Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΤΟΠΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. - ΣΥΡΤΟΣ(ΝΤΟΜΑΚΙΝΕ)



Ο Ελληνικός Παραδοσιακός γάμος αποτελεί μία από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης των εθίμων της Πατρίδας μας. Έθιμα μοναδικά και ιδιαίτερα που μεταβιβάζονται με σεβασμό από γενιά σε γενιά. Ένα σύνολο τελετουργικών πράξεων που, ως δρώμενα, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, συνοδεύονται δε, πάντα από μουσική και χορό και θυμίζουν στην εφαρμογή τους τη δομή ενός αρχαίου δράματος. Μέσα από τις διαδικασίες της τέλεσης ενός γάμου επιβίωσαν ως τις μέρες μας μελωδίες, βήματα, στίχοι τραγουδιών, συμβολισμοί, φορεσιές, κοσμήματα, ήθη και έθιμα. 

Ο θεσμός του παραδοσιακού θρησκευτικού γάμου επιβιώνει μέχρι σήμερα δυναμικά στα εντόπια χωριά του Δήμου Αλμωπίας (Γαρέφι-Πρόμαχοι), προσφέροντας στιγμές συγκίνησης που δημιουργούν αναμνήσεις για μια ζωή. 

Νυφιάτικος συρτός (ντομάκινε) με καταγωγή τα χωριά του Δήμου Αλμωπίας, Πρόμαχοι & Γαρέφι Πέλλας. Ο χορός ''ντομάκινε'', που στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα σημαίνει ''νοικοκύρης'' από την ελληνική λέξη ''δόμα'' και τα παράγωγα ''δομώ-δόμημα-δόμηση-οικοδομή ­9;', παίζεται κατά την προετοιμασία αποχώρησης της νύφης από το πατρικό της. 
Ντομάκινε, από τον ήχο της παραδοσιακής τοπικής ορχήστρας "Ρυθμοί της Μακεδονίας".

Αυτή την Κυριακή (20-09-2015), δύο νέα παιδιά με καταγωγή τα χωριά, Γαρέφι (γαμπρός) και Πρόμαχοι (νύφη) του Δήμου Αλμωπίας, ένωσαν τη ζωή τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Ματθαίου, στο Παραδοσιακό Άνω Γαρέφι Πέλλας. Σας ευχόμαστε ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ και καλούς απογόνους!



ΠΗΓΗ...
.http://www.paradosiakosgamos.com/
https://www.youtube.com/watch?v=ALe8Ch8EGRM&feature=youtu.be
http://paradosiakos-garefeiou.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html

Τι θέλουν τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας


Τι θέλουν τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)  


Είναι μάλλον εύκολο να συμφωνήσουμε οι περισσότεροι ότι τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα δεν χρειάζονται και πάρα πολλά πράγματα. Αντιθέτως η φυσική τους ανάγκη αφορά λίγα και καλά (ουσιαστικά!). Άσχετα αν εμείς, η (καταναλωτική) κοινωνία των ενηλίκων, τα μαθαίνουμε ,εν τέλει, να θέλουν πολύ περισσότερα απ’ όσα ουσιαστικά χρειάζονται. Ακριβώς δηλαδή ότι κάνουμε και εμείς οι ίδιοι! Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να αναζητούν το περιτύλιγμα, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην αγνή φύση των παιδιών. Την ανιδιοτελή, την απλή, την «αφτιασίδωτη». Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά  είναι να τους αφιερώνουμε αρκετό χρόνο μαζί τους και η στάση μας να δηλώνει και να δίνει αποδοχή, εμπιστοσύνη, γλυκύτητα και πάνω απ’ όλα  Αγάπη.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να σταθούμε  σε 4 βασικά σημεία που μπορούμε να κάνουμε  μέσα από την καθημερινή σχέση μαζί τους, για να είναι τα παιδιά μας χαρούμενα και ευτυχισμένα.

1.      Ας τους αφιερώσουμε χρόνο.

Μια σκληρή αλήθεια είναι ότι για πολλούς από εμάς δεν μένει αρκετός χρόνος για να ασχοληθούμε με τα παιδιά μας. Αυτό είναι αρκετό για να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην σχέση μας μαζί τους. Η σημασία του «ποιοτικού» χρόνου είναι αδιαμφισβήτητη αλλά καλό θα ήταν να μην γίνει ένα άλλοθι για την περίπτωση που τα προγράμματα μας είναι ασφυκτικά και τελικά αυτοί που μας βλέπουν λιγότερο είναι τα ίδια μας τα παιδιά.

