Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΄΄ Η ΑΛΜΩΠΙΑ΄΄


Στη πόλη της Βέροιας την Κυριακή 12-5-2019 διεξήχθη το Κύπελλο Καράτε Βόρειας Ελλάδος όπου συμμετείχαν οι σύλλογοι που ανήκουν στη δύναμη της. Με οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία και με την παρουσία του δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη Βέροιας στην τελετή έναρξης.

Ο σύλλογος καράτε ΄΄Η ΑΛΜΩΠΙΑ’’ συμμετείχε με ένδεκα αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι με θαυμάσια εμφάνιση κατέκτησαν 5 χρυσά , 4 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια , ενώ οι συγκομιδή των χρυσών μεταλλίων τους αδικεί.

Τα μετάλλια κατέκτησαν:

ΚΟΥΚΟΥΣΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ    2 ΧΡΥΣΑ

ΠΟΠΤΣΗ ΕΛΕΝΗ                 1 ΧΡΥΣΟ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ   1 ΧΡΥΣΟ

ΚΑΝΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΡΟΣ      1 ΧΡΥΣΟ

ΣΙΣΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ              2 ΑΣΗΜΕΝΙΑ

ΤΑΡΑΣΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ        1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ       1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ

ΜΠΟΖΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ    2 ΧΑΛΚΙΝΑ

ΠΙΣΧΙΤΖΗ ΜΑΡΙΑ              1 ΧΑΛΚΙΝΟ

ΠΡΟΙΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ       1 ΧΑΛΚΙΝΟ

Συγχαίρουμε τους αθλητές για τις επιτυχίες τους και τώρα ο σύλλογος προετοιμάζεται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του συστήματος μας GOJU KAI KARATE-DO που θα διεξαχθεί στην πόλη της Πρέβεζας 23-6-2019.

Το Δ.Σ. του συλλόγου 











Tα στάδια που περνάει ο ασθενής μέχρι την αποδοχή του θανάτου


Tα στάδια που περνάει ο ασθενής μέχρι την αποδοχή του θανάτου

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα 
Η ψυχίατρος Kübler-Ross μιλάει για τα στάδια του πένθους, στα οποία κατέληξε μετά από μακρά βιωματική εργασία με ανθρώπους που βίωσαν τον θάνατο καθώς και με τους συγγενείς τους.  
Τα στάδια του πένθους είναι τα εξής παρακάτω: 
1. Άρνηση
Στο πρώτο στάδιο, το άτομο αρνείται ή δυσκολεύεται να αποδεχθεί τον θάνατο. Δεν μπορεί να δεχθεί πως του έχει συμβεί αυτή η κατάσταση και οι σκέψεις του έχουν να κάνουν με ανησυχία, άγχος για όσους μένουν πίσω. Συνήθης φράση «Δεν μπορεί να μου συνέβη αυτό… αποκλείεται». 
2. Θυμός 
Στο δεύτερο στάδιο, το άτομο κατακλύζεται από έντονο θυμό, στον οποίο συνήθως επιρρίπτει ευθύνες στον περίγυρο του, στο θεό, στον εαυτό του, στον εαυτό του ή γενικώς στην κοινωνία. Συνήθης φράση "Γιατί συνέβη αυτό σε εμένα; Φταίει ο γιατρός… ο Θεός… το τσιγάρο". 
3. Διαπραγμάτευση
Στο τρίτο στάδιο, το άτομο αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του θανάτου. Νιώθει έντονο άγχος και προσπαθεί να διαπραγματευτεί την κατάσταση, προκειμένου να μην συμβεί το κακό.  Σε αυτό το στάδιο πιστεύεται πως αν γίνουν οι ιδανικές κινήσεις , η προσπάθεια θα ανταμειφθεί. Συνήθης φράση «Θα είμαι πιο δίκαιος, δωσ’ μου την ευκαιρία να στο αποδείξω».
4. Κατάθλιψη
Στο τέταρτο στάδιο, το άτομο βιώνει έντονη στενοχώρια καθώς κατανοεί πως δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Θρηνεί για τον εαυτό του και σύμφωνα με την Kübler-Ross αρχίζει να αποδέχεται πως πλησιάζει στο τέλος του. Συνήθης φράση «Δεν υπάρχει ελπίδα. Τα ο τέλος μου πλησιάζει». 
5. Αποδοχή
Στο πέμπτο στάδιο, το άτομο, συνειδητοποιημένο και αποδεχόμενο την «ήττα» του πως θα πεθάνει, αισθάνεται μία γαλήνη. Απαλλαγμένος από κάθε συναίσθημα χαράς-λύπης, έπαρσης-φόβου. Συνήθης φράση «Θα πάνε όλα καλά».  
Τα ίδια στάδια θα μπορούσαμε να πούμε πως περνάνε και οι συγγενείς-φίλοι. Γενικώς αυτά είναι τα στάδια που περνάμε σε δυσάρεστες καταστάσεις αποχωρισμού όποιας μορφής, όπως θάνατος ή χωρισμός. 
Το σημαντικότερο στάδιο είναι το τελευταίο, αυτό της αποδοχής. Είναι η στιγμή της λύτρωσης που έρχεται να ακουμπήσει δίπλα στον πόνο. Η ησυχία της πραγματικότητας δίπλα στον θόρυβο της απώλειας...
Τέλος, κάθε στάδιο είναι απαραίτητο για να φτάσει κανείς στην αποδοχή. Κάθε συναίσθημα είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως ο ανθρώπινος πόνος όσο βασανιστικός και επίμονος κι αν είναι..
Να θυμάστε πως κάποια στιγμή όλα περνάνε… ή τουλάχιστον απαλύνονται…


