Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 2019 2023


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριδαία 03-09-2019 
ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Α.Π 19.543 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 

Σας ενημερώνουμε ότι στο Δήμο Αλμωπίας θα συγκροτηθεί, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το χρονικό διάστημα 1.9.2019 – 31.12.2023, ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες (άρθρο 76 Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α΄, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). 

Για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, καλούνται φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις του Δήμου Αλμωπίας που είναι ενεργοί (έχουν αναπτύξει συναφή με το αντικείμενό τους δραστηριότητα κατά την τελευταία πενταετία) και έχουν συσταθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν από την είσοδό τους στην επιτροπή διαβούλευσης, να εκφράσουν εγγράφως τη βούληση συμμετοχής τους, προτείνοντας έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπό τους, μέχρι τη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019. 

Η συμμετοχή στην επιτροπή είναι εθελοντική και άμισθη. 
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 2384350205 κ. Παρούτογλου Νικόλαο. 


Ο Δήμαρχος Αλμωπίας 


Μπάτσης Χρήστος 

Η ομιλία του Δήμαρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση από την τελετή ορκωμοσίας.


Ολόκληρη η ομιλία του Δήμαρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση από την τελετή  ορκωμοσίας. 

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που είστε απόψε εδώ μαζί μας. Η στιγμή αυτή της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Αλμωπίας, είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς και για μένα προσωπικά. Τη σημασία της φανερώνει, η παρουσία απόψε εδώ, όχι μόνο σημαντικών προσωπικοτήτων της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά κυρίως η παρουσία καθεμιάς και καθενός από εσάς ξεχωριστά. Η αποψινή στιγμή της ορκωμοσίας είναι η αρχή για σκληρή δουλειά, ανανέωση και αλλαγή. Αλλαγή ουσιαστική, 
αλλαγή προσώπων, ιδεών και κυρίως νοοτροπίας. Αλλαγή που ξεκίνησε με το ηχηρό μήνυμα της 26ης Μαΐου και της 2ης Ιουνίου. 
Εμείς λάβαμε το μήνυμα, το μήνυμα που στείλατε εσείς ο κυρίαρχος λαός, εσείς δώσατε τη νίκη, εσείς δείξατε τον δρόμο, εσείς αποδείξατε τον νικητή των εκλογών, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε την λαϊκή ετυμηγορία. 
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι έχουμε πετύχει, γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλετε, τι ζητάτε, ποια είναι τα προβλήματα του τόπου. Γνωρίζουμε επίσης το βάρος και το μέγεθος της νίκης. 
Πιστεύω πως όλοι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο αποτέλεσμα θα σταθούν σ’ αυτό που επιβάλλει και ο καινούργιος νόμος, να δουλέψουμε όλοι μαζί με κοινό σκοπό και στόχο τη επίλυση όσων περισσότερων προβλημάτων μπορούμε. Φυσικά δεν είναι μόνο τα 
προβλήματα, είναι η ανάπτυξη, η καθημερινότητα, η γενική αναβάθμιση του αστικού ιστού της Αριδαίας, είναι ο αθλητισμός, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Είναι τομείς όπου πρέπει να ασχοληθούμε για να πάμε αυτόν τον τόπο μπροστά. Να τον πάμε ψηλά, ενωμένοι όλοι γι αυτό που ήρθαμε σήμερα εδώ να κάνουμε. Να ορκιστούμε και να δεσμευτούμε ενώπιόν σας. 
Πολίτες της Αλμωπίας, όλοι εδώ ζούμε. Σε μία Αλμωπία η οποία δεν της λείπει τίποτα. Από μόνη της είναι όμορφη. Έχουμε τα πάντα. Εύφορη γη, ωραίο κλίμα, αρκετά νερά, όμορφα μέρη, πλούσια πολιτιστική παράδοση, πολύ ωραία δάση, μονοπάτια, 
εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακά χωριά, μα πάνω απ’ όλα όμορφους ανθρώπους. Αυτά όμως μας τα έδωσε ο θεός. 
Εμείς σαν νέα διοίκηση έχουμε στόχο να παντρέψουμε τομείς από αυτά που προανέφερα. 
Την εύφορη γη με τα νερά. 
Το ωραίο κλίμα με τα ωραία δάση. 
Τα όμορφα μέρη με τα μονοπάτια, τις εκκλησίες, τους αρχαιολογικούς χώρους και όλα αυτά με εσάς τους όμορφους κατοίκους της Αλμωπίας. 
Σήμερα είμαστε εδώ χάρη σε εσάς και της εμπιστοσύνης σας. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι και η μεγάλη δύναμη του νέου δημοτικού μας συμβουλίου. Και σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ όλα μέλη που εκλέχτηκαν, ιδιαιτέρως αυτούς που εκλέχτηκαν για πρώτη 
φορά και να τους ευχηθώ καλή δύναμη για την συνέχεια. 
Ωστόσο η εμπιστοσύνη που μας δείξατε και μας αναδείξατε σε αυτή τη θέση, είναι για εμάς και η μεγαλύτερη ευθύνη. Χρέος μας είναι να προχωρήσουμε χωρίς καμία παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις, τις θέσεις και το πρόγραμμά μας. Η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ κάθε μέρα της θητείας μας που τώρα ξεκινάει για όλους τους δημότες της Αλμωπίας. Είτε μας ψήφισαν είτε όχι. Θα είμαστε εδώ 
για όλους τους δημότες, για όλους τους επαγγελματίες που πασχίζουν να ορθοποδήσουν την εποχή της κρίσης, για όλους τους ανθρώπους της αγροτιάς που επιβιώνουν με το μόχθο 
τους, τους κτηνοτρόφους, για τη νεολαία μας που αγωνιά για το μέλλον, για τους ηλικιωμένους, για τους νέους γονείς. Θα είμαστε εδώ, πάνω από τα προβλήματα, δίπλα στις δυσκολίες, μαζί στην καθημερινότητα, με ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά, με χαμηλά το 
κεφάλι, με ήθος, συνέπεια, προσήλωση στους στόχους και προπάντων σκληρή δουλειά. 
Από αριθμητική λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Το θέμα όμως είναι η ειλικρινή διάθεση για προσφορά στον τόπο. Εγώ σαν Δήμαρχος θα είμαι δίπλα στον τόπο και τα προβλήματα του, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους συνεργάτες μου. Το ίδιο νομίζω πρέπει να κάνουν όσοι εκλέχθηκαν με πρώτους τους επικεφαλής. Να σταθούν δίπλα στο Δήμαρχο, σεβόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα. Παζάρια και πόστα για μένα είναι άγνωστες λέξεις. 
Έτσι λοιπόν, με ειλικρινή διάθεση, όρεξη για δουλειά και επικοινωνία με τους πολίτες νομίζω θα είναι η πετυχημένη συνταγή της νέας διοίκησης του δήμου, με πρωτεργάτη εμένα. 
Όρεξη για δουλεία λοιπόν. 
Να ξέρετε κάτι. Θα είμαι αυστηρός με τον τεμπέλη και θα επιβραβεύω τον καλό εργαζόμενο. Τα κακώς κείμενα που υπάρχουν αυτή την στιγμή και το κακό που έκαναν οι εκλογές στις επιχειρήσεις του Δήμου τελειώνει εδώ. Δεν θέλω μόνο να είμαι αρεστός, αλλά και δίκαιος. 
Δίκαιος με τον πολίτη. 
Δίκαιος με τον εργαζόμενο. 
Δίκαιος με τον συνεργάτη. 
Με ξέρετε και σας ξέρω και γι αυτό με εμπιστευθήκατε. Έτσι έχω σκοπό να κινηθώ και να διοικήσω. 
Δεν διοικώ όμως μόνος μου. Θα χρειαστώ δίπλα μου τις διοικήσεις και διευθύνσεις του Δήμου, έτσι ώστε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός και διαχείριση όλων των υπαλλήλων μας. 
Σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύω ότι θα φανεί το αποτέλεσμα των αλλαγών που θα γίνουν. Αλλαγές που θα έχουν στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση του εργαζομένου σύμφωνα με την επαγγελματική τους κατάρτιση. 
Ο Δήμος είναι μία φυσική συνέχεια. Ανήκει σε όλους μας. Εμείς πρέπει όλοι μαζί να δούμε πως θα τον ανεβάσουμε πιο ψηλά. 
