Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Η ιστορία των ζευγαριών που χωρίζουν (ή... ο πόλεμος των Ρόουζ).


Η ιστορία των ζευγαριών που χωρίζουν (ή... ο πόλεμος των Ρόουζ).

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας, www.simvouleftikigamou.gr

Σκέφτομαι τον κύριο και την κυρία Ρόουζ. Η αλήθεια είναι ότι στην ταινία γελούσαμε, στην πραγματική ζωή όμως... δεν είναι καθόλου έτσι. Τα ζευγάρια που «πολεμάνε» μεταξύ τους υποφέρουν, δεν είναι αστείο, οι ζωές τους χαλάνε και μαζί χαλάει η ποιότητα ζωής και όσων εμπλέκονται στην διαμάχη τους: πρώτα από όλα τα παιδιά και δευτερευόντως οι οικογένειες.
Γιατί όμως τόσο μίσος (ναι, πρόκειται για μίσος!), γιατί τόση βία, τέτοιος αλληλοσπαραγμός; Είναι η δύναμη της αγάπης, η δύναμη της συνήθειας ή μήπως ένας ακραίος εγωισμός που τροφοδοτεί την αντιπαλότητα;
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο «πόλεμος» πολλές φορές ενυπάρχει και μέσα στην λειτουργία της ίδιας της οικογένειας- δεν περιμένει να ξεσπάσει μόλις το ζευγάρι χωρίσει. Συχνά μάλιστα οι διαπληκτισμοί, οι φωνές, οι βίαιες αντιδράσεις είναι εντονότερες ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται σχεδόν καθημερινά μάρτυρες της ενδοοικογενειακής βίας και έτσι, να στιγματίζονται παντοτινά από εικόνες και βιώματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ψυχισμό τους.
Πώς μπορεί να επικρατήσει λογική; Πώς γίνεται ένα ζευγάρι να λήξει την σχέση του ειρηνικά και πολιτισμένα χωρίς ακρότητες, χωρίς «πολέμους»;
Η ιστορία των ζευγαριών που χωρίζουν δείχνει ότι η ποιότητα του χωρισμού είναι ανάλογη της ποιότητας της σχέσης που προϋπήρχε. Αν στο ζευγάρι υπήρχε αγάπη και κατανόηση, αλληλοσεβασμός, αποδοχή και ισοτιμία, τότε ακόμη και αν αγεφύρωτες διαφορές οδήγησαν στο διαζύγιο, αυτό θα γίνει με έναν τρόπο που θα αντιστοιχεί σε όσα προηγουμένως είχαν ζήσει. Προφανώς και θα υπάρχει πόνος, το διαζύγιο είναι μια απώλεια, επιφέρει πένθος και στο πένθος πονάμε… Εν τούτοις υπάρχει η αναγνώριση του τέλους, η αποδοχή της λήξης και του αποτελέσματος. Με δυο λόγια η αναγνώριση και η αποδοχή της ατομικότητας του άλλου.
Αντίθετα στα ζευγάρια των οποίων η σχέση και πριν το διαζύγιο ήταν κακή, χωρίς συνεννόηση, χωρίς φροντίδα, χωρίς νοιάξιμο, είναι μάλλον καταδικασμένα να χωρίσουν άσχημα, συντηρώντας και τότε τις κακές συνήθειές τους… με θύματα τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά τους.
Ο Κος και η Κά Ρόουζ άργησαν να μάθουν τις αξίες του σεβασμού, της αποδοχής και της εμπιστοσύνης. Έπαιξαν και έχασαν, όμως αυτοί ήταν ρόλοι σε μια ταινία. Εμείς που πρωταγωνιστούμε στο έργο της ζωής μας, ας πάρουμε τον ρόλο μας πιο σοβαρά… ας δώσουμε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.
________________________________________________________________________________


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Σύμβουλος γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Mέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας , επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Τα όρια της καλοσύνης και η αρχή της κοροϊδίας.- Γράφει ο Ψυχολόγος, Γιάννης Ξηντάρας.


 Τα όρια της καλοσύνης και η αρχή της κοροϊδίας.

Γράφει ο Ψυχολόγος, Γιάννης Ξηντάρας.

