Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Γιάννης Σηφάκης: Διατηρείται ο ΕΦΚΑ Αριδαίας ως Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης και στο οριστικό οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ


Γιάννης Σηφάκης:  Διατηρείται ο ΕΦΚΑ Αριδαίας ως Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης και στο οριστικό οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ
Καμιά ανησυχία, σε αυτή την φάση, για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα
Θα προκηρυχθούν θέσεις στελέχωσης για το ΠΕΚΑ Έδεσσας 
Ο βουλευτής επικοινώνησε με τον Λάμπρο Σέμπο, Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ ( που εκτελεί χρέη Διοικητή μέχρι την τοποθέτηση νέου Διοικητή) και τον υπεύθυνο των οργανογραμμάτων του ΕΦΚΑ Γεώργιο Μητσόπουλο και συζήτησε μαζί τους για θέματα του ΕΦΚΑ στην Πέλλα.
Συγκεκριμένα ζήτησε ενημέρωση για το τελικό οργανόγραμμα του οργανισμού στην Πέλλα. Το οργανόγραμμα ήδη έχει αποσταλεί στο Σ.Τ.Ε. προς έγκριση και μετά θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Στην Πέλλα προβλέπονται δύο Τοπικές  Διευθύνσεις ( Έδεσσας και Γιαννιτσών) . 
Στην Διεύθυνση Έδεσσας θα υπάρχουν Τμήμα Διοικητικού και Πληροφόρησης πολιτών, τμήμα μητρώων και ασφαλιστικού βίου, τμήμα Συμβούλων Ασφάλισης και Εισφορών, τμήμα Συντάξεων και παροχών και Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Αριδαίας ( αποκεντρωμένο).
Στην Διεύθυνση Γιαννιτσών θα υπάρχουν τα τέσσερα πρώτα αντίστοιχα τμήματα. 
Όσον αφορά τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ στην Αριδαία δεν προβλέπεται μείωση ή αναγκαστικές μετακινήσεις σε αυτή την φάση. Ο τελικός αριθμός των οργανικών θέσεων θα αποφασιστεί μετά την έκδοση του Π.Δ. που προβλέπεται τους επόμενους 4 μήνες. Το νέο οργανόγραμμα θα ισχύσει μετά από 8 μήνες από την έκδοση του Π.Δ.
Δεν υπάρχει όμως πρόθεση βεβιασμένης μείωσης προσωπικού  ή μετακινήσεων. Σταδιακά , μέσα στα επόμενα χρόνια, θα εξορθολογιστεί το σύστημα με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Θα προκηρυχθούν θέσεις για την στελέχωση του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Έδεσσας που ιδρύθηκε. Στην προκήρυξη, όποτε γίνει,  μπορούν να συμμετάσχουν και οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι στις Τοπικές Διευθύνσεις και το αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Αριδαίας.
Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση τόσο την δική του όσο και της τοπικής κοινωνίας για την οριστική διατήρηση Τμήματος ΕΦΚΑ στην Αριδαία με προϊστάμενο και ικανό αριθμό υπαλλήλων καθώς και για την απόφαση να μην μειωθεί ή μετακινηθεί προσωπικό σε αυτή τη φάση. 
Παροτρύνει τους εργαζόμενους στο ΕΦΚΑ στην Αριδαία να δηλώσουν την επιθυμία τους να καλύψουν θέσεις του ΠΕΚΑ Έδεσσας ( όποτε προκηρυχθούν) για να εξασφαλιστεί η διατήρηση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε μακροχρόνια βάση. 

