηκε στην μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Σκύδρα πριν μια βδομάδα με συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών.
Κατατέθηκε από τον βουλευτή φάκελος με τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης.
Γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο Οικονομικών για νομοθετική αντιμετώπιση του πολύ δύσκολου αυτού προβλήματος με δεδομένο ότι οι συναλλαγές της ΟΠ «ΑΘΗΝΑ» θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ.
Ζητήθηκε και εν όψει του αναπτυξιακού συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος.
Η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου απαντώντας είπε ότι θα μεταφέρει άμεσα στον πρωθυπουργό το αίτημα αναγνωρίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. 

Η διεθνής Λαμπαδηδρομία με τους μαραθωνοδρόμους της Ειρήνης στην Έδεσσα


ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Οι μαραθωνοδρόμοι της Ειρήνης τρέχουν σε όλη την Ευρώπη μεταφέροντας το μήνυμα της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών. Με ιδιαίτερη χαρά τα παιδιά του Δήμου Έδεσσας αγκάλιασαν την ιδέα που μεταφέρεται μαζί με την φλόγα της Λαμπαδηδρομίας από τους μαραθωνοδρόμους της Ειρήνης βρίσκοντας λέξεις και συναισθήματα για την φιλία και την συναδέλφωση των λαών.
Η διεθνής αποστολή των λαμπαδηδρόμων από πολλές χώρες του κόσμου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό φτάνοντας στην Έδεσσα στην πόλη των νερών και των κερασιών ακολουθώντας τα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.  Επισκέψεις έγιναν στα δημοτικά σχολεία της Άρνισσας, δίπλα στην Λίμνη Βεγορίτιδα, των Βρυττών και του Νησίου στον υδροβιότοπο Αγρα-Βρυτών-Νησίου καθώς και το σχολείο δίπλα στους Καταρράκτες Έδεσσας, το 6ο δημοτικό σχολείο Έδεσσας. Μαγικές στιγμές έζησαν οι μαθητές κρατώντας όλοι την δάδα που έκαιγε σε όλη την διάρκεια της διαδρομής γνωρίζοντας στην πράξη την αξία του εθελοντισμού, της φιλίας, της συναδέλφωσης για την παγκόσμια ειρήνη που τόσο είναι απαραίτητη στις μέρες μας.
Στο Δημαρχείο της Έδεσσας τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ.Δημήτρης Γιάννου μαζί με τον Σύλλογο Βετεράνων Αθλητών και τον Ποδηλατικό Σύλλογο «Αερωπός» μαζί με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας που φρόντισαν για την διαμονή τους. Την ομάδα υποδέχθηκε και στήριξε ο σχολικός σύμβουλος κ.Χριστόδουλος Φανιόπουλος, ο Γρηγόρης Σιώνης, ο Χρήστος Ροδίφτσης εκ μέρους των συλλόγων μαζί με την συντονίστρια του προγράμματος για την Ελλάδα κ.Ειρήνη Σκούλη και τον υπεύθυνο πολιτιστικού τουρισμού Έδεσσας κ.Ευάγγελο Κυριακού.
Η ομάδα συνεχίζει την διεθνή λαμπαδηδρομία ειρήνης στις χώρες της Κεντροδυτικής και Βόρειας Ευρώπης για να καταλήξει στην Ισπανία & την Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2018. 


