Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

"Την θέλουμε την Ελλάδα; Την θέλουμε την Μακεδονία; Ή μήπως το βάρος που εκπροσωπεί μας πέφτει βαρύ; - Σαράντος Καργάκος


Ο φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, αναφέρεται στην αυτονόητη Ελληνικότητα της Μακεδονίας και στην προσπάθεια που γίνεται -με το αζημίωτο- από τους σύγχρονους Εφιάλτες της προδοτικής μισελληνικής (((Μεταπολιτευτικής))) κυνοβουλευτικής ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ κλίκας να παραδώσουν την ένδοξη Μακεδονία με ιστορία +4000 ετών, στους σλαβοτουρκαλβανούς κατσαπλιάδες που ήρθαν 1000 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, εισέβαλλαν και συνεχίζουν να ζουν σε κατεχομένη Ελληνική γη..

Εκτός των άλλων, ο Σαράντος Καργάκος αναφέρεται στις ορδές λαθρομεταναστών, στους τουρκομογγόλους, στις ανασκαφές της Αμφίπολης που έθαψαν τα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ δουλικά (φοβούμενοι μην αναπτερωθεί το ηθικό των Ελλήνων σε τυχόν ανακάλυψη σπουδαίων ιστορικών στοιχείων), το τεχνητό κρατίδιο των Σκοπίων (που μετά τον προμελετημένο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας λειτουργεί ως προτεκτοράτο των χαζάρων μισελλήνων και με τις πλάτες τους κάνουν ότι κάνουν), στην σαπίλα της πνευματικής ηγεσίας της υπό κατοχής Ελλάδας.. κλπ.







ΠΗΓΗ...https://www.youtube.com/watch?v=60ms-fFt_oA

Απόηχος της εκδήλωσης κοπής βασιλόπιτας Π.Ε. Πέλλας



Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά:
«Η ενότητα, η συνεργασία και η αισιοδοξία απαραίτητα στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο – Καλή χρονιά σε όλους»



Σε μία μεστή εκδήλωση με την παρουσία, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, τοπικών πολιτικών αρχών, παραγωγικών τάξεων και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για το 2019, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στο χαιρετισμό της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά καλωσόρισε ως οικοδέσποινα τους παριστάμενους, ευχαριστώντας όλα τα στελέχη των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας και τους φορείς για την εξαιρετική συνεργασία, κάνοντας μία επιγραμματική αναφορά σε έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν ή εκτελούνται στην περιοχή. Ευχήθηκε σε όλους για τη νέα χρονιά να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκονται.

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος εξήρε το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού σε ολόκληρη την Π.Κ.Μ. ευχαριστώντας για τη συνεργασία και για τη συνδρομή των υπαλλήλων στην υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί η Περιφέρεια. Από το «βήμα» επανέλαβε σε αυστηρό τόνο την πρόταση του προς τους αναποφάσιστους Βουλευτές να καταψηφίσουν τη «συμφωνία των Πρεσπών» και συνεχάρη την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθανασιάδου – Αηδονά για τα σημαντικά αποτελέσματα της δουλειάς που έχει κάνει κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Π.Ε. Πέλλας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν και ο τυχερός της ημέρας αφού έτυχε το φλουρί της βασιλόπιτας. Είχε προηγηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Πάτερ Γεώργιο Ζουμή.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα του χαιρετισμού της κας Αηδονά:

«Ακόμη μία χρονιά που βρισκόμαστε όλοι μαζί, για την κοπή της βασιλόπιτας και για να ανταλλάξουμε ευχές και σκέψεις για τη νέα χρονιά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με φόντο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις για την Ελλάδα που δίνουν, ίσως, το στίγμα για την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας μεταξύ όλων μας.  Η Ελλάδα μας χρειάζεται, διότι, μέσα στις γενικότερες ανακατατάξεις και προκλήσεις, η κρίση συνεχίζεται.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχουν σημαντικές και μη σημαντικές θέσεις εργασίας. Ο καθένας από εμάς έχει έναν ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο. Διοίκηση και εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε, να προσφέρουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και μία καλύτερη προοπτική ανάπτυξης για το μέλλον.

Εύχομαι να έχετε υγεία, ψυχική ηρεμία και την καλύτερη διάθεση για δημιουργία, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Το 2019 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και για όλους μας, καθώς η Νοτιοανατολική Ευρώπη βιώνει σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Χρειάζεται να έχουμε στόχους για τον εαυτό μας, αλλά και για την κοινωνία, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το μέλλον με τον τρόπο που θέλουμε».  