Ποιός είναι καλός και τι είναι καλοσύνη; Και πότε η καλοσύνη καταπατάτε και γίνεται εκμετάλλευση, κοροϊδία; Ποιος ευθύνεται για κάτι τέτοιο; Φταίνε πάντα οι άλλοι, οι 'αχάριστοι', που χωρίς μέτρο και χωρίς αιδώ καταπατούν ή ευθύνεται και ο εκάστοτε 'καλός' που επιτρέπει κάτι τέτοιο να γίνεται; Και γιατί κάποιος είναι τόσο 'καλός';
Καλοσύνη είναι η ιδιότητα του καλού εκείνου που επιθυμεί την ειρήνη και την ευτυχία του συνανθρώπου του. Καλός είναι εκείνος που φέρεται με καλοσύνη με τον λόγο και τις πράξεις του.. Μέχρι εδώ καλά!
Τι γίνεται όμως όταν μας 'πατάνε τον κάλο'; Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ή κάποιοι άλλοι άλλοτε πονηρά κι άλλοτε ξεδιάντροπα ζητάνε όλο και περισσότερα και δεν υποχωρούν αν δεν τα πάρουν τελικά όλα; Μήπως τότε είναι καλοσύνη η υποχώρηση του καλού ή μήπως είναι οι ενοχές (μπροστά στην ιδεοληψία του κακού); Μήπως είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης να ορθώσει το ανάστημά του (ο εκάστοτε καλός) και να πει 'ως εδώ'!
Θυμηθείτε: το κάλλος, το καλό και τον καλό πολλοί θαυμάσανε, το κορόϊδο όμως κανείς!

________________________________________________________________________________

 Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. www.xidaras.gr

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης των Λυκοστομίτικων 2017


Οι παρακάτω αριθμοί βγήκαν από την κληρωτίδα των "Λυκοστομίτικων" 2017.....

Ο αριθμός 500 κερδίζει το ταξίδι στο Πήλιο. 

Ο αριθμός 454 κερδίζει 300€ μετρητά.

Οι τυχεροί αναζητούνται.








Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (α.α. 20/10-07-2017) που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 10-07-2017, το οποίο ισχύει από αύριο Τρίτη 11-07-2017 έως και το Σάββατο 15-07-2017:
Μικρή σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θα φτάσει κατά τόπους:

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας
Αύριο Τρίτη 11-07-2017 στα βόρεια τους 37, στα υπόλοιπα τους 38 και πιθανόν κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου, την Τετάρτη 12-07-2017 και την Πέμπτη 13-07-2017 τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη
Αύριο Τρίτη 11-07-2017 τους 34 με 36, την Τετάρτη 12-07-2017 τους 36 με 38, την Πέμπτη 13-07-2017 τους 37 με 38 και κατά τόπους στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές
Αύριο Τρίτη 11-07-2017 τους 31 βαθμούς Κελσίου, την Τετάρτη 12-07-2017 και την Πέμπτη 13-07-2017 τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή 14-07-2017 η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια, η οποία θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Σάββατο 15-07-2017 σε όλη τη χώρα. 

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά-βρέφη
  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κτλ.
  • Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας υποδέχθηκε τους εκπροσώπους μεταποιητικών βιομηχανικών μονάδων


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά:
“Η βελτίωση ποιότητας ζωής είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος που είναι υπόθεση όλων μας”


Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά με πρωτοβουλία της υποδέχθηκε στο γραφείο της στο Διοικητήριο τους εκπροσώπους μεταποιητικών βιομηχανικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε μια συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα. Θέμα της συνάντησης ήταν η προστασία των υδάτινων αποδεκτών Τ66 και ποταμού Λουδία, από τα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων την τρέχουσα μεταποιητική περίοδο. Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Πέλλας Γιάννης Πατσιάς, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Στέφανος Αργυράκης, ο Προϊστάμενος Αδειών του Τμήματος Βιομηχανίας Κώστας Μητρίας και υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Πέλλας.

Στο σύντομο χαιρετισμό της προς τους παρευρισκόμενους, σε μια συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος, ενόψει και της έναρξης της μεταποιητικής περιόδου για τις βιομηχανίες, ενώ, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από διαδικασίες και αυστηρούς κανόνες που σέβονται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά έκανε μνεία και στην εντατικοποίηση των ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής που αποτελούν πηγή ζωής για τους πολίτες και τα τοπικά οικοσυστήματα. Η κυρία Αν. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς επιχειρηματίες για την παρουσία τους, τη γενικότερη συνεργασία και ευχήθηκε καλή μεταποιητική περίοδο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης τόνισε τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας η δραστηριοποίηση στην περιοχή μας, σημαντικών επιχειρήσεων με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια.

