Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Οι άθλιοι της πλατείας



Ξημέρωσε.

Ο ήλιος ξεκινά να ανεβαίνει στο στερέωμα και οι ζεστές ακτίνες του, βάλσαμο στο παγωμένο μου κορμί. Η νύχτα ήταν βασανιστική, κρύα, μου περόνιασε το σώμα. Το χορτάρινο  κατάλυμα μου μούσκεμα από την υγρασία, δίπλα από τους τάφους των ιερέων, που είναι θαμμένοι. Τινάζω με μανία το κορμί μου, ανταριάζεται το πλούσιο μαύρο τρίχωμά μου, να φύγουν τα παράσιτα που κατατρώνε το δέρμα μου. Καλημερίζω γρυλίζοντας τον "μούργο" συγκάτοικό μου, που κουρνιάζει δίπλα μου, συντροφεύοντας με τη νύχτα.

Σηκωνόμαστε και νωχελικά, επιθεωρούμε το τοπίο. Όλα εντάξει. Δίποδα όντα κυκλοφορούν, βγάζοντας ακαταλαβίστικες για μένα φωνές, και με διάφορα τετράγωνα σπιτάκια με τέσσερις τροχούς, τρέχουν πέρα δώθε σαν μανιακοί.Ακούω ένα υπόκωφο γουργουρητό μέσα μου και ρίχνοντας ένα βλέμμα στον "μούργο", καταλαβαίνω ότι πεινάμε και οι δύο. Αφήνοντας το καταφύγιό μας, κάνουμε έναν γύρω το τετράγωνο, ακολουθώντας τα αισθητήρια. Επιθεωρούμε όλα τα μεγάλα κουτιά, όπου τα δίποδα, πετούν διάφορες χρωματιστές σακούλες. Ο "μούργος" χώνεται μέσα και για πέντε λεπτά τον ακούω να βγάζει άναρθρες κραυγές και θορύβους ικανοποίησης. Τυχερός. Βρήκε θησαυρό. Τρώει. Με κατακόκκινη τη μουσούδα του από τα μακαρόνια με τη σάλτσα, σαλτάρει έξω και μου κλείνει το μάτι, κάνοντάς μου σινιάλο, να δοκιμάσω κι εγώ. Τσαλαβουτώ μέσα, ψάχνω και ώ του θαύματος, ανακαλύπτω ένα κόκκαλο, που το καταβροχθίζω τσακίζοντάς το, με τα δυνατά μου σαγόνια.

Χαρούμενοι και οι δύο, με αίσθημα κορεσμού, χοροπηδάμε, τρέχουμε, παίζουμε. Δίποδα όντα με φουστάνια και μακριά μαλλιά, κρατώντας από το χέρι άλλα μικρόσωμα πλασματάκια, μας προσπερνούν, αποφεύγοντάς μας επιφυλακτικά. Τους ακολουθούμε κουνώντας τις ουρές μας, θέλοντας να γιορτάσουμε, να παίξουμε μαζί τους, να τους πούμε καλημέρα, πως η ζωή είναι όμορφη, η πλάση είναι η μητέρα όλων μας. Τα μικρόσωμα χαμογελαστά δίποδα, μας δείχνουν με τα δαχτυλάκια τους, θέλοντας να μας πλησιάσουν. Οι μεγαλόσωμοι τα αποτρέπουν, τα κρατούν μακριά μας. Φεύγουν, απομακρύνονται.

"Ούστ"! "Ούστ"! Κραυγές, που δεν καταλαβαίνω τί σημαίνουν, όμως το νιώθω, όπως και ο "μούργος", ότι είναι εχθρικές, αποτρεπτικές. Ξαφνικά μια πέτρα προσγειώνεται δίπλα μου. Ακούω το σύρσιμό της δίπλα από το άπλυτο αυτί μου."Ούστ" και πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, βλέπω με την άκρια του ματιού μου ένα μακρύ ξύλινο μπαστούνι, να πέφτει με δύναμη στη πλάτη του "μούργου". Ουρλιαχτά πόνου, βλέμμα απορίας από τον σύντροφό μου, που σπαρταρώντας τρέχει, όπου φύγει φύγει. "Ούστ" και ένα δίποδο ηλικιωμένο, με τα γένια να καλύπτουν το πρόσωπό του μας κοιτάει με μάτια που βγάζουν σπίθες, με μίσος , κραδαίνοντας το ξύλινο μπαστούνι. Τρέχουμε αλαφιασμένοι και οι δύο, ψάχνουμε ένα καταφύγιο, μια γωνιά, δίπλα τους κρύους τάφους, να κρυφτούμε, να σωθούμε. Κουρνιάζουμε ασθμαίνοντας βαριά, ενώ νιώθω το ζεστό αίμα να ρέει στην πλάτη του συντρόφου μου. Τα υγρά του μάτια έχουν αποτυπωμένο ένα "γιατί", κι εγώ κολλάω το σώμα μου δίπλα στο δικό του, μη έχοντας να απαντήσω. Τον γλείφω με τη γλώσσα μου, του δίνω κουράγιο. Ξεθάβω από το χώμα ένα υπόλοιπο από το πρωινό κοκαλάκι και του το δίνω, να το φάει, να ξεχάσει τον φριχτό πόνο.

