Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με το τσίπουρο - τσικουδιά



 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με το τσίπουρο – τσικουδιά.

Με βάση την απόφαση (ανακοινωθέν τύπου 94/19, 11/7/2019) του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) στην υπόθεση C-91/18, ύστερα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας, η Ελλάδα απειλείται με την επιβολή κυρώσεων αν δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες 92/83 και 92/84 σε σχέση με την φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Η εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση 6.000 αμβυκούχων – διήμερων αποσταγματοποιών και θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, μικρών στην πλειονότητά τους παραγωγών που διαθέτουν άδειες απόσταξης και θα οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα. Η εφαρμογή τους συνεπάγεται τον εννιαπλασιασμό, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον ισχύσει έκπτωση 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, της φορολόγησης των αποσταγμάτων που παράγουν από τα παραπροϊόντα της οινοποίησης (στέμφυλα), αφού ο κατ΄  αποκοπή φόρος 0,59 ευρώ/χιλιόγραμμο θα μετατραπεί σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 5,1 ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος. Σε περίπτωση δε που δεν ισχύσει η έκπτωση ο επιβαλλόμενος φόρος θα αυξηθεί κατά 18 φορές, στο ποσό των 10,2 ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος.
Πλήγμα θα δεχτούν και τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια – εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς λόγω του επιβαλλόμενου σε αυτά διπλασιασμού του ισχύοντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα τους.
Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών η τιμή του τσίπουρου και της τσικουδιάς, δυο ντόπιων και παραδοσιακών αποσταγμάτων,  θα προσεγγίσει αυτή των εισαγόμενων ποτών (ουίσκι κ.ά.), θα πληγεί υπέρμετρα η εγχώρια παραγωγή και λαϊκή κατανάλωση.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι αποφάσεις του ΔΕΕ έρχονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, πολυεθνικών και εγχώριων, της μεταποίησης και της εμπορίας, εν προκειμένω ποτοβιομήχανων και μεγαλεμπόρων - εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών, για ενίσχυση της κερδοφορίας τους σε βάρος των παραγωγών – αμπελουργών και των μικρών μεταποιητικών μονάδων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να μην εφαρμοστούν οι παραπάνω αποφάσεις της Επιτροπής και του ΔΕΕ, με δεδομένες τις αρνητικές συνέπειες που αυτές θα επιφέρουν σε μικρομεσαίους αποσταγματοποιούς, αμπελουργούς και στην κατανάλωση των λαϊκών οικογενειών;

Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Παπαναστάσης
Μανώλης Συντυχάκης

Εγγραφές Α΄ Εξαμήνου στο Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Έδεσσας


Το Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Έδεσσας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ότι θα πραγματοποιήσει εγγραφές Α΄ Εξαμήνου για το νέο διδακτικό έτος 2019-2020 και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις παρακάτω ημερομηνίες:
9/7/2019
30/07/2019
6/8/2019
27/8/2019 από τις 09:00 πμ έως 13:00 μμ

Από 2/9/2019 έως και 16/9/2019 οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στη γραμματεία του Δ.ΙΕΚ (ΦΙΛΙΠΠΟΥ 37 - ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΕΔΕΣΣΑΣ) τις εργάσιμες ημέρες από 08:00 πμ έως και 14:00 μμ.

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να εγγραφούν πρέπει να προσκομίσουν:
- Απολυτήριο Λυκείου
- Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
- Φ/ο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
- Αίτηση που συμπληρώνεται στη γραμματεία του Δ.ΙΕΚ

Επίσης δικαίωμα εγγραφής για το Γ΄ Εξάμηνο κατά την ίδια περίοδο έχουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ της ίδιας ειδικότητας.

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2381022340
E-mail: diek@gnedessas.eu

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις στα οπωροφόρα της Π.Ε. Ημαθίας και της Π.Ε. Πέλλας



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από χαλαζοπτώσεις στα οπωροφόρα της Π.Ε. Ημαθίας και της Π.Ε. Πέλλας.

Οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν σχεδόν ολοκληρωτικά και με σφοδρότητα την  παραγωγή φρούτων στην Π.Ε. Πέλλας καθώς και στην  Π.Ε. Ημαθίας.
Οι αγρότες των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων  βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία τρία χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιήσει όλα σχεδόν τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες που απαιτούνται στις κατεστραμμένες από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα καλλιέργειες.
Το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους παραγωγούς της περιοχής.
Οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που επιβάλουν φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, κινδυνεύουν από τα “κόκκινα δάνεια” και τους πλειστηριασμούς.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
·         Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των χωριών της Πέλλας και της Ημαθίας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού, και να προχωρήσει η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς.
·         Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
·         Να λειτουργήσει η αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.
·         Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους;

Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής

Λεωνίδας Στολτίδης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...