Παρουσίαση 18/04/18 (Αριδαία): Οι Νεράιδες του Πόντου (Αγγελική Παμπουκίδου)


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι Νεράιδες του Πόντου
(Αριδαία, Τετάρτη 18 Μαρτίου στις 19:00) 
Το Τμήμα Βιβλιοθήκης "Λάζαρος Επιγαρίδης" της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας, οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας Αγγελική Παμπουκίδου σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος με τίτλο "Οι Νεράιδες του Πόντου", στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Ευξείνου Λέσχη Αλμωπίας, την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 19.00.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα αφιερωμένο στις χαμένες πατρίδες, μέσα από την προσπάθεια της πρωταγωνίστριας, Χρυσής, να συλλέξει μαρτυρίες των εκδιωγμένων συγγενών της από τον Πόντο, ώστε να διασώσει την ιστορία τους.
Για συνέντευξη με τη συγγραφέα, ενόψει της παρουσίασης, ή περισσότερες πληροφορίες για το μυθιστόρημα, παρακαλούμε καλέστε στο 211012 6900 ή στείλτε μήνυμα στο iwrite.pr2@gmail.com.
Από το οπισθόφυλλο
Η Χρυσή, μια δυναμική σύγχρονη γυναίκα, νιώθει έτοιμη μετά από αρκετά χρόνια προβληματισμού και διλημμάτων, να εκπληρώσει το χρέος της απέναντι στη γιαγιά της Χρυσούλα, να διασώσει την ιστορία της. Αποφασίζει λοιπόν να γράψει ένα βιβλίο με τις ζωντανές μαρτυρίες της γιαγιάς και των συγγενών της, από τους διωγμούς που υπέστησαν στη γενέθλια γη τους, το μαρτυρικό Πόντο.
Ποιο γεγονός όμως στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει η Χρυσή τη συγγραφή του βιβλίου τη δεδομένη στιγμή;
Τι είναι αυτό που κάνει ακόμη πιο ιερή αυτή της την απόφαση;
Το ταξίδι ξεκινάει συντροφιά με τις νεράιδες…
Η συγγραφέας
Η Αγγελική Παμπουκίδου γεννήθηκε στο Minden της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στις φιλόξενες γειτονιές της Κάτω Τούμπας. Η ιδιαίτερη αδυναμία της στην ελληνική παράδοση αναπτύχθηκε μέσα από τις επισκέψεις στα χωριά καταγωγής της, την Κορυφή του Κιλκίς (όπου είχαν εγκατασταθεί το ’23 οι πρόσφυγες παππούδες της από τη Χερίανα του Πόντου) και το Ξινονέρι της Καρδίτσας.
Σπούδασε Φιλολογία στο Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Γλωσσολογία και μιλάει 3 ξένες γλώσσες.
Από το 1996 εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ από το 2011 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια. Το 1992 έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Εδώ Ελλάδα», ενώ το 1995 έγραψε την ηθογραφική κωμωδία «Το πάντρεμα» στην ποντιακή διάλεκτο, έργο το οποίο ανέβασε με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, του οποίου υπήρξε μέλος και υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος.
Από το 2003 δραστηριοποιείται και στο χώρο της στιχουργικής, στην ποντιακή δισκογραφία, με κορυφαίες τις δύο δισκογραφικές δουλειές «Ας σ’ ουρανού το κρενίν» και «Μεταξοζύγιστον».
Είναι παντρεμένη με το μουσικό Θοδωρή Κοτίδη, που «υπηρετεί» την ποντιακή μούσα τα τελευταία 25 χρόνια με τη λύρα και την ερμηνεία του. Έχουν αποκτήσει μαζί τρεις κόρες κι έναν γιο και ζουν τα τελευταία χρόνια στα Μετέωρα της Θεσσαλονίκης.

