Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Πωλείται στους Προμάχους οικία με αποθήκη σε προνομιακό οικόπεδο με θέα.
Στεγασμένη επιφάνεια 200 τ.μ. με συνολικό εμβαδό οικοπέδου 800 τ.μ.
Περιλαμβάνεται επίσης και αποθήκη εμβαδού 50 τ.μ.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 698 0616045 κύριο Σταύρο.
Τιμή συμφέρουσα, συζητήσιμη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


            Σας καλούμε να έρθετε στις  24 Φεβρουαρίου ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00΄ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2015.

ΘΕΜΑ 2ο
Ανατροπή αναλήψεων υποχρέωσης δαπάνης.

ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση για παράταση χρονοδιαγράμματος της Δράσης 5.3: : «Σήμανση μονοπατιών» της σύμβασης: «Δράσεις δημοσιότητας, καλλιτεχνικής ανάδειξης και δημιουργίας θεματικών διαδρομών στο Δήμο Αλμωπίας, στο πλαίσιο της πράξης «Living History, Living nature».

ΘΕΜΑ 4ο 
Εξέταση της υπ.αριθ.33443/09-12-2014 αίτησης προς τον Δήμο Αλμωπίας η οποία αφορά σε‘’ Αποζημίωση ατυχήματος σε δημοτική οδό του οικισμού Νεοχωρίου’’ και λήψη σχετικής απόφασης.

ΘΕΜΑ 5ο 
Ορισμός πληρεξουσίου Δικηγόρου για να εκπροσωπήσει τον Δήμο Αλμωπίας στις 20-03-2015 ενώπιον του Μον. Πρωτοδικείου Βέροιας, για τις υπ.αριθ.76,78,80,86,97,99,101,103,112,116,118,121,126 και 134 κλήσεις του δικαστηρίου αυτού.

ΘΕΜΑ 6ο 
Άσκηση ή μη ενδίκου μέσου κατά της υπ.αριθ.330/2014 απόφασης του Μον. Πρωτοδικείου Έδεσσας, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Αλμωπίας στις 18-02-2015.

ΘΕΜΑ 7ο 
Έγκριση και επικύρωση της από 20/02/2015  παράστασης του Δικηγόρου Πέτρου Αμύντα του Τραϊανού με ΑΜ 72, κατά τη δικάσιμο της υπ.αριθ.320/27-12-2013 αγωγής, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας.

ΘΕΜΑ 8ο 
Τροποποίηση της υπ.αριθ.219 Α/2011 Απόφασης του ΔΣ με θέμα ‘’ Επιβολή ενιαίου συντελεστή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων , υπέρ Δήμου Αλμωπίας’’.


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Η ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Με πολύ κέφι και χαρά γιόρτασαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Προμάχων στο αποκριάτικο πάρτι στην αυλή του σχολείου. Στην εκδήλωση οι μαθητές μεταμφιεσμένοι, χόρεψαν, έπαιξαν και διασκέδασαν.
Στη συνέχεια τα παιδιά απόλαυσαν τα εδέσματα που με χαρά και μεράκι ετοίμασαν οι γονείς των παιδιών.
Η γιορτούλα έκλεισε με το πέταγμα χαρταετού.




























Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ

Η αδιαφορία οδηγεί σε κατεδάφιση το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη
Τριάντα χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό του - με προεδρικό διάταγμα του 1985 - ως διατηρητέο, το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη, είναι ετοιμόρροπο, καθώς λόγω διαφωνιών γύρω από την κυριότητά του, συναρμοδιοτήτων φορέων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αφέθηκε πλήρως εγκαταλειμμένο και εκτεθειμένο στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.
Την κατεδάφιση του σπιτιού, στον Εξαπλάτανο Πέλλας, όπου ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης πέρασε τα παιδικά του χρόνια, εισηγείται αρμόδια επιτροπή, που έκρινε το κτίσμα επικίνδυνο για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων.
Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτωβρίου κατάφεραν, ίσως, το τελικό πλήγμα στο σπίτι, καθώς κατέρρευσε ένα κομμάτι τοίχου στην πρόσοψη του κτηρίου, το οποίο απέκτησε και κλίση. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου Αλμωπίας, όπου ανήκει διοικητικά η Ενότητα Εξαπλατάνου, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία και κάλεσε για έλεγχο την αρμόδια τριμελή Επιτροπή επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών δήμων της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.
Στην έκθεσή της, με ημερομηνία 17/12/2014, η Επιτροπή εισηγείται την κατεδάφιση του κτηρίου, λόγω επικινδυνότητας, ενώ περιμετρικά του οικοπέδου, όπου βρίσκεται το κτήριο, τοποθετήθηκαν κορδέλες, για να αποτρέπεται η πρόσβαση πολιτών προς αποφυγή τραυματισμών.
Η εισηγητική έκθεση της τριμελούς περιφερειακής Επιτροπής προωθήθηκε από τον δήμο Αλμωπίας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθώς, βάσει του νόμου, τη σχετική απόφαση, που θα κρίνει την τύχη του διατηρητέου, θα πρέπει να υπογράψει η υφυπουργός. Ουσιαστικά, εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που είναι και το αρμόδιο όργανο να κρίνει, αν θα γίνει κατεδάφιση και ολική ανακατασκευή του διατηρητέου ή αν υπάρχει δυνατότητα αποσόβησης του κινδύνου, π.χ. με ηπιότερα μέτρα, όπως αντιστηρίξεις, υποστηλώσεις, επισκευές, μερικές κατεδαφίσεις κ.λπ..
Ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας, έπειτα από τον Νίκο Καζαντζάκη
Ο Μενέλαος Λουντέμης γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το έτος 1912. Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Λουδία της μετέπειτα πατρίδας του. Σύμφωνα με το Βασίλη Βασιλικό, «θεωρείται ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας, έπειτα από τον Νίκο Καζαντζάκη».

Βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κυρίως στις ανατολικές χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κ.ά. Επίσης κάποια απ’ αυτά μεταφράστηκαν στα κινεζικά και στα βιετναμέζικα. Στην Ευρώπη δημοσιεύθηκαν αρκετά αποσπάσματα από το έργο του, κυρίως σε καλλιτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.  Το  μυθιστόρημα του «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» έχει μεταφραστεί και στα γερμανικά.
Κάποια ποιήματά του μελοποιήθηκαν, με γνωστότερα το «Ερωτικό κάλεσμα» από τους αδερφούς Κατσιμίχα και το «Οι κερασιές θ’ ανθίσουνε και φέτος» που ερμηνεύει ο Αντώνης Καλογιάννης, σε μουσική του Σπύρου Σαμοΐλη.
Ο Μενέλαος Λουντέμης άφησε πίσω του πνευματική κληρονομιά περίπου σαράντα πέντε βιβλίων, που τον καθιστούν έναν από τους πολυγραφότερους Έλληνες συγγραφείς. Ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Το έργο του καθίσταται ιδιότυπο λόγω του «ερασιτεχνικού» τρόπου γραφής του συγγραφέα, τον οποίον υπηρέτησε με πλήρη συνείδηση, καθώς ο ίδιος υποστήριζε πως δεν τον ενδιαφέρει η Τέχνη. 
Το έργο του χαρακτηρίζεται από τη ρεαλιστική απεικόνιση τοπίων και προσώπων με έντονη αισθηματολογία, που αγγίζει κάποτε και το μελοδραματισμό, βιωματική γραφή, ηθογραφικά και συμβολικά στοιχεία. Ο Λουντέμης είχε την τάση να στρέφεται γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο - αφηγητή, που ανήκει στους περιθωριακούς τύπους των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων, αποτυπώνοντας την προσωπική οπτική της μοναξιάς, του ανεκπλήρωτου έρωτα και της δυστυχίας του κόσμου.
Πηγή: naftemporiki,gr


