Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗΚΕΑ, προσκαλούν όλα τα παιδιά σε ένα απίθανο καρναβαλικό πάρτυ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΠΑΡΤΥ
Ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗΚΕΑ, προσκαλούν όλα τα παιδιά μεταμφιεσμένα και μη να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε παρέα, σε ένα καρναβαλικό πάρτυ με Ανιματέρ, Face Painting, μουσική, χορό, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις!!!!!!
Θα είμαστε όλοι εκεί μικρά και μεγάλα παιδιά την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 στην πλατεία Λοχία Αθανασίου Σέτσκου (Κεντρική πλατεία) Αριδαίας.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας το πάρτυ θα γίνει στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

                                         Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο Βουλετής Γιάννης Σηφάκης προωθεί το αίτημα του Δήμου Αλμωπίας ,για την δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΓΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΑΜΕΑ)

Ο Βουλετής Γιάννης Σηφάκης σε συνάντηση με την Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί το αίτημα του Δήμου Αλμωπίας ,για την δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Το αίτημα αφορά την παραχώρηση σε χρήση του ακινήτου που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην έκταση του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στην Αριδαία.
Στο υφιστάμενο αυτό κτήριο, μετά την παραχώρησή του θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης- επισκευής ώστε το κτήριο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που απαιτούνται.
Περιληπτικά το έργο θα περιλαμβάνει:
1. Αποξήλωση κουφωμάτων
2. Αποξήλωση στεγάστρου από αμίαντο και αντικατάσταση με αυλακωτή
3. Τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων
4. Εσωτερικά- Εξωτερικά κουφώματα
5. Χρωματισμοί
6. Θερμοπρόσοψη
7. Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση
8. Λουτρά- Κουζίνα
9. Σύστημα θέρμανσης- ψύξης
Ο προϋπολογισμός δαπάνης του έργου , προμελετήθηκε από τον Δήμο Αλμωπίας σε 45.910,34€
Ο Βουλευτής προσπαθεί και για την άμεση χρηματοδότηση του έργου, αμέσως μετά την παραχώρηση του κτιρίου, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτηξης στο Δήμο Αλμωπίας.
Η δημιουργία στέγης διαβίωσης ΑΜΕΑ , αποτελεί σημαντική αναγκαιότητα για τα άτομα νε ειδικές ανάγκες και τους γονείς τους και βασικό αίτημα της Κοινότητας ΑΜΕΑ στην περιοχή της Αλμωπίας (Ειδικό Σχολείο, Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αναπηρία, ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ κ.λ.π.), που υποστηρίζεται από όλη την τοπική κοινωνία. 

«Πέλλα, Έδεσσα/Βοδενά, Χρυσή/Μογλενά: ο θεσμός της πόλης από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο». Εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας


Εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Πέλλα, Έδεσσα/Βοδενά, Χρυσή/Μογλενά: ο θεσμός της πόλης από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο». Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις αρθρωτές ολιγόλεπτες παρουσιάσεις για τη σχέση των πόλεων με την ύπαιθρο χώρα σε τρεις περιόδους, την κλασική αρχαιότητα (Πέλλα), την ύστερη αρχαιότητα (Έδεσσα), και το Βυζάντιο (Έδεσσα/Βοδενά - Χρυσή/Μογλενά στην Αλμωπία).
Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:
·         Άστυ και χώρα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το παράδειγμα της Πέλλας - Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πέλλας
·         Αστικό και αγροτικό τοπίο στη ρωμαϊκή εποχή: η Έδεσσα και η Εγνατία -  Στράτος Νανόγλου, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας
·         Αστικό και περιαστικό τοπίο μετά την Αρχαιότητα. Έδεσσα και Μογλενά - Γιώργος Σταλίδης, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας


Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Άρσης Βαρών Παίδων, Κορασίδων & Εφήβων - Νεανίδων στην Αριδαία


ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΜΠΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ, ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

Αποδεχτήκαμε την πρόταση του Ολυμπιονίκη μας και Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Πύρρου Δήμα, να συνδιοργανώσουμε από κοινού τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων, Κορασίδων & Εφήβων - Νεανίδων. Μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν άνω των 250 αθλητών, πολλών προπονητών, συνοδών κ.α.
Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι από την Πόλη της Αριδαίας ξεκινά ένας νέος θεσμός διοργάνωσης αγώνων (open) της κατηγορίας Παίδων - Κορασίδων.
Η πόλη της Αριδαίας, διαθέτει σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις και έχει παράδοση στην επιτυχή διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Στο παρελθόν έχουμε φιλοξενήσει Εθνικές ομάδες και τις παρείχαμε κάθε δυνατή βοήθεια.
Για το Δήμο μας είναι σημαντικό ότι στη διάρκεια των αγώνων, θα τιμήσουμε ένα άξιο τέκνο της Αλμωπίας, τον Ολυμπιονίκη του αθλήματος Νίκο Ηλιάδη, δίνοντας το όνομά του στην αίθουσα άρσης βαρών του ΦΟΑ στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.
Με ιδιαίτερη χαρά αναμένουμε να υποδεχτούμε όλες τις αποστολές και να τις παρέχουμε την γνωστή Μακεδονική φιλοξενία.