Συνδημότες και συνδημότισσες, για να φτάσω σήμερα εδώ, δεν έφτασα μόνος μου. 
Έφτασα μαζί με την ομάδα μου. Μία ομάδα διαφορετικών ανθρώπων και ανήσυχων για τον τόπο. Θέλω να σας ευχαριστήσω που με εμπιστευθήκατε, θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε δίπλα μου. Και οι 41 έχουμε νικήσει. Και οι 41 θα διοικήσουμε. Αν κάποιος στο μυαλό του κάνει αναγραμματισμό το 41 γίνεται 14. Αλλά αυτό εμάς δεν μας απασχολεί. Ελπίζω να μην απασχολεί κάποιους άλλους. 
Να ξέρετε κάτι. Είμαι πολύ περήφανος που σας έχω δίπλα μου. Που προεκλογικά δεν λυγίσατε σε περίεργες σειρήνες που ακούγατε ή διαβάζατε καθημερινά. Που θα παν, τι θα κάνουν, δεν μπορούν θα κάνουν πίσω, είναι υποκινούμενοι και άλλα πολλά. Εδώ όμως ο λαός είδε, έκρινε, αποφάσισε και είπε αυτοί μπορούν, αυτοί θα κάνουν, αυτοί θα πάνε τον τόπο μπροστά. Αυτοί θα είναι κινούμενοι γύρω από τα προβλήματα και την επίλυση τους. 
Σας ευχαριστώ τον καθένα και την καθεμία. 
Ως Δήμαρχος μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, θα είμαι δίπλα σε ευπαθής κοινωνικά ομάδες. Στόχος μου και επιθυμία είναι να μην υπάρχουν, αλλά αυτό ξέρουμε ότι 
δεν γίνεται. Γίνεται όμως να προσπαθήσουμε όλοι λίγο περισσότερο. 
Μην περιμένουμε στα έτοιμα. 
Εμείς εδώ οι Άλμωπες, όπως προείπα δεν πρέπει να έχουμε κανονικά ούτε ένα άνεργο. Όπως ξέρετε όλοι, υπάρχουν χρονιές, όπως η φετινή λόγου χάρη, όπου υπήρχε πρόβλημα με τη συγκομιδή των κερασιών παράδειγμα. 
Για να φανταστούμε όλοι, τι θα γινόταν αν συμμετείχαν πολίτες της περιοχής μας στη συγκομιδή του. 
Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. 
Πρέπει να αλλάξουμε πρακτικές 
Πρέπει να το δούμε το θέμα στη σωστή του βάση. 
Για όλα τα παραπάνω να ξέρετε έχουμε την όρεξη έτσι ώστε να οργανώσουμε μαζί με τις υπηρεσίες γραφείο ευρέσεως εργασίας. Τα αποτελέσματα και μόνο που το ακούτε, είστε σίγουροι ότι θα είναι θετικά γα τον τόπο. Χρειάζεται διάθεση και θετική ενέργεια. 
Στο νέο δρόμο που ανοίγεται δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας. Θέλουμε μαζί μας κάθε υγιή δύναμη που θέλει να συμβάλει και να εργαστεί για το καλό του τόπου μας, ανεξάρτητα από παρατάξεις και διαχωρισμούς. Αφήνουμε πίσω 
μας ότι μπορεί να μας έχει χωρίσει στο παρελθόν και κοιτάμε το παρόν και το μέλλον με πνεύμα συνεργασίας, διαλλακτικότητας και διαλόγου. Κρατώντας ότι καλό έχει γίνει, 
προχωράμε ενωτικά, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να διαμορφώσουμε μια νέα τάξη πραγμάτων. 
Συνδημότες και συνδημότισσες, εκτός από τους συνεργάτες μου που με έβλεπαν κάθε μέρα και νύχτα, κάποιοι δεν με έβλεπαν σχεδόν καθόλου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω 
τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου γιατί ήξεραν, είδαν και άκουσαν. Ήξεραν ότι θα χάναμε οικογενειακό χρόνο. Είδαν τον άνθρωπό τους να λείπει και άκουσαν ή διάβασαν ανώνυμα και προσβλητικά σχόλια. 
Και όμως εκεί, στήριγμα. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες, τους φίλους μου, τα ανίψια μου, τους κουμπάρους μου, τα ξαδέρφια μου, τις αδερφές μου, τους γαμπρούς μου αλλά και όλη αυτήν τη νίκη να την αφιερώσω στους γονείς μου και περισσότερο στη μάνα μου, που είμαι σίγουρος ότι από εκεί που είναι θα είναι περήφανη για εμένα. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να βάλω μια τελεία. Να μην σας κουράσω άλλο με λόγια. 
Από 1ης Σεπτεμβρίου θα μιλήσουμε με έργα. Να ευχηθώ και πάλι καλή θητεία σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την ευλογία του Θεού να υπηρετήσουμε το Δήμο μας, για το καλό του τόπου! 

Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ! 

"Ελπίδες" Προμάχων. Βίντεο παρουσίασης.


Το νέο ξεκίνημα των "Ελπίδων" Προμάχων και η παρουσίαση του ρόστερ της ομάδας.

Παραγωγή βίντεο: "Προμαχιώτικα Νέα".

Μόνο γιατί μ'αγάπησες. Μαρία Πολυδούρη


Μόνο γιατί μ'αγάπησες

Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες

στα περασμένα χρόνια.

Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα

και σε βροχή, σε χιόνια,

δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες.

Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου

μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα,

μόνο γι’ αυτό είμαι ωραία σαν κρίνο ολάνοιχτο

κ’ έχω ένα ρίγος στην ψυχή μου ακόμα,

μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου.

Μόνο γιατί τα μάτια σου με κύτταξαν

με την ψυχή στο βλέμμα,

περήφανα στολίστηκα το υπέρτατο

της ύπαρξής μου στέμμα,

μόνο γιατί τα μάτια σου με κύτταξαν.

Μόνο γιατί όπως πέρναα με καμάρωσες

και στη ματιά σου να περνάη

είδα τη λυγερή σκιά μου, ως όνειρο

να παίζει, να πονάη,

μόνο γιατί όπως πέρναα με καμάρωσες.

Γιατί, μόνο γιατί σε σέναν άρεσε

γι’ αυτό έμεινεν ωραίο το πέρασμά μου.

Σα να μ’ ακολουθούσες όπου πήγαινα,

σα να περνούσες κάπου εκεί σιμά μου.

Γιατί, μόνο γιατί σε σέναν άρεσε.

Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα,

γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη.

Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη

μένα η ζωή πληρώθη.

Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα.

Μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου

μου χάρισε η αυγή ρόδα στα χέρια.

Για να φωτίσω μια στιγμή το δρόμο σου

μου γέμισε τα μάτια η νύχτα αστέρια,

μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου.

Μονάχα γιατί τόσο ωραία μ’ αγάπησες

έζησα, να πληθαίνω

τα ονείρατά σου, ωραίε που βασίλεψες

κ’ έτσι γλυκά πεθαίνω

μονάχα γιατί τόσο ωραία μ’ αγάπησες.

Μαρία Πολυδούρη

Μεγαλειοτάτη (Majesty - Madrugada)


Μεγαλειοτάτη

Οπότε είμαι καλός ή κακός;
Ο τρόπος που τα πράγματα τέλειωσαν
Σε έκανα μόνο στεναχωρημένη
Και φωνάξαμε και φωνάξαμε στο τηλέφωνο
Ω, αλλά στο μυαλό μου
Δεν ήσουν ποτέ ολομόναχη

Ω, ήσουν Μεγαλειοτάτη
Ο βασιλικός χιτώνας σου ήταν βαρύς
Και η λαχτάρα σου όλο και μειωνόταν

Οπότε είμαι, είμαι καλός ή κακός;
Μπορούσα μόνο να ξυπνήσω το θυμό σου
Μπορούσα μόνο να σε ξετρελάνω
Τώρα αυτό ήταν πως μου έδειξες
Ότι ήσουν ακόμη τόσο νέα και τολμηρή;
Έτσι και αλλιώς, αυτές οι μάχες με οδήγησαν
Και πέθαινα από δίψα και δεν γερνούσα

Ω, ήσουν Μεγαλειοτάτη
Ο βασιλικός χιτώνας σου ήταν βαρύς
Και ο βασιλικός χιτώνας σου ήταν πολύ κρύος
Ω, Μεγαλειοτάτη

Αλλά στο μυαλό μου
Μπορούσα ακόμα να ανέβω μέσα στο κρεβάτι σου
Και μπορούσα να είμαι νικητής
Ακόμη ο μόνος άντρας
Για να περάσει μέσα από την ένδοξη
Αψίδα του κεφαλιού σου