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Να μία ιστορία που περνάει ένα μήνυμα δύναμης και αντοχής.


Μην εγκαταλείπεις ποτέ. Αγωνίσου για το καλύτερο

Να μία ιστορία που περνάει ένα μήνυμα δύναμης και αντοχής. Πρόκειται για της ιστορία ενός γαϊδαράκου που παγιδεύτηκε σε ένα πηγάδι.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο γαϊδαράκος γκάριζε όλο το μεσημέρι μέχρι να τον ακούσει ο γεωργός που τον είχε. Όταν το βρήκε ο γεωργός σκεφτόταν πώς να φέρει το καημένο ζώο στην επιφάνεια της γης και δεν μπορούσε να βρει κάποια λύση, ώσπου κατέληξε πως ο γαϊδαράκος είχε πια γεράσει και δεν τον χρειαζόταν πλέον… όπως και το πηγάδι του ήταν άχρηστο. Έτσι φώναξε δυο- τρεις φίλους του με τα φτυάρια τους να ρίξουν χώμα στο πηγάδι και να το μπαζώσουν με τον γαϊδαράκο μέσα. Αφού ξεκίνησαν να ρίχνουν το χώμα στο πηγάδι, ο γαϊδαράκος μας γκάριζε όσο πιο δυνατά μπορούσε μέχρι που μετά από μερικές φτυαριές σταμάτησε. Εκείνη την στιγμή, ο γεωργός κοίταξε στο πηγάδι και προς έκπληξη του, διαπίστωσε πως με κάθε φτυαριά ο γαϊδαράκος έριχνε το χώμα από τη ράχη του και το πάταγε και σιγά σιγά ανέβαινε ώστε στο τέλος έφτασε στο χείλος του πηγαδιού και σώθηκε. Σώθηκε γιατί αγωνίστηκε… δεν εγκατέλειψε!

Αλήθεια μήπως έχετε πιάσει τον εαυτό σας να είστε στη θέση του γαϊδαράκου; Πώς αντιδράσατε τότε; Μήπως εγκαταλείψατε; Ή το «παλέψατε»; Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως όλοι μας κάποια στιγμή φτάσαμε σε ένα σημείο που νιώσαμε πως όλα μας πάνε στραβά, πως δεν υπάρχει κανένας να μας προσφέρει βοήθεια ή να μας καταλάβει αλλά αντιθέτως μας ρίχνουν «λάσπη». Είναι η στιγμή τότε, που στο ένα άτομο που οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. 

Μόνο η πίστη στον εαυτό μας θα μας δώσει το θάρρος (γιατί όχι και το θράσος) να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια αντιξοότητα προκύψει στη ζωή μας. Σαν το γαϊδαράκο, θα πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια. 