Στο κομμάτι της ενημέρωσης για υπηρεσιακά θέματα, Ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Πέλλας Γιάννης Πατσιάς, αναφέρθηκε στους επικείμενους ελέγχους δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες για τη λειτουργία των  μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ενώ, στην εμπεριστατωμένη εισήγηση του ο κ. Στέφανος Αργυράκης παρουσίασε και ερμήνευσε τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των δειγματοληψιών που έλαβαν χώρα τη μεταποιητική περίοδο 2016 και τους ενδιάμεσους και τελικούς υδάτινους αποδέκτες εντός της χωρικής επικράτειας της Π.Ε. Πέλλας. Από τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το προηγούμενο έτος διαφάνηκε βελτίωση στην κατάσταση των υδάτινων αποδεκτών κάτι που οφείλεται στις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας αλλά και στις βιομηχανίες οι οποίες λαμβάνουν τα απαραίτητα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα. Παρά ταύτα, έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και επισημάνσεις για ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση των υπολειμμάτων της μεταποιητικής διαδικασίας με έμφαση στην πρόληψη για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης ρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών Τ66 και ποταμού Λουδία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου, τέλος, έθεσε το ζήτημα της κατασκευής έργων τριτοβάθμιας επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων των μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή της Σκύδρας για την προστασία των τελικών υδάτινων αποδεκτών.


Όλοι οι εκπρόσωποι των μεταποιητικών μονάδων από την πλευρά τους ευχαρίστησαν την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά για τη σύγκληση της ενημερωτικής συνάντησης δεσμευόμενοι για την τήρηση των περιβαλλοντικών οδηγιών, σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας.



"Λυκοστομίτικα". Το χρώμα των συναισθημάτων


Έλεγε κάποτε ο σοφός γέροντας πως το συναίσθημα βάφεται με χρώμα στη συνείδησή μας.
Έλεγε μάλιστα πως ο νους μας είναι ένας πολύχρωμος καμβάς εμπειριών, ένας παράξενος μύλος, γεμάτος με χιλιάδες στοιβαγμένα τσουβάλια στα αραχνοπνιγμένα πατάρια του, σφραγισμένα, αποθηκευμένα βαθιά, περιμένοντας να φορτωθούν όταν έρθει η ώρα της αναχώρησής μας, να τα πάρουμε μαζί μας στον «επόμενο» κόσμο μας, ως την προσωπική μας προίκα από το σύντομο πέρασμά μας, στην επίγεια ματαιότητα.
Αγαπημένη του τακτική, όταν τον επισκέπτονταν οι άνθρωποι, για να πάρουν λίγη από τη σοφία του, ήταν να τους ρωτάει να του περιγράψουν τα χρώματα που έχουν στην ψυχή τους, κι ανάλογα με τις απαντήσεις, τους συμβούλευε και τους προέτρεπε για να πράξουν τα δέοντα.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017....περασμένα μεσάνυχτα
Φεύγοντας από τα «Λυκοστομίτικα», όπου παραβρέθηκα, όπως κάθε χρονιά, ύστερα από την ευγενική πρόσκληση των φίλων του γειτονικού αδερφικού χωριού, ήρθε στο νου μου, ο σοφός γέροντας.
Οδηγώντας στον φεγγαρόλουστο, φιδίσιο αγροτικό δρόμο από το Λυκόστομο προς τους Προμάχους και νιώθοντας το έντονο φως της ολόγιομης «Νούνας» να με περιλούζει από ψηλά, έπεσα θαρρώ σε υπνωτιστική καταστολή, μη μπορώντας να σκεφτώ τίποτα άλλο, παρά αυτά τα χρώματα των συναισθημάτων, αγνοώντας ακόμη και τις αριστουργηματικές σονάτες του Χατζιδάκι, που έπαιζαν στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου.