32 ΤΟΝΟΙ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Νάουσα: 32 τόνοι κρασί θα αναβλύζουν από το συντριβάνι της πόλης το τριήμερο της Αποκριάς
Στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Νάουσας, το συντριβάνι στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα γεμίσει με 32 τόνους ξινόμαυρο κρασί, βοηθώντας έτσι τη γιορτινή διάθεση των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.
Ο «Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ Νάουσα», θα γεμίσει το συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της μακεδονικής πόλης με 32 τόνους ξινόμαυρο ...κρασί, με σκοπό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Γιώργος Φουντούλης, να δελεάσει τον κόσμο να το γευτεί και να αποδείξει ότι η Νάουσα είναι «Πόλη του Κρασιού».
Το χάπενινγκ αυτό είχε γίνει για πρώτη φορά το 2008 και «τρέλανε κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φουντούλης, ενώ είχε καλυφθεί ακόμα και από το BBC.
Η ποικιλία σταφυλιού ξινόμαυρο, παράγεται, κατά κύριο λόγο, στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας και διακρίνεται για το πλούσιο «σώμα» τη γεύση και το άρωμα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου, ο αμπελώνας της Νάουσας - που κατοχυρώθηκε νομοθετικά ως Αμπελουργική Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης - φτάνει σήμερα τα 7.000 στρέμματα. Η συνολική παραγωγή οίνων, με Ονομασίας Προέλευσης «Νάουσα», είναι της τάξης των 2.500.000 λίτρων, από τα οποία το 30-40% εξάγεται. Στην περιοχή οινοποιούνται και άλλα 2.000.000 λίτρα ερυθρών, ροζέ και λευκών οίνων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


ΠΑΝΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ-ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Πανέξυπνες ιδέες περνούν πανίσχυρα μηνύματα  - 20 εμπνευσμένες διαφημίσεις [εικόνες]
Ανάμεσα στο πλήθος των ενοχλητικών διαφημίσεων που συναντάμε καθημερινά, υπάρχουν και κάποιες που καταφέρνουν να μας τραβήξουν την προσοχή. Είτε επειδή το περιεχόμενο τους μας αφορά, είτε επειδή είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής έμπνευσης και φαντασίας.
Οι 20 διαφημιστικές εικόνες που παρουσιάζονται παρακάτω συνδυάζουν και τα δύο αυτά στοιχεία. Ως διαφημίσεις κοινωνικού χαρακτήρα δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν αδιάφορους. Εκτός αυτού όμως, τα σημαντικά μηνύματα που μεταδίδουν εκφράζονται με έναν μοναδικό τρόπο, που τραβάει τα βλέμματα και κερδίζει τις εντυπώσεις.
Δείτε τις 20 απίθανες διαφημίσεις κοινωνικού χαρακτήρα:
Λιγότερα δέντρα σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για τα πνευμόνια μας
Τα θύματα βασανιστηρίων είναι άτομα σαν κι εμάς
Απρόσεκτη οδήγηση: Σκεφτείτε το και από τις δύο πλευρές
Είμαστε άνθρωποι, όχι σκίτσα - Πείτε όχι στην ανορεξία
Εξοικονομήστε χαρτί, σώστε τον πλανήτη
Οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες
Ολα τα όπλα είναι... μπούμερανκ  - Τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ
Φορέστε την ζώνη σας, σώζει ζωές
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι όπλο εναντίον μας
Μόνο ένα like δεν βοηθάει
Ποιο από τα δύο αντικείμενα απαγορεύτηκε; Ενα μήνυμα ενάντια στην οπλοκατοχή
Τέλος στις φυλετικές διακρίσεις - Το χρώμα δεν ορίζει το μέλλον
Η νύστα είναι δυνατότερη από όλους - Μην οδηγείτε κουρασμένοι
Το βιβλίο της ζωής των καπνιστών τελειώνει νωρίτερα
Η λογοκρισία μας μεταφέρει τα λάθος μηνύματα
Μην πετάτε σκουπίδια στις θάλασσες
Κάθε λεπτό, ένα είδος εξαφανίζεται - Κάθε λεπτό αξίζει
Δώστε τέλος στην βία - Μην πίνετε και οδηγάτε
Οι πλαστικές σακούλες σκοτώνουν
Δεν συμβαίνει εδώ, αλλά συμβαίνει τώρα


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...