Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Οι πόντιοι Κωστίκας και Γιωρίκας αποφασίζουν να ανοίξουν ένα κρεοπωλείο.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΨΕΥΔΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


Ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:
«Καιρός να μαζέψετε τον Υπουργό σας Αποστόλου κ. Πρωθυπουργέ. Γίνεται επικίνδυνος»!
Για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου αποφάσισε να μιλήσει πριν βουτήξει την γλώσσα του στο μυαλό του… Για Τρίτη φορά, ξεπερνά κάθε όριο ανευθυνότητας… Αλλά αυτήν την τελευταία φορά, ξεπέρασε πλέον, κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Και μάλιστα από το Βήμα της Βουλής, προχθές, με αφορμή επιστολή ροδακινοπαραγωγών του Ν. Πέλλας (Τ.Κ. Ριζού) που κατήγγειλαν ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Υπουργείου πως τα χρήματα τα οποία δόθηκαν προεκλογικά για αποζημιώσεις ήταν παράνομα,  ζητώντας να τους καταβληθεί η  πρώτη δόση την οποία δεν πήραν λόγο τεχνικού προβλήματος.
Τί έφτασε να εκστομίσει αυτήν την φορά ο κύριος Αποστόλου;
Ότι οι πληρωμές των 33 εκατομμυρίων που δόθηκαν επί υπουργίας Καρασμάνη , είναι «ένα μεγάλο σκάνδαλο που ενέχει παράτυπες και παράνομες διαδικασίες».
Αφού λοιπόν ο κύριος αυτός, επιμένει να επιδεικνύει, τέτοιας έκτασης επιπολαιότητα και άγνοια….
•       Ας ψάξει το ΦΕΚ 131/21-1-2015. Θα βρει εκεί την ακριβή, διαφανή και σαφέστατη διαδικασία με την οποία καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους. Εκεί επίσης θα βρεί, την με αριθμό πρωτοκόλλου 7891/18-7-2014 επιστολή του αρμόδιου γ.γ. του Υπουργείου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως επίσης θα βρει την με αριθμό πρωτοκόλλου 20314/3-10-14 επιστολή (εμπεριστατωμένος φάκελος) Καρασμάνη με θέμα «κρίση από τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης της Ουκρανίας στην εμπορία και διακίνηση επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών» προς τον Επίτροπο Γεωργίας της Κομισιόν.
Θα βρεί ακόμη, την από 5/1/2015 ηλεκτρονική επιστολή του γ.γ. του Υπουργείου προς τον Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την από 9/1/2015 επιστολή-απάντηση του τελευταίου προς τον γ.γ. του Υπουργείου.
Επίσης θα βρει την από 13/1/2015 (οπότε δόθηκε και η έγκριση καταβολής αποζημιώσεων) αλληλογραφία του γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον γ.γ. του Υπουργείου, καθώς και την υπ’ αριθμ 23/7686/22-1-2015 ΚΥΑ, βάσει της οποίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1408/2013 για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια που επλήγησαν από την κρίση στην Ουκρανία δόθηκαν οι αποζημιώσεις.
•       

