Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Εμφάνιση θετικού κρούσματος στην μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου Φούστανης .



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σας ενημερώνουμε, ότι έπειτα από την εμφάνιση θετικού κρούσματος στην μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου Φούστανης του Δήμου Αλμωπίας, εφαρμόσαμε τα υγειονομικά πρωτοκόλλα του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε απολύμανση όλων των χώρων της Σχολικής Μονάδας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια, που θα βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας το Γυμνάσιο Φούστανης, θα πραγματοποιείται καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των χώρων, με σκοπό την ασφαλή  επαναλειτουργία της Σχολικής Μονάδας, στις 22-10-2020.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας εξαιτίας της πανδημίας, οφείλουμε να δείξουμε ψυχραιμία και  σύνεση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΒΕΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


"Ένα κουτί γεμάτο χρώματα και περιπέτεια". (Ε' Τάξη Δημ. ΣΧ. Προμάχων 2008-09)


Θεατρικό της Ε' Τάξης του Δημοτικού σχολείου Προμάχων το έτος 2008-09.


Συμμετέχουν:

Ασμέτη Έλενα

Ασμέτης Αθανάσιος

Ασμέτης Πέτρος

Βέσκου Μαρία

Βέσκος Νικόλαος

Γεωργουλούμη Κατερίνα

Γούδη Αλεξάνδρα

Μεσκίνης Στέφανος

Μητσάνη Ευδοξία

Μητσάνης Νικόλαος

Μούγιου Μαρία

Όκα Δήμητρα

Παπασωτηρίου Χρήστος

Σέλκος Γεώργιος

Τανούρης Γεώργιος

Τασιώλα Χρυσάνθη

Τάτου Παρασκευή

Προίκου Αυγή

Σόμτση Χριστίνα

Χατζής Αναστάσιος


Φιλική συμμετοχή:

Σάββας Λαμπρίδης


Ευχαριστίες στον Διευθυντή Χρήστο Αμύνδα για την ευγενική παραχώρηση του αρχείου.

Δ.Τ. ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ Χ.Α



Έδεσσα, 8 Οκτωβρίου 2020

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ  N.ΠΕΛΛΑΣ

 

Η εφιαλτική πορεία της Χρυσής Αυγής τελείωσε εχθές. Η απόφαση του Εφετείου επισφράγισε όσα όλοι γνωρίζαμε. Ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση, που με το περίβλημα του πολιτικού κόμματος, εγκληματούσε, δολοφονούσε και δηλητηρίαζε επί σειρά ετών τη δημοκρατία.

Χαιρετίζουμε την σπουδαία αυτή απόφαση που δικαιώνει το αντιφασιστικό αίσθημα του ελληνικού λαού, ενός λαού που σε ολόκληρη την ιστορία του έχει δώσει τεράστιες μάχες ενάντια στο φασισμό και σήμερα κατέκλυσε τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης  και των άλλων πόλεων σε όλη τη χώρα , στηρίζοντας τη δημοκρατία και την απονομή της δικαιοσύνης.

Η Χρυσή Αυγή ηττήθηκε αλλά ο αγώνας ενάντια στο μίσος, το ρατσισμό, το φασισμό συνεχίζεται σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης: Σήμερα οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους"

Σημείο αναφοράς του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα, η Μάγδα Φύσσα, είδε τη δικαίωση που χρόνια περίμενε, όχι μόνο για το γιο της Παύλο, αλλά και για όλα τα θύματα της ναζιστικής οργάνωσης γνωστά και άγνωστα, για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Μια μάνα ηρωίδα που έγινε σύμβολο αλληλεγγύης.

 

Την ευχαριστούμε για το ήθος, το πάθος και τη δύναμη της και θυμόμαστε πως οφείλουμε να επαγρυπνούμε όλοι ώστε το φίδι να μη ξυπνήσει ποτέ ξανά.

 ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

 

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Ν. Πέλλας       

Δελτίο τύπου από τη Ν.Μ. Γιαννιτσών



 Σχετικά με την από 5 Οκτωβρίου 2020 Ανακοίνωση της Ε.Ν.Ι.Π. – ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ σας παραθέτουμε τα κάτωθι στοιχεία σε ότι αφορά στη Ν.Μ. Γιαννιτσών :

Οι Προβλεπόμενες Οργανικές Θέσεις Ιατρών ΕΣΥ ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής είναι τέσσερις (4), υπηρετούν τρεις (3) Ιατροί και παραμένει μία (1) κενή θέση η οποία προέκυψε μετά από συνταξιοδότηση ιατρού που την κατείχε, η οποία έχει ήδη προκηρυχθεί και αναμένεται η κάλυψή της άμεσα.

Λόγω των αναγκών της κλινικής και την ασφαλή εφημέρευση προσλήφθηκε ένας (1) επικουρικός ιατρός Β΄ Γενικής Χειρουργικής, κατόπιν της παραιτήσεως του κατέχοντος μέχρι πρότινος θέση Επικουρικού Ιατρού.

Επιπρόσθετα η Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 3ης ΥΠΕ για να ενισχύσει την παραπάνω λειτουργία μετακινεί σε τακτική μηνιαία βάση δύο (2) ιατρούς ΕΣΥ ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι προβλεπόμενες Οργανικές θέσεις Ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής είναι επτά (7) και υπηρετεί ένας (1) του οποίου η θητεία λήγει τέλος Οκτωβρίου. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου διατηρεί επικοινωνία με τη Διεύθυνση Υγείας για την υφιστάμενη κατάσταση στην ειδικότητα της Γενικής  Χειρουργικής. Δεν υπάρχει ουδεμία άλλη ενέργεια στην οποία θα μπορούσε να προβεί η Διοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα των κενών θέσεων για ειδικευόμενους. Είναι γνωστό σε όλους, πόσο μάλιστα στην ΕΝΙΠ, ότι για την κάλυψη των θέσεων ειδικευόμενων Ιατρών δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης της Διοίκησης. Το Νοσοκομείο, το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο εκπαίδευσης για τον εν δυνάμει ειδικευμένο ιατρό αποτελεί ελεύθερη επιλογή αυτού,  λαμβανόμενου από αυτόν κάποιων παραμέτρων, τις οποίες συνεκτιμά ο ίδιος και μόνον αυτός. Αυτό είναι βεβαίως και αυτό το ορθό σε μία ευνομούμενη κοινωνία.

 

Την περίοδο που διανύουμε και συγκεκριμένα μετά την εμφάνιση του COVID – 19 πραγματοποιήθηκαν οι εξής προσλήψεις επικουρικού προσωπικού :

 

Νοσηλευτικό Προσωπικό: Τριανταπέντε (35) Νοσηλευτές και Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό κατηγορίας ΤΕ – ΔΕ – ΥΕ

Διοικητικό Προσωπικό– Λοιπό Προσωπικό: Έξι (6) κατηγορίας ΤΕ – ΔΕ – ΥΕ

Παραϊατρικό Προσωπικό: Τρεις (3) κατηγορίας ΔΕ

 

Ήτοι συνολικά μόνο για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών την περίοδο αυτή προσλήφθηκαν για τις αυξημένες ανάγκες προσλήφθηκαν σαράντα τέσσερις (44) υπάλληλοι και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις είκοσι έξι (26) υπαλλήλων.

 

Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης:

  • ενός (1) Ιατρού ειδικότητας  Ορθοπεδικής  (ο οποίος ανέλαβε ήδη υπηρεσία)
  • ενός (1) Ιατρού ειδικότητας Αναισθησιολογίας
  • ενός (1) Ιατρού ειδικότητας Παιδιατρικής.

 

Άμεσα αναμένεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης δύο (2) Ιατρών ειδικότητας     

Ιατρικής  Βιοπαθολογίας.

 

Επίσης, εκτός της προκήρυξης μίας (1) θέσης Γενικής Χειρουργικής έχει προκηρυχθεί και μία     

(1) θέση ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας.