Ω, ήσουν Μεγαλειοτάτη
Ο βασιλικός χιτώνας σου ήταν βαρύς
Και τα "κεράσματά" σου ήταν πολύ κόκκινα
Ω, ήσουν Μεγαλειοτάτη
Τώρα είναι όπως είπα
Αυτό το πνεύμα, τώρα είναι νεκρό

"Κι εσύ να λείπεις…" του Γ. Ρίτσου


Κι εσύ να λείπεις…

Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της,
και συ να λείπεις,

να ‘ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα,
και συ να λείπεις,

να ‘ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με χρωματιστά φορέματα,
και συ να λείπεις,

οι νέοι να κολυμπάνε το μεσημέρι,
και συ να λείπεις,

‘Ενα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό,
πολλές σημαίες ν’ ανεμίζουν στα μπαλκόνια,
και συ να λείπεις,

Κι ύστερα ένα κλειδί να στρίβει η κάμαρα να ‘ναι σκοτεινή,
δυο στόματα να φιλιούνται στον ίσκιο,
και συ να λείπεις,

Σκέψου δυο χέρια να σφίγγονται,
και σένανε να σου λείπουν τα χέρια,
δυο κορμιά να παίρνονται,
και συ να κοιμάσαι κάτου απ’ το χώμα,
και τα κουμπιά του σακακιού σου ν’ αντέχουν πιότερο από σένα κάτου απ’ το χώμα,
κι η σφαίρα η σφηνωμένη στην καρδιά σου να μη λιώνει
‘Οταν η καρδιά σου,
που τόσο αγάπησε τον κόσμο, θα ‘χει λιώσει.

Να λείπεις- δεν είναι τίποτα να λείπεις.
Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,
θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει,
θα ‘σαι για πάντα μέσα σ” όλο τον κόσμο…


Απόσπασμα από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γ. Ρίτσου

Αυτοί που μυρίζουν νυχτολούλουδο


«Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα. Μιλάει για ένα μικρό ξωτικό…
Μιλάει για αυτούς που μένουν πάντα παιδιά, για ανθρώπους που τα’ χουνε χαμένα
και μετράνε ρυτίδες σε λευκά κελιά». – Διάφανα Κρίνα

Τριγύρω φως… άπλετο, καθαρό, διάφανο, αδυσώπητο φως. Σαρώνει τα πάντα καθώς ξεχύνεται άπλετο σε καρδιές, ματιές, χαμόγελα. Πηγή ζωής, γεννά χαρά, σου προσφέρει μέθη γλυκιά, να στροβιλίζεσαι αιωνίως στον μακάριο χορό του. Σε έλκει. Σε ζεσταίνει κάτι παγερά πρωινά που τα σύννεφα ξέχασαν να παραμερίσουν στην καρδιά σου για να βγει ο ήλιος στο παράθυρο σου.

Έμαθες να το αποζητάς… σε εκπαίδευσαν να το αγαπάς, να το κυνηγάς με κάθε τίμημα, μπροστά αυτό και ξοπίσω του εσύ, σωστό λαγωνικό. Όλη αυτή η λάμψη είναι τόσο θελκτική. Τη ζητάς απεγνωσμένα σε όσους τη φέρουν αβίαστα και τη σκορπίζουν ολούθε γενναιόδωρα, όπως σκορπίζεται το τριανταφυλλένιο άρωμά τους στον αέρα και σου ημερεύει τη ψυχή σε κάνει να φωτίζεσαι. Και εσύ πλάι τους, άξιο αντίγραφο της δικής τους ανόθευτης λιακάδας. Και δένεσαι μαζί τους και γίνονται μικροί θεοί στα μάτια σου, αδιαφιλονίκητοι νικητές στο βάθρο της ασήμαντης ζωής σου.

Και είναι και οι άλλοι, αυτοί που έχουν οσμή νυχτολούλουδου. Αυτοί που το φως τους είναι θαμπό και δεν ζεσταίνει την καρδιά σου, μονάχα ξεγυμνώνει με τις αδύναμες δεσμίδες του τις σκοτεινές γωνιές της. Είναι τα ξωτικά του κόσμου αυτού, που έχουν ξεβραστεί τυχαία στις όχθες της ανθρωπότητας, λαθρεπιβάτες σε αυτή τη ζήση. Πορεύονται στις σκιές με πυξίδα μονάχα τα ίχνη της σελήνης. Λουφάζουν σε ζοφερές γωνιές και αποτραβιούνται γιατί τρομάζουν με το φως των υπολοίπων, μα πρωτίστως για να μην τρομάξεις εσύ με το δικό τους έρεβος.