Ας ψάξει να βρει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου το Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 10/12/2014. Αναφέρει ότι ο Επίτροπος Χόγκαν, στη συνάντηση μας, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης και επιδεικνύοντας κάθε διάθεση να συνδράμει, έδωσε άμεση εντολή στις υπηρεσίες της Κομισιόν, να διερευνήσουν τη δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για την προ εμπάργκο περίοδο. Με διαβεβαίωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο ελληνικό αίτημα.
•       Ας αναζητήσει από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες το έγγραφο (18/12/14) του Dermot Ryan αναπληρωτή Διευθυντή «… ο κ. Dermot Ryan, αναπληρωτής Δ/ντής του Γραφείου του Επιτρόπου, μας ανέφερε ότι ο Επίτροπος έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια του Υπουργού και αναγνωρίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών. Έχει ζητήσει προτάσεις από τους συνεργάτες του και από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αναζητηθεί τρόπος στήριξης των παραγωγών. Πέρα από το ότι θεωρεί πως ο Υπουργός προβάλει ένα δίκαιο αίτημα, πιστεύει ότι η Ελλάδα, στην σημερινή ιδιαίτερα συγκυρία, δικαιούται να υποστηριχθεί και η επιθυμία του είναι να βρεθεί γρήγορα μια λύση…..»
•       Ας ψάξει να βρει την Υπουργική Απόφαση (28/10/2014 Εθνική γιορτή για την Ελλάδα), όπου με εντολή μου, οι συνεργάτες μου μετέβησαν στις Βρυξέλλες και παρουσίασαν στους τεχνοκράτες της Επιτροπής τα στοιχεία του φακέλου και έδωσαν διευκρινίσεις επ΄ αυτών.
•       Ας ανατρέξει στις 10 ανακοινώσεις για το θέμα που παραμένουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου… Και να ψάξει το παρακάτω απόσπασμα ομιλίας μου, κατά την παράδοση της ηγεσίας του Υπουργείου. «…Θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί και η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κάλυψη και αντιστάθμιση των απωλειών των Ελλήνων παραγωγών φρουτολαχανικών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση το ρωσικό εμπάργκο.     Εμείς το αναγάγαμε σε μείζον θέμα και γι’ αυτό το λόγο ενημερώσαμε κατ’ επανάληψη την Κομισιόν, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και φυσικά τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων και τους ζητήσαμε να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλό και το έδαφος γόνιμο ώστε να καλυφθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα μετά την έγκριση της Κομισιόν, με τη μορφή της ήσσονος σημασίας ενισχύσεων, αλλά και για να υπάρξουν περαιτέρω καλύψεις σε περίπτωση συνέχισης του ρωσικού εμπάργκο. Όπως θα δείτε στο φάκελο που θα σας παραδώσουμε, έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν ολοκληρωμένο φάκελο για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, πριν από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο και διεκδικούμε μάλιστα 60 εκατ. ευρώ.   Πρέπει ταυτόχρονα να σας πω ότι το αίτημά μας αυτό έχει γίνει ενθέρμως αποδεκτό από τον αρμόδιο Επίτροπο και είναι πλέον θέμα χρόνου και θέμα άσκησης πίεσης προκειμένου να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να ισοσκελίσουμε αυτά που δώσαμε με τρόπο απόλυτα νόμιμο, κρυστάλλινο και διαφανή.  Χρήματα, τα οποία κατανείμαμε όχι αυθαίρετα, αλλά σύμφωνα με τον πίνακα που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ζημιές κάθε Νομού….».
•       Ας αναρωτηθεί αν είναι δυνατόν, αξιόλογα στελέχη του Υπουργείου, να υπογράφουν αποφάσεις αβασάνιστα, ρισκάροντας τη θέση και την καριέρα τους.