Γιώργος Καρασμάνης: «Ακόμη περιμένουν τις… εκτιμήσεις στα χωριά Αλμωπίας και Πέλλας για την ολοκληρωτική καταστροφή»!Τα ασφυκτικά οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί οι αγρότες μας σε χωριά των Δήμων Αλμωπίας και Πέλλας, επαναφέρει με νέα Ερώτηση στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης.
Υπογραμμίζει ότι ενιάμισι μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών και εγκαταστάσεων από την πρωτοφανή σε σφοδρότητα θεομηνία της 14ης Ιουνίου πέρσι, με χαλάζι, νεροποντή και ανεμοθύελλα, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους – ακόμη και στη διαβίωση των οικογένειών τους – ενώ, τρεις μήνες πριν τη νέα παραγωγή, δεν μπορούν να καλύψουν τις καλλιεργητικές δαπάνες ώστε να υπάρξει προοπτική για κάποιο φετινό εισόδημα.
Ο πρώην Υπουργός, μεταφέρει και τους φόβους των πληγέντων για εκτιμητήρια ¨με κουτσουρεμένες εκτιμήσεις ζημιών, όπως συνέβη με παραγωγούς ορισμένων από τα ίδια χωριά που, για προηγούμενη θεομηνία (της 17ης Μαίου 2017), πήραν εκτιμητήρια με σοβαρά λάθη και αδικίες, πχ διαφορετικά ποσοστά ζημιάς ακόμη για γειτονικές καλλιέργειες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους κερασοκαλλιεργητές όλου του Νομού από τις βροχοπτώσεις του Μαίου.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, καλεί τον Υπουργό να επισπεύσει την αποστολή των εκτιμητηρίων, με αντικειμενική και πλήρη αποτίμηση των τεράστιων καταστροφών και να δρομολογήσει τάχιστα τις αποζημιώσεις των πληγέντων.
Ζητεί ακόμη την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου Μ5, που ο ίδιος ως Υπουργός είχε εντάξει με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων – και που η σημερινή Κυβέρνηση επί τριάμισι χρόνια… κρατάει στα συρτάρια – ώστε οι αγρότες να επιδοτηθούν και να θωρακίσουν  τις καλλιέργειές τους με αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία.
 Ακολουθεί η Ερώτηση:
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων            
ΘΕΜΑ: «Χωρίς αποζημιώσεις εννιάμιση μήνες από την πρωτοφανή θεομηνία της 14/6/2017»!
Με την Ερώτηση 6495 την οποία είχε καταθέσει στις 20  Ιουνίου 2017 ο υπογράφων έφερε στη Βουλή τις ανυπολόγιστες καταστροφές από την πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια θεομηνία που το απόβραδο της 14ης Ιουνίου πέρσι, έπληξε με σφοδρή χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλες και νεροποντή, καλλιέργειες σε περιοχές του Νομού μας. Αφανίστηκαν κυριολεκτικά, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, κυδώνια, αμπελώνες, μποστάνια, βαμβάκια, καλαμπόκια, καπνά, σπαράγγια, σιτηρά, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, θερμοκήπια, αλλά και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή ολοκληρωτική καταστροφή!
Οι καλλιέργειες  που χτυπήθηκαν ήταν κυρίως σε χωριά του Δήμου Αλμωπίας (Φούστανη, Φιλώτια, Θυριόπετρα, Πρόδρομος, Νερόμυλοι κ.α.), όπως και του Δήμου Πέλλας (Δαμιανό, Λεπτοκαρυά, Αγροσυκιά, Ραχώνα, Λειβαδίτσα, Πέλλα, Νέα Πέλλα, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Άγιος Λουκάς, Κρύα Βρύση) όπου, ο  Ερωτών διαπίστωσε προσωπικά ότι οι καταστροφές δεν περιορίζονταν μόνον στον ολοκληρωτικό αφανισμό καλλιεργειών και παραγωγής, αλλά ακόμη και σε, καπνοξηραντήρια, αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις, αντιχαλαζικά δίχτυα, ακόμη και παρμπρίζ οχημάτων.  