2.      Ας αποδεχτούμε την προσωπικότητα τους.

Κοινώς, ας μειώσουμε την ένταση των προσδοκιών μας από τα παιδιά. Ας εστιάσουμε σε αυτό που είναι κι όχι σε αυτό που θα θέλαμε να είναι, σε αυτό που μπορούν, σε  αυτό που θέλουν, σε αυτό που πιστεύουν… κι όχι στις αντίστοιχες δικές μας επιθυμίες…  Αν τα παιδιά νιώσουν την αποδοχή μας, νιώθουν την απαιτούμενη ασφάλεια να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και σταθερότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

3.       Ας προσέξουμε τα λόγια μας

Ένα σύνηθες λάθος που κάνουμε οι γονείς (και που αμέσως μετά το καταλαβαίνουμε και μετανιώνουμε!) Είναι η απόδοση χαρακτηρισμών, οι δηλώσεις και οι σκληρές κουβέντες που χρησιμοποιούμε πάνω στα νεύρα μας… Όλοι το ξέρουμε και κανένας δεν το θέλει, άλλα όλοι το κάνουμε! Όμως καλό είναι να θυμόμαστε ότι «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει». Και ο νοών νοείτω.

4.      Ας αναδείξουμε τη μοναδικότητα τους

Κάθε παιδί, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι ένα και μοναδικό. Εξάλλου (ας μην κρυβόμαστε) όλοι θεωρούμε τα δικά μας παιδιά ως τα καλύτερα παιδιά του κόσμου : Καλά κάνουμε γιατί τους αξίζει! Αυτή τη μοναδικότητα, χωρίς να τα κακομαθαίνουμε , είναι καλό να την τονίζουμε και να την αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία, βοηθώντας τα παιδιά μας να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους, να μάθουν να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους και μέσα από αυτόν, και όλους τους άλλους.





Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 33/2017), το οποίο θα ισχύσει  από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017 έως και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017.
Απόψε (Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017) και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από ισχυρούς ανέμους (6-7 Μποφόρ) και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
1.             Αύριο Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 τα νησιά του Ιονίου(αρχικά τα βορειότερα και σταδιακά και τα υπόλοιπα), την Ήπειρο και βαθμιαία από τις βραδινές ώρες τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Πελοπόννησο.
2.            Μεθαύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, την υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγίου και πιθανώς πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.
Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων προβλέπεται από το βράδυ της Τετάρτης.
Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:
-         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ., καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-         Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
-         Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητά τους.
-         Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.

-         Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (ιρλανδικές διαβάσεις).

Γιάννης Σηφάκης : Παραμένει οριστικά ο ΕΦΚΑ ( τέως Υποκατάστημα ΙΚΑ) στην Αριδαία.


Γιάννης Σηφάκης :  Παραμένει οριστικά ο ΕΦΚΑ ( τέως υποκατάστημα ΙΚΑ) στην Αριδαία 
Συμπεριλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα ως Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης και άρα διατηρείται ως έχει σήμερα με δικό του προϊστάμενο και αυξημένες αρμοδιότητες.
Δημιουργείται και τμήμα ελέγχου στην Έδεσσα στα πλαίσια της πολιτικής αποκέντρωσης των δομών ελέγχου που έδρευαν ως τώρα μόνο στην Θεσσαλονίκη.
Ο Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη και ζήτησε ενημέρωση για το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ και ιδιαίτερα για την Πέλλα. Εξήγησε εκ νέου τους λόγους που επιβάλουν πλην της Έδεσσας και των Γιαννιτσών που διαθέτουν υποκαταστήματα (και έτσι παραμένουν και στο νέο οργανόγραμμα) να παραμείνει και η δομή του ΕΦΚΑ στην Αριδαία. 
Ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι οι λόγοι αυτοί που αρκετές φορές είχαν αναλυθεί τόσο κατά τις συναντήσεις του βουλευτή με τον ίδιο αλλά και με τον τέως Διοικητή του ΙΚΑ κ. Καλαματιανό ελήφθησαν υπ’ όψιν στην κατάρτιση του νέου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ με δεδομένο ότι η δομή αυτή θα εξυπηρετεί πλέον όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ στην Αλμωπία. 
Εξ άλλου το αίτημα αυτό ήταν πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αλμωπίας, του Δήμου διαχρονικά αλλά των φορέων της. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή ( της οριστικής διατήρησης του ΕΦΚΑ στην Αριδαία) γίνεται με Υπουργό Εργασίας την συντοπίτισσα μας  Έφη Αχτσιόγλου. 
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο οργανόγραμμα (που είχε εκπονηθεί επί των προηγούμενων κυβερνήσεων) το πρώην ΙΚΑ Αριδαίας είχε μετατραπεί σε γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης που σημαίνει ότι δεν θα είχε ούτε καν προϊστάμενο, θα λειτουργούσε υποβαθμισμένα και σε προσωπικό και σε αρμοδιότητες  και θα αποφασιζόταν κάθε φορά η λειτουργία του ή όχι από το Υποκατάστημα της Έδεσσας.    
Η εξέλιξη αυτή αποτράπηκε από την αλλαγή της κυβέρνησης και την συνεχή πίεση του βουλευτή και της τοπικής κοινωνίας για να παραμείνει ως έχει, αίτημα που βρήκε ευήκοα ώτα  στους διοικητές του ΙΚΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Γιάννη Θεωνά και αργότερα κ. Διονύση Καλαματιανό.
Ο βουλευτής εκφράζει την ικανοποίηση του, θεωρεί ότι η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα του αγώνα της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των εργαζόμενων στο ΙΚΑ Αριδαίας και , φυσικά, της ευαισθησίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση θέματα δημοκρατίας, ισοπολιτείας και βοήθειας στους εργαζόμενους ( εργάτες, δασεργάτες, αγρότες και επαγγελματίες). 
Συμβάλει αποφασιστικά στην αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης από την Αλμωπία σειράς υπηρεσιών και δομών και θα διευκολύνει σημαντικά τους κατοίκους της στην καθημερινότητα τους. 