 Υπενθυμίζεται ακόμη στο κύριο Αποστόλου ότι, ο Καρασμάνης ήταν ο μόνος από τους 28 Υπουργούς της ΕΕ που από τον πρώτο μήνα ανάληψης του Υπουργείου, είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε το ρωσικό εμπάργκο. Εξ αιτίας αυτού πάρθηκαν αποφάσεις για την κοινοτική χρηματοδότηση των αποσύρσεων με την μορφή επισιτιστικής βοήθειας. Και παρά το γεγονός, ότι αυτό πιστώθηκε ως επιτυχία στον Γιώργο Καρασμάνη, ο ίδιος επέμεινε στη διεκδίκηση των 60 εκατομμυρίων των αποζημιώσεων.
Ας βγάλει από το στόμα την καραμέλα ότι τα χρήματα δόθηκαν προεκλογικά… Ήταν μια προσπάθεια που στέφθηκε από επιτυχία βήμα – βήμα, μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα… Και θα αφήναμε τους παραγωγούς χωρίς αποζημιώσεις λόγω εκλογών; Όπως ο ίδιος άφησε να χαθούν τα 27 εκατομμύρια της δεύτερης δόσης, ξεχνώντας τον σχετικό φάκελο να αραχνιάζει στα συρτάρια του γραφείου του;
Τώρα, επειδή στην παραζάλη του ο κύριος Αποστόλου επικαλείται δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, για… οργίλες αντιδράσεις του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, να του φρεσκάρουμε τη μνήμη, θυμίζοντάς του ότι:
Στις 14/1/2015, αμέσως μετά την έγκριση των αποζημιώσεων, σε Δελτίο Τύπου ο κ. Κουκουλόπουλος μιλάει για σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, για φάκελο ενταγμένο στους κανόνες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ανέφερε βέβαια ότι το ΥΠΑΑΤ θα συζητήσει με τις Ομάδες Παραγωγών για την κατανομή των χρημάτων, κάτι που όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνει γιατί, στον φάκελο που είχε κατατεθεί από το Υπουργείο τον Οκτώβρη 2014, οι πληρωμές είχαν κατηγοριοποιηθεί με βάση τις τιμές πώλησης ανά Νομό και σύμφωνα με τα εκδοθέντα τιμολόγια που είχαμε προσκομίσει πάντα σε συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών. Και δεν ήταν δυνατόν να αδικηθούν οι παραγωγοί της Κοζάνης (που είναι πρότυπο καλλιέργειας και οργάνωσης) για 20 και 30 ευρώ το στρέμμα.
Θα πρέπει ο κύριος Αποστόλου να απαντήσει στους ροδακινοπαραγωγούς, γιατί δεν διαχειρίστηκε σωστά τον φάκελο ροδακίνων για την συνδεδεμένη ενίσχυση, με αποτέλεσμα να χαθούν 3 εκατομμύρια ευρώ το 2015 από την εθνική οικονομία και τα οποία γύρισαν στις Βρυξέλλες και με άγνωστη έκβαση η συνδεδεμένη του 2016 η οποία θα πληρωθεί το 2017. Ας απολογηθεί ο κύριος Αποστόλου στους παραγωγούς, γιατί δεν διεκδίκησε τα 60 εκατομμύρια ευρώ για να ισοσκελίσει τα 33 που δόθηκαν επί Καρασμάνη και να δώσει τα υπόλοιπα 27 εκατομμύρια της δεύτερης δόσης
…Και, τέλος, ας εξηγήσει στους ροδακινοπαραγωγούς που δεν πήραν την πρώτη δόση, γιατί τα κομματικά του παπαγαλάκια, προπαγάνδιζαν τον Σεπτέμβρη προεκλογικά ότι θα τα πάρουν όλα μαζί με την δεύτερη δόση!
Ας αντιληφθεί επιτέλους ο κύριος Αποστόλου, ότι αυτό το μείζον θέμα, δεν αφορά μόνον την Πέλλα, αλλά τους παραγωγούς και τις τοπικές οικονομίες 13 Νομών. Και ότι ο ίδιος με την ανευθυνότητά του, εμφανίζει τη χώρα μας ως παραβιάζουσα τους κοινοτικούς Κανονισμούς.
Δρα πλέον αντεθνικά… Και είναι πλέον καιρός να παρέμβει ο Πρωθυπουργός!

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016.       ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ .ΦΑΡΜΑΚΟ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ


       Το καλύτερο «φάρμακο»   στην προαγωγή της υγείας και  στην πρόληψη των ασθενειών είναι η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960!
Αυτό τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης ,Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής,  κ Αντώνης Καφάτος, μιλώντας  σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα « Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας».
«Πράγματι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η  παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί  διαχρονικά  ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην  πρόληψη των ασθενειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καφάτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημονικών μελετών, που παρουσίασε ο κ Καφάτος, το 1960 η Κρήτη ήταν στην τελευταία θέση μεταξύ των επτά χωρών καθώς οι άνδρες  ηλικίας 40-60 χρόνων είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με τους 15 άλλους πληθυσμούς από 7 χώρες.
Επίσης είχε τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και αιφνιδίων θανάτων.
«Δυστυχώς στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χώρα μας μαζί με την Κρήτη κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία» πρόσθεσε με έμφαση ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας.
Όπως εξήγησε ο κ Καφάτος, αυτό συμβαίνει γιατί  οι Κρητικοί,  παρασυρμένοι από το δυτικό τρόπο διατροφής, ξέχασαν την παραδοσιακή διατροφή των προγόνων τους, ενώ ταυτόχρονα σήμερα ασκούνται πολύ λιγότερο σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα  η Κρήτη «κινδυνεύει να βουλιάξει» κάτω από το βάρος των κατοίκων της καθώς μετά από 45 χρόνια δηλαδή το 2005 οι άνδρες της Κρήτης της ίδιας ηλικίας 40-60 χρόνων  είχαν 20 κιλά περισσότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας  το 1960.
 
                ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΚΡΗΤΙΚΩΝ   1960
Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο η   διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα. λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.
Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Επίσης πρέπει  να τονισθεί οτι πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960 τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγαν  δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.
Η προστασία που προσφέρει η παραδοσιακή κρητική διατροφή στην πρόληψη των ασθενειών και ειδικότερα στα καρδιακά νοσήματα τεκμηριώνεται από διάφορες επιστημονικές μελέτες .
Μια απ αυτές πραγματοποιήθηκε στη Λυών της Γαλλίας το 1994 μεταξύ 600 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Σύμφωναμε τη μελέτη της Λυών οι άνθρωποι με πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου  που ακολουθούσαν τη δίαιτα της Κρήτης είχαν 76% λιγότερα δεύτερα επεισόδια εμφράγματος σε σύγκριση με τους άλλους μισούς που ακολουθούσαν τη δίαιτα της Αμερικανικής Καρδιολογικής εταιρείας. Αυτό έγινε τους πρώτους 28 μήνες γιατί η μελέτη διεκόπη για δεοντολογικούς λόγους.
Εντυπωσιακά ήταν όμως και τα αποτελέσματα μιας δεκάχρονης επιστημονικής μελέτης 1992-202, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε κρητικόπουλα που ακολούθησαν τον παραδοσιακό  τρόπο διατροφής.
Όλες οι σωματομετρικές μετρήσεις των παιδιών, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα  και αφορούσαν Βάρος, Δείκτη Μάζας Σώματος, Δείκτη Περιμέτρου Μέσης και Λεκάνης, Ολική Χοληστερόλη, LDL Χοληστερόλη, Αθηρωματικό Δείκτη και  Παλίνδρομο, ήταν σημαντικά βελτιωμένες (τεράστιες διαφορές) μετά τη λήξη του προγράμματος .
Η  θρεπτική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν οι άνθρωποι έχει μεγάλη σημασία, καθώς σήμερα τα περισσότερα προσθέτουν μόνο βάρος στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Καφάτος 100 γραμμάρια μπισκότα γεμιστά έχουν 524 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μήλου μόλις 47 θερμίδες.
Επίσης 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93 θερμίδες.

 http://smokefreegreece.gr/

ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ: "ΗΘΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ"


ΗΘΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ

Ο αείμνηστος Λάμπης Γερεμτζές στο βιβλίο του, «Αναμνήσεις από την παλιά Έδεσσα», Έδεσσα 2004, ξεκινά το κεφάλαιο «Πως σώθηκαν οι καταρράκτες» με τη φράση, «Τι θα ΄τανε η Έδεσσα χωρίς τους καταρράκτες; Αηδόνι δίχως λάλημα, χώρα χωρίς θρησκεία».

Ο Εδεσσαϊκός δεν είναι μια απλή ομάδα, είναι ο σύλλογος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη πόλη και την ιστορία της (Εδεσσαϊκός = Έδεσσα).

Η ιστορία της πόλης αναφέρει ότι, μετά τον εμφύλιο, πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων ήταν ο εξηλεκτρισμός της χώρας. Η Έδεσσα και οι καταρράκτες της, έπρεπε να θυσιαστούν για όλη την Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην προεκλογική του εκστρατεία μίλησε από το ξενοδοχείο «Ολύμπια» και είπε κουνώντας το χέρι, «Όσο κι αν σας πονέσει, αυτό που θα σας πω, είτε με ψηφίσετε είτε όχι, οι καταρράκτες δεν μπορούν να διατηρηθούν. Θα θυσιαστούν για το κοινό όφελος του ελληνικού λαού».