Structus Real Estate: << Πληγή>> για την οικονομία η κατάσταση στην Κτηματαγορά



Structus Real Estate: << Πληγή>> για την οικονομία η κατάσταση στην Κτηματαγορά

Η ανοιχτή πληγή της κτηματαγοράς τοπικά αλλά και πανελλαδικά , είναι ένα μείζον πρόβλημα που προς το παρόν κανείς δε δίνατε να κοιτάξει στα μάτια και εσκεμμένα υποβαθμίζει τριβελίζοντας για ανάπτυξη στον τομέα της κτηματαγοράς προωθώντας μόνο φοροεισπρακτικά μέτρα .
Η τόνωση του οικοδομικού τομέα , είναι γνωστό ότι θα μπορέσει να τονώσει  πολλαπλά την πληγέντα οικονομία της κτηματαγοράς,  επιφέροντας  πολλαπλά κέρδη στο κράτος , όμως  η ισχύουσα κυβερνητική  πολιτική συνεχώς απαξιώνει την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και όχι μόνο καρατομώντας  την.
Η  10ετή και πλέον απραξία στον οικοδομικό τομέα στην Έδεσσα και γενικά σε όλη την Πέλλα αλλά και Πανελλαδικά  , δίνει κίνητρα για την ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων  οικοδομών και ακινήτων. Ο τουρισμός  έχει αρχίσει να δημιουργεί καλό κλίμα στον τομέα της ανάπτυξης .  Με αυτή την προοπτική  παλιές κατοικίες  σε τοποθεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος  , όπως η Έδεσσα, η Αριδαία, ο Άγιος Αθανάσιος , τα Λουτρά του Πόζαρ  δίνουν κίνητρα,  για εκσυγχρονισμό και  προοπτική για  βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων ( βλ. Rbnb ),  αλλά αποκτούν και μεγάλη  αγοραστική ζήτηση . Κεντρικά κτήρια παλιά άλλων χρήσεων ζητούνται πλέον  για  αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχειακά καταλύματα.  Επιπρόσθετη ζήτηση για αγορά ακινήτων από υπηκόους άλλων χωρών  για απόκτηση Golden Visa που τους εξασφαλίζει παραμονή και μετακίνησή τους ,στις ευρωπαϊκές  χώρες της ζώνης Schenghen δημιουργούν ευνοϊκές συγκυρίες τοπικά αλλά και πανελλαδικά .
   Φρένο  στην ανάπτυξη του τομέα αυτού τοπικά και όχι μόνο βάζει η μη δυνατότητα τόνωσης και αναζωογόνησης  της  Κτηματαγοράς. Η οποία παρά την ευνοϊκή συγκυρία  αδυνατεί  να γυρίσει το γρανάζι της αναζωογόνησης της αγοράς .
Επιλεκτικά θα αναφερθούν  οι λόγοι που δυσχεραίνουν  τον τομέα της κτηματαγοράς και τρόπους που μπορούν να τονώσουν την οικονομική κατάσταση στον τομέα  ,πριν επέλθει η πλήρη αποσύνθεσή της  :
   1. Ο  συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ , ο οποίος εάν καταργηθεί σίγουρα θα δώσει πνοή στην κτηματαγορά αλλά  θα επιφέρει και κέρδος στο κράτος πολλαπλάσιο του φοροεισπρακτικού ΕΦΚΑ .
2.  Εάν προστεθεί και η ελάφρυνση στο κόστος λειτουργικής  και ενεργειακής αναβάθμισης  των ήδη υπαρχόντων κτιρίων  όπως π.χ. απαλλάσσοντας  το 50 %  της δαπάνης προσκομίζοντας απαραίτητα παραστατικά με σωστές προδιαγραφές οικοδομικών υλικών , εκεί διαφαίνεται  το πραγματικό όφελος στην οικονομία και στην απασχόληση .  
3. Επιπρόσθετο  πλήγμα είναι και  η απίστευτη πληθώρα δικαιολογητικών  που συνεχώς αυξάνεται για κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά μεταβίβαση ακινήτων  και φυσικά τείνει να επεκταθεί και στις μισθώσεις τους, η δραστική μείωση  τους είναι  κύριο μέλημα για αφύπνιση στον τομέα. 
4.  Ο ΦΠΑ για νέες οικοδομικές  άδειες και ανακαινίσεις κτηρίων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί . Καταργώντας τον ή έστω  μειώνοντας τον για περιορισμένο χρόνο π.χ. 2ετία 3ετία   , εκλογικεύοντας τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικιών) σύμφωνα με τα τωρινά εισοδήματα θα δώσει επιπλέον δύναμη στην  οικονομική ανάκαμψη  του οικοδομικού τομέα .
Παρακάτω παρατίθεται στατιστικά στοιχεία
Πηγή: .https://www.pwc.dk/da/publikationer/2017/pwc-etre-europe-2018.pdf
Ας βοηθήσουμε λοιπόν συλλογικά για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα, κάνοντας προτάσεις στήριξης και τόνωσης της αγοράς και όχι κάνοντας μόνο κριτική μεροληπτώντας .
ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ


ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ - ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
Σύμβουλος Ακινήτων Structus Real Estate
Γεωπόνος - Μηχανικός Βιοσυστημάτων
MSc Waste Management





ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΠΡΑΞΕΩΝ) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 19, ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 19.2 ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020 (για ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ) του ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLLD/LEADER ΠΕΛΛΑΣ



ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΠΡΑΞΕΩΝ) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 19, ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 19.2 ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020  (για ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ)  του ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLLD/LEADER  ΠΕΛΛΑΣ
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (ΟΤΔ) της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.
Έχοντας υπόψη:
·         το πρακτικό Νο 6/12-04-2018 της ΕΔΠ
·         το με αρ. πρωτ.1709/11-04-2018 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) της Περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας με τον οποίο δόθηκε η σύμφωνη γνώμη επί του σχεδίου της πρόσκλησης της Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) προς τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή αιτήσεων στήριξης

με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΚΑΛΕΙ τους φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων : ΟΤΑ Α & Β βαθμού και φορείς τους, Iδιωτικοί φορείς και Νομικά Πρόσωπα με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων, Φορείς Δημοσίου Τομέα και Φυσικά Πρόσωπα (μόνο για την υποδράση 19.2.6.1)
 να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο των παρακάτω Δράσεων:
ΔΡΑΣΗ 19.2.4: «Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές»
ΔΡΑΣΗ 19.2.5: «Παρεμβάσεις για τη βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή τομέα»
ΔΡΑΣΗ 19.2.6: «Ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας δασών»
Οι δράσεις εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος της ΠΕ Πέλλας, ενώ η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται ενδεικτικά σε 1.885.500,00€  (συγχρηματοδότηση Εθνικοί Πόροι και ΕΓΤΑΑ).
Αναλυτικότερα, οι υποδράσεις που δύναται να υλοποιηθούν, μέσω της τοπικής στρατηγικής, όσον αφορά σε δημοσίου χαρακτήρα παρεμβάσεις είναι οι εξής:
ΔΡΑΣΗ 19.2.4: Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές

Υποδράση 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού κ.λ.π.), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια.
Αφορά σε υποδομές μικρής κλίμακας εντός οικισμών. Οι πράξεις που μπορούν να υλοποιηθούν βάσει της υποδράσης αφορούν σε έργα κατασκευής/βελτίωσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, και έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 500.000,00 €

Υποδράση 19.2.4.2 Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (πχ παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία κλπ.).
Μέσω της υπό-δράσης θα ενισχυθεί η δημιουργία ή η βελτίωση / αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του αγροτικού πληθυσμού, όπως αγροτικά ιατρεία, παιδικοί σταθμοί, δημιουργική απασχόληση και φροντίδα ηλικιωμένων – παιδιών – ΑΜΕΑ, Αθλητικές εγκαταστάσεις. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 150.000,00 €

Υποδράση 19.2.4.3 Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (πχ σημάνσεις, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κλπ.).
Ενισχύονται παρεμβάσεις δημιουργίας, βελτίωσης ή επέκτασης υποδομών αναψυχής καθώς και τουριστικών υποδομών δημόσιας χρήσης.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 355.500,00 €


Υποδράση 19.2.4.4 Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η υπο-δράση περιλαμβάνει ενέργειες προβολής, ανάδειξης και αξιοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής παρέμβασης.  
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 80.000,00 €