Πέρασε η μέρα μας εκεί, στο καταφύγιό μας. Η νύχτα πλησιάζει, με το μαύρο της πέπλο να σκεπάζει τον χώρο, μας ανακουφίζει, μας προστατεύει από το μένος, την κακία των δίποδων. Βρίσκω μια κουρελού, την βάζω πάνω στο "μούργο", τον σκεπάζω, να κοιμηθεί, να ανακουφιστεί.

Πέρασε άλλη μια τυπική μέρα.

Επιβιώσαμε και σήμερα.

Τα κίτρινα φώτα της πόλης, μας συντροφεύουν, μας νανουρίζουν.

Κοιμήσου "μούργο" φίλε μου.

Αύριο θα είσαι καλύτερα.

Αύριο ίσως θα είμαστε πιο τυχεροί.








Ξαναδιαβάζοντας τον ''Αλυσοδεμένο Ελέφαντα“. Επιμέλεια κειμένου Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος.


Ξαναδιαβάζοντας τον ''Αλυσοδεμένο Ελέφαντα“.
Επιμέλεια κειμένου Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος.  www.xidaras.gr
''ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, σου λέω''!!!
Πόσες φορές το ένιωσα , πόσες φορές το είπα στον εαυτό μου. Άλλα… στο τέλος δειλά, αργά, πάντα κάτι κατάφερνα.
Τώρα???? Γιατί με τρομάζει τόσο? Γιατί έστω και στη σκέψη μόνο το πρώτο πράγμα που μου έρχεται είναι αυτό : ¨ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ¨.
              Τι πραγματικά με φοβίζει? Γιατί δεν μπορώ? Γιατί δε θέλω ούτε καν να προσπαθήσω? Γιατί τα παρατάω τόσο εύκολα?   
              Φοβάμαι την αποτυχία? Ή μήπως την απογοήτευση? Ή δεν ξέρω και γω τι?

Ποιο είναι το δικό μου παλούκι, που με κρατάει αλυσοδεμένη?

ΦΟΒΟΣ, ΚΟΥΡΑΣΗ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΘΛΙΨΗ, ΠΟΝΟΣ?
Πως ακριβώς να το ονομάσω? Δε θα το ονομάσω. Πολύ φοβάμαι ότι δε θα καταφέρω και να λυθώ ποτέ.
              Ή μήπως δεν θέλω?
Όχι, θέλω. Θέλω να λυθώ.
ΘΕΛΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ????

Εεεε, και δε θα σβήσει ποτέ?
Πως θα γίνει να το ξεχασω?

Ίσως έχω την ανάγκη να αγαπηθώ, να νιώσω ότι κάποιος πιστεύει σε μένα για να πορευτώ. Ότι ανήκω κάπου που με θέλουν.
Όπως όταν έμαθα να κάνω ποδήλατο, χωρίς βοηθητικές ρόδες. Φοβόμουν. Φοβόμουν πολύ. Άλλα τότε με βοήθησε ο αδελφός μου και να…. Τώρα ούτε που το σκέφτομαι. 
              Άλλα είχα πέσει πολλές φορές και είχα χτυπήσει πολύ. Κάθε φορά έλεγα ΟΧΙ  δεν ανεβαίνω ξανά. Δε θα κάνω ποτέ ποδήλατο. Και όμως έχω φτάσει στο σημείο να κάνω χωρίς βοηθητικές ρόδες. Πως???
Κάθε φορά ερχόταν ο αδελφός μου και μου έλεγε: «Αύριο πάλι θα προσπαθήσουμε. Είναι μια άλλη μέρα. Και εγώ θα είμαι εκεί. Δίπλα σου.» Και όχι μόνο το πίστευε , αλλά έβλεπα και ότι το εννοούσε.

