Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ο Δεκάλογος των Μη Τοξικών Σχέσεων Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας - Ψυχολόγος


Ο Δεκάλογος των Μη Τοξικών Σχέσεων

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας - Ψυχολόγος,  www.simvouleftikigamou.gr 

Δέκα λόγοι, δέκα τρόποι, δέκα λέξεις, δέκα νοήματα.

1. Υπομονή.

2. Εμπιστοσύνη.

3. Ενσυναίσθηση.

4. Έκφραση των συναισθημάτων.

5. Αγάπη.

6. Ερωτισμός.

7. Ανανέωση.

8. Υποστήριξη.

9. Ανοχή στο διαφορετικό.

10. Σεξουαλικότητα.

Κάθε λέξη έχει την αξία της. Αποφεύγω την ανάλυση για να μείνουμε στην αποσταγμένη ουσία του κάθε νοήματος. Όπως ερμηνεύεται από τον καθένα…



   Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Σύμβουλος γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Mέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας , επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Ο-Χ-Ι Γράφει ο Ψυχολόγος, Γιάννης Ξηντάρας.


  ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Ο-Χ-Ι

Γράφει ο Ψυχολόγος, Γιάννης Ξηντάρας.

Άγχος, στρες, κρίσεις πανικού, καταπιεσμένα συναισθήματα, ανεκπλήρωτες ανάγκες, λόγια που δεν ειπώθηκαν, σκέψεις που δεν εκφράστηκαν... και τέλος η ζωή που δεν ζήσαμε! Μία αλυσίδα στάσεων και συμπεριφορών που συχνά έχουν μια κοινή αφετηρία: Την αδυναμία ενός ανθρώπου να μιλήσει για τον ίδιο του τον εαυτό, γι΄ αυτό που είναι, γι' αυτό που θέλει αλλά και για ότι δεν θέλει, δεν μπορεί. Αντ' αυτού σκύβει το κεφάλι και (γενικώς) συμφωνεί. Συμφωνεί ακόμα κι όταν διαφωνεί, όταν κάτι δεν του αρέσει, όταν ξέρει εκ των προτέρων το αρνητικό, το δυσάρεστο για αυτόν αποτέλεσμα...
Γιατί; Γιατί δεν μπορεί να πει "όχι", δεν μπορεί να αρνηθεί; Γιατί δεν μπορεί να στεναχωρήσει τον άλλον, γιατί φοβάται μήπως ο άλλος (ή οι άλλοι) θυμώσει, απογοητευτεί, μήπως τελικά σχηματίσει μία άσχημη εικόνα για εκείνον. Έτσι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να πει "όχι", συναινεί και ταυτόχρονα υπογράφει την καταδίκη του σε μία ζωή που δεν επιλέγει.
Δυστυχώς αρκετές φορές μία τέτοια συμπεριφορά έχει προεκτάσεις ως τον γάμο, την εργασία κι άλλες σημαντικές σχέσεις που καθορίζουν τα θεμέλια τη ζωή μας. Κατά συνέπεια ζούμε μία ζωή όπου ο πραγματικός μας εαυτός στην καλύτερη περίπτωση απουσιάζει (απάθεια, άνοια, κατάθλιψη), ενώ σε άλλες είναι εκεί παρών και βιώνει κάθε λεπτό την καταδίκη του. Μπορείτε να φανταστείτε μεγαλύτερη αυτό-τιμωρία από αυτή; Να μην ζείτε την μία και μοναδική ζωή σας;
Η απάντηση εν συντομία, βρίσκεται στα τρία γράμματα της αντίστασης: Να μπορείς να λες ΄ΟΧΙ! Να μπορείς να εκφράζεις τον εαυτό σου χωρίς φόβο αλλά με πάθος, να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς λογοκρισία, χωρίς την έννοια του "τι θα πει ο κόσμος", χωρίς να τον συγκρίνεις με τα εξώφυλλα των περιοδικών, χωρίς να τον τραυματίζεις στην προκρούστια κλίνη του lifestyle. 
Nα είσαι απλά ο εαυτός σου κι όταν δεν θέλεις κάτι να μπορείς να λες "ΟΧΙ". " Όχι, ευχαριστώ", "ΌΧΙ, δεν συμφωνώ", "ΌΧΙ, δεν μου αρέσει", "ΟΧΙ, δεν θέλω", "ΟΧΙ, δεν μπορώ"...
Δεν είναι κακό, ούτε είναι ντροπή, ούτε είναι λάθος, να λέμε "ΟΧΙ". Είναι ''αυτό που είναι'', η αλήθεια του καθενός. η δυνατότητα του, η επιθυμία του, η ανάγκη του, η πίστη ή ιδεολογία του. Είναι αυτό που είναι ο εαυτός του, η φύση του, οι αξίες του. Αν σεβαστούμε τον εαυτό μας, αν μάθουμε να τον ακούμε, αν γίνουμε συναισθητικοί πρώτα με εμάς τους ίδιους τότε ο δρόμος του αυτοπροσδιορισμού είναι βατός και προσβάσιμος. 
Όμως εξίσου σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε να σεβόμαστε και τους άλλους (οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν κι αυτοί δικαίωμα στο "ΟΧΙ"). Με τελικό προορισμό τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή και την αξιοπρέπεια, η ζωή μας μπορεί (και της αξίζει) να γίνει πολύ καλύτερη, πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο απλή: μία ωραία ζωή γεμάτη προσωπικά νοήματα, τα νοήματα του καθένα από εμάς...
__________________________________________________________________________


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. www.xidaras.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «Δραματική η κατάσταση που βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί μας»