Καφέ, σαν την φρεσκοποτισμένη γη, την με τόσο μόχθο και ιδρώτα καλλιεργημένη από τους φιλότιμους κατοίκους, σαν την σμιλεμένη πέτρα των σπιτιών και των αγροικιών του ευλογημένου από τον Ύψιστο, χωριού.
Λευκό, σαν την αγνότητα, την απλοϊκότητα και την καλοσύνη της ψυχής των ηρωικών Ακριτών, σαν τα ασβεστωμένα ντουβάρια των γειτονιών με τους αυτοφυείς βασιλικούς που σου τρυπούν τα ρουθούνια με την έντονη οσμή,  περιδιαβαίνοντάς τα.
Πράσινο, σαν τον «Ελ Ντοράντο» κάμπο, τον κατάφυτο από χιλιάδες καρποφόρα δέντρα, πηγή πλούτου και βιοπορισμού για τους εργατικούς Λυκοστομίτες, πράσινο σαν τη «Γη της Επαγγελίας», το άγγιγμά Του, δώρο προς τους ευλαβείς πιστούς Του.
Χρυσοκίτρινο, σαν τις πρωινές ακτίνες του φωτοδότη βασιλιά του στερεώματος, που ανεβαίνοντας προς την κορύφωσή, στο αιώνιο και αδιάλειπτο ταξίδι του, περιλούζει και στεφανώνει με το ζωογονητικό του φως, τον πανέμορφο οικισμό, σαν τις χρυσάκτινες ακτίνες του Βασιλιά Φιλίππου, της Μακεδονίας μας, της Ελλάδας μας.
Ροζ, σαν τα αναψοκοκκινισμένα προσωπάκια των μικρών παιδιών, με την αθωότητα στην ψυχούλα τους, σαν τα πρόσχαρα βλέμματα των φίλων, που σε καλωσορίζουν εγκάρδια, σαν την Αγάπη που απλώνεται διάχυτη σε κάθε τους λέξη.
Κόκκινο, σαν τα καταϊδρωμένα πρόσωπα των εθελοντών, των διοργανωτών, των ψητάδων και των σερβιτόρων, που δίνουν τα ύστατά τους να τα προλάβουν όλα, να μη λείψει τίποτα, να πάνε όλα κατά το πρόγραμμα, σαν τις φανταχτερές φορεσιές των χορευτών, σαν τα ασύγκριτα τσαλίμια των πρωτοχορευτών, σαν τα τινάγματα στον αέρα των καλογυμνασμένων ευλύγιστων παλικαριών, σαν τα σαγηνευτικά λικνίσματα των πανέμορφων, όλο νάζι και σοβαρότητα, κοπελιών.
Μαύρο, σαν τα διπλοτυλιγμένα τσεμπέρια των γιαγιάδων στα ασπρισμένα κεφάλια τους, που σκουπίζοντας  το ανεξέλεγκτο δάκρυ συγκίνησης από το ρυτιδιασμένο μάγουλο, καμαρώνουν τους απογόνους, αναπολούν, θυμούνται, νοσταλγούν χαμένες νιότες και πρόσωπα.
Γαλάζιο, σαν το τεράστιο εθνικό μας σύμβολο, αυτό με τις λευκές ρίγες και τον Σταυρό στην άκρη, που στέκει επιβλητικά στο κέντρο της σκηνής, υπενθυμίζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, σαν τον πεντακάθαρο ουρανό, σαν το καθάριο, γάργαρο νερό που κατεβαίνει από τον ορεινό όγκο, αναβλύζοντας ασταμάτητα από της αιωνόβιες πηγές, δίνοντας κίνηση, ενέργεια, ζωή. 
.
.
.
- Φτάσαμε...
Η φωνή της παρέας μου με επαναφέρει στην πραγματικότητα, και αναρωτώμενος πότε κιόλας φτάσαμε, σέρνω τα βήματά μου προς το κρεβάτι, μη μπορώντας ακόμη να συνειδητοποιήσω το κενό του χρόνου, που ασυναίσθητα πέρασε.
Κλείνοντας τα μάτια μου και έχοντας ακόμη στα αυτιά μου τον μεταλλικό ήχο της ορχήστρας και τη «Σόφκα» να ηχεί  καταιγιστικά στα τύμπανά μου, φέρνω στη σκέψη μου τον σοφό γέροντα και βγάζοντας μια κραυγή, αναφωνώ:
- ΟΛΑ. Όλα τα χρώματα γέροντα, όλο το ουράνιο τόξο, όλοι οι χρωματισμοί της γης και του ουρανού.
Αυτά μου βγήκαν, όλα τα συναισθήματα……


Λίτσα, ευχαριστούμε.


Φωτογραφίες:
Μορφωτικός Σύλλογος Κωνσταντίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου "Το Πόζαρ"
Μορφωτικός Σύλλογος Εξαπλατάνου "Μενέλαος Λουντέμης"
Μορφωτικός Σύλλογος Λυκοστόμου "Λυκόφως"





















































































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...