Ναι, αλλά έχεις καταφέρει τόσα πολλά πράγματα μόνη σου Βασιλεία, γιατί δεν μπορείς και αυτό?
ΔΕΝ ΞΕΡΩ!!! Ίσως κουράστηκα να πολεμάω μόνη μου? Ή κουράστηκα να πιστεύω στους ανθρώπους. Γιατί ότι κι αν έκανα νόμιζα ότι είχα ανθρώπους κοντά μου, και στο τέλος  αποδείχτηκε λάθος. Ήμουν μόνη μου!!!
Μήπως να βρω κάποιο λόγο (αφορμή) πάλι? Μπα…. Δεν έχει νόημα. Δε θα πιάσει. Άσκοπη προσπάθεια τώρα που το σκέφτομαι...

Τo κείμενο το υπογράφει και στο χαρτί και στη ζωή η Βασιλεία, στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει τον κόσμο και τον εαυτό της, αφού υπήρξε πολλά χρόνια δεμένη πρώτα με ορατές κι έπειτα από αόρατες αλυσίδες...



Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των καρδιοπαθών εγκυμονεί το ροχαλητό, που προκαλεί την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου!



       Σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των καρδιοπαθών εγκυμονεί  το ροχαλητό, που προκαλεί την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου!
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της διάσημης αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic«για εκείνους με υποκείμενη καρδιακή νόσο, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακής ανακοπής. Επίσης μεγάλος είναι ο κίνδυνος να προκαλέσει σε κάποιον μακροπρόθεσμη βλάβη».
Το ροχαλητό λοιπόν, όπως αναφέρει η μελέτη, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση του συντρόφου, δηλαδή το σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης υγείας και να εγκυμονεί κινδύνους για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την  καρδιά τους.
«Οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων γύρω από τις αιτίες που προκαλούν το ροχαλητό έχουν αποδείξει  ότι δεν είναι κάτι αθώο, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά πίσω από αυτό κρύβονται διάφορες σοβαρές παθήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

Όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ροχαλίζουν και δεν είναι όλοι τους χρόνιοι ή επικίνδυνοι για την υγεία . Ωστόσο είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος αν κατά την διάρκεια του ύπνου του κάνει άπνοιες σε τακτική βάση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ταυτόχρονα υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτεί τον γιατρό του.
                    ΡΟΧΑΛΗΤΟ - ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ
Το ροχαλητό όταν κοιμόμαστε  μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά όλοι έχουν να κάνουν με την παρεμπόδιση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τις περισσότερες φορές, οι μύες στην οροφή του στόματος (γνωστός ως μαλακός ουρανίσκος) ή το πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και εμποδίζουν εν μέρει τη ροή του αέρα.
Μεταξύ 5% και 15% των ενηλίκων μέσης ηλικίας πιθανώς πάσχουν από άπνοια ύπνου, παρόλο που είναι συχνά αδιάγνωστη και ως εκ τούτου δεν θεραπεύεται. Και αυτά δεν είναι τα μόνα άσχημα νέα, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της άπνοιας του ύπνου και
Øτης υψηλής πίεσης του αίματος,
Øτης υψηλής χοληστερόλης,
Øτων καρδιακών προσβολών και
Øάλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για  τα άτομα με άπνοια κατά τον ύπνο, η απόφραξη των αεραγωγών είναι τόσο σοβαρή ώστε η αναπνοή επιβραδύνεται. Μπορεί ακόμη και να σταματήσει για δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται άπνοιες, οπότε ο εγκέφαλος στέλνει σήματα συναγερμού στο σώμα, προκαλώντας έναν  απότομο αερισμό, ένα πολύ δυνατό ροχαλητό.
«Συμπτώματα όπως ροχαλητό, τρίξιμο δοντιών, μυϊκοί σπασμοί και τινάγματά μας στον ύπνο, παρατήρηση διακοπής της αναπνοής μας από τον/την σύντροφο, μόνιμος πονοκέφαλος όταν ξυπνάμε, με κόκκινα μάτια και ξηροστομία, απώλεια μνήμης, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνιμο αίσθημα κόπωσης», θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον Ω.Ρ.Λ., τονίζει ο κ Αρτόπουλος και εξηγεί:

«Οι άνθρωποι που ροχαλίζουν μπορεί να πιστεύουν ότι οι σύντροφοι ή οι συγκάτοικοί τους είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις νυχτερινές «συμφωνίες» τους, αλλά αυτοί είναι όμως που  μπορεί να κινδυνεύουν».
Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ οι ασθενείς που πάσχουν από επίμονο ροχαλητό και πιθανή υπνική άπνοια θα πρέπει να υποβάλλονται όχι μόνο σε μελέτη ύπνου που αφορά στην ποσοτική διερεύνηση των απνοιών, αλλά και σε υπνοενδοσκόπηση που μπορεί να δείξει με ακρίβεια το ανατομικό πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς.
«Η υπνοενδοσκόπηση (DISE) είναι η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του προβλήματος βάση της κατάταξης VOTE, με την οποία καθορίζουμε:
1) το σημείο της απόφραξης (Μαλακή υπερώα – Velum, στοματοφάρυγγας – Oropharynx, βάση της γλώσσας – Tongue base, επιγλωττίδα – Epiglottis),
2) το βαθμό της απόφραξης (αμελητέος, μερική απόφραξη, πλήρης απόφραξη),
 3) τον τύπο της απόφραξης (προσθι-οπίσθιος, συγκεντρικός, εκ των πλαγίων)»αναφέρει ο κ Αρτόπουλος .
Στα παιδιάσυνήθως το πρόβλημα οφείλεταιστα λεγόμενα κρεατάκια και την υπερτροφία των αμυγδαλών .Αντιμετωπίζεται εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως το Laser,  ραδιοσυχνότητες, XPSκτλ.  Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 20-30 λεπτά  και το παιδί αυθημερόν ή την επόμενη μέρα επιστρέφει σπίτι του.
Στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε:
ØΣκολίωση του ρινικού διαφράγματος
Ø Υπερτροφία των ρινικών κογχών
ØΣτενό φάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, μακρά σταφυλή, υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής κτλ.
Αντιμετωπίζεται με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών ή με κογχοτομή και σταφυλο-φαρυγγο-υπερωιο-πλαστικη.
«Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή και της μεθόδου που θα επιλεγεί από κοινού με τον γιατρό για να απαλλαγεί από την εφιάλτη του ύπνου»καταλήγει ο κ Αρτόπουλος.
 

www.artopoulos.com   Τηλ. 6937673736

Ξεκίνησε η λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου του Εδεσσαϊκού Θεάτρου


«ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ»

Την Κυριακή 1η Οκτώβρη 2017 ξεκίνησε η λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου και ορίστηκε το πρόγραμμα των μαθημάτων. Παιδιά και έφηβοι καλούνται να συμμετέχουν ώστε να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο του Θεάτρου.
 Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Κυριακή στο εντευκτήριο του συλλόγου-Ίωνος Δραγούμη 35-ενώ τα δίδακτρα αφορούν το ποσό των 15€ μηνιαίως.

 Στο Θεατρικό Εργαστήρι λειτουργούν 3 τμήματα και είναι τα εξής:
1) A΄ Τμήμα Junior για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού (4μμ-5μμ)
2) Β΄ Τμήμα Παιδικό για μαθητές Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού (5μμ-6μμ)
3) Γ΄ Τμήμα Εφηβικό για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου (6μμ-7μμ)

«ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ»

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόβες από τη Θεατρική ομάδα της Κεντρικής Σκηνής για την παρουσίαση της νέας παραγωγής του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. Όλοι οι συντελεστές εργάζονται με ζήλο και μεράκι για το καλύτερο αποτέλεσμα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Δέσποινας Οτουντζίδου. «Μπορείτε να αναμείνατε ολίγον τι;»

Γιάννης Σηφάκης σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ με Χρ. Σπίρτζη: Αυτή η κυβέρνηση θα βάλει την Πέλλα στους εθνικούς σχεδιασμούς μετά από πολλές δεκαετίες