Η μανία της φύσης ήταν τέτοια που κινδύνεψαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές – όπως στην Κρύα Βρύση, όπου  ζεύγος ξένων εργατών βρέθηκε αιμόφυρτο στα χωράφια και μεταφέρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο για τις πρώτες βοήθειες! Γι’ αυτό και με την τότε Ερώτηση, είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς να κηρύξουν τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
ΕΠΕΙΔΗ, από την θεομηνία εκείνη έχουν περάσει ήδη εννιάμιση  (9,5) μήνες και οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν σοδειές, καλλιέργειες, και κάθε προοπτική για εισόδημα, μέχρι στιγμής ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ…
ΕΠΕΙΔΗ, σε τρεις μήνες ξεκινά η νέα παραγωγή και δεν έχουν χρήματα, ούτε για τις στοιχειώδεις καλλιεργητικές δαπάνες, ούτε να ανταποκριθούν σε τρέχουσες και ανελαστικές υποχρεώσεις τους, (δάνεια, ρεύματα κλπ), ούτε για την επιβίωση των οικογένειών τους…
ΕΠΕΙΔΗ, φοβούνται το ενδεχόμενο να λάβουν και οι ίδιοι – όταν τις λάβουν – εκτιμήσεις  ¨κουτσουρεμένες¨, όπως οι πληγέντες από την προηγούμενη χαλαζόπτωση ένα μήνα νωρίτερα (17 Μαΐου πέρσι) σε ορισμένα από τα ίδια χωριά, που τα εκτιμητήρια που πήραν, βρίθουν σοβαρών λαθών και αδικιών, όπως πχ διαφορετικές εκτιμήσεις σε ποσοστά ζημιών ανάμεσα και σε γειτονικά χωράφια… Το, ίδιο άλλωστε έχει συμβεί και στους πληγέντες κερασοκαλλιεργητές όλου του Νομού από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου.
ΕΠΕΙΔΗ, επί τριάμισι χρόνια η Κυβέρνηση, δεν έχει προκηρύξει το μέτρο Μ5 για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, το οποίο ο Ερωτών ως Υπουργός ενέταξε, με προϋπολογισμό 40 (σαράντα) εκατομμυρίων ευρώ, και επιδότηση 80% για μεμονωμένους παραγωγούς και 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών. Ακόμη δε, κατήργησε το Μέτρο Μ17 (που επίσης ο Ερωτών είχε εντάξει) με προϋπολογισμό 200 (διακοσίων) εκατομμυρίων ευρώ για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ…
Καλείται ο Υπουργός
·       Να επισπεύσει την αποστολή των εκτιμητηρίων των καταστροφών της 14/6/2017, με αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών, χωρίς λάθη και εξόφθαλμες αδικίες όπως έγινε με τη θεομηνία της 17/5/2017.
·       Να προχωρήσει τάχιστα σε καταβολή πραγματικών αποζημιώσεων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν στα πόδια τους, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να επιβιώσουν και να προχωρήσουν στη νέα παραγωγή.
·       Να δώσει εντολή να εξεταστούν άμεσα οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από του πληγέντες της χαλαζόπτωσης του Μαΐου αλλά και τους κερασοπαραγωγούς που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του ίδιου μήνα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες.
·       Να προκηρύξει άμεσα το μέτρο Μ5, ώστε οι αγρότες μας να μπορέσουν να επιδοτηθούν για να θωρακίσουν αποτελεσματικά τις καλλιέργειές τους με αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία.


 Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Πέλλα για την προετοιμασία του Περιφερεικαού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας - Ευκαιρία για την Πέλλα που έμεινε δεκαετίες έξω από όλους τους Εθνικούς σχεδιασμούς


Γιάννης Σηφάκης :  Σημαντικές επαφές κυβερνητικού κλιμακίου στην Πέλλα με δεκάδες φορείς για την προετοιμασία του  Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ( 26-27-28 Μαρτίου) που θα διεξαχθεί παρόντος του πρωθυπουργού και των περισσότερων Υπουργών
Η Πέλλα, μετά από πολλές δεκαετίες έξω από όλους τους Εθνικούς σχεδιασμούς, καλείται να συμβάλει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση βάζοντας στόχους και προτεραιότητες και να πάρει την θέση που της αξίζει.
Πρωτόγνωρη διαδικασία με μεγάλη  συμμετοχή τοπικών φορέων από τον Δήμο Πέλλας στην συσκέψεις προετοιμασίας του Συνεδρίου που συνεχίζονται και σήμερα με φορείς από Έδεσσα – Αριδαία - Σκύδρα
Α. Σ. Πρόμαχοι - Εθνικός Γιαννιτσών 2 - 2


Εντυπώσεις, γκολ και βαθμούς μοιράστηκαν οι δυο μονομάχοι στον ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο "Χρήστος Τζιβάνης" των Προμάχων, όπου ο τοπικός Α. Σ. υποδέχτηκε τον Εθνικό Γιαννιτσών.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης

Έγινε ένα αμφίρροπο παιχνίδι με δυνατές μονομαχίες και όμορφους συνδυασμούς, ενώ χαρακτηριστικό των δυο αντιπάλων ήταν το πείσμα και το πάθος για τη νίκη.
Οι γηπεδούχοι βασίστηκαν κυρίως στο αγωνιστικό φρόνημα και την φυσική τους κατάσταση, ενώ οι φιλοξενούμενοι έκλεψαν τις εντυπώσεις με την οργανωτικότητα, τη δομή ως ομάδα και το συνεχές κυνηγητό της μπάλας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δικαιώνοντας με την εμφάνισή τους την υψηλή θέση της βαθμολογίας στην οποία βρίσκονται.
Στο πρώτο ημίχρονο οι Γιαννιτσιώτες είχαν την υπεροχή και τον έλεγχο του αγώνα, δημιούργησαν πολλές ευνοϊκές προϋποθέσεις για γκολ, όμως στην τελική προσπάθεια αποτύγχαναν. Οι δε Προμαχιώτες, θέλοντας να διασφαλίσουν τα νώτα τους, έπαιξαν αμυντικά και με αντεπιθέσεις προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν, όποτε τους δίνονταν η ευκαιρία.
Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι πήρε μια άγρια ομορφιά με τους δυο αντιπάλους να ανοίγονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, και να χτυπούν στα ίσα τον αγώνα, χαρίζοντας στους αρκετούς φιλάθλους, πλούσιο θέαμα με τιτάνιες μονομαχίες, περίπλοκους συνδυασμούς και πολλές φάσεις εκατέρωθεν.
Το τελικό 2-2 κρίνεται μάλλον δίκαιο αποτέλεσμα, αν και οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν στα σημεία, με την εμφάνιση ως πιο ολοκληρωμένης ομάδας, με σαφείς προσανατολισμούς και καλύτερα πατήματα και στήσιμο στο τερέν.

Τα γκολ:
Το 1-0 σημειώθηκε στο 6' από τον Μίτσκα με απευθείας εκτέλεση φάουλ.
Οι του Εθνικού ισοφάρισαν σε 1-1 στο 14' με εξαιρετικό σουτ στο γάμα της εστίας των Προμάχων από τον Πέλκα.
Το 1-2 έγραψε ο Μπλατσέρι στο 52' με χτύπημα πέναλτι.
Το τελικό 2-2 πέτυχε στο 60' ο Μίτσκας, εκμεταλλευόμενος λάθος των αμυντικών του Εθνικού.

Από τον ΑΣ Πρόμαχοι διακρίθηκαν οι Μπελητάσιος, Μούγιος, Μίτσκας και Kullafi.
Από τον Εθνικό Γιαννιτσών ξεχώρισαν με την απόδοσή τους οι Ιωαννίδης, Πέλκας, Μπλατσέρι και Πανταζίδης.

Η διαιτησία του κυρίου Ατζαμιδάκη (Γ. Κεσίσογλου - Πίλτσης) ήταν καλή.

Α.Σ. Πρόμαχοι: Μπελητάσιος, Νάνος, Μπογδάνης, Σατζάκης, Halilay, Μούγιος, Άτζος (Kullafi), Μεσκίνης, Τσιμτσιρίδης, Μίτσκας, Καλογιάννης. Προπονητής: Δεμίρης.

Εθνικός Γιαννιτσών: Δομουκτσίδης, Γρηγοριάδης, Ιωαννίδης, Βοτάρης, Γκογκολούδης, Πέλκας, Καμπάνης, Μπλατσέρι, Μπάμπαλης, Ρανδζής, Πανταζίδης. Προπονητής: Τομπάζης.   


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...