Τέλος, αν το καλοσκεφτείτε ο γεωργός έκανε καλό τελικά στο γαϊδαράκο, με την σκέψη που έκανε τελικά τον έσωσε. Έτσι και σε εμάς, μερικές φορές η «λάσπη» που μας ρίχνουν μας κάνει καλύτερους ανθρώπους καθώς διαπιστώνουμε πως έχουμε αντοχές και δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε… αρκεί να μην το βάλουμε κάτω και πιστέψουμε στον εαυτό μας!

«Ποτέ δεν συνειδητοποιείς πόσο δυνατός είσαι, μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός, είναι η μόνη επιλογή που έχεις». Bob Marley


Το άρθρο συνυπογράφουν οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή», Γιάννης  Ξηντάρας, Ράνια  Λεμονή, Αγλαΐα Κρητικού, Κατερίνα Καλλιακούδη, Χάρης Παλίδης και Μαντώ Κωνσταντουλάκη. 

Τελετή εγκαινίων της έκθεσης έργων & κατασκευών που διοργανώνει το 1ο Ε.Κ. Αριδαίας


Σας προσκαλούμε στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης έργων & κατασκευών
που διοργανώνει το 1ο Ε.Κ. Αριδαίας  με έργα & κατασκευές των Μαθητών/τριων
των 1ου ΕΠΑ.Λ ΑΡΙΔΑΙΑΣ & του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Η  τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 στις 12:00(ΜΕΣΗΜΕΡΙ)
Στη ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
(κεντρικός πεζόδρομος)

Ο δ/ντης του 1ΟΥ Ε.Κ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Όρλης Ι. Στέλιος

Η Κρύα Βρύση τιμά την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τ΄ αποκαλυπτήρια του μνημείου της !


Η Κρύα Βρύση τιμά την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τ΄ αποκαλυπτήρια του μνημείου της !
     Ο Σύλλογός Ποντίων Κρύας Βρύσης ΄΄ Αλ. Υψηλάντης΄΄ έχει την ιστορική τιμή το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. να πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τις θηριωδίες του Μουσταφά Κεμάλ.
   Πρόκειται για μία ιδέα και πρωτοβουλία του Συλλόγου που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά με την κατασκευή ενός μνημείου μοναδικό, σε συμβολισμό, στον Ελλαδικό χώρο, αναπαριστώντας όλη την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού από την Ελλάδα στη γη του Εύξεινου Πόντου πριν από 3.000 χρόνια, τον πολιτισμό και τα γράμματα που δημιούργησαν εκεί, τον ένοπλο αγώνα του Πόντιου πολεμιστή και στο τέλος τον ξεριζωμό και επαναπατρισμό στην μητέρα πατρίδα ! Το μνημείο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου με Π. Μελά γωνία δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας !
   Μετά το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων ο Σύλλογος Ποντίων στον διπλανό κτήριο του Πνευματικού Κέντρου, θα παρουσιάσει μία συγκινητική εκδήλωση με τίτλο ΄΄ ΜΝΗΜΕΣ΄΄ περιλαμβάνοντας τραγούδια και δρώμενα αφιερωμένα στην Γενοκτονία.

Για περισσότερες πληροφορίες : Τσεσμετζίδου Σοφία ( Πρόεδρος Δ.Σ. 6945 396350)

Γιαννιτσά – Προεκλογική συγκέντρωση ΚΚΕ - “Λαϊκή Συσπείρωση”


Γιαννιτσά – Προεκλογική συγκέντρωση ΚΚΕ - “Λαϊκή Συσπείρωση”

Πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο  Γιαννιτσών η προεκλογική πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Η εκδήλωση άνοιξε με ένα μήνυμα που έστειλαν τα μέλη της ΚΝΕ, μέσα από ένα μικρό δρώμενο που υπογράμμιζε την σημασία των 100 χρόνων του ΚΚΕ, τις θυσίες του λαού, αλλά και το τι πραγματικά σημαίνει ελευθερία και πως αυτή χάνεται μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα.  