 

Τέλος μετά από εντολή της Διοίκησης της 3η ΥΠΕ αποστείλαμε νέο αίτημα για την πρόσληψη επιπλέον του παραπάνω προσωπικού Νοσηλευτικού και Λοιπού Προσωπικού.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό η προσπάθεια για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Ν.Μ. Γιαννιτσών με ταυτόχρονη την αναβάθμιση των Ιατρικών Υπηρεσιών που προσφέρει είναι συνεχής με προφανή αποτελέσματα.

                                                        Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ

 

                                                                           Ν.Μ.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 

                                                                         ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΓΓΟΣ            

Ζήστε την Μακεδονική Αρχιτεκτονική στο Βαρόσι της Έδεσσας και τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου



Ζήστε την Μακεδονική Αρχιτεκτονική

στο Βαρόσι της Έδεσσας και τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου

            Κάθε τόπος αποτυπώνει ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού του στην αρχιτεκτονική. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό   πλεονέκτημα και σηματοδοτεί την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του κάθε χώρου. Στην περίπτωση της Έδεσσας, οι αξιοσημείωτες αρχιτεκτονικά περιοχές είναι η παλιά πόλη της Έδεσσας, το Βαρόσι και ο παλαιός οικισμός του Αγίου Αθανασίου. Με μια εξαιρετική ευκαιρία επίσκεψης μπορεί να δει κανείς την αστική και αγροτική λαϊκή αρχιτεκτονική. Το Βαρόσι βρίσκεται, σε απόσταση αναπνοής από το πάρκο των Καταρρακτών, στο σημείο όπου ενώνεται η Αρχαία Άνω και Κάτω Μακεδονία όπου κατά τα Βυζαντινά χρόνια εξελίσσεται σε “Θεοφρούρητο κάστρο των Βοδενών”. Ένας σταθμός της Αρχαίας Εγνατίας οδού.

Κάθε χρόνο η παγκόσμια ημέρα αρχιτεκτονικής στις αρχές του Οκτώβρη έρχεται να μας θυμίσει τον συνδυασμό της λαϊκής σοφίας αλλά και της τέχνης, μέσω μίας συνεχώς ανατροφοδοτούμενης σχέσης, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την κατασκευή ανθρώπινων οικοδομημάτων σε ανθρώπινη κλίμακα. Ο λαϊκός αρχιτέκτονας χτίζει πάντα, με λογισμό και με όνειρο και έχει όραμα για την ζωή, αλλά και για τον τόπο διαμόρφωσης. Χρησιμοποιεί εργαλεία απλά και υλικά του τόπου. Στην Έδεσσα χρησιμοποιεί την πέτρα του βράχου της Έδεσσας, την πουρόπετρα που είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από … νερό!

Η Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική θέλει τα οικήματα να αναπτύσσονται με τις εσωτερικές αυλές να βρίσκονται στο πίσω μέρος των σπιτιών, προσφέροντας ιδιωτικότητα ενώ από την πλευρά του δρόμου να φαίνεται ένας ενιαίος τοίχος με μικρά ανοίγματα στο ισόγειο. Στο Βαρόσι που είναι και η πρώτη χριστιανική συνοικία σώζονται δύο χριστιανικοί βυζαντινοί ναοί του 14ου αι. Ο μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με πολλαπλά στρώματα τοιχογραφιών και αρχαία κιονόκρανα και η εκκλησία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στην συνοικία Βαρόσι υπάρχουν ανοικτοί και κλειστοί χώροι πολιτισμού όπως και χώροι φιλοξενίας και αναψυχής. Δίπλα στο Βαρόσι βρίσκεται σύμπλεγμα κτιρίων που αποτελούσαν άλλοτε τους παραδοσιακούς νερόμυλους της Έδεσσας οι οποίοι στην διάρκεια του 19ου αι εξελίχθηκαν σε υδροκίνητα εργοστάσια με σημαντικότερο το Κανναβουργείο το οποίο πρόσφατα απέσπασε βράβευση ως ιστορικό τοπόσημο της Έδεσσας. Από το Βαρόσι που βρίσκεται στην άκρη του βράχου της Έδεσσας στα 330μ υψόμετρο μπορεί να δει κάποιος τις κοιλάδες της Πέλλας, τον Όλυμπο και τα βουνά Πέλλας, το Πάϊκο και το Βέρμιο. Λίγο ψηλότερα κάτω από την κορφή του Καϊμάκτσαλαν με το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Αγιου Αθανασίου. Στα 1200μ υψόμετρο η παλιά Τσέγανη, φημίζεται για την αγροτική παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με βασικά την πελεκητή πέτρα και το ξύλο. Στο πέτρινο χωριό ξεχωρίζει ο ναός της αναλήψεως ανάμεσα στα λιθόστρωτα δρομάκια   και τα πέτρινα κτίρια που έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας υψηλής αισθητικής διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική άποψη του χωριού.