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
«Δραματική η κατάσταση που βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί μας»

Για τη χειρότερη χρονιά μετά το 2014 στη ροδακινοπαραγωγή, τις εξευτελιστικές τιμές που ¨κρατάνε¨ μέρος της σοδειάς ασυγκόμιστο στα δέντρα, για τα τραγικά λάθη της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου που – εν γνώσει της – παραπλανά τους παραγωγούς ότι θα αποζημιώσει μέσω ΠΣΕΑ τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους από το ρωσικό εμπάργκο,  αλλά και για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, μίλησε ο Γιώργος Καρασμάνης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ¨AVENA¨ της Αλεξάνδρειας και στον δημοσιογράφο Τάσο Καμπάνη.  
Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήταν ο μόνος από τους 28 ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προέβλεψε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του τις δραματικές επιπτώσεις για τις εξαγωγές μας από την τότε εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα εμπάργκο, και υπενθύμισε την επί 6 μήνες σκληρή μάχη που έδωσε στην Κοινότητα ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών. «Είχαμε αναγάγει αυτήν την υπόθεση σε ¨μείζον εθνικό ζήτημα¨, έχοντας συστρατεύσει τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, αρνηθήκαμε να αρκεστούμε στα ¨ψίχουλα¨ της επισιτιστικής βοήθειας, και καταθέσαμε στην Ε.Ε. πλήρως κοστολογημένο φάκελο για 60 εκατομμύρια», τόνισε με έμφαση ο Γιώργος Καρασμάνης.
Επανέλαβε ότι, όταν ανέλαβε ο κ. Αποστόλου, ο ίδιος του παρέδωσε τον απόλυτα τεκμηριωμένο ¨φάκελο του ροδάκινου¨, τον ενημέρωσε για το πώς πρέπει να διεκδικήσει αποτελεσματικά το καλύτερο για τους παραγωγούς μας και του έτεινε χέρι συνεργασίας για να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή στα πολιτικά μας ήθη. Αλλά ο σημερινός Υπουργός, όχι μόνον δεν ανταποκρίθηκε, όχι μόνον… ξέχασε τον φάκελο στα συρτάρια, αλλά χαρακτήρισε… παράνομες τις αποζημιώσεις και… υπόλογους τους παραγωγούς που τις εισέπραξαν, εκθέτοντας παράλληλα και τη χώρα μας. Δυστυχώς, σ’ αυτό το παιχνίδι της παραπληροφόρησης, ενεπλάκησαν και τοπικά στελέχη – εκλεγμένα και διορισμένα - των δύο Νομών Ημαθίας και Πέλλας. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια για να καταλάβουν ότι τα χρήματα ήταν απόλυτα νόμιμα, με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαδικασίες κρυστάλλινες.
Είπε ότι η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από το 2014, αλλά ο κ. Αποστόλου, αντί να παραδεχτεί τα τραγικά του λάθη εκείνης της περιόδου, αντί να ανοίξει επιτέλους τον ¨ξεχασμένο¨ φάκελο, αντί να αξιοποιήσει την εμπειρία, τον ανοιχτό δρόμο και το ευνοϊκό κλίμα που η υπουργία Καρασμάνη είχε δημιουργήσει και να διεκδικήσει τη δεύτερη δόση του 2014 και επιπλέον αποζημιώσεις και για το 2015 και για το 2016, υπόσχεται τώρα αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ. Δεν είναι δυνατόν, επί δυόμισι χρόνια Υπουργός, να αγνοεί ότι τα ΠΣΕΑ ενεργοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για ζημιές από καιρικά φαινόμενα που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ! Και ότι δεν καλύπτει απώλειες από χαμηλές τιμές. Αυτό κανείς Υπουργός δεν μπορεί να το αλλάξει! Είναι συνεπώς ωμή κοροϊδία και έλλειψη σοβαρότητας!
Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου γενικότερα για τα ζητήματα που αντιμετώπισε κατά τη σύντομη θητεία του στην ηγεσία του Υπουργείου, ο Γιώργος Καρασμάνης, αποκάλυψε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρέθηκαν απέναντι σε σωρεία δύσκολων προβλημάτων.