Δημήτρης Μπίνος
Δήμαρχος Αλμωπίας

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Μονάδων του Δήμου Πέλλας στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών


O Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Μονάδων στον Δήμο Πέλλας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών 
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας  της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Παναγιώτης Κυριακούλιας
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/02/18 συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών με το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Μονάδων στον Δήμο Πέλλας, εν όψει την απεργίας του κλάδου στις 12 /02/18.  
Παρόντες στην συνάντηση ήταν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Παναγιώτης Κυριακούλιας και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Βουδούρης.
Στην συνάντηση αναλύθηκαν τα σοβαρά προβλήματα των καθαριστριών που εργάζονται με «μίσθωση έργου» με πολύ μικρή αμοιβή και χωρίς δικαιώματα,  ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι περί τους 9000 πανελλαδικά.
Οι συμβάσεις τους είναι 10μηνες και ασφαλίζονται με κοινά ένσημα, ενώ οι αντίστοιχοι συνάδελφοι τους που έχουν προσληφθεί με άλλον τρόπο παίρνουν βαριά και ανθυγιεινά ένσημα. Ακόμη δεν εξασφαλίζουν κάποια «σιγουριά» ότι θα δουλέψουν και τα επόμενα χρόνια.  
Ακόμη πληρώνονται μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάθε τετράμηνο. 
Τα αιτήματα των καθαριστριών ( που υποστηρίχθηκαν από το Εργατικό Κάντρο και την Ομοσπονδία) είναι : 
- «Μόνιμη , πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.
- Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας- Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
- Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών και ομαλοποίηση των πληρωμών ( όχι κάθε τετράμηνο αλλά στο δίμηνο ή κατά μήνα).
- Καμιά μείωση αιθουσών, καμιά απόλυση».
Ο βουλευτής αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα του κλάδου ανέλυσε τους περιορισμούς που υπάρχουν στις προσλήψεις λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει και να διορθώσει ότι είναι δυνατόν (σε αυτές τις συνθήκες). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκήρυξη περί των 9000 θέσεων μόνιμων θέσεων καθαριότητας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων που τώρα πραγματοποιείται. 
Δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα αυτό με το Υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα είναι ήδη γνωστό στον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη που έχει καλή πρόθεση να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. 
Θα συζητήσει μαζί του την δυνατότητα να γίνονται διετείς συμβάσεις ( αντί ετήσιες) για να μην είναι οι καθαρίστριες όμηροι των εκάστοτε Δημορικών Διοικήσεων κατ’ έτος. Ακόμη θα συζητήσει μαζί του το θέμα με τα μέσα ατομικής προστασίας ( γάλα κλπ).
Για την άμεση βελτίωση της κατάστασης ο βουλευτής δεσμεύτηκε να ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας για την δυνατότητα τα ένσημα των καθαριστριών με μίσθωση έργου να μην είναι κοινά αλλά βαρέα και ανθυγιεινά και στον Υπουργείο Παιδείας την δυνατότητα «ομαλοποίησης» της πληρωμής αντί των τεσσάρων μηνών που είναι σήμερα στους δύο μήνες ή κατά μήνα. 
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας , αφού ενημέρωσε διεξοδικότερα για τα προβλήματα όλου του κλάδου των καθαριστριών, ανέφερε την καλή προαίρεση του Υπουργείο Εσωτερικών στις επαφές της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ανέφερε ότι για πρώτη φορά από το 2007 τώρα έγιναν κάποιες αυξήσεις ( έστω και μικρές) στις καθαρίστριες και ζήτησε από τον βουλευτή την βοήθεια του στις κατευθύνσεις που προαναφέρθηκαν. 

Γιάννης Σηφάκης : Σημαντική η δέσμευση του Αν . Υπουργού Περιβάλλοντος για ίδρυση παραρτήματος του ΦΔΠΠ Δυτ. Μακεδονίας στο Αμύνταιο και συμμετοχής του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας στο ΔΣ του ΦΔΠΠ


Γιάννης Σηφάκης:  Σημαντική η δέσμευση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για ίδρυση Παραρτήματος του Φορέα Διαχείρισης Δυτ. Μακεδονίας στο Αμύνταιο και συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας της Βεγορίτιδας στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης με έδρα στην Καστοριά.
Ψηφίστηκε ακόμη η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης ΠΠ Βόρα-Πάϊκου –Βερμίου με έδρα την Έδεσσα 
Οι εξελίξεις αυτές θα βοηθήσουν τόσο στην προστασία και στην ορθολογική διαχείριση του δασικού περιβάλλοντος και των λιμναίων οικοσυστημάτων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όσο και στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Η κυβέρνηση αφουγκράστηκε και ανταποκρίθηκε στο αίτημα των βουλευτών Γιάννη Σηφάκη και Κώστα Σέλτσα , της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του συλλόγου προστασίας της Βεγορίτιδας να βρίσκονται οι δομές κοντά στην Βεγορίτιδα και στις άλλες λίμνες γύρω από το Αμύνταιο και να συμμετέχει ο σύλλογος στο ΔΣ του ΦΔΠΠ. 
Οι ΦΔΠΠ θα διοικούνται από 7μελή Συμβούλια με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια αλλά και ένα εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...