Γιάννης Σηφάκης στην εκδήλωση με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη :  Η Πέλλα με αυτή την κυβέρνηση πρέπει να μπει επιτέλους , μετά από δεκαετίες παντελούς απουσίας,  στους εθνικούς σχεδιασμούς. Και έγινε μια καλή αρχή. 
Πολύ επιτυχημένη η εκδήλωση της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας 
Θα χρηματοδοτηθούν οι οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών μετά από την δέσμευση Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με συνδυασμό χρηματοδότησης από την κυβέρνηση και Περιφέρεια. Ήδη εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας τα πρώτα 10 εκ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις μέσω του ΠΔΕ για την Κεντρική Μακεδονία.
Επικαιροποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα η μελέτη σκοπιμότητας της προαστιακής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία. 
Η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα περίπου στον Νομό από τον ΟΣΕ. 
Ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη  απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης για εκκίνηση της χρηματοδότησης των οδικών παρακάμψεων Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών μέσω του ΠΔΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 10 εκ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις. 
Αναφέρθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι οι μελέτες των δύο οδικών παρακάμψεων είναι απολύτως έτοιμες από το 2011, ακόμη μίλησε για μελετητική ωριμότητα από μέρους του Υπουργείου και για τον δρόμο Μαυροβούνι- Νότια παράκαμψη Έδεσσας ( απομένει η οριστικοποίηση των μελετών από την Περιφέρεια) . Έχει ήδη ανατεθεί από την Περιφέρεια επίσης και η ανάθεση της οριστικής μελέτης του έργου Σεβαστειανά – Νάουσα. 
Ο Γιάννης Σηφάκης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας, στο γεγονός ότι παρά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα η Πέλλα όλες τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε έξω από όλους τους κεντρικούς Εθνικούς σχεδιασμούς, ανέφερε σαν λόγους για αυτή την κατάσταση την στρεβλή περιφερειακή ανάπτυξη με τις πολιτικές  των προηγούμενων κυβερνήσεων επί δεκαετίες , τους παραγοντισμούς και την αποθέωση των πελατειακών σχέσεων που είχαν αντικαταστήσει την πολιτική στο Νομό, ζήτησε να βγει η Πέλλα από την ιδιότυπη απομόνωση από τους κεντρικούς σχεδιασμούς.
Είπε ότι η μεγαλύτερη αδικία ενάντια στην Πέλλα είναι η συγκοινωνιακή της απομόνωση με την «κλοπή» της Εγνατίας οδού όταν σχεδιαζόταν, την «κλοπή» των 120 εκατ. ευρώ από τις οδικές παρακάμψεις μια μέρα πριν τις εκλογές του 2012 και το γεγονός ότι για 8 χρόνια η υπόθεση του  προαστιακού είχε μείνει στα αζήτητα. Ζήτησε την ένταξη του προαστιακού μέσω Γιαννιτσών στον σχεδιασμό της σιδηροδρομικής Εγνατίας και την αντιμετώπιση του άμεσα σαν δυτικού προαστιακού της Θεσσαλονίκης.
Η δίκαιη ανάπτυξη απαιτεί την αποκατάσταση των αδικιών και χωρικά. Να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση των απόλυτα αναγκαίων αυτών έργων το συντομότερο δυνατόν.  
Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής αρδευτικών έργων, επέκταση του χιονοδρομικού του Καιμακτσαλάν και βελτίωση των υποδομών σε Βεγορίτιδα, ανεμοδρόμιο Παναγίτσας και Λουτρά Πόζαρ. 
Στην εκδήλωση παρίσταντο οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Σέλτσας ( Φλώρινας) , ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι Δήμαρχοι Χαλκηδώνας, Πέλλας, Έδεσσας, Σκύδρας, ο αντιδήμαρχος Δήμου Αλμωπίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Πέλλας, επαγγελματικοί σύλλογοι ( ταξί, ΚΤΕΛ κλπ), ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Γάγκλιου, ο αναπλ. συντονιστής της ΝΕ Πέτρος Τσαρκνιάς ( που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης), ο συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Κώστας Μπαλτζής, Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος. 
Ο Υπουργός ακολούθως επισκέφτηκε την Νομαρχιακή Επιτροπή και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του Κόμματος στην Έδεσσα. 






Φιλανθρωπική εκδήλωση στη Σκύδρα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος»


Φιλανθρωπική Εκδήλωση

Για 3η συνεχή χρονιά οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της Σκύδρας θα συγκεντρώσουν τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, στην φιλανθρωπική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στις 5 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας. 

Θα συμμετάσχουν χορευτικά συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή, σε μια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού, την οποία καλούμαστε όλες και όλοι να την στηρίξουμε.

Διοργάνωση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκύδρας «Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος»
Χοροδιδάσκαλος Ιωάννης Τοπούζης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...