Σήμερα που όλοι καταλαβαίνουν πόσο η αρχιτεκτονική επηρεάζει την ζωή μας σας καλούμε να δείτε και να ακολουθήσετε αυτές τις διαδρομές με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής με σύνθημα ‘Ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον για όλους” το οποίο θα προσφέρει στους κατοίκους υποδομές που καλύπτουν τις βιοποριστικές ανάγκες και στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες. Ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα οφείλουν στήριξης και επιβράβευσης δημιουργώντας την απαραίτητη σύνδεση των ανθρώπων με τον τόπο και την πολιτιστική κληρονομιά.

Στην Έδεσσα το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας προσφέρει μια σειρά οικοξεναγήσεων και δυνατοτήτων για όλους τους χώρους μέσω της ενιαίας κάρτας πόλης της Edessa City Card ενώ ετοιμάζεται χώρος για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Βαροσίου και της Ορεινής Πέλλας με παρουσιάσεις και εκθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος CINE CULTURE INTERREG IPA-CBC GR-NMK 2014-2020. Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας και στον ιστότοπο www.edessacity.gr



Τα νέα της Πέλλας (Τεύχος 65).

 






















ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Πέλλας: Εθελοντική δράση για την Καρδίτσα

 


Δελτίο Τύπου ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Πέλλας

Γιαννιτσά 08/10/2020

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

Ο Εθελοντισμός είναι τρόπος και στάση ζωής. Οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την κρατική μέριμνα. Σκοπός των εθελοντικών δράσεων δεν είναι η αυτοπροβολή, αλλά η ευαισθητοποίηση και η παρακίνηση για πολλαπλασιασμό των δράσεων, η προαγωγή της συνεργασίας και της ομαδικότητας.  Με γνώμονα τα παραπάνω και με την Κεντρική διαχείριση από την  ΝΔ πραγματοποιήσαμε τη Συλλογή υλικών αγαθών Πρώτης Ανάγκης για τους πληγέντες της Καρδίτσας. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπεύθυνο Εθελοντισμού της ΔΗΜΤΟ Πέλλας κ. Χατζηλαμπρινό Αθανάσιο, για τον άψογο και άμεσο συντονισμό. Άοκνοι συμπαραστάτες της δράσης μας ήταν το Μέλος της Π.Ε. και Αν.Γραμματέας Εργαζομένων Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα ΝΔ κ.Νίκος Θωμαίδης, το Μέλος της Π.Ε. και Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Σκύδρας κ. Μάκης Δημητριάδης καθώς και τα μέλη της ΔΗΜΤΟ Πέλλας & ΔΕΕΠ Πέλλας κ.κ. Γρηγοριάδης Μηνάς,  Κορσαβαίδης Κώστας, Λιάτσος Γρηγόρης,   Παπαδόπουλος Νίκος, Τσαλκιτζή Καλλιόπη.

Προχθές  ήταν η Εύβοια. Σήμερα η Καρδίτσα. Αύριο?

Παραμένουμε δίπλα στο συνάνθρωπό μας , με τις όποιες μικρές δυνατότητες έχουμε!

 

Λύσανδρος Αμιτζόγλου                                                               Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ ΝΔ Πέλλας

Γυμναστικές επιδείξεις του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων (2005).


Από τις γυμναστικές επιδείξεις του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων το καλοκαίρι του 2005.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Χρήστο Αμύνδα για την ευγενική παραχώρηση του αρχείου του.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...