Μαθήματα παραδοσιακού πλεξίματος από τον Μ.Χ.Σ. Προμάχων


Μαθήματα παραδοσιακού πλεξίματος.

Ο Μορφωτικός & Χορευτικός Σύλλογος Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" ανακοινώνει ότι από τη Τρίτη 7 Νοέμβριου 2017 ξεκινούν τα μαθήματα παραδοσιακού πλεξίματος.
 Οι μέρες λειτουργίας του τμήματος θα είναι Τρίτη και Πέμπτη κατά τις ώρες 18:00 με 20:30 στα γραφεία του συλλόγου. 
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται και τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν.
 Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976986994 (Τσαμπούρης Γεώργιος).




Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Γιαννιτσά στις 9 Νοέμβρη ενάντια στα νέα μέτρα & τον Προϋπολογισμό


       Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ αλλά και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, σημαίνουν νέα μέτρα εις βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Οι «εκκρεμότητες» της τρίτης «αξιολόγησης» έχουν ως πυρήνα τα νέα χτυπήματα στα “εργασιακά” με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, την πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
      Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την απόλυτη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το χτύπημα της οργάνωσης των εργατικών αγώνων, στη συλλογική πάλη και του δικαιώματος στην απεργία. Προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα της, διότι γνωρίζει πως ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" που προωθεί και υπερασπίζεται σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας με επιπλέον κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
    Την ίδια στιγμή πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό αποτελεί η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ καθώς εμπλέκει τη χώρα σε θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς κινδύνους, φέρνοντας μέτρα «φωτιά» για το λαό. Η χώρα μας εμπλέκεται πιο ενεργά στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
     Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε νέες σκληρές θυσίες για να εκπληρώνονται οι «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας σε εξοπλιστικές δαπάνες. Ο εκσυγχρονισμός των «F-16», για τον οποίο θα δαπανηθούν 2,4 δισ. ευρώ, ομολογείται ότι υπηρετεί την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι  δεσμεύσεις για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας.
      Η διάθεση του 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και οι νέες συμφωνίες δισ. ευρώ στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, με αιχμή την αναβάθμιση του στόλου των F16, προστίθενται πάνω στα 3 δις ευρώ που πηγαίνουν κάθε χρόνο σε νατοϊκούς εξοπλισμούς, ασκήσεις και αποστολές την ίδια στιγμή που πετσοκόβονται κονδύλια σε σχολεία, νοσοκομεία, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα.
  Απαντάμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας με μαζικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.
Όλοι στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Γιαννιτσά                                         Πέμπτη 9 Νοέμβρη στην Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στις 6.30' μ.μ.
Καλούμε σε αποφάσεις συμμετοχής τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων.
Με οδηγό την πείρα από την επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, τη νέα φοροεπιδρομή, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, τη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε κάθε εργατικό-λαϊκό σπίτι, να οργανώσουμε την άνοδο των αγώνων για την αντεπίθεση.
Διεκδικούμε:
·       ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
·       Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
·       Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
·       Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
·       Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων,  τις εργατικές διεκδικήσεις.
·       Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
·       Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
·       Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα.
·       Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
·       Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Όλοι στο Συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά την Πέμπτη 9 Νοέμβρη                  στην Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στις  6.30' μ.μ.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά παρούσα σε εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου


Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά παρούσα σε εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου

Την παρουσία της σε εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 04 & 05 Νοεμβρίου συνέχισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Απελευθέρωση Αριδαίας

            Συγκεκριμένα το Σάββατο 04 Νοεμβρίου, η κυρία Αν. Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις εορτασμού της 105ης Επετείου από την Απελευθέρωση της Αριδαίας, συνοδεύοντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία και των Περιφερειακών Συμβούλων Πέτρου Ζέρζη, Μαρίας Ζωγράφου – Τσαντάκη και Μαρίας Καράμπελα.
            Εκεί, παρουσία του οικοδεσπότη Δημάρχου Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνου, του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Ζουράρη και όλων των τοπικών αρχών και φορέων παρακολούθησε τη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, κατέθεσε στεφάνι σε απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες και καμάρωσε τους νέους και τις νέες της Αλμωπίας στην καθιερωμένη παρέλαση μαζί με πλήθος κόσμου. Αμέσως μετά, η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά συνομίλησε και συζήτησε με τους πολίτες ανταλλάσοντας εγκάρδιες ευχές. «Η ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας είναι ένας τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς με φιλόξενους ανθρώπους. Ανθρώπους που στο πέρασμα της ιστορίας έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους με τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους αυτής της ακριτικής περιοχής, με την τεράστια, όμως, δυναμική σε όλα τα επίπεδα» τόνισε στο περιθώριο των εκδηλώσεων η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά.

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού

            Την Κυριακή, 05 Νοεμβρίου η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά τίμησε με την παρουσία της την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Γιάννης Ανδρίτσος, ο Αν. Διοικητής Νοσοκομείου Γιαννιτσών Αλέξανδρος Βουδρισλής, ο Αντιδήμαρχος Πέλλας Παναγιώτης Κερασόπουλος και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες, κυρίως γυναίκες.
            «Με τη σημερινή εκδήλωση συνεχίζουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών για διάφορα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την προσωπική και δημόσια υγεία. Οι έγκριτοι και αξιόλογοι επιστήμονες ενημέρωσαν τις γυναίκες για την αδήριτη ανάγκη πρόληψης μιας μορφής καρκίνου που αποτελεί ίσως την κορυφαία αιτία θνησιμότητας των γυναικών παγκοσμίως. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες που βρέθηκαν στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα, το Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών για τη συνεργασία αλλά και για όλες τις δράσεις που υλοποιεί και, φυσικά, τους επιστήμονες που φώτισαν άγνωστες πτυχές μιας σημαντικής ασθένειας που εξελίσσεται σε μάστιγα της εποχής. Ελπίζω να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και το επόμενο διάστημα με διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με μια ευρεία θεματολογία και που απασχολούν τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην καθημερινότητά τους» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Επίσκεψη στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

            Αμέσως μετά την εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η Αν. Αντιπεριφεριεάρχης Πέλλας επισκέφθηκε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών. «Θερμά συγχαρητήρια για όλα όσα κάνετε και με την προσωπική σας προσπάθεια και με το μεράκι σας διασφαλίζετε την ιστορική και συλλογική μνήμη» ήταν τα λόγια της κυρίας Αθανασιάδου-Αηδονά μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και την ξενάγηση από τον Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» Κωνσταντίνο Κάμτση.
            Η κυρία Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τα στελέχη που επιμελήθηκαν την οργάνωση του Μουσείου για τα εκθέματα και για τις γενικότερες δράσεις που υλοποιεί η Εταιρεία, όπως, επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος κ. Κάμτσης και τα στελέχη κ. Σταμενίτης και κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησαν την κυρία Αθανασιάδου - Αηδονά για τα στήριξη της προσπάθειας οργάνωσης της επετειακής εκδήλωσης την επόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ευχαριστώντας παράλληλα την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την πολύτιμη συνδρομή της στην ανακαίνιση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο αποτελεί κόσμημα για τα Γιαννιτσά, την Π.Ε. Πέλλας αλλά και ολόκληρη την Π.Κ.Μ.

            Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και Γιάννης Ανδρίτσος και συνεργάτες της κυρίας Αντιπεριφερειάρχη.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...