Οι Εδεσσαίοι αν και πάγωσαν, δεν πτοήθηκαν, με μπροστάρη τον Σόλων Γρηγοριάδη, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Ακρόπολις» και καταγωγή από την Έδεσσα, την οικογένεια Στουγιαννάκη και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους Εδεσσαίους προχώρησαν σε μια άνευ προηγούμενου αντίδραση με έντονες κινητοποιήσεις (ψηφίσματα διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις κ.τ.λ) καθώς και με δικαστικούς αγώνες (δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τις υπ΄αριθμ. 2005 και 2006/1963 αποφάσεις του δικαίωσε το Δήμο Έδεσσας, εφημερίδα «ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ», φύλλο 1/29-9-1963). Έτσι σώθηκαν οι καταρράκτες της Έδεσσας, ως το μοναδικό αριστούργημα του είδους αυτού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Το ηθικό ατόπημα της διοίκησης του Εδεσσαϊκού έγκειται στον υπερβάλλον ζήλο να οδηγήσουν την ομάδα εκεί που ανήκει, στα μεγάλα ποδοσφαιρικά σαλόνια. Δυστυχώς, η χορηγία της «HELLASGOLD» δεν συνάδει με την ιστορία της πόλης και τους αγώνες της. Η διοίκηση «ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ» έπεσε στην παγίδα, να δεχτεί χορηγία από μια εταιρεία, η οποία είναι πολύ γενναιόδωρη στο  να προσφέρει χορηγίες σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα που λαμβάνει χώρα στην Χαλκιδική.

Ας αναρωτηθούμε πόσα κοινά στοιχεία έχει ο αγώνας των Χαλκιδιωτών με τον αγώνα των προγόνων μας; Τι θα είναι άραγε η Χαλκιδική χωρίς τις ακρογιαλιές της και τα παρθένα δάση;

Η πόλη μας, η ομάδα μας, μόνο αλληλέγγυη  μπορεί να είναι απέναντι στο λαό  της Χαλκιδικής, που συνεχίζει να αγωνίζεται.    

 ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ


Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στη πορεία προς το 14ο Συνέδριο ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

           Καλούμε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης , τους απογόνους & τους φίλους της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

το Σάββατο  22 Οκτώβρη 2016 στις 18.00’ μ.μ.                                                                                            στην Αίθουσα του Κέντρου των  «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ”  στην ΕΔΕΣΣΑ

σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
στη πορεία προς το 14ο Συνέδριο ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Θέματα της Συνέλευσης :

1)                  Απολογισμός δράσης της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής & της Εξελεγκτικής
             Επιτροπής του Παραρτήματος .
2)                 Οικονομικός Απολογισμός Δ.Ε.
3)                 Εκλογή νέας 7μελούς Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος .
4)                 Εκλογή νέας 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής του Παραρτήματος .
5)                  Εκλογή Αντιπροσώπων για το 14ο Συνέδριο ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ .
                                                                                                                           
► Καλούμε , σύμφωνα και με τις Αποφάσεις του προηγούμενου 13ου Συνεδρίου, στην ενδυνάμωση του Παραρτήματος με νέα μέλη .
►  Τακτοποίηση συνδρομών και  εγγραφές νέων μελών γίνονται στην απερχόμενη Διοικούσα Επιτροπή μέχρι και την έναρξη στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης .
►  Καλούμε όλους τους απογόνους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & του ΔΣΕ καθώς και τους φίλους των αντιστασιακών , που ενστερνίζονται τα ιδανικά του ηρωικού αγώνα τους, να εγγραφούν μέλη και να εμπλουτίσουν με τη παρουσία & τη συμμετοχή στην προσπάθεια ανάδειξης της πραγματικής ιστορίας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και των ηρωικών στιγμών της περιόδου της Αντίστασης και του εμφυλίου κόντρα στις συστηματικές προσπάθειες διαστρέβλωσης & παραχάραξης της Ιστορίας .


                    Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...