Όπως είπε, δεν υπήρχε αντιχαλαζική προστασία. Ήταν οι επίπονες διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ – και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία την 1η Αυγούστου του 2014. Η ολοκλήρωση του φακέλου για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης με καταληκτική ημερομηνία 17 Ιουλίου 2014 – όταν δηλαδή ήταν Υπουργός ενός μηνός και άλλα πολλά. Ειδικά με το τελευταίο ΠΑΑ, εξασφαλίστηκαν 6 δισεκατομμύρια που, πολλαπλασιαστικά, για την αγροτική μας οικονομία θα γίνονταν μέχρι και 24 δις! «Αντιλαμβάνεστε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα εισπράττονταν, πόσοι φόροι εισοδήματος, πόσος ΦΠΑ, ώστε να είχε αποφευχθεί η σημερινή βαρύτατη φορολόγηση των αγροτών μας»!
Ο πρώην Υπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι ο κ. Αποστόλου έχει αφήσει και αυτά τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια αναξιοποίητα στα συρτάρια των Βρυξελλών. Ότι έχασε ανεκμετάλλευτο και το Μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια που προέβλεπε για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ! Δεν διαχειρίστηκε σωστά τη συνδεδεμένη ενίσχυση του συμπύρηνου ροδάκινου, με αποτέλεσμα να χαθούν 3 εκατομμύρια το 2015 και να γυρίσουν στις Βρυξέλλες και άλλα 3 εκατομμύρια το 2016.
Τόνισε ακόμη ότι, μέσα στους έξη μήνες της υπουργίας του, λύθηκαν προβλήματα δεκαετιών – γεγονότα καταγεγραμμένα επίσημα στο site του Υπουργείου.  Ότι ήταν έτοιμος να αλλάξει και τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά ¨τον πρόλαβε¨ η αλλαγή της Κυβέρνησης. Ωστόσο και αυτό το έργο που επιτεύχθηκε σε τόσο σύντομο διάστημα, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Είπε μάλιστα ότι τον τιμά ιδιαίτερα που το αναγνωρίζει αυτό ο πολύπειρος πρώην Υπουργός κ. Χατζηγάκης, ο οποίος στο βιβλίο του αναφέρει ότι «ο μόνος Υπουργός που ενδιαφέρθηκε σοβαρά και υπεύθυνα είναι ο Γιώργος Καρασμάνης»! Επ’ αυτού μάλιστα, ο Γιώργος Καρασμάνης υπενθύμισε ότι για το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων, αρνήθηκε να ζητήσει την επιστροφή τους από τους παραγωγούς και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωση της απόφασης. Ενώ, ο κ. Αποστόλου, τον Δεκέμβρη του 2015 κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για να πάρει πίσω τα χρήματα από τους παραγωγούς – προδικάζοντας αυθαίρετα την απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε τρεις μήνες μετά, τον Μάρτη του 2016.
Για τη σημερινή δραματική κατάσταση που έχει φέρει σε απόγνωση τους ροδακινοπαραγωγούς μας, ο Γιώργος Καρασμάνης είπε ότι, όντως, είναι μεγάλη η ζημιά από το εμπάργκο. Αλλά, ακόμη και τώρα οι ευθύνες του κ. Αποστόλου είναι τεράστιες και προφανείς. Δεν έδειξε καμία προθυμία και εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα για να ανοίξουμε νέες αγορές στην παραγωγή μας. Ούτε ένα συντονιστικό όργανο προς αυτό το σκοπό. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος ως Υπουργός είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το Μέτρο Μ5 με 25 εκατομμύρια για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών Ομάδων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Και αυτό το μέτρο το έχει αφήσει στα συρτάρια ο κ. Αποστόλου. Όπως έχει ¨ξεχάσει¨ και τις έτοιμες προτάσεις/τροπολογίες που του κατέθεσε όταν παρέδωσε το Υπουργείο: Μεταξύ αυτών, να μπορούν οι πληγέντες παραγωγοί μας να συμψηφίζουν εισφορές της τελευταίας χρονιάς, με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται!
Τώρα, πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια για τα οπωροκηπευτικά. Κυρίως να δοθεί η στρεμματική ενίσχυση. Δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό οφείλει να κάνει ο κ. Αποστόλου, αντί να κοροϊδεύει τους παραγωγούς υποσχόμενος… αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ που κανείς Υπουργός δεν μπορεί να δώσει!

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                                                                                      06/07/2017

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς.

Με βάση το δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ για τα αποτελέσματα του λεγόμενου προγράμματος "Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018", δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και πάλι βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναζητώντας παιδικό σταθμό για να εγγράψουν τα παιδιά τους. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παιδιών κόβεται και από αντίστοιχο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΑΕΔ.
Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος από τους αριθμούς που αποτυπώνονται στο δελτίο της ΕΕΤΑΑ, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση, π.χ. για να είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση μια οικογένεια με δύο παιδιά, έπρεπε να έχει 27.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, αποδεικνύεται πως ακόμα και κάτω από αυτό το όριο, περισσότερα από 55.000 παιδιά κόπηκαν από το πρόγραμμα. Με δεδομένη την άσχημη οικονομική δυνατότητα, με τους γονείς να αδυνατούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη, υψώνεται απροσπέλαστο τείχος.
Παρότι η ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, που άλλαξε τον προσανατολισμό του προγράμματος με στόχο όχι την στήριξη και διεύρυνση των δημοτικών δομών αλλά τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών,  επιχειρείται να μετατοπιστούν οι ευθύνες για τον αποκλεισμό των παιδιών και την ταλαιπωρία των γονέων στους δήμους, όπως γίνεται αυτές τις μέρες στην περίπτωση του Δήμου Πάτρας.
Επειδή ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα parking ώστε να περιορίζεται στη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση. Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση:
·        Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις την διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους είτε έχουν κατάθεση το αίτημα τους στους Δήμους.
·         Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αν επιτέλους θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση τους.
·        Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των Δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.


 Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιάννης Δελής
Χρήστος Κατσώτης
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Λαμπρούλης

Πληρωμή Αποζημίωσης Ύψους 15.674.005,08 € Από Τον ΕΛΓΑ


Πληρωμή Αποζημίωσης Ύψους 15.674.005,08 € Από Τον ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 15.674.005,08 € πρόκειται να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. σε 11.248 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια κυρίως μέσα στο 2016 αλλά  και το 2017.
Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Ημαθίας όπου καταβάλλονται συνολικά 4.202.147,79 ευρώ ενώ ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 2.353.673,89 ευρώ.
Η ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είναι η Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά Νομό πατήστε εδώ.

Ο Αλμωπός Αριδαίας ενημερώνει τους φιλάθλους του ότι ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας


Ο Αλμωπός Αριδαίας ενημερώνει τους φιλάθλους του ότι ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 50€ και περιλαμβάνει όλους τους εντός έδρας Πρωταθλήματος, τους εντός έδρας Κυπέλλου, καθώς επίσης και όλα τα φιλικά παιχνίδια.

Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθεύεστε από τα καταστήματα 
Αρτοζαχαροπλαστείο Βαδάς  (Aγίου Νικάνδρου)
Sports cafe Choice
Infotech Μποτσφάρης  Νάσος

Για τους φίλους του Αλμωπού που βρίσκονται μακριά από την Αλμωπία και επιθυμούν να αποκτήσουν την κάρτα διαρκείας, μπορούν να την παραλάβουν μέσω courier χωρίς κάποια επιπλέον επιβάρυνση. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977012820 Τσιτιρίδης Ιωάννης.
Πάρε θέση στην κερκίδα , στήριξε την ομάδα μας , η δύναμη του Αλμωπού είσαι εσύ!!!

Με τιμή
Δ.Σ. Αλμωπού Αριδαίας

Γιάννης Σηφάκης : Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Αριδαία με την απόσπαση 3 ΕΚΑΒιτών


Γιάννης Σηφάκης :  Ενισχύθηκε ουσιαστικά η δύναμη του ΕΚΑΒ στην Αριδαία με την απόσπαση τριών ΕΚΑΒιτών 
Υλοποιήθηκε η δέσμευση του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου στην συνάντηση που είχε προ μηνών με τον βουλευτή με την απόσπαση 3 ΕΚΑΒιτών στην Αριδαία που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στη επάνδρωση ασθενοφόρων που ήδη εδρεύουν στο Κ.Υ. Αριδαίας.
Ο βουλευτής επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση της δύναμης για το ΕΚΑΒ στην Αριδαία προς όφελος των πολιτών της Αλμωπίας 

Πρόταση για Νέες Ειδικότητες στο ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ


Το ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ στα πλαίσια του ανοίγματος του στην κοινωνία προωθεί πρωτοποριακά την από κοινού διαμόρφωση των νέων ειδικοτήτων που θα ζητήσει να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
 Είτε είστε υποψήφιος καταρτιζόμενος, είτε παράγοντας της αγοράς εργασίας που πιστεύει στη σύνδεση του ΙΕΚ με τον εργασιακό χώρο, είτε απλός πολίτης που ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών δομών της περιοχής του, μπορείτε να συνδιαμορφώσετε το προφίλ του ΙΕΚ Έδεσσας για την επόμενη χρονιά.
 Στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ http://iek-edess.pel.sch.gr ή απευθείας στο σύνδεσμο https://goo.gl/forms/8siWWlL3pdGYxxK12 μπορείτε να επιλέξετε έως τέσσερις (4) ειδικότητες που θα θέλατε να λειτουργήσουν σε αυτό.
 Οι προτιμήσεις σας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόταση που θα υποβάλλει το ΙΕΚ Έδεσσας στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το Φθινόπωρο του 2017.
 Με το "ξεκάθαρο" αυτό άνοιγμα το ΙΕΚ Έδεσσας σας δίνει την ευκαιρία να καθορίσετε την επαγγελματική κατάρτιση που θέλετε να παρέχει στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ & ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ  & ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ

 Προς τους επιτηδευματίες του Δήμου Aλμωπίας

 Α) ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ: 
Σύμφωνα με την νομοθεσία και την αριθμ. 239/27-07-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμωπίας επιβάλλεται τέλος παρεπιδημούντων σε ποσοστό 0,5 % στα ακαθάριστα έσοδα που αφορούν σε:  μίσθωμα κλίνης ενοικιαζόμενου δωματίου, διαμερίσματος, χώρου ή θέσεως σε οργανωμένη κατασκήνωση (camping) και στο μίσθωμα κλίνης ξενοδοχειακής επιχείρησης κάθε λειτουργικής μορφής (ξενοδοχείων , motel, bungalows, ξενώνων και επιπλωμένων διαμερισμάτων) και κάθε κατηγορίας.
 (Σχετική νομοθεσία: άρθρο 1 του Ν.339/1976, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6, παρ.1 του Ν.1080/1980, που τροποποιήθηκε από το άρθρο 27, παρ.10 του Ν.2130/1993. Από 01/01/2009 το ποσοστό του τέλους ορίζεται σε 0,5% σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ.1 του Ν. 3756/09).

Ποιοι υπόκεινται στο τέλος παρεπιδημούντων

Όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας όπως:
α) ξενοδοχεία,
β) MOTELS,
γ) BUNGALOWS,
δ) ξενώνες,
ε) επιπλωμένα διαμερίσματα
στ) οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μέχρι και επτά δωμάτια. (Εγκ.ΥΠΕΣΔΔΑ 21/26723/11-7-2005)

Ποιον βαρύνει το τέλος
Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα πελάτη, αναγράφεται επί των εκδιδομένων αποδείξεων και εισπράττεται από τον εκμισθωτή. (άρθρο 6 παρ. 3 του Ν. 1080/1980)

Υπόχρεοι με διπλή δραστηριότητα  η μια εκ των οποίων υπόκειται στο τέλος

Οι υπόχρεοι με διπλή δραστηριότητα η μία εκ των οποίων υπόκειται στο τέλος, παρακαλούνται να προσέρχονται οι ίδιοι με  έντυπο  δήλωσης συμπληρωμένο ,ανάλυση επιτηδεύματος από taxisnet, περιοδική δήλωση ΦΠΑ  και αναλυτικό ισοζύγιο  αντίστοιχου τριμήνου, ώστε να διευκρινίζονται τα έσοδα της υποκείμενης δραστηριότητας , με απώτερο στόχο την αποφυγή της περαιτέρω ταλαιπωρίας των υπόχρεων , καθώς η υπηρεσία μας , αντλεί στοιχεία περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (για το σύνολο όμως των ακαθαρίστων εσόδων από όλες τις δραστηριότητες ) από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων & την κατά τόπους ΔΟΥ.