Υποδράση 19.2.4.5 Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικό-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών/ συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου – μύλοι, γεφύρια κ.λ.π)
Αφορά στην εκτέλεση έργων - ενεργειών που συνδέονται με την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας και του αγροτικού τοπίου, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησής καθώς και στην εκπόνηση των αντίστοιχων αναγκαίων μελετών. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 350.000,00 €

Δράση 19.2.5: Παρεμβάσεις για τη βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή τομέα
Υποδράση 19.2.5.1 Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Η περιλαμβάνονται έργα βελτίωσης της πρόσβασης σε  μονάδες μεταποίησης οι οποίες θα συνδέονται με γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των αντίστοιχων προϊόντων.
 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 400.000,00 €

Δράση 19.2.6: Ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας δασών
Υποδράση 19.2.6.1.1 Πρόληψη δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα..
Περιλαμβάνονται ενέργειες που στοχεύουν στην πρόληψη  ζημιών σε δάση έναντι βιοτικών και αβιοτικών απειλών,
 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 50.000,00 €

Σημειώνεται ότι για όλες τις Υποδράσεις το ποσοστό επιχορήγησης είναι:
α) για επενδύσεις χωρίς κέρδη, έως 100%
β) για επενδύσεις που παράγουν κέρδη το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών και του κέρδους εκμετάλλευσης της επένδυσης. Το κέρδος της εκμετάλλευσης αφαιρείται από τις επιλέξιμες δαπάνες εκ των προτέρων βάσει εύλογων προβλέψεων. Εναλλακτικά στις περιπτώσεις εφαρμογής των άρθρων 53 και 55 του Καν. 651/2014, και μόνο για πράξεις που εντάσσονται στις υποδράσεις 19.2.4.2, 19.2.4.4 και 19.2.4.5 το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης δύναται να καθοριστεί στο 80% των επιλέξιμων δαπανών χωρίς την διεξαγωγή χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΑΑ  (www.opsaa.gr/RDIIS) συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά/έγγραφα για τα οποία ορίζεται ως υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται τα στελέχη του δυνητικού δικαιούχου, να διαθέτουν ατομικό κωδικό πρόσβασης στο ΟΠΣΑΑ.
Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: Δευτέρα 16 Απριλίου 2018
Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης:  Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018
Επιπρόσθετα, η υπογεγραμμένη αίτηση στήριξης και όλα τα δικαιολογητικά/έγγραφα υποβάλλονται στην Ο.Τ.Δ. της Αναπτυξιακής Πέλλας Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΠΕ.) στην Έδεσσα επί της οδού Σακελλαροπούλου 14 & Φιλελλήνων γωνία, εντός επτά ημερολογιακών ημερών και έως την ώρα 15:00, από την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στήριξης, ήτοι έως Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018.   
Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, τη συμπλήρωση των αιτήσεων στήριξης και άλλες διευκρινήσεις υπεύθυνοι είναι οι κ.κ. Καλτσίδης Ιωάννης και Γαβριηλίδης Γεώργιος τηλέφωνο 23810 24858, e-mail: anpe@otenet.gr

Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις στήριξης εκτός των ανωτέρω προθεσμιών και αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης στο ΟΠΣΑΑ.
Περαιτέρω πληροφορίες για το ΠΑΑ 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, το θεσμικό πλαίσιο των πράξεων που εντάσσονται σ’ αυτό, τους κανόνες επιλεξιμότητας των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των αιτήσεων στήριξης, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ο.Τ.Δ. της Αναπτυξιακής Πέλλας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. www.anpe.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr .Η πλήρης πρόσκληση με τα Παραρτήματά της και όλο το αναλυτικό πληροφοριακό υλικό, τίθεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων σε έντυπη καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή είτε από την έδρα της ΑΝ.ΠΕ. είτε μέσω του διαδικτύου.
Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Π.
Γιάννου Δημήτριος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...