Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ΤΕΒΑ στην ΠέλλαΑν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά:
«Η Π.Ε. Πέλλας, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για την ανακούφιση των συμπολιτών μας»

-                     Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ΤΕΒΑ στην Πέλλα παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα


Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε ειδική συνέντευξη τύπου στο Διοικητήριο στην Έδεσσα.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά που πρώτη πήρε το λόγο καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την παρουσία και τη συνολικότερη συνεργασία, όπως, επίσης όλους τους Δημάρχους της Πέλλας, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, τα υπηρεσιακά στελέχη, τους εθελοντές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ξεχωριστή μνεία έκανε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης στην κα. Ελένη Καραντώνη, Αν. Προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και υπεύθυνη υλοποίησης του Τ.Ε.Β.Α. για το αποτέλεσμα των προσπαθειών της.

«Η Κοινωνική Σύμπραξη (Κ.Σ.) Πέλλας με Επικεφαλής την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας κατάφερε, την περίοδο 2015 – 2018 να υλοποιήσει με επιτυχία το πρόγραμμα μέσα από δυσκολίες, λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του. Με την αγαστή συνεργασία όμως, που είχαμε και φαίνεται στα απτά αποτελέσματα, με τους τέσσερις Δήμους της Πέλλας και την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, καταφέραμε και ενισχύσαμε το διάστημα 2015 – 2016, περίπου 7.000 ωφελούμενους συμπολίτες μας με τρόφιμα, βασική υλική συνδρομή, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας συνολικού ύψους 1.401.485,4 €» ανέφερε αρχικά η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά προσθέτοντας ότι «οι ωφελούμενοι στη δεύτερη φάση των δράσεων του ΤΕΒΑ θα αυξηθούν και αυτό, διότι η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο τις πολύτεκνες οικογένειες που δικαιούνται τα είδη του προγράμματος.  Έχουμε δουλέψει μεθοδικά και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το νέο κύκλο των διανομών σε συμπολίτες μας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και, ταυτόχρονα, να διοργανώσουμε συνοδευτικές δράσεις που στόχο έχουν την στήριξη των ανθρώπων που ωφελούνται από το πρόγραμμα, την ενημέρωσή τους, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και, τελικά, την ενίσχυση του κοινωνικού μετώπου».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε εκτενώς στο κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λέγοντας ότι «η αλληλεγγύη ήταν και είναι ο πυρήνας της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Ανέφερε ότι η Διοίκηση της Π.Κ.Μ. ανέλαβε την πολιτική και ηθική δέσμευση να μην αφήσει κανέναν συμπολίτη μας μόνο του, τόνισε τη σημασία υλοποίησης του ΤΕΒΑ στην Πέλλα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έναρξη υλοποίησης της δεύτερης φάσης του προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα 24.000.000,00 €. Συνεχάρη από την πλευρά του την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Δήμους, τις Ιερές Μητροπόλεις και όλους τους εταίρους καθώς και τους εθελοντές του προγράμματος που βοήθησαν πάρα πολύ για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης η κα. Ελένη Καραντώνη, Αν. Προϊσταμένη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και υπεύθυνη υλοποίησης του ΤΕΒΑ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους δίνοντας πιο συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στην περιοχή μας, εστιάζοντας στις καινοτομίες που εισήγαγε η Π.Ε. Πέλλας στην αποτελεσματική διαχείριση των δράσεων του ΤΕΒΑ προς όφελος των συμπολιτών μας.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο κ. Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από την κα. Αντιπεριφερειάρχη επισκέφθηκε έργα τα οποία υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λάκης Βασιλειάδης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και Γιάννης Ανδρίτσος, εκπρόσωποι των Δήμων, υπηρεσιακά στελέχη και συνεργάτες.Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Π.Ε. ΠέλλαςΣε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής
προστασίας της Π.Ε. Πέλλας


            Με αφορμή την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

            Ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, με τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση δύσκολων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν το σαββατοκύριακο. Από το πρωϊ του Σαββάτου μηχανήματα της Π.Ε. Πέλλας ρίχνουν αλάτι και είναι έτοιμα να επιχειρήσουν αν παραστεί ανάγκη, έχοντας ως προτεραιότητα τις ασφαλείς μετακινήσεις των οδηγών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

            Χαρακτηριστικά της επιδείνωσης του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι και, για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
            Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (ιρλανδικές διαβάσεις).
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
1. Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
2.  Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
3.  Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
4.  Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
5.  Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
6.  Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζοί:
1.      Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
2.      Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού).

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...