Χαιρέτισε η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος δήμου Πέλλας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, Ολυμπία Παπαδοπούλου και παρουσιάστηκε οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι του δήμου Πέλλας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Η Ολυμπία Παπαδοπούλου στην ομιλία της μετέφερε την εμπειρία της από τα δημοτικά συμβούλια και τόνισε τη στάση των δήθεν “ανεξάρτητων” συνδυασμών αλλά και την πραγματική τους σύμπλευση στην αποδοχή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων για τους ΟΤΑ από ΕΕ και κυβέρνηση: “Είναι τα ίδια πρόσωπα που έπαιρναν το χρίσμα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να κατέβουν στην αντιπεριφέρεια και στην βουλή. Είναι τα ίδια πρόσωπα που κατεβαίνουν τώρα ακομμάτιστοι γιατί θέλουν να κρύψουν  τις ευθύνες τους και την συμφωνία τους στην κεντρική πολιτική”.  
Με συγκεκριμένα παραδείγματα από την τοπική κοινωνία αναδείχθηκαν στην ομιλία της τα αδιέξοδα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, που φτάνουν μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση: “Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ μας δείχνουν πως  η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν θεσμός, ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητος από την κυβερνητική πολιτική. Πάντα ήταν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Γι αυτό άλλωστε πέρασαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα και στους δήμους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στους δήμους πρώτα  να εφαρμοστούν και να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως 2μηνα,5μηνα,8μηνα. Να ανακυκλώνονται οι άνεργοι λες και οι ανάγκες της ζωής έχουν ημερομηνία λήξης. Η ανεργία στον δήμο μας να φτάνει το 40%. Η μαθητεία  να θέλει τους νέους στο όνομα της απόκτησης εμπειρίας να γίνονται όμηροι χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Οι 124 σχολικές εγκαταστάσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης  να επιβαρύνουν τον δήμο για συντήρηση, βελτίωση και καθαριότητα.  Να γίνεται  μεταφορά των τμημάτων ένταξης στην ήδη πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών που αγγίζει το 60%. Να  καταργηθούν  οργανικές θέσεις σε δημοτικά σχολεία του δήμου. Αυτό δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία και των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Η λειτουργία του ειδικού σχολείου γίνεται με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό μειωμένο κατά 50%. Οι μαθητές του  μουσικού σχολείου 20 χρόνια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Τα νηπιαγωγεία είναι σε ισόγεια καταστήματα χωρίς επαρκή φωτισμό, αερισμό και αυλή για να παίζουν τα μικρά παιδιά. Όσο για την στατικότητα και αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων δεν γίνεται λόγος, δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια κτίρια. Άλλωστε  τέτοιου είδους έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα από τα κονδύλια της Ε.Ε. Γιατί ότι αφορά την καθημερινότητά μας δεν έχει το απαιτούμενο κέρδος για τους επιχειρηματίες. Αντιπλημμυρική  προστασία σχεδόν ανύπαρκτη. Με ένα ψιλόβροχο γίνονται επικίνδυνοι οι δρόμοι εντός και εκτός δήμου. Ειδικά ο δρόμος προς Θεσ/νίκη είναι σε τραγική κατάσταση όπου έχουμε θρηνήσει και θύματα λόγω της ολισθηρότητας,  της κακής έως ανύπαρκτης διαγράμμισης και της κακής κατάστασης του οδοστρώματος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στους δρόμους προς τα χωριά μας. Στα περισσότερα χωριά η παροχή νερού περνά μέσα από αμιαντοσωλήνες. Στα περισσότερα χωριά δεν υπάρχει αποχέτευση.” 