Βλέπεις, παρόλη την παράταιρη φύση τους, διατηρούν ακόμη την ταπεινότητα να σέβονται τον ανθρώπινο φόβο στο βλέμμα σου. Είναι αερικά, που αιωρούνται ανάλαφρα τριγύρω σου περιτριγυρισμένα από πυκνή ομίχλη. Έχουν ζωστεί ένα μαύρο σύννεφο και το περιφέρουν αγόγγυστα, έχουν αιχμαλωτίσει θάλασσες στο βλέμμα τους και τυφώνες στο κεφάλι τους.

Θα ακούσεις να τους αποκαλούν λοξούς, περίεργους, αλλόκοτους και τρελούς, κάποιοι ίσως τους φωνάξουν ποιητές και άλλοι απελπισμένους, μην ξεγελαστείς… μην τρέξεις να κρυφτείς μακριά τους… μα μην πλησιάσεις και επικίνδυνα κοντά τους, αν δεν αντέχεις να αναμετρηθείς μαζί τους. Στη μάχη αυτή δεν θα σε προσελκύσουν, θα σε μαγνητίσουν, δεν θα σε γοητεύσουν, θα σε σαγηνεύσουν. Μην προσμένεις να σου πλέξουν ανθοστόλιστα δεσμά για να σε κρατήσουν ισόβια κοντά τους, παρά μόνο να σου δείξουν μονοπάτι κρυφό, λουσμένο στο φεγγαρόφωτο, που θα σε οδηγήσει μακριά από την αιχμαλωσία και την εξάρτηση, μακριά από τους ίδιους.

Και όταν γλιστρήσουν αθόρυβα από πλάι σου, αφήνοντας τα χέρια σου πληγωμένα από την απώλεια, μην τους αναζητήσεις σε γνώριμα μέρη και ξεφτισμένες αγκαλιές, κοίταξε απλά στον χορταριασμένο κήπο σου ένα βράδυ με ολόγιομο φεγγάρι, θα τους δεις να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα νυχτολούλουδα, στολίζοντας τη νύχτα με τη μελαγχολία της μυρωδιάς τους.

Αλεξάνδρα Προβατίδου





ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΟΤΑ Ν.Πέλλας ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Οι εργαζόμενοι στους Δήμους του Ν.Πέλλας οργανώνουν συνδικαλιστική-πολιτιστική εκδρομή στην Αθήνα
με επισκέψεις στην ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης και το πολιτιστικό Κέντρο "Σταύρος Νιάρχος".
Η εκδρομή είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 4-6 Οκτ 2019
Κόστος ανά άτομο : 120,00€ Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τους συναδέλφους
Πληροφορίες : Ευάγγελος Κυριακού 6944884141 αντιπρόεδρος ΔΣ (για κρατήσεις)
αλλά και στα κατά τόπους μέλη ΔΣ
Δηλώστε Συμμετοχή έγκαιρα.


Συνοπτικό Πρόγραμμα
--------------------------------
Παρασκευή 04.10.2019
Σημείο Αναχώρησης Δημαρχείο Εδεσσας. Πλ.Αιγών.
15.30 Αναχώρηση για Αθήνα. Στάση στη Λαμία. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο.
21.00 Δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Πλάκα.

Σάββατο 05.10.2019
08.00 Πρωϊνό στο Ξενοδοχείο
09.00 Ελεύθερος Χρόνος για Αγορές.
12.30 Αναχώρηση για τα Γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ
13.00 Συνδικαλιστική Ενημέρωση
14.00 Ελεύθερος Χρόνος. Γεύμα στο Μοναστηράκι
18.00 Αναχώρηση για το Πολιτιστικό Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος». Ξενάγηση στους χώρους.
21.00 Γλέντι σε παραδοσιακή ταβέρνα στου Ψυρρή.

Κυριακή 06.10.2019
08.00 Πρωινό στο Ξενοδοχείο
09.15 Ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης και τις νέες εκθέσεις του
12.30 Αναχώρηση-Επιστροφή στην Έδεσσα-Πέλλα.

Το ΔΣ

-- 
Με εκτίμηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ-Ν.ΠΕΛΛΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...