Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Πρώτο φεστιβαλ οίνου Αλμωπίας.

 


Αισιόδοξο-δυναμικό ξεκίνημα του Μ.Χ.Σ «οι Πρόμαχοι».


Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Μ.Χ.Σ «οι Πρόμαχοι» προχώρησε σε συνέλευση για την κατανομή αξιωμάτων, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Συγκεκριμένα, η σύνθεση είναι η εξής: 

Πρόεδρος: ΜΠΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αντιπρόεδρος: ΜΑΣΛΑΡΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΣ

Γραμματέας:ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ ΕΥΜΟΡΦΙΑ

Ταμίας:ΝΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ειδικός Γραμματέας: ΠΕΤΣΚΟΣ ΔΗΜΟΣ

Μέλος: ΣΑΤΖΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μέλος: ΝΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει αναλάβει ήδη τα καθήκοντα του και  κρίνεται αναγκαίο να ευχαριστήσει το πρώην Δ.Σ για τα έργα, την εξέλιξη και τη συνεχή πρόοδο του συλλόγου, αλλά και όλα τα μέλη και τους ανθρώπους που συνεισέφεραν με κάθε δυνατό τρόπο.

---------

Ξεκινούν οι εγγραφές της χορευτικής περιόδου 2022 του μορφωτικού και χορευτικού συλλόγου Προμάχων «Οι Πρόμαχοι». 

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του συλλόγου, στην πλατεία του χωριού, το Σάββατο 30 Απριλίου και το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου, ώρα 10:00-12:00 και τηλεφωνικώς στο 6974625062 (Πολυξένη Νάνου).

Οι συνδρομές εως το πολιτιστικό αντάμωμα 2022 είναι δωρεάν.

Το έθιμο και η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο βουνό του Γαρεφείου.Το έθιμο και η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο βουνό του Γαρεφείου (πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα).

Ο εορτασμός αυτός χρονολογείται από το 1956 και πιο συγκεκριμένα από την 11/5 οπότε και ανεγέρθη το εκκλησάκι από τον Μπίνο Τραϊανό του Δημητρίου και τα εγκαίνια αυτού τελέσθηκαν από τον Παπαχρήστο Μιλτιάδη του Κων/νου.


 Η απόφαση για την ανέγερση πάρθηκε ύστερα από ένα θεόπνευστο όραμα του αειμνήστου Μπίνου Τραΐανού και έκτοτε πραγματοποιούνται εορτασμοί (Θεία Λειτουργία, χορευτικές εκδηλώσεις) προς τιμήν του γεγονότος αυτού. Ο εορτασμός αυτός με τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια ευχάριστη συνάθροιση στην οποία συμμετέχουν με ευχαρίστηση όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί επισκέπτες, τιμώντας έτσι το έθιμο αυτό και παράλληλα περνώντας μια όμορφη ημέρα στην πανέμορφη ύπαιθρο που περιβάλει το εκκλησάκι.

Στο προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Ναού της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, υπήρχε κρήνη, στην οποία ανεγράφετο η φράση "ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ", (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν = ξέπλυνε δηλαδή τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το αυτό νόημα. Η ίδια φράση, υπάρχει και στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.


Η αφήγηση της συγκλονιστικής Ιερής αυτής ιστορίας, γίνεται από τον εγγονό του Μπίνου Τραΐανού, Ανδρέα με την συμμετοχή και της μητέρας του, κυρίας Δήμητρας Μπίνου.
Συντελεστές του Βίντεο:
 Ανδρέας Μπίνος, Αναστάσιος Μάρκου, Πρόικος Σταύρος.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100004733915760https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...