Κλείνοντας, κάλεσε τον λαό της Πέλλας να πάει στην κάλπη με βάση την πείρα του και να αποφασίσει με γνώμονα τις δικές του ανάγκες: “Όλα αυτά τα χρόνια που η “Λαϊκή Συσπείρωση” είχε εκλεγμένο στα δημοτικά συμβούλια πάλευε για να μην εφαρμοστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που ψηφιζόταν από συγκεκριμένα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζονταν από τους αντίστοιχους εκλεγμένους τους στον δήμο καθιστώντας τον δήμο φορομπηχτικό μηχανισμό. Η παρέμβαση μας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δεν είναι προεκλογική, δεν τελειώνει με την κάλπη, είναι όμως κρίσιμο ζήτημα το εκλογικό μέγεθος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”  την επόμενη μέρα στον δήμο στην περιφέρεια”.
Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές παρουσίασε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής. Κάλεσε το λαό να δώσει ισχυρό μήνυμα ενισχύοντας σε όλες τις κάλπες τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που την αντιλαϊκή πολιτική της τη βαφτίζει προοδευτική, ενάντια στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, που πλειοδοτώντας σε αντιλαϊκά μέτρα, προσπαθούν να ξαναπάρουν το χρίσμα που κατέχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. “Γιατί το ΚΚΕ, με τις εκτιμήσεις του και τη στάση του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως την περίοδο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ή στο δημοψήφισμα - απάτη του 2015, συγκρούστηκε με το κύμα των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι αριστεροί ψάλτες του. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι ποτέ, καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και της ΕΕ, ό,τι κι αν λέει, όποιους κι αν τιμάει στα λόγια και απ' όπου κι αν κρατάει η σκούφια αυτών που την απαρτίζουν, δεν υπάρχει περίπτωση να διαχειριστεί φιλολαϊκά το σύστημα της εκμετάλλευσης και τους γραφτούς και άγραφους, σιδερένιους νόμους του. Χάρη σε αυτήν τη στάση του Κόμματος, σήμερα είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Ακόμα κι αν τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε άλλα πολιτικά κόμματα ή αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις τις εκτιμήσεις μας. Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μπροστά σε όλα όσα ετοιμάζονται, και το τι αντιπολίτευση ψηφίζει ο καθένας. Ποιο κόμμα μπορεί να πιέζει. Να εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα. Να ενημερώνει και να ξεσηκώνει τον λαό και τη νεολαία. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως «πρόκριμα» για την κυβέρνηση της επόμενης μέρας. Τα υπόλοιπα κόμματα προετοιμάζονται να κολλήσουν σε έναν από τους δυο για να διασφαλίσουν την κυβερνητική σταθερότητα. Εμείς τι δουλειά έχουμε με αυτούς; Να βάλουμε το δικό μας δίλημμα σε κάθε απλό άνθρωπο, που δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τα ψεύτικα διλήμματα. Ο λαός πρέπει μπροστά στις κάλπες να αναλογιστεί όχι πώς θα δυναμώσει αυτές τις δυνάμεις, αλλά πώς θα ενισχύσει το «αντίπαλο δέος». Πώς θα δυναμώσει δηλαδή η αντιπολίτευση του πρώτα και κύρια στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο, στους τόπους δουλειάς, στο πεδίο εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Πώς θα δυναμώσει η προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος – να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες να συγκροτηθούν σωματεία μαζικά, ζωντανά και όχι νόθα σαν αυτά που στήνουν οι εργατοπατέρες, να δυναμώσει η προσπάθεια συμμαχίας εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, η κοινή πάλη όλων όσοι σήμερα πλήττονται από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ είναι που θα δώσει αέρα στην πάλη για την απομόνωση των φασιστοειδών. Στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς που φουντώνει στο έδαφος του συστήματος και της ΕΕ. Γιατί αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις είναι πέρα για πέρα υποκριτικό: να επικαλείσαι τους παράγοντες και τα συμφέροντα που ενισχύουν τον φασισμό ως παράγοντες για την αναχαίτιση του”.





Εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αριδαίας



Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αριδαίας συμπληρώνει 10 χρόνια από την ίδρυσή του….
Την Πέμπτη 16-05-2019 και ώρα 19:00 καλούμε  όλους τους αποφοίτους, τους καθηγητές και φίλους  του σχολείου μας να μας τιμήσουν  με την παρουσία τους στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου για τα 10 χρόνια λειτουργίας του  

Ο Διευθυντής

Οι Εκπαιδευτικοί                                                                                     Οι Μαθητές 



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ: Φτάνει πια!


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6973312771 / 6936116086


Φτάνει πια! 
Σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών!

Συνάδελφοι, τα Εργατικά Κέντρα του Νομού Πέλλας μετά την πλήρη αποκάλυψη της προκλητικής σύμπλευσης τους με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την εργοδοσία μέσα από νόθες διαδικασίες αρχαιρεσιών σωματείων, αλλά και απροκάλυπτη στήριξη των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, φανερώνουν για άλλη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο.
Η συνδικαλιστική μαφία αυτές τις μέρες φιλοξενεί μέσα στα εργατικά κέντρα τους ίδιους τους εργοδότες. Παραχωρούν στους διευθυντές και στα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων στον κλάδο την καλύτερη ευκαιρία να ψαρέψουν εργαζόμενους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους. Μετατρέπουν τα σωματεία σε γραφεία ευρέσεως εργασίας και δίνουν έτοιμο φαγητό στο στόμα του λύκου, που ντύνεται πρόβατο και παρακινεί δήθεν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους. 
Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν; 
Αυτές είναι οι δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την ανάπτυξη με άθλιους μισθούς – μεροκάματα και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Στηρίζουν τη λογική ότι εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να πάνε μαζί για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ότι τα συμφέροντα τους ταυτίζονται. Είναι οι ίδιοι που με άθλιες μεθοδεύσεις προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα όργια νοθείας που οργάνωσαν μπροστά στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Διαχρονικά έχυναν το δηλητήριο της "αναποτελεσματικότητας των αγώνων" στη συνείδηση της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα στις νέες γενιές, επιχειρώντας να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα, να υπονομεύσουν σημαντικές μάχες που αναπτύσσονται, παρά την προσπάθειά τους να επιβάλουν "σιγή νεκροταφείου".
Έτσι και τώρα, στην έναρξη της περιόδου της εποχικής εργασίας στα εργοστάσια του κλάδου έχουν γίνει παραμάγαζο των μεγάλων επιχειρήσεων. Αποφασίζουν τώρα μαζί με την εργοδοσία το κοινό τους σχέδιο για να μην σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι. Καλλιεργούν την ηττοπάθεια για να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε υποχείριο των εργοδοτών. Βάζουν πλάτες, σωπαίνουν στις πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, τις απολύσεις, τα  εργατικά ατυχήματα κλπ. 
Το ταξικό κίνημα της χώρας μας δεν υπολογίζει ούτε εργοδότες, ούτε νόθους, ούτε την κρατική καταστολή. Έχει μάθει να αγωνίζεται σε πιο σκληρές συνθήκες. Καλούμε τους εργαζόμενους στα διαλογητήρια – κονσερβοποιία, όλους όσους εργάζονται στον κλάδο να εγγραφούν μαζικά στο ταξικό μας συνδικάτο. 
Να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, να τους ξεσκεπάσουν, να τους αποτινάξουν από τον σβέρκο τους. Για να οργανώσουμε την πάλη για τις δικές μας ανάγκες. 

«Ενωμένοι για την Αλμωπία»: Στηριζόμαστε μόνο στην εμπιστοσύνη των Πολιτών της Αλμωπίας.


Οι Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού «Ενωμένοι για την Αλμωπία» και ο επικεφαλής Σάκης Χατζηδημητρίου, ξεκινώντας την επίσημη προεκλογική περιοδεία:
Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά  ότι πιστεύουμε στην ελεύθερη, αδέσμευτη και ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Δεν είχαμε ποτέ επαφές, δεν θελήσαμε και δεν ζητήσαμε την υποστήριξη κανενός πολιτικού φορέα. Δεν την χρειαζόμαστε. 
Στηριζόμαστε μόνο στην εμπιστοσύνη των Πολιτών της Αλμωπίας.

Ένας ψυχολόγος συμβουλεύει: Βάλτε τα όρια σας. Μάθετε να λέτε όχι!


Ένας ψυχολόγος συμβουλεύει: Βάλτε τα όρια σας. Μάθετε να λέτε όχι!