Πού  και κάθε πότε καταβάλλεται το τέλος

Α) Για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας όπως ξενοδοχεία MOTELS, BUNGALOWS, ξενώνες και επιπλωμένα διαμερίσματα το τέλος εισπράττεται απ' αυτές και καταβάλλεται στο δημοτικό ταμείο υπέρ του δικαιούχου δήμου, μέσα στην ίδια προθεσμία απόδοσης του ΦΠΑ (άρθρο 17 παρ. 6 και 7 του Ν.2130/93).
Συγχρόνως με την καταβολή του τέλους οι υπόχρεες επιχειρήσεις υποβάλλουν στο δήμο σχετική δήλωση (άρθρο 53 παρ. 1 Ν. 1416/84, Εγκ. ΥΠΕΣΔΔΑ 66085/2006), η οποία  υποχρεωτικά θα συνοδεύεται από αντίγραφο περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλλονται μέχρι:
α) Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της μηνιαίας φορολογικής περιόδου, για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
β) Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της τρίμηνης  φορολογικής περιόδου, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία ή δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων (αποφ.Υπ. Οικον. ΠΟΛ 1108/2014, ΦΕΚ 937/Β).

Από 01/07/2010  οι εκμεταλλευτές μέχρι επτά (7) ενοικιαζόμενων δωματίων, υποχρεούνται να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΦΑΣ κοινά και πρόσθετα βιβλία και γενικά έχουν από την ημερομηνία αυτή όλες τις υποχρεώσεις των επιτηδευματιών (άρθρο 6 παρ. 5 Ν. 3842/2010, εγκ. Υπ. Οικον. ΠΟΛ. 1091/2010).
Η είσπραξη και μη απόδοση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων στο δικαιούχο δήμο συνιστά τη διάπραξη του αδικήματος της υπεξαίρεσης που τιμωρείται κατά το άρθρο 375 του Ποινικού Κώδικα (Γνωμοδότηση ΝΣΚ 155/92).

Μη υποβολή δήλωσης

Επί μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς ή εκπροθέσμου δηλώσεως ή καταβολής ή ελλιπούς ή εκπροθέσμου καταβολής του τέλους επιβάλλεται εις βάρος του υπόχρεου βάσει των παρεχόμενων στον δήμο υπό της αρμοδίας οικονομικής εφορίας σχετικών στοιχείων και πρόστιμο ίσον προς το δύο επί τοις εκατόν (2%) του τέλους δι' έκαστο μήνα καθυστερήσεως μη δυνάμενο να υπερβεί το ισόποσο του τέλους. (άρθρο 6 παρ. 5 του Ν. 1080/1980 όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 2946/01, ΦΕΚ 224/8.10.2001 τεύχος Α'). Το πρόστιμο επιβάλλεται από το Δήμαρχο σύμφωνα με το άρθρο 73 του ΒΔ 9-24/10.10.58.


Β) ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Σύμφωνα με την νομοθεσία και την αριθμ. 238/27-07-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμωπίας επιβάλλεται τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων :

1.Σε ποσοστό 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων ,των εξής επιχειρήσεων:
·         κάθε είδους , μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για
κατανάλωση εντός ή εκτός του καταστήματος (σε πακέτο) φαγητά, ποτά, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφ'όσον κατά την άδεια λειτουργίας που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος
· ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας
· καντινών
· κέντρων διασκέδασης και καταστημάτων που υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις και λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας οργανωμένων τμημάτων των SUPER MARKETS στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.

2. Σε ποσοστό 5% στα ακαθάριστα έσοδα των :
· νυχτερινών κέντρων, αιθουσών χορού και άλλων καταστημάτων με ποτά και
θέαμα
· καφωδείων
· κέντρων διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλάμπ, κοσμικές ταβέρνες ,μπουάτ)
· χορευτικών κέντρων με μουσική

3. Σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων :
· τουριστικών ειδών
· ειδών λαϊκής τέχνης
· ενθυμίων και δώρων
· ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλασσιίωνν ποδηλάτων,
ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία
· ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους
· σχολών εκμάθησης θαλασσίων σπορ
· ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων

Το εν λόγω τέλος βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα κατά τις κείμενες διατάξεις στοιχεία, εισπράττεται δε απ' αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό ο οποίος και υποχρεούται να το καταβάλλει στο Δημοτικό Ταμείο μέσα στην προθεσμία απόδοσης του ΦΠΑ.

(Σχετική νομοθεσία: άρθρο 1 παρ. 1 εδάφ. β` του Ν. 339/1976, όπως αντικαταστάθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 658/1977, προβλεπόμενο τέλος υπέρ δήμων και κοινοτήτων υπολογίζεται από 1ης Ιανουαρίου 1981 επί των ακαθαρίστων εσόδων, άρθρο 23 παρ. 2 Ν. 3756/2009 επίσης (παρ. 1 άρθρο 7 Ν.1080/80, όπως τροποποιήθηκε από τα άρθρα 47 και 54 του Ν. 1416/1984 ) & την αριθ. 99/2016 ατομική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών  και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ως εκ τούτου αποτελεί πράξη υποχρεωτική για τη Διοίκηση.

Ποιοι υπόκεινται στο τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων

α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος, β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας, γ) καντινών. δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά. (άρθρο 20 του Ν.2539/97) Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή του τέλους 0,5% στα κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστήματα που πωλούν για κατανάλωση εντός αυτών ή σε πακέτο φαγητά, ποτά, καφέδες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα αποτελεί η ρητή αναφορά στην άδεια λειτουργίας ότι διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα, χωρίς να ερευνάται το πραγματικό γεγονός της ύπαρξης ή μη αυτών. (ΥΠ.ΕΣ. 21636/27.05.2014).

Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική, το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%). (άρθρο 20 του Ν.2539/97).

Χαρακτηριστικά του τέλους
Κατά πάγια νομολογία το ανωτέρω τέλος, παρά το χαρακτηρισμό του, συνιστά στην πραγματικότητα φόρο που επιβάλλεται υπέρ του οικείου δήμου για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας του και την αύξηση των εσόδων του προς επίτευξη του σκοπού και του προορισμού του. Δε συναρτάται συνεπώς με την υποχρέωση παροχής ειδικής ωφέλειας προς τους βαρυνόμενους με την επιβολή του, όπως ισχύει για τα ανταποδοτικά τέλη (ΣτΕ 2817/2000).

Ποιον βαρύνει το τέλος
Το τέλος βαρύνει τον πελάτη και εισπράττεται από τον επιτηδευματία, ο οποίος στη συνέχεια το αποδίδει στο Δήμο ( άρθρο 20 Ν. 2539/97) . Η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλλουν το τέλος , δεν επηρεάζεται από την τυχόν παράλειψή τους να το εισπράξουν από τους πελάτες. (εγκ. Υπ. Εσωτ.  77150/1969).
 (Το εδάφιο β' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 339/1976 (ΦΕΚ 136 τΑ'), όπως αντικαταστάθηκε με το εδάφιο β' του άρθρου 3 του Ν. 658/1977 (ΦΕΚ 214 τΑ') και την παράγραφο 6 του άρθρου 26 του Ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 τΑ'), αντικαθίσταται από 1.1.1998 με το άρθρο 20 του Ν.2539/97).

Υπόχρεοι με διπλή δραστηριότητα  η μια εκ των οποίων υπόκειται στο τέλος
Οι υπόχρεοι με διπλή δραστηριότητα η μία εκ των οποίων υπόκειται στο τέλος, παρακαλούνται να προσέρχονται οι ίδιοι με  έντυπο  δήλωσης συμπληρωμένο , ανάλυση επιτηδεύματος από taxisnet, περιοδική δήλωση ΦΠΑ  και αναλυτικό ισοζύγιο  αντίστοιχου τριμήνου, ώστε να διευκρινίζονται τα έσοδα της υποκείμενης δραστηριότητας , με απώτερο στόχο την αποφυγή της περαιτέρω ταλαιπωρίας των υπόχρεων , καθώς η υπηρεσία μας , αντλεί στοιχεία περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (για το σύνολο όμως των ακαθαρίστων εσόδων από όλες τις δραστηριότητες ) από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων & την κατά τόπους ΔΟΥ.

Απόδοση του τέλους
Το τέλος επι των ακαθαρίστων εσόδων  επιτηδευματιών  , αποδίδεται από τους υπόχρεους επιτηδευματίες  μέσα στις ίδιες προθεσμίες και με την ίδια διαδικασία που αποδίδεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων όπως αναλυτικά αναπτύχθηκε παραπάνω (άρθρο 17 παρ. 7 και 8 Ν 2130/93).
Η είσπραξη και μη απόδοση του τέλους επι των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, στο δικαιούχο δήμο συνιστά τη διάπραξη του αδικήματος της υπεξαίρεσης που τιμωρείται κατά το άρθρο 375 του Ποινικού Κώδικα (Γνωμοδότηση ΝΣΚ 155/92).

Μη υποβολή δήλωσης
Επί μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς ή εκπροθέσμου δηλώσεως ή καταβολής ή ελλιπούς ή εκπροθέσμου καταβολής του τέλους επιβάλλεται εις βάρος του υπόχρεου βάσει των παρεχόμενων στον δήμο ή κοινότητα υπό της αρμοδίας οικονομικής εφορίας σχετικών στοιχείων και πρόστιμο ίσον προς το δύο επί τοις εκατόν (2%) του τέλους δι' έκαστο μήνα καθυστερήσεως μη δυνάμενο να υπερβεί το ισόποσο του τέλους. (άρθρο 6 παρ. 5 του Ν. 1080/1980 όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 2946/01, ΦΕΚ 224/01 τεύχος Α') Το πρόστιμο επιβάλλεται από το Δήμαρχο σύμφωνα με το άρθρο 73 του ΒΔ 9-24/10.10.58.


Κατόπιν των ανωτέρω και του φαινομένου ότι οι δημότες  εκφράζουν άγνοια και δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκδίδουμε την παρούσα ανακοίνωση προκειμένου να ενημερωθούν οι υπόχρεοι επιτηδευματίες και παρακαλούμε τα λογιστικά γραφεία να ενημερώνουν τους πελάτες τους για αυτήν τους την υποχρέωση και να υποβάλλουν, στον Δήμο Αλμωπίας, τις προβλεπόμενες δηλώσεις συνοδευόμενες από ανάλυση επιτηδεύματος από taxisnet, αντίστοιχες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και αναλυτικά ισοζύγια (όπου απαιτείται) με καταληκτικές ημερομηνίες αυτές που ισχύουν και για τις δηλώσεις Φ.Π.Α. ανά κατηγορία βιβλίων. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΤΥΧΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Τ.Α.Π.)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΤΥΧΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ
ΓΙΑ  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Τ.Α.Π.)