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ πάτερ Γεώργιος Ζουμής, οι κ.κ. Δήμαρχοι Αλμωπίας, Έδεσσας και Πέλλας Δημήτρης Μπίνος, Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόρης Στάμκος, ο Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Έδεσσας Συμεών Κεβεντζίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Σπυρίδων Διόγκαρης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λάκης Βασιλειάδης, Πέτρος Ζέρζης, Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, Μαρία Καράμπελα και Γιάννης Ανδρίτσος, οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Νικόλαος Τσαλικίδης και Θωμάς Μπαχαράκης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Χουρσόγλου, η Αντιδήμαρχος Έδεσσας Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας Φίλιππος Γκιούρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής, ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Άλκης Νουσηκύρου, Διευθυντές, Προϊστάμενοι και υπάλληλοι των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας, όπως επίσης, τοπικά μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν δημοσιογραφικά την εκδήλωση.




Η Ματούλα Ζαμάνη στο cofee wine bar "Fuente"


Ματούλα Ζαμάνη – Βιογραφία
Η Ματούλα Ζαμάνη έχει μισή καταγωγή από την Παναγία Τρικάλων και μισή από το Μέτσοβο. Είναι δραματική σοπράνο που έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως η Μάρθα Φριντζήλα, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, και με την “Ορχήστρα του δρόμου” με την οποία πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Η “Ορχηστρα του Δρόμου” αποτελείται από τους: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Έλλη Πασπαλά.

Ακόμα, η Ματούλα Ζαμάνη έχει συνεργαστεί με τους “The burger Project”, τη Γιώτα Νέγκα, τον Ντιλέκ Κοτς και τον Κωστή Μαραβέγια.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή μέσα από την εκπομπή “Αλ τσαντίρι νιουζ” του Λάκη Λαζόπουλου στον Alpha στην οποία βρέθηκε για να τραγουδήσει.

Τον Οκτώβρη του 2012, η Ματούλα Ζαμάνη βρέθηκε στο Βερολίνο για κάποια live και σε διπλανό εστιατόριο βρέθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Η αντίδραση της όταν έμαθε πως ήταν εκεί συζητήθηκε πολύ, καθώς τα λόγια της και συγκεκριμένα η φράση “Μας ξεφτιλίσατε, μας καταντήσατε” έκανε το γύρω της Ελλάδας.


Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»



Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ εξέδωσε κατά πλειοψηφία ψήφισμα κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών», ανάλογο του ψηφίσματος που εξέδωσε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στάθηκε στο ύψος της και επιτελεί το χρέος της να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην περάσει η απαράδεκτη, εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη ‘Συμφωνία των Πρεσπών’. Μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα και το συλλογικό όργανο των Περιφερειαρχών όλης της χώρας, η ΕΝΠΕ, συντάχτηκε υπέρ της πρότασής μας για έκδοση αντίστοιχου ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζουμε τη ‘συμφωνία’ και καλούμε την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να την καταψηφίσουν όποτε κι αν έρθει στη Βουλή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το ψήφισμα της ΕΝΠΕ είναι το εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, μετά την κύρωσή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή των Σκοπίων, με απόφασή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια «Συμφωνία των Πρεσπών».
Καλεί τα πολιτικά κόμματα και κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να καταψηφίσει τη «συμφωνία» αυτή, οπότε κι αν έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση.
Το λόγο για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα θα πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός.
Η ιστορικότητα, η ελληνικότητα και η μοναδικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη σήμερα και στο μέλλον».

Με απόφαση μάλιστα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το χτεσινό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου εστάλη στους βουλευτές όλης της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία για τη «Συμφωνία των Πρεσπών».
Στο ψήφισμα που έλαβαν επισήμως οι βουλευτές όλης της χώρας, καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταψηφίσουν τη «συμφωνία» όποτε κι αν έρθει στη Βουλή.

Ανακοίνωση από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας για το διατροφικό επίδομα



Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας γίνονται γνωστό ότι:

Μετά την έκδοση και ισχύ της  Υπουργικής Απόφασης με αριθμ Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202 (ΦΕΚ 5855 τεύχος Β΄  28/12/2018), από 01-01-2019 όλες οι προνοιακές παροχές, μεταξύ των οποίων και το διατροφικό επίδομα, ανατίθενται πλέον και θα πραγματοποιούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α).
Καλούνται οι δικαιούχοι που το επιθυμούν να επικοινωνήσουν για λεπτομέρειες απευθείας με τον εν λόγω φορέα.

Διεύθυνση:
Ο.Π.Ε.Κ.Α - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
26ης Οκτωβρίου 54-56 – 54627 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2313 324948, 958
e-mail: pdkm.thessaloniki@opeka.gr

                                                   

              ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...