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας (simvouleftikigamou.gr)   

Διεκδικώ σημαίνει σέβομαι! Διεκδικώ σημαίνει τιμώ! Διεκδικώ σημαίνει δεν επιτρέπω να παραβιάζονται τα όριά μου (προσωπικά, οικογενειακά, εθνικά...) τα οποία σέβομαι και τιμώ...  Διεκδικώ σημαίνει η εγρήγορση της συνείδησής μου, η ανάγκη μου για αυτοπροστασία και αυτοσεβασμό, η πεποίθησή μου ότι οι αξίες μου είναι σημαντικές και η ελευθερία μου αδιαπραγμάτευτη. 

1. Γνωρίζω τον εαυτό μου, τις απόψεις μου, τα πιστεύω μου. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνω ένα προσωπικό πλαίσιο αναφοράς που με ορίζει και με προσδιορίζει. Όχι απαραίτητα ανελαστικό, σίγουρα όμως στέρεο για να αντέχει τους κραδασμούς των χιλιάδων επιρροών της σύγχρονης κοινωνίας.
2. Βάζω τα όριά μου, όπου και όποτε αυτό χρειάζεται. Μαθαίνω να λέω (και να αντέχω!) ΟΧΙ. Γιατί αν δεν μπορώ να πω όχι, τότε οι άλλοι καταλαβαίνουν συνήθως αυτό που τους βολεύει... δηλαδή ΝΑΙ! Κι έτσι σιγα-σιγα και χωρίς να το καταλάβω η ζωή μου γεμίζει υποχρεώσεις που πρέπει εγώ να διεκπεραιώνω...
3. Μαθαίνω να εκφράζω τα θέλω μου. Χωρίς απαραίτητα κανείς να μου εγγυάται ότι επειδή εγώ θέλω κάτι θα γίνει κιόλας... Όμως είναι ωραίο κανείς να διεκδικεί το καλύτερο για τον εαυτό του, αρκεί να το κάνει χωρίς να καταπιέζει τους άλλους!
4. Να μπορώ να αναλαμβάνω τις ευθύνες των λόγων και των πράξεών μου. Διότι η ελευθερία θέλει αρετή αλλά θέλει και τόλμη...
5. Να μην φοβάμαι μήπως “τσαλακωθεί” η εικόνα μου γιατί τότε κινδυνεύω να “μείνω μισός”. Ποτέ δεν πρόκειται εξάλλου να με αποδεχτούν όλοι. Ούτε πρόκειται ποτέ να τα έχω ΟΛΑ! Αυτά είναι ουτοπίες που μας παρασύρουν στο να διατηρούμε μια αυτοεικόνα “άφθαρτη”, “ατσαλάκωτη” και εν τέλει Απάνθρωπη, με την έννοια του μη-αληθινού, του μη-κανονικού...



Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στην Αγία Παρασκευή, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. 

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ρόλο μας ως γονείς;


Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ρόλο μας ως γονείς;
Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)   
Ο ρόλος του γονέα είναι πολύ σύνθετος και υπό μία έννοια πολύ δύσκολος:  Από τη μία πρέπει να δείξουμε αγάπη και ασφάλεια στα παιδιά μας και από την άλλη πρέπει να τους δώσουμε ελευθερίες για να γίνουν ανεξάρτητα... Τα παιδιά λοιπόν ίσως μπερδεύονται με αυτή τη διφορούμενη συμπεριφορά μας και μπορεί να αναπτύξουν δυσκολίες στην συμπεριφορά. Το μυστικό στην ανατροφή των παιδιών μας είναι να θέτουμε όρια και να ανταποκρινόμαστε σωστά στο ρόλο μας ως γονείς. 
Παρακάτω θα περιγράψω κάποιες αρχές που μπορεί να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε καλύτερα στο ρόλο μας.
1. Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στη σχέση και στην αλληλεπίδραση που έχουμε με το παιδί μας. Να δώσουμε χρόνο στο παιδί μας και να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ιδιοσυγκρασία του. Παρατηρώντας τον τρόπο αντίδρασης του παιδιού μας στις διάφορες καταστάσεις προσαρμόζουμε τον τρόπο συμπεριφορά μας έτσι ώστε να αρμόζει στην προσωπικότητα του παιδιού. Το καλύτερο είναι να γίνουμε εκπαιδευτές των παιδιών μας, να κατανοήσουμε τι μπορούν και τι αδυνατούν να κάνουν και να τα ενθαρρύνουμε-καθοδηγούμε να φτάνουν στους επιδιωκόμενους στόχους τους.  
2. Τα παιδιά απαιτούν την προσοχή μας με οποιοδήποτε τρόπο. Αν δεν τους δίνουμε σημασία τότε από αντίδραση και από ανάγκη να το προσέξουμε συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Πρέπει να λοιπόν να δίνουμε σημασία στο παιδί μας και να το επιβραβεύουμε για τις καλές του πράξεις και να συζητούμε τις αρνητικές του συμπεριφορές. Με τον καιρό το παιδί θα καταλάβει ότι οι αρνητικές πράξεις δεν ωφελούν κάπου και σταδιακά θα εγκαταλειφτούν. 
3. Μην έχουμε υπερβολικές, μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά μας. Καλό είναι να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων τους και να τα επιβραβεύουμε κάθε φορά που επιτυγχάνουν ένα στόχο. Επίσης, δεν χρειάζεται να τονίζουμε τις αδυναμίες τους γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αυτοεικόνα τους. Στόχος μας πρέπει είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης  και αυτοπεποίθησης των παιδιών μας. 
4. Σαφώς και τα παιδιά μας οφείλουν να ξέρουν ότι οι «κακές» συμπεριφορές τιμωρούνται και έχουν επιπτώσεις. Εννοείται πως αποφεύγουμε, ως μορφή τιμωρίας τη σωματική βία γιατί θα προκαλέσει πρόβλημα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μας. Μπορούμε για παράδειγμα αντί να του δώσουμε «ξύλο» και να του φωνάξουμε να του στερήσουμε την αγαπημένη του σοκολάτα έτσι ώστε να καταλάβει το λάθος του και να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του (φυσικές συνέπειες αντί για στείρα τιμωρία).
5. Το κάθε παιδί γεννιέται με τη δική του ιδιοσυγκρασία, δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλλάξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού μας. Μάλλον πιο σωστό είναι να αλλάξουμε-τροποποιήσουμε τη δική μας συμπεριφορά και να βρούμε τρόπους διαπαιδαγώγησης που θα ταιριάζουν στο συγκεκριμένο παιδί. Να θυμάστε αυτό… Δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια! 
6. Τα παιδιά εννοείται ότι δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα μόνα τους, θέλουν καθοδήγηση από ένα ενήλικα μέχρι να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσει να στηριχθούν μόνα τους. Η οριοθέτηση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι υποχρεωτική για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος. Με το να θέτουμε όρια βοηθάμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι ναι  μεν έχουν κάποια προνόμια και δικαιώματα μέσα στο σπίτι αλλά δεν μπορούν να κάνουν πάντα ό,τι θέλουν, πρέπει να υπακούν στους κανόνες τους σπιτιού. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να είμαστε υπερβολικά υποχωρητικοί ή υπερβολικά αυστηροί. Το μέτρο είναι το σωστό και μην ξεχνάμε ότι η επιβολή τιμωρίας είναι σημαντική αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η τρυφερότητα και η ασφάλεια που δείχνουμε στα παιδιά μας.
7. Τα παιδιά μιμούνται την συμπεριφορά μας γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε σωστά πρότυπα.  Πρέπει να τους δείχνουμε ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και ότι παίρνουμε ρίσκα ή δοκιμάζουμε νέα πράγματα και δεν τα παρατάμε εύκολα. Πρέπει να δείξουμε στο παιδί μας ότι παρόλο που μία καινούρια δραστηριότητα μας δυσκολεύει, θα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια και δε θα τα παρατήσουμε με το πρώτο εμπόδιο.

Αυτός ο οδηγός σίγουρα θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε καλύτερα στο ρόλο μας ως γονείς. Ανεξάρτητα όμως από κάθε καλοπροαίρετο οδηγό, πιο σημαντικό είναι να αγαπήσουμε εμείς πρώτα αυτόν ύψιστο ρόλο που μας δόθηκε να υπηρετήσουμε… ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ!



Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στην Αθήνα, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...