Προς τους κατοίκους του Δήμου Aλμωπίας
Μετά τη διαπίστωση ότι πολλοί εκ των κατοίκων του Δήμου μας δηλώνουν άγνοια του Ν.2130/23-04-1993 (Φ.Ε.Κ. Α’) που αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και το οποίο εισπράττεται από τον οικείο Δήμο για τα  ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα  μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου και λαμβανομένου υπόψη:
  1. Την αριθ.:16/2016 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  περί Καθορισμού τιμής ζώνης για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού (εκτός σχεδίου) για την επιβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) για το 2016
  2. Την αριθ.: 17/2016 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί καθορισμού συντελεστή ΤΑΠ για το 2016  
  3. Την πρόσφατη υλοποίηση δηλώσεων  κτηματολογίου στην ευρύτερη περιοχή του  Δήμου μας και τυχόν τροποποιήσεις-διαφορές (χρήσεων , τετραγωνικών μέτρων κ.α.) των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων τις οποίες οφείλουν να δηλώσουν και στο Γραφείο Εσόδων του Δήμου μας,
4.      Το γεγονός ότι το ΤΑΠ επιβάλλεται υποχρεωτικά από το νόμο και δεν αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Ο συντελεστής του καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και είναι ενιαίος για όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου.
5.      Το γεγονός ότι στη νομοθεσία προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, επικαρπωτών ή νομέων ακινήτων, ότι έπρεπε να είχαν προβεί στη δήλωση του ακινήτου τους ήδη από το 1993 και μάλιστα μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό του συντελεστή του τέλους ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση που η δήλωση δεν υποβληθεί μέσα στην προθεσμία αυτή ή υποβληθεί ανακριβώς, ο υπόχρεος υπόκειται σε χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλομένου τέλους.
6.      Το γεγονός ότι για τα επόμενα  έτη υποβάλλεται δήλωση εντός διμήνου από τη μεταβολή (άρθρο 24 παρ. 5 Ν. 2130/93)μόνο για τα ακίνητα εκείνα στα οποία έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία της αρχικής δήλωσης. Κάθε υπόχρεος που δεν υποβάλλει νέα  δήλωση μέσα στην προθεσμία αυτή, υπόκειται σε χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου Τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο.

Σας υπενθυμίζουμε τα εξής:

Ø  Στο τέλος ακίνητης περιουσίας υπόκεινται:
α. τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών υφισταμένων προς του έτους  1923 ή εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους,
β. τα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών υφισταμένων προς του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους.
Ø  Και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (οικόπεδα, αποθήκες &  κτίσματα πάσης φύσεως αποπερατωμένα) οφείλουν να δηλώνονται στο Δήμο, διότι υπόκεινται σε Τέλος Ακίνητης Περιουσίας ( Τ.Α.Π).

Ø  Μετά την πάροδο της επταετίας (7ετίας) από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, κάθε ακίνητο (αποπερατωμένο ) υποχρεούται σε καταβολή Τ.Α.Π. Εάν μετά την πάροδο της επταετίας (7ετίας) η οικοδομή δεν έχει αποπερατωθεί και τα κτίσματα παραμένουν ημιτελή  στο ΤΑΠ εξακολουθεί να υπόκειται μόνο το οικόπεδο.

Ο Δήμος μας με την παρούσα ανακοίνωση-πρόσκληση

Καλεί

όλους τους πολίτες του Δήμου μας να προσέρχονται στο Γραφείο Εσόδων του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, να υποβάλουν δήλωση (σε περίπτωση που δεν τα έχουν ήδη δηλώσει) καθώς και δήλωση μεταβολής  στα στοιχεία της αρχικής δήλωσης, σε περίπτωση που εντοπίζουν τυχόν τροποποιήσεις (π.χ. διαφορές τετραγωνικών, μεταβιβάσεις ακινήτων,  κ.α.).
Πληροφορίες- εξυπηρέτηση κοινού:

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση. Παρακαλώ επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, με το Γραφείο Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Αλμωπίας ή επισκεφθείτε το, αρμόδια υπάλληλος Σαμάντη Σοφία, τηλ.: 2384350278 & email: sofia.dimosalmopias@gmail.com , προκειμένου να ενημερωθείτε για όλα τα απαιτούμενα έγγραφα-δικαιολογητικά–Αίτηση, για την ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσής σας.

Ανακοίνωση-Πρόσκληση από τον Δήμο Αλμωπίας για διακοπές και επανασυνδέσεις παροχών ηλεκτρικής ενέργειας


Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Για διακοπές και επανασυνδέσεις παροχών ηλεκτρικής ενέργειας

Καλούνται οι πολίτες οι οποίοι έχουν προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους, να προσέρχονται στο Γραφείο Εσόδων του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, για να δηλώσουν την εν λόγω διακοπή, προκειμένου να τύχουν της εφεξής  απαλλαγής του τέλους καθαριότητας & φωτισμού, κατά τα οριζόμενα στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 25/1975 όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρ. 5 του Ν. 3345/2005 σε συνδυασμό με τα αριθ. 38048/10-11-2015 & 2856/20-01-2015 έγγραφα του ΥΠ. ΕΣΩΤ. & ΔΙΟΙΚ. ΑΝΑΣ/ΣΗΣ & την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του  Πολίτη 2016 σελ. 67, προσκομίζοντας και τα παρακάτω δικαιολογητικά:
  1. Αίτηση (σχετικό έντυπο από την  υπηρεσία μας) 
  2. Βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ (ή οποιοδήποτε πάροχο)  ή  Βεβαίωση κλειστού ακινήτου από την ΔΕΔΔΗΕ  μέσω των ΚΕΠ
  3. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται, να προσκομίσουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση(δίδεται από την υπηρεσία μας) περί μη χρησιμοποίησης του ακινήτου για όσο διάστημα ήταν κλειστό, προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής του τέλους καθαριότητας.
  4. Υπεύθυνη Δήλωση για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
  5. Άδεια οικοδομής (εάν υπάρχουν περισσότερες από μία άδειες να προσκομιστούν όλες)  & πράξεις νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (αντίγραφα τακτοποίησης) εάν έχουν γίνει .
  6. Διάγραμμα δόμησης ή κάλυψης ή τοπογραφικό.
  7. Ε9 ιδιοκτήτη και συνιδιοκτητών τρέχουσας χρήσης, εάν υπάρχουν
  8. Συμβόλαιο ακινήτου ή δικαστική απόφαση  και αν πρόκειται για μισθωμένο ακίνητο και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο  ΠΟΛ 1013/2014 )
  9. Τελευταίος  λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ΔΕΗ φωτοτυπία 2 όψεων
  10. ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ: α)πίνακα  ποσοστών οριζοντίου ιδιοκτησίας  σφραγισμένο από τον μηχανικό και  β)λογαριασμό ηλ/σης  κοινοχρήστων χώρων.

Επισημαίνεται ωστόσο σύμφωνα με το υπ' αρίθμ. 2856/20-1-2015 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών ότι:
1. Η απαλλαγή αυτή ισχύει μόνο μετά την κατάθεση των ανωτέρω δικαιολογητικών στο Δήμο και από την ημερομηνία υποβολής τους, ώστε να συντρέχει η δυνατότητα ελέγχου από τον Δήμο του κατά πόσο το ακίνητο πράγματι δεν χρησιμοποιείται. Επισημαίνεται ότι η υπεύθυνη δήλωση περί μη χρήσης του ακινήτου δεν μπορεί, κατ’ αρχήν, να αξιολογηθεί από το Δήμο όταν αναφέρεται σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής της σε αυτόν. Συνεπώς η προβλεπόμενη απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης των ανωτέρω δικαιολογητικών, ύστερα από την οποία καθίσταται ελέγξιμη από τον ΟΤΑ ή μη χρήση του ακινήτου.
2.  Για τα ακίνητα που στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος επισημαίνουμε πως ΔΕΝ απαλλάσσονται από την καταβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (άρθρο 24 του Ν. 2130/1993).
3. Συνοψίζοντας , μόνη νόμιμη συνέπεια της μη υποβολής της δήλωσης (περί μη χρησιμοποίησης του μη ηλ/νου ακινήτου) της παρ. 1 του άρ. 5 του Ν. 3345/2005, η οποία κατατίθεται στο Δήμο μαζί με την βεβαίωση διακοπής ηλ/σης της ΔΕΗ(ή άλλου παρόχου), είναι η μη απαλλαγή του ακινήτου από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, καθώς  και η επιβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και η βεβαίωση και είσπραξη της οφειλής κατά την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 6 Ν. 25/1975).
4. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επανασύνδεσης του ακινήτου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ ο πολίτης πρέπει να προσκομίσει στη ΔΕΗ σχετική βεβαίωση από το Δήμο, ώστε να επιτυγχάνεται η ορθή χρέωση των τελών όπως ορίζονται από τους νόμους 25/1975, 1080/1980, 2130/1993 (όπως ισχύουν), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές χρεώσεις από διαφορές τετραγωνικών και σχετικά πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης.

5. Επίσης στην  Ετήσια Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη 2016 στην σελ. 67, αναφέρεται:   «Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διατυπώσει την άποψη ότι η δήλωση του Ν. 3345/2005 είναι αναγκαία μόνο για την εφεξής απαλλαγή του ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη και συνεπώς η μη υποβολή της δεν εξομοιούται με την παράλειψη δήλωσης μεταβολής των στοιχείων του ακινήτου που επισύρει τα πρόστιμα του άρθρου 19 Ν. 1080/1980, όταν μάλιστα η ΔΕΗ υποχρεούται να ενημερώνει τους ΟΤΑ για τα ακίνητα των οποίων η ηλεκτροδότηση διεκόπη

Λιγότερος Τόπος


Έσπρωχνε ένα παιδικό καρότσι που 'χε πάνω του

προσαρτημένο κάποιο μακρόστενο χαρτοκιβώτιο.

Ήταν δεν ήταν ένα μέτρο ψηλός.

Παιδί με βλέμμα γυαλιστερό για μεροκάματο.

Τι παράδοξο που ήταν το βλέμμα του...

Αχειροποίητη θλίψη δίχως ίχνος παιδικότητας

να πλησιάζει λαίμαργα ένα κάδο-θηρίο ελπίδας.

Στρώθηκε αμέσως στη δουλειά.

Άρχισε να ξεκοκαλίζει τον κάδο για κέρδος, όπως

κάποιος που ξέρει να τρώει το ψάρι.

Η άσφαλτος άχνιζε σαν μαγειρείο, ένα λεωφορείο

δίπλα του ξεφύσηξε μπαϊλντισμένο

στα παράθυρά του αστραποβολούσε η αφηρημάδα

του μεσημεριού.

0 ήλιος έπεφτε τώρα κατακέφαλα.

Ένας άδειος τενεκές από φέτα,

τον ακούμπησε κάτω και με το πόδι γυμνό στη σαγιονάρα,

άρχισε τα χτυπήματα.

Τσαλακωμένα τα τρόπαια πιάνουν λιγότερο χώρο.

***





Ντάνης Σενόγλου

(φωτογραφία: Δημήτρης Μιχαλάκης)











ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...